Svendsen i tårer: – Ble verre enn jeg trodde ​​​

Skiskytter Emil Hegle Svendsen (32) legger opp. Han har ikke klart å finne motivasjon og gnist til å fortsette som toppidrettsutøver.

Bare seks dager etter at Ole Einar Bjørndalen avslørte at han legger opp, gjør Emil Hegle Svendsen det samme.

TRIST DAG: Det ble tøft for Emil Helge Svensen å annonsere at han gir seg.

Nok en stor idrettsutøver takker for seg.

Bare seks dager etter at Ole Einar Bjørndalen avslørte at han legger opp, gjør Emil Hegle Svendsen det samme.

– Jeg trengte litt tid etter OL-sesongen, for jeg har ofte følt at gnisten kan komme litt tilbake, men jeg var ikke i nærheten. Jeg skulle gjerne hatt litt av Ole Einars motivasjon og fortsatt, men det har jeg altså ikke. Derfor er jeg ferdig nå, sier Svendsen med tårer i øynene på en pressekonferanse.

BIATHLON-OLY-2018-PYEONGCHANG

STOR KARRIERE: Emil Hegle Svendsen tok to sølv og en bronse under OL i Pyeongchang, som gir ham totalt åtte OL-medaljer.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

– Det er jo litt trist, men jeg føler jeg har tatt riktig avgjørelse. Jeg er kjempefornøyd faktisk. Det er vanskelig å forklare hvilke mekanismer som ligger bak motivasjonen. Jeg og Ole Einar er kjempeforskjellige der, utdyper han overfor NRK.

Bjørndalen fulgte presseseansen i NRKs studio.

– Jeg har konkurrert mot ham i så mange år, også kommer den tunge beskjeden i dag, og da er det jo litt trist. Men uten motivasjon har man ingen sjanse. Emil har vært en råtass, med en fantastisk karriere, skryter Bjørndalen.

Takket forloveden

Svendsen brukte tid på å takke for alle hjelp og støtte har fått underveis i karrieren.

– Jeg vil gi en spesiell takk til Ole Einar Bjørndalen som var den jeg så opp til, og sist men ikke minst vil jeg takke Samantha (Skogrand, samboer). Det har vært noen tøffe år der og hun har vært min største støtte.

Han måtte stadig trekke pusten for å kunne fortsette.

– Det ble litt verre enn jeg hadde trodd, dette. Men jeg er nok helt ferdig i hodet nå, slår han fast, og forklarer at han har tenkt på avgjørelsen siden jul.

– Etter at han tok valget har det vært en litt sånn annerledes Emil. Han har vært litt letta og ganske glad. Så selv om det er litt trist i dag, så kjennes det ganske bra. Det blir fint å kunne teste ut et normalt liv, hvis man kan si det på den måten, sier Skogrand.

Emil Hegle Svendsen på pressemøte i Oslo.

STØTTE: Emil Hegle Svendsens forlovede Samantha Skogrand var med på mandagens pressekonferanse.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det var VG som først meldte om nyheten mandag.

– Et eventyr

Skiskytteren fra Trondheim har vært en av verdens beste skiskyttere siden han slo igjennom i 2006. Til tross for at han har fått flere sesonger nærmest ødelagt av sykdom, har Svendsen tatt fire OL-gull, hele 12 VM-gull og 38 verdenscupseire.

– Jeg synes det er veldig leit og vemodig. Han er etter min mening en av de mest undervurderte idrettsutøverne vi har, for han har jo vunnet så mye, sier NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

– De siste årene har jeg kanskje ikke levert helt på topp, og når det er så mange som gjør det, så blir man kanskje litt glemt, forteller Svendsen.

I hans siste mesterskap, OL i Pyeongchang, imponerte han med en bronsemedalje på fellesstarten og gikk Norge inn til sølv både på mixed stafett og stafetten.

– Han holder i hvert fall nivået hvis han selv ønsker å konkurrere. Han er mesterhjernen i laget. Jeg krysser fingrene for at han fortsetter, sa trener Siegfried Mazet under lekene i Sør-Korea.

– Jeg er strålende fornøyd med karrieren. Det har vært et eventyr, sier 32-åringen mandag.

Bø-brødrene ble overrasket

Lagkameratene har vært klare på at de ønsker å ha med Svendsen videre, og forsøkte å overtale ham.

– Det skjærer i hjertet om han gir seg. Han er et vanvittig stort forbilde, og en varm og god person, sa Johannes Thingnes Bø da Svendsen trakk seg fra verdenscupen i Holmenkollen på grunn av sykdom.

– Det Emil har gjort er helt fantastisk. Han har vunnet alt og i tillegg gjort det flere ganger, og han har kommet tilbake gang på gang etter å ha vært litt nede. Han har hatt en fantastisk karriere og jeg håper han fortsetter, mente Tarjei Bø.

Svendsen fortalte dem om avgjørelsen søndag.

– De fleste visste vel at det kom, men Tarjei og Johannes ble litt overrasket, men det går nok bra. Jeg er ikke bekymret for fremtiden til norsk skiskyting, forteller han.

– Han er en veldig fin person, og en som ser andre mennesker. Det er en viktig rolle å ha i et lag, mener Stabrun Smith.

Det samme mener Bjørndalen.

– Han har vært en fin lagkamerat. Han kom jo inn på laget veldig ung, som et av de største talentene noen gang. Han tok kontroll og har vært der siden. Han er også den ærligste skiskytteren jeg vet om, nesten til skade for sin egen del, men han er et fantastisk menneske, sier han.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting.

SØLVGUTTER: Lars Helge Birkeland t.v, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen tok sølv på OL-stafetten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste renn i helgen

Svendsen har ikke bestemt seg for hva han skal gjøre fremover.

– Jeg har allerede vært i kontakt med karriereveiledere på Olympiatoppen, og jeg skal ikke ligge for lenge på sofaen. Men jeg har det ikke så travelt. Det er nesten for mange muligheter, så det blir spennende, forteller Svendsen, som gleder seg spesielt til å få enda mer tid med familie og venner.

Han gikk dermed sitt siste renn som toppidrettsutøver under NM på Lillehammer, men ble bare nummer 29 på jaktstarten fredag. Også før helgen snakket han om hvor usikker han var på fremtiden.

– Det er 50/50 sånn som det er nå. Jeg er selvfølgelig gira på VM i Östersund neste år, men vi får se om jeg orker den jobben som skal til. Den er massiv, så man må være 100 prosent motivert for å få det til, sa Svendsen til NRK.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Liverpool snudde og tangerte rekord

  Med 3-2 over West Ham tangerte Liverpool rekorden med 18 strake sigrar i Premier League. Det er like mange som Manchester City hadde i 2017-18.

  Liverpool tok leiinga ved Georginia Wijnaldum, men Issa Diop og Pablo Fornals gav West Ham overraskande 2-1-leiing.

  Men Mohamed Salah og Sadio Mané sikra poenga for sigersvane Liverpool.

  Liverpool leier med 22 poeng på Manchester City når 11 kampae står att.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • Bryants enke går til sak

  Kobe Bryants enkje Vanessa går til sak mot eigaren av helikopteret som krasja i skodda då Bryant og dottera omkom i utkanten av Los Angeles 26. januar.

  Vanessa Bryant meiner piloten var uforsiktig då han flaug i dei vanskelege tilhøva. Ho meiner han burde ha avbrote flyuturen. Piloten sjølv var blant dei ni som omkom i styrten.

  Helikopteret som krasja
  Foto: Jayne Kamin-oncea / Reuters
 • RBK-kvinnene tapte sin første kamp

  Rosenborg Kvinner tapte 1-0 for Sandviken i sin aller første kamp. Den blei spela på La Manga, og målet kom etter 39 minutt.

  Rosenborg Kvinner er same laget som tidlegare heitte Trondheims-Ørn. Frå i år er dei ein del av Rosenborg BK.

Sendeplan

Kl. Program Kanal