Hopp til innhold

Mystisk tarmsykdom har ødelagt flere sesonger for Hegle Svendsen

I flere sesonger har Emil Hegle Svendsen slitt med å prestere på sitt toppnivå. Nå viser tester at en tarmsykdom kan ha skylden.

Svendsen

SMILET TILBAKE: Etter flere tunge sesonger, gleder Emil Hegle Svendsen seg til neste sesong.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg har tatt mange tester etter sesongen i fjor, og der har det kommet frem at jeg har noe som heter irritabel tarm-syndrom. Det er på en måte en diagnose man får når de ikke finner noe mer alvorlig, sier Emil Hegle Svendsen til NRK.

De to siste sesongene har ikke ting gått på skinner for 31-åringen, og han har vært mye plaget av sykdom.

Før VM på hjemmebane i Holmenkollen i mars slet han med formen, og ble vraket fra mixedstafetten før han var flere minutter bak de beste i langrennstid på normaldistansen.

– Jeg følte meg bedre og bedre i kroppen underveis, så jeg har ikke noe godt svar på hvorfor jeg er så jævlig langt bak. Det skjønner jeg ikke, sa Svendsen den gang.

Melk, hvetemel og sportsdrikk

Etter forrige sesong fant Svendsen ut at nok måtte være nok. Han gjennomgikk mange tester, tok treningsfri i tre uker og har lagt om kosten.

– Jeg har kuttet hvetemel og melk fra kosten, sier Svendsen.

– Så laktose og gluten?

– Ja, og sportsdrikk og juice. Ting som inneholder mye fruktose er veldig dårlig for magen min da, så da er det egentlig bare å holde seg unna de tingene, forteller han.

Allerede føler han seg mye friskere, og forteller at han har mer energi etter at han la om kostholdet. Han håper det også skal få bukt på sykdomsplagene.

– Jeg har vært veldig mye syk de siste årene, og det syns jeg har vært rart. Jeg har vært veldig nøye med sykdomsforebygging. Det har vært følgefeil og kroppen har brukt energi på dette, som har svekket immunforsvaret, forklarer han.

Sist han vant en individuell verdenscupseier var 20. desember 2014 og under VM i Holmenkollen ble bronse på jaktstarten hans beste individuelle løp.

BIATHLON-WORLD-MEN

GULL: Emil Hegle Svendsen (i midten) jubler etter stafettgull under VM i Holmenkollen tidligere i år. Neste vinter vil han tilbake på toppen av seierspallen i individuelle løp også.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Responderer bra

Med tre ukers treningsfri i juni, har Svendsen valgt å droppe Blinkfestivalen som pågår nå. Men etter endringen i kosten er han optimistisk før neste sesong, til tross for opphold i treningsarbeidet.

– Det har gått veldig bra på trening den siste tiden, og kroppen responderer godt. Det har vært utrolig deilig å kjenne at kroppen fungerer etter noen år der det ikke har gått som jeg vil, så tror jeg at jeg er på vei mot noe som er bedre. Man skal ikke slå det fast 100 prosent, men det føles bra, sier Svendsen til NRK.

Siste nytt

 • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

  Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

  Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

  – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

  Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

  – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

  Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

  Q6DAaGK1xwQ
  Foto: NTB
 • Zuccarello-scoring i Wild-tap

  Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

  Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

  Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

  Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

  pa39-a-fBGA
  Foto: AP
 • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

  Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

  Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

  Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

  Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

  Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

  Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

  * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

  * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

  * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

  Otfs84t2WGM
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal