Hopp til innhold

Historisk beslutning: Birken flyttes for første gang

Birken-ledelsen kalte inn til hastemøte på grunn av det varslede uværet. Nå har de besluttet å flytte det tradisjonelle rennet – for aller første gang.

S01ISRo9uzw

STORE FOLKEMENGDER: Det er påmeldt flere tusen deltakere til Birken.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Det bekrefter Birken-ledelsen torsdag ettermiddag.

– Birkebeinerrennet og HalvBirken flyttes til søndag 17. mars, TurBirken og SkøyteBirken går som planlagt fredag. Juryen og arrangøren har med de svært dårlige værprognosene besluttet å flytte Birkebeinerrennet og HalvBirken til søndag 17. mars med samme tidsplan, skriver Birken på sine hjemmesider.

Det tradisjonsrike rennet, som den kommende helgen arrangeres for 84. gang, skulle opprinnelig blitt arrangert lørdag, men på grunn av det varslede uværet har det blitt flyttet til søndag.

Det er første gangen i rennets 92 år lange historie at arrangøren velger å flytte selve hovedrennet fra en dag til en annen. Birken ble for første gang arrangert i 1932.

Rett etter at utsettelsen ble bekreftet, gikk Birkens hjemmeside, birkebeiner.no, ned.

Les også OL-helt går Birken med teip over munnen

Kjersti Buaas

– Gjør så godt vi kan

Flere tusen langrennsentusiaster er påmeldt, men flere av dem var bekymret over det meteorologene har varslet: Lørdag er det meldt kraftig vind og store mengder nedbør.

Ikke akkurat ideelt for 54 kilometer på ski.

Søndag er det derimot meldt sol, og NRK skal fortsatt sende Birken. Starttidspunkt er klokken 07.40 og kan ses på NRK 1.

– Vi gjør så godt vi kan for at flest mulige deltagere får en best mulig opplevelse av Birken. Det gjøres en enorm innsats for å løse situasjonen til det beste for våre deltagere, skriver Birken på sine nettsider.

Alle deltagere flyttes automatisk til søndag med sine opprinnelige startnummer og chip. De med madrassovernatting får den flyttet, mens bussene har samme avgangstid søndag som lørdag. Birken opplyser imidlertid om noe redusert busskapasitet.

Stor bekymring

Flere av dem NRK snakket med var bekymret før rennledelsen bestemte seg for å utsette. Tidligere Birken-vinner, Andreas Nygaard, var bekymret for en tredje avlysning på fem år.

mZElEaD6N9c

REGJERENDE MESTER: Andreas Nygaard.

Foto: NTB

– Det er en jævlig stor dolk i hjertet for Birken. Men de trenger ikke å avlyse om de klarer å hive seg rundt. Jeg håper for Birken sin del at de klarer det, nå som de endelig har fått et oppsving etter flere år der de har slitt, sa Nygaard til NRK tidligere torsdag.

– Jeg skjønner at det er et mareritt for Birken, men man ønsker å se litt handlekraft i organisasjonen også, sa Nygaard.

Husker med skrekk og gru

Tidligere landslagsløper og langløpsveteran Anders Aukland.

RUTINERT: Anders Aukland.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Anders Aukland, som er en del av NRK-podkasten Skiklubben, oppfordret arrangøren på det sterkeste til å flytte styrkeprøven.

– Min oppfordring til Birken er at de tar en helt rå avgjørelse og bytter til søndag. Det er ikke for at folk skal bli brun av å gå i sola over fjellet, men for at det i det hele tatt skal bli skirenn, sa Aukland til NRK.

Aukland husker med skrekk og gru tilbake til 2014. Da sto han selv på startstreken før rennet ble avlyst i siste liten. I år er planen å gå rennet sammen med Skiklubbens Silje Nordnes.

– Jeg frykter at de venter med å ta en avgjørelse, så står det tusenvis og venter på start mens det blir avlyst. Det skjedde i 2014 og ble en gigantisk nedtur for Birken. Endelig er de tilbake med flere påmeldte, og jeg hadde blitt utrolig glad og imponert om de klarte å ta en slik avgjørelse, sa Aukland.

Slik så det ut under avlysningen i 2014:

Birkebeinerrennet 2014 ble avlyst. Det er andre gang i historien at rennet har blitt avlyst.

Birkebeinerrennet 2014 ble avlyst. Det er andre gang i historien at rennet har blitt avlyst.

Nå kan både Nygaard og Aukland puste lettet ut over at arrangøren har tatt nettopp den avgjørelsen de ønsket seg.

Logistikkutfordring

Daglig leder i Birken, Hans Otto Olsen, sa til NRK tidligere torsdag at det ikke er bare-bare å flytte et så stort renn.

– Det er en stor logistikkutfordring, sier Olsen, og nevner transport av utøvere, varetransport, løypekjøring og dugnadspersonell.

Men nå har de fått ordnet det – og Birken blir på søndag.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal