Mystisk tarmsykdom har ødelagt flere sesonger for Hegle Svendsen

I flere sesonger har Emil Hegle Svendsen slitt med å prestere på sitt toppnivå. Nå viser tester at en tarmsykdom kan ha skylden.

Svendsen

SMILET TILBAKE: Etter flere tunge sesonger, gleder Emil Hegle Svendsen seg til neste sesong.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg har tatt mange tester etter sesongen i fjor, og der har det kommet frem at jeg har noe som heter irritabel tarm-syndrom. Det er på en måte en diagnose man får når de ikke finner noe mer alvorlig, sier Emil Hegle Svendsen til NRK.

De to siste sesongene har ikke ting gått på skinner for 31-åringen, og han har vært mye plaget av sykdom.

Før VM på hjemmebane i Holmenkollen i mars slet han med formen, og ble vraket fra mixedstafetten før han var flere minutter bak de beste i langrennstid på normaldistansen.

– Jeg følte meg bedre og bedre i kroppen underveis, så jeg har ikke noe godt svar på hvorfor jeg er så jævlig langt bak. Det skjønner jeg ikke, sa Svendsen den gang.

Melk, hvetemel og sportsdrikk

Etter forrige sesong fant Svendsen ut at nok måtte være nok. Han gjennomgikk mange tester, tok treningsfri i tre uker og har lagt om kosten.

– Jeg har kuttet hvetemel og melk fra kosten, sier Svendsen.

– Så laktose og gluten?

– Ja, og sportsdrikk og juice. Ting som inneholder mye fruktose er veldig dårlig for magen min da, så da er det egentlig bare å holde seg unna de tingene, forteller han.

Allerede føler han seg mye friskere, og forteller at han har mer energi etter at han la om kostholdet. Han håper det også skal få bukt på sykdomsplagene.

– Jeg har vært veldig mye syk de siste årene, og det syns jeg har vært rart. Jeg har vært veldig nøye med sykdomsforebygging. Det har vært følgefeil og kroppen har brukt energi på dette, som har svekket immunforsvaret, forklarer han.

Sist han vant en individuell verdenscupseier var 20. desember 2014 og under VM i Holmenkollen ble bronse på jaktstarten hans beste individuelle løp.

BIATHLON-WORLD-MEN

GULL: Emil Hegle Svendsen (i midten) jubler etter stafettgull under VM i Holmenkollen tidligere i år. Neste vinter vil han tilbake på toppen av seierspallen i individuelle løp også.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Responderer bra

Med tre ukers treningsfri i juni, har Svendsen valgt å droppe Blinkfestivalen som pågår nå. Men etter endringen i kosten er han optimistisk før neste sesong, til tross for opphold i treningsarbeidet.

– Det har gått veldig bra på trening den siste tiden, og kroppen responderer godt. Det har vært utrolig deilig å kjenne at kroppen fungerer etter noen år der det ikke har gått som jeg vil, så tror jeg at jeg er på vei mot noe som er bedre. Man skal ikke slå det fast 100 prosent, men det føles bra, sier Svendsen til NRK.

Siste nytt

 • Riiber på skuddhold - spår kamp

  Jarl Magnus Riiber strakk hendene i været av glede etter sitt hopp på 135 meter, men det holdt bare til en tredjeplass. Dermed har Riiber 37 sekunder å hente inn til østerrikske Johannes Lamparter på 10 kilometer langrenn seinere i dag. Østerrikeren leverte dagens lengste hopp med 138 meter.

  Det syns Riiber var i overkant mye.

  – Det var jo fryktelig mye da. Men ser vi på tieren sist gang så tror jeg at jeg tok han med rundt 20 sekunder. Han går ganske fort og bra alene, så man skal ikke bli overrasket om han blir verdensmester i dag, sier Riiber.

  NRKs ekspert tror kampen om gullet blir tøft.

  – Gullmulighetene er til stede, men han må jobbe for å hente inn Lamparter i dag, spår Fred Børre Lundberg.

  Japanske Akito Watabe går ut som nummer to, bare 22 sekunder bak østerrikeren.

  Øvrige norske: Espen Andersen (+1.49), Jens Lurås Oftebro (+2,38), Jørgen Graabak (+3,29).

 • Røthe forlater VM

  Etter to skuffende løp velger Sjur Røthe å forlate VM i Oberstdorf. Han er dermed uaktuell til de to gjenstående distansene, stafett og 50 km.

  – Han skal hjem nå og ta vare på familien, sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK.

  Røthe og samboer Siv Emilie Løvvold venter barn i nær framtid. Termin er 7. mars.

  Sjur Røthe var blant de største favorittene både på 30 km og 15 km i VM, men måtte ta til takke med sjetteplass på begge distanser.

  yk-kMA_DRp4
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Granerud har vunnet verdenscupen

  Halvor Egner Granerud er Norges femte vinner av verdenscupen sammenlagt igjennom tidene. Det er klart allerede før sesongslutt, ettersom det kun er tre renn igjen av sesongen og dermed har ingen mulighet til å ta igjen poengsummen til Granerud.

  – Selv om det har sett veldig sannsynlig ut lenge, så var det fortsatt en veldig gledelig beskjed å få. Da jeg fikk beskjeden begynte jeg umiddelbart å gråte, det har vært noen tunge dager nå, men det å endelig få det bekreftet var utrolig godt, sier Granerud i en uttalelse på hopplandslagets Facebook-side.

  Det har vært tøft døgn for Granerud etter at han testet positivt for koronaviruset, og dermed mistet resten av VM. Dermed var det godt at målet for sesongen allerede er nådd.

  – Dette var et umulig mål jeg satte meg etter forrige sesong, så da å klare det føles uvirkelig. Jeg føler meg litt som en hoppversjon av Leicester, selv om det er lettere å snu en person enn et helt lag, forteller Granerud.

  Han legger til at han gleder seg til å løfte kula i Planica og at det blir motivasjon igjennom sykdommen. Renndirektør i FIS, Sandro Pertile, bekrefter at det kun er de tre rennene i Planica som gjenstår av verdenscupsesongen for menn. Raw Air-konkurransen som skulle vært i Norge blir ikke erstattet.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Janek Skarzynski / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal