Hopp til innhold

Toppklubbene ville utsette Qatar-vedtak: Nå er datoen satt

Ingen av toppklubbene i herrefotballen NRK har snakket med sier de vil avgjøre spørsmålet om boikott av VM i Qatar på søndagens fotballting. Det skal drøftes i juni, blir det bestemt seinere fredag.

Landslaget i fotball trener

NY TROPP: Fredag presenterte Ståle Solbakken sin første landslagstropp.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Qatar-VM har vært det store temaet i Fotball-Norge etter at Tromsø IL ba Norges Fotballforbund (NFF) om å boikotte mesterskapet i 2022. Eliteserieklubben mener at dialog med Qatar ikke har vært et sterkt nok virkemiddel så langt.

En ringerunde NRK har gjort viser at et overveldende flertall av klubbene vil utsette boikott-beslutningen til etter fotballtinget på søndag.

– Vi ønsker den mest kraftfulle løsningen norsk fotball kan stå bak. Per nå er vi ikke presentert et godt nok alternativ til en boikott søndag, sier Tromsø-leder Øyvind Alapnes til NRK.

Datoen er klar

Fredag ettermiddag samlet klubbene i eliteserien og 1. divisjon til årsmøte i Norsk Toppfotball. Qatar-boikott var ikke en del av agendaenden, men det var forventet at det ble diskutert mot slutten av møtet.

Uttak av kvinnelandslagets VM-tropp i fotball.

BEKREFTET: Terje Svendsen bekrefter et et ekstraordinært ting blir avholdt i juni.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Seinere fredag kom beskjeden om at Norges fotballforbund vil avholde et ekstraordinært ting den 20. juni, der Qatar-boikotten blir hovedtemaet. Det bekrefter fotballpresident Terje Svendsen til NTB.

– Vi skal belyse alle sider av spørsmålet om en eventuell boikott og lage en god saksfremstilling. Det blir et bredt sammensatt utvalg som vi ikke har bestemt ennå, som skal jobbe med spørsmålet, sier fotballpresidenten.

Svendsen forteller at det nå blir en prosjektperiode på tre måneder før saken skal opp til behandling 20. juni.

Flertallet ville ha ekstraordinært ting

Av de 22 klubbene NRK har fått svar fra før møtet, sa 18 klubber at de ville utsette avgjørelsen om boikott til et ekstraordinært ting på et senere tidspunkt. De resterende har ikke bestemt seg eller vil ikke si hva de har besluttet.

Øyvind Alapnes

VAR FØRST: Den første klubben som ytret ønske om boikott var Tromsø IL og Øyvind Alapnes.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

Totalt på tinget kommer et sted mellom 220 og 240 delegater ifølge Knut Bjørn Nordheim, som er arrangementskonsulent. De norske klubbene på herrenes tre øverste nivåer, og kvinnenes to øverste nivåer har mulighet til å stille to delegater hver.

– Ikke alle toppklubbene stiller, men det store flertallet er der. Det er et fåtall som ikke kommer, sier Nordheim.

Skulle boikotten gått igjennom på fotballtinget søndag, måtte det fremmes som et benkeforslag, og det forslaget måtte få to tredjedels flertall hvis det skulle tas opp til diskusjon.

Ønsket avgjørelse før sommeren

NFF uttalte at de kom til å be om et ekstraordinært ting senere om Qatar-boikott, og nå er altså datoen satt.

Tidligere har NFF ytret et ønske om å ha et ekstraordinært ting i høst, mens Tromsø og Vålerenga har sagt til VG at det blir for sent. De andre Eliteserieklubbene NRK har vært i kontakt med har ikke gjort seg opp en mening om når tinget burde være, foruten Brann som sier de vil støtte et ekstraordinært ting i mai.

Kahlifa Stadium, Qatar

KONTROVERSIELT: Kahlifa International Stadium i Doha i Qatar under byggingen.

Foto: NASEEM ZEITOON / Reuters

– Kommer det opp forslag om plan for boikott i mai, så støtter vi det, sa Branns styreleder Birger Grevstad før fredagens møte.

Tromsøs initiativ kom med bakgrunn i flere rapporter om uverdige arbeidsforhold for tilreisende arbeidere knyttet til byggingen av fasilitetene til VM, senest The Guardians rapport om at 6500 fremmedarbeidere har dødd siden Qatar fikk tildelt VM i 2010.

Torsdag presenterte VG en kartlegging som viste av sju av 16 eliteserieklubber støtter forslaget om boikott.

Debatten mellom NFF og de som er for boikott går på hva som er beste virkemiddel. Fotballforbundet har selv sagt at valget av Qatar som vertsnasjon for VM var galt og aldri skulle skjedd, og de har kritisert både FIFA og Qatar for brudd på menneskerettighetene. Men der Tromsø har gått i bresjen for en fullstendig boikott av mesterskapet, vil forbundet ha dialog og muligheten til å påvirke gjennom mesterskapet.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal