Hopp til innhold

Historisk beslutning: Birken flyttes for første gang

Birken-ledelsen kalte inn til hastemøte på grunn av det varslede uværet. Nå har de besluttet å flytte det tradisjonelle rennet – for aller første gang.

S01ISRo9uzw

STORE FOLKEMENGDER: Det er påmeldt flere tusen deltakere til Birken.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Det bekrefter Birken-ledelsen torsdag ettermiddag.

– Birkebeinerrennet og HalvBirken flyttes til søndag 17. mars, TurBirken og SkøyteBirken går som planlagt fredag. Juryen og arrangøren har med de svært dårlige værprognosene besluttet å flytte Birkebeinerrennet og HalvBirken til søndag 17. mars med samme tidsplan, skriver Birken på sine hjemmesider.

Det tradisjonsrike rennet, som den kommende helgen arrangeres for 84. gang, skulle opprinnelig blitt arrangert lørdag, men på grunn av det varslede uværet har det blitt flyttet til søndag.

Det er første gangen i rennets 92 år lange historie at arrangøren velger å flytte selve hovedrennet fra en dag til en annen. Birken ble for første gang arrangert i 1932.

Rett etter at utsettelsen ble bekreftet, gikk Birkens hjemmeside, birkebeiner.no, ned.

Les også OL-helt går Birken med teip over munnen

Kjersti Buaas

– Gjør så godt vi kan

Flere tusen langrennsentusiaster er påmeldt, men flere av dem var bekymret over det meteorologene har varslet: Lørdag er det meldt kraftig vind og store mengder nedbør.

Ikke akkurat ideelt for 54 kilometer på ski.

Søndag er det derimot meldt sol, og NRK skal fortsatt sende Birken. Starttidspunkt er klokken 07.40 og kan ses på NRK 1.

– Vi gjør så godt vi kan for at flest mulige deltagere får en best mulig opplevelse av Birken. Det gjøres en enorm innsats for å løse situasjonen til det beste for våre deltagere, skriver Birken på sine nettsider.

Alle deltagere flyttes automatisk til søndag med sine opprinnelige startnummer og chip. De med madrassovernatting får den flyttet, mens bussene har samme avgangstid søndag som lørdag. Birken opplyser imidlertid om noe redusert busskapasitet.

Stor bekymring

Flere av dem NRK snakket med var bekymret før rennledelsen bestemte seg for å utsette. Tidligere Birken-vinner, Andreas Nygaard, var bekymret for en tredje avlysning på fem år.

mZElEaD6N9c

REGJERENDE MESTER: Andreas Nygaard.

Foto: NTB

– Det er en jævlig stor dolk i hjertet for Birken. Men de trenger ikke å avlyse om de klarer å hive seg rundt. Jeg håper for Birken sin del at de klarer det, nå som de endelig har fått et oppsving etter flere år der de har slitt, sa Nygaard til NRK tidligere torsdag.

– Jeg skjønner at det er et mareritt for Birken, men man ønsker å se litt handlekraft i organisasjonen også, sa Nygaard.

Husker med skrekk og gru

Tidligere landslagsløper og langløpsveteran Anders Aukland.

RUTINERT: Anders Aukland.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Anders Aukland, som er en del av NRK-podkasten Skiklubben, oppfordret arrangøren på det sterkeste til å flytte styrkeprøven.

– Min oppfordring til Birken er at de tar en helt rå avgjørelse og bytter til søndag. Det er ikke for at folk skal bli brun av å gå i sola over fjellet, men for at det i det hele tatt skal bli skirenn, sa Aukland til NRK.

Aukland husker med skrekk og gru tilbake til 2014. Da sto han selv på startstreken før rennet ble avlyst i siste liten. I år er planen å gå rennet sammen med Skiklubbens Silje Nordnes.

– Jeg frykter at de venter med å ta en avgjørelse, så står det tusenvis og venter på start mens det blir avlyst. Det skjedde i 2014 og ble en gigantisk nedtur for Birken. Endelig er de tilbake med flere påmeldte, og jeg hadde blitt utrolig glad og imponert om de klarte å ta en slik avgjørelse, sa Aukland.

Slik så det ut under avlysningen i 2014:

Birkebeinerrennet 2014 ble avlyst. Det er andre gang i historien at rennet har blitt avlyst.

Birkebeinerrennet 2014 ble avlyst. Det er andre gang i historien at rennet har blitt avlyst.

Nå kan både Nygaard og Aukland puste lettet ut over at arrangøren har tatt nettopp den avgjørelsen de ønsket seg.

Logistikkutfordring

Daglig leder i Birken, Hans Otto Olsen, sa til NRK tidligere torsdag at det ikke er bare-bare å flytte et så stort renn.

– Det er en stor logistikkutfordring, sier Olsen, og nevner transport av utøvere, varetransport, løypekjøring og dugnadspersonell.

Men nå har de fått ordnet det – og Birken blir på søndag.

null
Spiller nå
Tester rulleski for første gang: – Er det verre enn å hoppe i fallskjerm i Kompani Lauritzen? 01:04
Neste

Siste nytt

 • Southampton møter Leeds i opprykkskamp til Premier League

  Enten Leeds eller Southampton rykker opp til Premier League. Southampton booket finaleplass i opprykkskvalifiseringen med 3-1 over West Bromwich fredag.

  Opprykksfinalen spilles på Wembley 26. mai. Leeds sikret finaleplass med 4-0-seier over Norwich torsdag. Leeds rykket også ned sist sesong.

  Fra før er det klart at Leicester og Ipswich skal spille Premier League-fotball neste sesong.

  West Bromwich rykket ned i 2021 og må belage seg på en ny sesong på nest øverste nivå.

  (©NTB)

  DSOtmTrX5wQ
  Foto: Reuters
 • Filip Ingebrigtsen dukket ikke opp til start – EM-kravet henger i tynn tråd

  Planen var at Filip Ingebrigtsen fredag kveld skulle løpe 1500 meter i et fransk stevne med mål om å komme under EM-kravet på 3.36,00 og kvalifisere seg for sommerens mesterskap i Roma.

  Selv om han var påmeldt, dukket nordmannen aldri opp til start.

  – Han var ikke helt i form, skriver sportssjef Erlend Slokvik i en tekstmelding til NRK fredag kveld.

  Og nå har 31-årige Ingebrigtsen dårlig tid. EM-kravet må tas innen 26. mai, og det norske friidrettsforbundet offentliggjør EM-uttaket 30. mai.

  Neste mulighet kan være 1500-meteren som arrangeres på Jessheim 24. mai, men det er ikke avklart om Filip Ingebrigtsen løper der.

  Formen i det siste har ikke gitt grunnlag for optimisme. Forrige helg løp han inn på 3.43.03 under et løp i Tyskland.

  Ingebrigtsen, som altså tok EM-gull på 1500-meter i 2016 og VM-bronse i 2017, er dermed et godt stykke unna gammel storhet noen få uker før sommerens mesterskap i Roma, som arrangeres fra 7. til 12. juni.

  OL-kravet på samme distanse er for øvrig 3.33.50.

   NM Friidrett 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Straffkaos i Formel 2-kvalifiseringen – Hauger rammet

  Det ble mange endringer på resultatlistene etter Formel 2-kvalifiseringen i Imola. Dennis Hauger endte til slutt som nummer 13.

  Resultatlistene ble nesten snudd helt på hodet i minuttene etter målgang i kvalifiseringen. Hauger, som kjørte inn til 13.-plass, hoppet plutselig til sjuendeplass.

  Mange førere ble først straffet for å ha vært utenfor sperrelinjen under sine beste runder. Noen timer senere ble det imidlertid omgjort slik at Hauger til slutt ble nummer 13. Dermed har han et vanskelig utgangspunkt denne helgen.

  Hauger står med én pallplass denne sesongen. Sprintløpet i Italia starter 14.15 lørdag, mens hovedløpet avvikles søndag formiddag.

  Den 21 år gamle bilføreren fra Aurskog er i år inne i sin tredje sesong i klassen under Formel 1.

  Det er ingen hemmelighet at årets Formel 2-sesong blir helt avgjørende for hvilke muligheter som åpner seg videre for Hauger. En fjerde sesong på nest øverste nivå i Formel-sirkuset blir det nemlig ikke. For øyeblikket er 21-åringen på 3.-plass i sammendraget.

  Da Hauger møtte pressen i februar før Formel 2-sesongen, understreket han at plan A er å vinne Formel 2-mesterskapet, og at det ikke fantes en plan B.

  Aurskog-gutten tok steget opp i Formel 2-sirkuset foran 2022-sesongen etter å ha vunnet Formel 3 året før. I debutsesongen endte han på 10.-plass som Prema-fører, før han forflyttet seg til MP Motorsport foran fjoråret.

  2023-sesongen endte med åttendeplass sammenlagt etter varierende resultater.

  (©NTB)

  Pressekonferanse med formel 2-fører Dennis Hauger
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal