Hopp til innhold

Nygaard vant Birkebeinerrennet for tredje år på rad – første seier til Smedås

Andreas Nygaard vant Birken for tredje år på rad i herreklassen. Hos kvinnene var det Magni Smedås som var sterkest, og snøyt i samme sleng Emilie Fleten for rekord.

Bild

VINNERE: Andreas Nygaard & Magni Smedås kunne begge juble for seier i Birken.

Andreas Nygaard sikret et vaskeekte Birken-hat trick, da han tok seieren etter en spurtslutt mot Johan Hoel som endte som nummer to.

– Sanden begynner å renne ut av timeglasset, så jeg må ta de sjansene jeg får. Jeg er utrolig fornøyd med å være først, sier Nygaard til NRK etter rennet.

Søndag var han en del av en gruppe på seks mann som gikk fra resten av feltet. Mot slutten var det kun to av dem som kjempet om å vinne, og i strålende vær vant Nygaard på tiden 2.23.55,2.

33-åringen fra Team Ragde Charge ble også historisk i Ski Classics sammenheng: Han tok sin 19. seier i den prestisjetunge langløpsserien, og står da med flest seiere i serien.

Magni Smedås

VINNER: Magni Smedås kunne glise etter å ha vunnet Birken for første gang.

Foto: Helge Tvedten / NRK

I kvinneklassen var Magni Smedås sterkest. Hun kom alene til mål og vant Birken for første gang på 2.47.09. En stund så Emilie Fleten ut til å kunne bli historisk med sju Ski Classics-seier i løpet av en sesong, men hun måtte slippe i sluttfasen.

– Det betyr så mye. Birken er ett av de største målene for min del det er hjemmebane og det er i Norge og det er så magisk stemning langs løypa. Så mye kjentfolk langs løypa og mamma som står her og tar meg imot i mål, sier Smedås til NRK etter seieren.

I fjor ble Smedås nummer tre, i år gikk hun altså helt til topps.

Målet glapp for Gukild

NRK-profilene Emil Gukild og Silje Nordnes, som sammen med Anders Aukland står bak podkasten Skiklubben, går dagens Birken. Sistnevnte har vunnet Birken fire ganger tidligere.

Skiklubben

Duoen har hatt nettopp Birkebeinerrennet som sesongens store høydepunkt.

Gukild hadde satt seg et mål om å komme under tiden 3:30, og så lenge ut til å klare det med. Dessverre holdt det ikke helt inn for NRK-profilen, som endte opp med tiden 3:43:31, 13 minutter og 31 sekunder over det jeve målet.

– Det var skuffende, men jeg gikk alt jeg hadde. Det var noen som kastet en gel i sporet rett før Kvarstad som gjorde at jeg gikk på trynet, så jeg tapte kanskje ett halvt minutt der. Utenom det har jeg ligget i rød sone og kost meg, sier Gukild til NRK.

Kari-Birken6

FULLFØRT: Emil Gukild passerte mållinjen med tiden 3:43:31.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Et annet kjent fjes som gikk Birken var Petter Northug.

Han imponerte stort tidligere i år da han gikk inn til en sensasjonell andreplass i Norgescupen i langrenn. Søndag gikk han inn til 36. plass i Birken med tiden 2:34:02, bak veteranen Tord Asle Gjerdalen.

Petter Northug med sin Birken-sekk.

KLAR: Petter Northug er klar med sin sekk før start.

Foto: Helge Tvedten / NRK

For første gang ble Birkebeinerrennet utsatt fra lørdag til søndag på grunn av ufyselig vær.

«Er løperne mer pysete nå?»

Underveis i rennet kunne man stille spørsmål til NRK.

Øystein spør:

– Tidligere var jo sekken 5 kg. Antakelig basert på vekten til Håkon Håkonsson. Er løperne mer pysete nå?

Ole Kristian Stoltenberg svarer:

– Ja det var tøffere før, ingen tvil om det. Den tyngste utgaven av rennet var nok i 1934. Da var det 5,5 kilos sekk pluss håndkle, så slapp arrangøren å sørge for det. Arne Rustadstuen vant den gangen med 5,5 kilos sekk. Det var treski vått og blått, og de tente tre eller fire bål for å tørke skiene og komme seg til mål. Det var jo tøffere før! 34. utgaven står for meg som en bauta i Birken-historien.

Sekk på Birken

Sekkene på, også etter Birken.

Foto: Helge Tvedten / NRK
Petter Northug med sin Birken-sekk.

Petter Northug med sin Birken-sekk.

Foto: Helge Tvedten / NRK
Birken-sekk

3,5 kilo tung skal sekken være.

Foto: Helge Tvedten / NRK
Kompakt Birken-sekk

Mange sekker er svært kompakte.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal