Hopp til innhold

Mystisk tarmsykdom har ødelagt flere sesonger for Hegle Svendsen

I flere sesonger har Emil Hegle Svendsen slitt med å prestere på sitt toppnivå. Nå viser tester at en tarmsykdom kan ha skylden.

Svendsen

SMILET TILBAKE: Etter flere tunge sesonger, gleder Emil Hegle Svendsen seg til neste sesong.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg har tatt mange tester etter sesongen i fjor, og der har det kommet frem at jeg har noe som heter irritabel tarm-syndrom. Det er på en måte en diagnose man får når de ikke finner noe mer alvorlig, sier Emil Hegle Svendsen til NRK.

De to siste sesongene har ikke ting gått på skinner for 31-åringen, og han har vært mye plaget av sykdom.

Før VM på hjemmebane i Holmenkollen i mars slet han med formen, og ble vraket fra mixedstafetten før han var flere minutter bak de beste i langrennstid på normaldistansen.

– Jeg følte meg bedre og bedre i kroppen underveis, så jeg har ikke noe godt svar på hvorfor jeg er så jævlig langt bak. Det skjønner jeg ikke, sa Svendsen den gang.

Melk, hvetemel og sportsdrikk

Etter forrige sesong fant Svendsen ut at nok måtte være nok. Han gjennomgikk mange tester, tok treningsfri i tre uker og har lagt om kosten.

– Jeg har kuttet hvetemel og melk fra kosten, sier Svendsen.

– Så laktose og gluten?

– Ja, og sportsdrikk og juice. Ting som inneholder mye fruktose er veldig dårlig for magen min da, så da er det egentlig bare å holde seg unna de tingene, forteller han.

Allerede føler han seg mye friskere, og forteller at han har mer energi etter at han la om kostholdet. Han håper det også skal få bukt på sykdomsplagene.

– Jeg har vært veldig mye syk de siste årene, og det syns jeg har vært rart. Jeg har vært veldig nøye med sykdomsforebygging. Det har vært følgefeil og kroppen har brukt energi på dette, som har svekket immunforsvaret, forklarer han.

Sist han vant en individuell verdenscupseier var 20. desember 2014 og under VM i Holmenkollen ble bronse på jaktstarten hans beste individuelle løp.

BIATHLON-WORLD-MEN

GULL: Emil Hegle Svendsen (i midten) jubler etter stafettgull under VM i Holmenkollen tidligere i år. Neste vinter vil han tilbake på toppen av seierspallen i individuelle løp også.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Responderer bra

Med tre ukers treningsfri i juni, har Svendsen valgt å droppe Blinkfestivalen som pågår nå. Men etter endringen i kosten er han optimistisk før neste sesong, til tross for opphold i treningsarbeidet.

– Det har gått veldig bra på trening den siste tiden, og kroppen responderer godt. Det har vært utrolig deilig å kjenne at kroppen fungerer etter noen år der det ikke har gått som jeg vil, så tror jeg at jeg er på vei mot noe som er bedre. Man skal ikke slå det fast 100 prosent, men det føles bra, sier Svendsen til NRK.

Siste nytt

 • Surt hjemmetap for Deilas Standard Liège

  Standard Liège tapte 0-2 hjemme for Seraing United i den belgiske toppdivisjonen fredag. Med det røk seiersrekken på fire kamper for Ronny Deilas lag.

  Standard Liège var storfavoritter i fredagens oppgjør motSeraing som kun sto med to seirer hittil og lå under streken. Likevel var det bortelaget som fikk med seg alle poengene ved hjelp av scoringer av Mamadou Mbow og Morgan Poaty.

  Aron Dønnum ble byttes ut allerede etter 26 minutter i kampen.

  Liège-klubben har elleve poeng opp til serieleder Royal Antwerp med én kamp mer spilt. I neste kamp venter Charleroi på bortebane. (NTB)

  MLS: Chicago Fire at New York City FC
  Foto: Brad Penner / Reuters
 • Bayern slo tilbake – første seier på fem kamper

  Bayern München har slitt i tysk Bundesliga i det siste. Fredag tok storklubben sin første seier på fem kamper da Leverkusen ble slått 4-0.

  Stjerneskuddet Jamal Musiala (19) storspilte og bidro med tre målpoeng. Den offensive midtbanespilleren står med fem ligascoringer på sju kamper denne sesongen.

  München-klubben innledet sesongen storslagent med ni poeng og 15-1 i målforskjell på de tre første kampene. Deretter ble det imidlertid tyngre for klubben som i de fire neste spilte tre uavgjort før de tapte 0-1 for Augsburg sist runde.

  Fredag var de tilbake på vinnersporet da de kjørte over et svakt Leverkusen. Det var Leroy Sane, nevnte Musiala, Sadio Mané og Thomas Müller som sørget for en imponerende 4-0-seier i München. (NRK/NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Vil at russere som tar avstand fra krig bør konkurrere

  IOC-president Thomas Bach tar russiske utøvere i forsvar i et stort intervju med italienske Corriere Della Sera.

  Han mener at det ikke var russiske idrettsutøvere som startet krigen, og at de som tar avstand fra Putins krigføring bør få konkurrere.

  – De som har tatt avstand fra regimet bør kunne konkurrere under et nøytralt flagg. Målet vårt er å få russiske passidrettsutøvere som ikke støtter krigen til å konkurrere igjen. Men det er ikke lett, sier Bach til avisen.

  Thomas Bach
  Foto: LAURENT GILLIERON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste