Nygaard vant Birkebeinerrennet for tredje år på rad – første seier til Smedås

Andreas Nygaard vant Birken for tredje år på rad i herreklassen. Hos kvinnene var det Magni Smedås som var sterkest, og snøyt i samme sleng Emilie Fleten for rekord.

Bild

VINNERE: Andreas Nygaard & Magni Smedås kunne begge juble for seier i Birken.

Andreas Nygaard sikret et vaskeekte Birken-hat trick, da han tok seieren etter en spurtslutt mot Johan Hoel som endte som nummer to.

– Sanden begynner å renne ut av timeglasset, så jeg må ta de sjansene jeg får. Jeg er utrolig fornøyd med å være først, sier Nygaard til NRK etter rennet.

Søndag var han en del av en gruppe på seks mann som gikk fra resten av feltet. Mot slutten var det kun to av dem som kjempet om å vinne, og i strålende vær vant Nygaard på tiden 2.23.55,2.

33-åringen fra Team Ragde Charge ble også historisk i Ski Classics sammenheng: Han tok sin 19. seier i den prestisjetunge langløpsserien, og står da med flest seiere i serien.

Magni Smedås

VINNER: Magni Smedås kunne glise etter å ha vunnet Birken for første gang.

I kvinneklassen var Magni Smedås sterkest. Hun kom alene til mål og vant Birken for første gang på 2.47.09. En stund så Emilie Fleten ut til å kunne bli historisk med sju Ski Classics-seier i løpet av en sesong, men hun måtte slippe i sluttfasen.

– Det betyr så mye. Birken er ett av de største målene for min del det er hjemmebane og det er i Norge og det er så magisk stemning langs løypa. Så mye kjentfolk langs løypa og mamma som står her og tar meg imot i mål, sier Smedås til NRK etter seieren.

I fjor ble Smedås nummer tre, i år gikk hun altså helt til topps.

Målet glapp for Gukild

NRK-profilene Emil Gukild og Silje Nordnes, som sammen med Anders Aukland står bak podkasten Skiklubben, går dagens Birken. Sistnevnte har vunnet Birken fire ganger tidligere.

Skiklubben

Duoen har hatt nettopp Birkebeinerrennet som sesongens store høydepunkt.

Gukild hadde satt seg et mål om å komme under tiden 3:30, og så lenge ut til å klare det med. Dessverre holdt det ikke helt inn for NRK-profilen, som endte opp med tiden 3:43:31, 13 minutter og 31 sekunder over det jeve målet.

– Det var skuffende, men jeg gikk alt jeg hadde. Det var noen som kastet en gel i sporet rett før Kvarstad som gjorde at jeg gikk på trynet, så jeg tapte kanskje ett halvt minutt der. Utenom det har jeg ligget i rød sone og kost meg, sier Gukild til NRK.

Kari-Birken6

FULLFØRT: Emil Gukild passerte mållinjen med tiden 3:43:31.

Et annet kjent fjes som gikk Birken var Petter Northug.

Han imponerte stort tidligere i år da han gikk inn til en sensasjonell andreplass i Norgescupen i langrenn. Søndag gikk han inn til 36. plass i Birken med tiden 2:34:02, bak veteranen Tord Asle Gjerdalen.

Petter Northug med sin Birken-sekk.

KLAR: Petter Northug er klar med sin sekk før start.

For første gang ble Birkebeinerrennet utsatt fra lørdag til søndag på grunn av ufyselig vær.

«Er løperne mer pysete nå?»

Underveis i rennet kunne man stille spørsmål til NRK.

Øystein spør:

– Tidligere var jo sekken 5 kg. Antakelig basert på vekten til Håkon Håkonsson. Er løperne mer pysete nå?

Ole Kristian Stoltenberg svarer:

– Ja det var tøffere før, ingen tvil om det. Den tyngste utgaven av rennet var nok i 1934. Da var det 5,5 kilos sekk pluss håndkle, så slapp arrangøren å sørge for det. Arne Rustadstuen vant den gangen med 5,5 kilos sekk. Det var treski vått og blått, og de tente tre eller fire bål for å tørke skiene og komme seg til mål. Det var jo tøffere før! 34. utgaven står for meg som en bauta i Birken-historien.

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

• Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

Kristian Thorstvedt
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

Hugo Vetlesen
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.