Carlsen fikk bank av Anand: – Alt gikk galt

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen var sjanseløs mot superåpningen Viswanathan Anand hadde forberedt til det tredje partiet.

Magnus Carlsen etter tapet for Anand i det tredje VM-partiet 2014

Magnus Carlsen tapte overraskende det tredje partiet av sjakk-VM. Dermed er stillingen helt lik etter tre av 12 partier.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Carlsen

Carlsen hadde ingenting å stille opp med i tirsdagens parti.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Alt gikk galt helt fra start, og jeg hadde ikke sjans. Men jeg får en ny sjanse og kan komme tilbake, sier Magnus Carlsen.

Forutsetningene før tirsdagens parti var klare: Inderen måtte jage for å hente inn forspranget til Carlsen.

Og det gjorde han til gagns.

Fra første trekk presset Vishy Anand nordmannen og spilte forrykende i åpningen. Anand hadde ved hjelp av sjakkdatamaskiner funnet en lang, sterk åpning, og det tok minst 22 trekk før inderen måtte begynne å improvisere.

Og da Carlsen – i tidsnød – flyttet løper til A5 i trekk nummer 28, var det hele kjørt.

Til slutt satt 23-åringen igjen som en slagen mann i kontorstolen ved brettet.

– Dette suger, sier Carlsen til NRK.

Satt ut av Anand-åpningen

Bæringen snakket lavmælt på pressekonferansen, men var svært tålmodig og høflig overfor journalistene.

Han innrømmer at han ble overrasket over åpningen til Anand.

– Anand var godt forberedt i første parti og i dag, sier nordmannen og legger til:

– Det er et veldig dårlig resultat for meg, men jeg har kommet tilbake fra tap før.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Anand slår Carlsen i dagens parti.

SE VIDEO: Her blir partiet avgjort. Magnus Carlsen tapte sitt første parti mot Anand i klassisk sjakk på nesten fire år.

Likt etter tre partier

Torstein Bae i NRKs sjakkstudio er overrasket over utviklingen i VM-kampen.

– Dette var et av de dårligste partiene vi har sett av Magnus Carlsen på veldig lenge, sa sjakkeksperten underveis i partiet.

Nå er det nemlig ordentlig kamp igjen i Sotsji. Begge spillerne står nå med 1,5 poeng etter tre spilte kamper.

Et svært overraskende resultat med tanke på inderens spill i de to første partiene. Carlsen dominerte både lørdag og søndag – og sikret både en seier og et uavgjortresultat.

I dag var imidlertid rollene snudd, og Anand fikk sin første seier over Carlsen i klassisk sjakk siden 2010.

Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen fortalte NRK at han hadde sittet i hele natt for å finne en løsning for å parere åpningseksperten Anand.

Likevel ble nok Team Carlsen tatt på sengen av «Tigeren fra Madras».

Laster innhold, vennligst vent..
Pilen beveger seg langt i Anands favør etter Carlsens 28. trekk.

SE VIDEO: Her kan du se Carlsen-tabben i det 28. trekket.

Se åpningen med Vishy Anand og Magnus Carlsen her.

SE VIDEO: Det gikk fort i starten av det tredje partiet.

Siste nytt

 • Warholm vant to priser

  Karsten Warholm forsynte seg av prisene da Norges største friidrettsprofiler ble hedret for sine prestasjoner i 2019-sesongen onsdag. Verdensmesteren på 400 meter hekk ble kåret til årets mannlige utøver og ble i tillegg tildelt prisen som årets navn kåret av Friidrettens Venner. Warholms treningsmakker Amalie Iuel ble kåret til årets kvinnelige utøver på gallaen i Oslo onsdag, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk prisen som årets forbilde. Stavhopper Pål Haugen Lillefosse fra Fana ble årets unge utøver. Prisen til årets lag gikk til kvartetten Stian Øvergaard Aarvik, Johan Bugge, Torstein Tengsareid og Håkon Skarsholt som tok bronsemedalje under EM i motbakkeløp. Ikke overraskende ble årets øyeblikk 5000-meterfinalen under VM i Doha. Der Norge hadde tre Ingebrigtsen-brødre til start. Den svaksynte sprinteren Salum Kashafali fra Norna-Salhus fikk prisen som årets gjennombrudd. Han ble nylig verdensmester på 100 meter under para-VM, og i tillegg tok han NM-gull på samme distanse på Hamar i sommer. Sleggeveteranen Eivind Henriksen ble hedret som årets lagspiller. (NTB)

  Årets mannlige utøver
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Gattuso ny Napoli-trener

  Carlo Ancelotti fikk sparken fra Napoli i går, til tross for å ha ledet klubben til 16.-delsfinalen i mesterligaen etter 4-0 seieren over Genk i går. I dag ble Gennaro Gattuso presentert som ny Napoli-trener. Den tidligere AC Milan-trenerens store utfordring blir å lede laget opp fra en syvendeplass inn til en plass som gir mesterligaspill neste sesong. – Det er flaut å se Napoli der vi er på tabellen. Dette laget har det som trengs for å ta en topp fire plassering, sier den nybakte Napoli-treneren.

  Gennaro Gattuso ny Napoli-trener
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • FIFA avviser støtte til superliga

  FIFA-president Gianni Infantino sier han ikke har støttet planene om en egen superliga for europeiske fotballklubber. Infantino fikk spørsmålet om støtten etter at New York Times meldte at Real Madrid-president Florentino Pérez har hatt samtaler med Infantino om planene om en utbryterliga for de europeiske storklubbene. – FIFA har ikke gitt noen støtte for de rapporterte planene om en lukket europeisk superliga. FIFA vil ikke støtte noe slikt prosjekt, sa Infantino. (NTB)

  FIFA-president Gianni Infantino
  Foto: John Thys / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal