Hopp til innhold

Nygaard vant Birkebeinerrennet for tredje år på rad – første seier til Smedås

Andreas Nygaard vant Birken for tredje år på rad i herreklassen. Hos kvinnene var det Magni Smedås som var sterkest, og snøyt i samme sleng Emilie Fleten for rekord.

Bild

VINNERE: Andreas Nygaard & Magni Smedås kunne begge juble for seier i Birken.

Andreas Nygaard sikret et vaskeekte Birken-hat trick, da han tok seieren etter en spurtslutt mot Johan Hoel som endte som nummer to.

– Sanden begynner å renne ut av timeglasset, så jeg må ta de sjansene jeg får. Jeg er utrolig fornøyd med å være først, sier Nygaard til NRK etter rennet.

Søndag var han en del av en gruppe på seks mann som gikk fra resten av feltet. Mot slutten var det kun to av dem som kjempet om å vinne, og i strålende vær vant Nygaard på tiden 2.23.55,2.

33-åringen fra Team Ragde Charge ble også historisk i Ski Classics sammenheng: Han tok sin 19. seier i den prestisjetunge langløpsserien, og står da med flest seiere i serien.

Magni Smedås

VINNER: Magni Smedås kunne glise etter å ha vunnet Birken for første gang.

Foto: Helge Tvedten / NRK

I kvinneklassen var Magni Smedås sterkest. Hun kom alene til mål og vant Birken for første gang på 2.47.09. En stund så Emilie Fleten ut til å kunne bli historisk med sju Ski Classics-seier i løpet av en sesong, men hun måtte slippe i sluttfasen.

– Det betyr så mye. Birken er ett av de største målene for min del det er hjemmebane og det er i Norge og det er så magisk stemning langs løypa. Så mye kjentfolk langs løypa og mamma som står her og tar meg imot i mål, sier Smedås til NRK etter seieren.

I fjor ble Smedås nummer tre, i år gikk hun altså helt til topps.

Målet glapp for Gukild

NRK-profilene Emil Gukild og Silje Nordnes, som sammen med Anders Aukland står bak podkasten Skiklubben, går dagens Birken. Sistnevnte har vunnet Birken fire ganger tidligere.

Skiklubben

Duoen har hatt nettopp Birkebeinerrennet som sesongens store høydepunkt.

Gukild hadde satt seg et mål om å komme under tiden 3:30, og så lenge ut til å klare det med. Dessverre holdt det ikke helt inn for NRK-profilen, som endte opp med tiden 3:43:31, 13 minutter og 31 sekunder over det jeve målet.

– Det var skuffende, men jeg gikk alt jeg hadde. Det var noen som kastet en gel i sporet rett før Kvarstad som gjorde at jeg gikk på trynet, så jeg tapte kanskje ett halvt minutt der. Utenom det har jeg ligget i rød sone og kost meg, sier Gukild til NRK.

Kari-Birken6

FULLFØRT: Emil Gukild passerte mållinjen med tiden 3:43:31.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Et annet kjent fjes som gikk Birken var Petter Northug.

Han imponerte stort tidligere i år da han gikk inn til en sensasjonell andreplass i Norgescupen i langrenn. Søndag gikk han inn til 36. plass i Birken med tiden 2:34:02, bak veteranen Tord Asle Gjerdalen.

Petter Northug med sin Birken-sekk.

KLAR: Petter Northug er klar med sin sekk før start.

Foto: Helge Tvedten / NRK

For første gang ble Birkebeinerrennet utsatt fra lørdag til søndag på grunn av ufyselig vær.

«Er løperne mer pysete nå?»

Underveis i rennet kunne man stille spørsmål til NRK.

Øystein spør:

– Tidligere var jo sekken 5 kg. Antakelig basert på vekten til Håkon Håkonsson. Er løperne mer pysete nå?

Ole Kristian Stoltenberg svarer:

– Ja det var tøffere før, ingen tvil om det. Den tyngste utgaven av rennet var nok i 1934. Da var det 5,5 kilos sekk pluss håndkle, så slapp arrangøren å sørge for det. Arne Rustadstuen vant den gangen med 5,5 kilos sekk. Det var treski vått og blått, og de tente tre eller fire bål for å tørke skiene og komme seg til mål. Det var jo tøffere før! 34. utgaven står for meg som en bauta i Birken-historien.

Sekk på Birken

Sekkene på, også etter Birken.

Foto: Helge Tvedten / NRK
Petter Northug med sin Birken-sekk.

Petter Northug med sin Birken-sekk.

Foto: Helge Tvedten / NRK
Birken-sekk

3,5 kilo tung skal sekken være.

Foto: Helge Tvedten / NRK
Kompakt Birken-sekk

Mange sekker er svært kompakte.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Siste nytt

 • Viking-kapteinen hyller ungguttene

  Viking har fått heng på tabellteten og tok sin annen strake seier i eliteserien, og med 3-0 stoppet de formsterke HamKams videre poengfangst i mai.

  Det var Vikings to unge midtbanespillere Sondre Auklend (2) og Simen Kvia-Egeskog som scoret målene i den fortjente seieren.

  – En veldig god fotballkamp fra vår side. Vi kontrollerte det meste, og vi skapte mange gode sjanser, sa Viking-strategen Zlatko Tripic som var fornøyd med sine to unge lagkamerater.

  – Utrolig bra at det endelig løsner for dem denne sesongen. De utfordrer seg selv. Sykt gøy at de avgjør kampen i dag, sa Tripic. (NTB)

  jcpe0hQ3Nfo
  Foto: NTB
 • Brynhildsen scoret og vant seriegull

  Brøndby snublet mot AGF i den siste serierunden. Det gjorde også Ola Brynhildsens Midtjylland, men reiste seg i tide og tok et avgjørende poeng mot Silkeborg.

  Midtjylland kunne dermed juble for klubbens fjerde seriegull og det første siden 2019/20-sesongen. I tillegg til Brynhildsen er også Arne Sandstø i trenerteamet til den danske klubben. Han gikk til Midtjylland i fjor sommer etter sju år i Jerv.

  Brynhildsen utlignet til 2-2 før tidligere eliteseriekjenning Aral Simsir satte inn 3-2. Silkeborg utlignet til 3-3, men det betød ingenting ettersom Brøndby tapte 2-3 for AGF. (NTB)

  Ola Brynhildsen
  Foto: NTB
 • Odd stoppet marerittrekken

  Odd kunne endelig juble for seier da de vant 2-1 hjemme over Lillestrøm i Eliteserien søndag ettermiddag.

  Dermed endte de rekken på seks strake kamper uten seier. Sist de vant, var utrolig nok borte mot Molde 17. april. Siden det er fasiten to uavgjort og fire tap.

  Lillestrøm har på sin side vært fryktelig ustabile den siste tiden og har vunnet og tapt annenhver gang i sine seks siste kamper. Søndagens fiasko gjorde riktignok at de nå står med to strake tap.

  Klubbenes svake prestasjoner gjør at Lillestrøm ligger helt nede på 13.-plass, mens Odd har plassert seg tre hakk over på tabellen. (NTB)

  LV79lgIPF9g
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal