NRK erfarer: Northug droppet i forhåndsuttaket til Kuusamo

Det er en knalltøff kamp om plassene til herretroppen som reiser til verdenscupåpningen i Kuusamo i Finland. Som i fjor har ledelsen forhåndsuttatt flere løpere. Men på listen er ikke Petter Northug (32).

Petter Northug

IKKE PÅ LISTEN: Petter Northug får ikke sjansen i Kuusamo, etter det NRK erfarer.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ifølge NRKs opplysninger ble utøverne på et møte under treningssamlingen i Molde denne uken presentert hvem som er forhåndsuttatt til verdenscuphelgen i Finland den 24. - 25. november.

Det betyr at en rekke utøvere kan slippe ned skuldrene før- og under den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen 16. - 18. november.

De som ikke er forhåndsuttatt må på sin side levere tilfredsstillende resultater som overbeviser landslagsledelsen de siste rennene før verdenscupen braker løs.

Ni mann inne

Fra før er det klart at Norge til Kuusamo har friplasser til Johannes Høsflot Klæbo og Martin Løwstrøm Nyenget som sammenlagtvinnere av henholdsvis verdenscupen og Skandinavisk cup sist sesong.

Norge har i tillegg en kvote på seks løpere og etter det NRK erfarer er følgende allerede nå forhåndsuttatt til Kuusamo-helgen:

15 kilometer: Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger.

Sprint: Eirik Brandsdal, Pål Golberg, Sindre Bjørnestad Skar, Sondre Turvoll Fossli.

Emil Iversen har fått klarsignal og er høyaktuell for begge distanser.

NRK har siden onsdag vært i kontakt med en rekke utøvere, men ingen har ønsket å kommentere noe rundt forhåndsuttaket de ble presentert denne uken.

Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround

KLAR FOR NY SESONG: Petter Northug, her avbildet før pressekonferansen under medietreffet i Molde denne uken.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Northug ute

Det betyr at det per i dag gjenstår én plass per renn.

Niklas Dyrhaug og Sjur Røthe er de på allroundlaget som kommer til å kjempe om plassen på 15 kilometeren. På sprinten står det mellom Finn-Hågen Krogh og Petter Northug.

NRK forsøkte torsdag å komme i kontakt med langrennsledelsen ved landslagssjef Vidar Løfshus, allroundtrener Eirik Myhr Nossum og sprinttrener Arild Monsen for å klargjøre hvilke kriterier som ligger bak forhåndsuttaket. Ingen av dem besvarte våre henvendelser.

Bråk i fjor

Det som skiller årets Kuusamo-uttak fra i fjor er at det er plass til langt flere i en norsk tropp. Fjoråret var det en minitour, mens i år er det to enkeltrenn. Da kunne Norges Skiforbund bare ta med totalt ti løpere. Nå kan i teorien 12 pluss Høsflot Klæbo og Løwstrøm Nyenget være med.

Petter Northug ble som kjent vraket til Kuusamo-helgen sist sesong. Det skapte et bråk som preget langrennsløperne gjennom hele den helgen. Etter en trøblete treningssommer har han, sammen med flere, kniven på strupen igjen.

Siste nytt

 • Troppen i EM-kvaliken

  Dette er troppen til EM-kvalifiseringskampene borte mot Hviterussland og Færøyene 4. og 8. oktober:

  Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Oda Maria Bogstad (Arna-Bjørnar), Aurora Mikalsen (Manchester U.), Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Maren Mjelde (Chelsea), Maria Thorisdottir (Chelsea), Synne Skinnes Hansen (LSK Kvinner), Tuva Hansen (Klepp), Kristine Bjørdal Leine (Reading), Ina Gausdal (LSK Kvinner), Kristine Minde (Wolfsburg), Frida Maanum (Linköping), Rikke Bogetveit Nygard (Arna-Bjørnar), Ingrid Syrstad Engen (Wolfsburg), Lisa Naalsund (Sandviken), Karina Sævik (Paris Saint-Germain, Amalie Eikeland (Reading), Guro Reiten (Chelsea), Vilde Bøe Risa (Koppabergs/Göteborg), Caroline Graham Hansen (Barcelona), Lisa-Marie Karlseng Utland (Reading), Elise Thorsnes (LSK Kvinner), Isabell Herlovsen (Kolbotn).

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Norsk EM-gull i skyting

  Jeanette Hegg Duestad og Simon Kolstad Claussen tok EM-gullet i skyting på øvinga blanda lag 50 meter liggande i Bologna tysdag.

  I finalen var dei suverent best og leia gjennom heile konkurransen. Dei vann føre Russland og Storbritannia.

  – Det kjennest fantastisk. Vi skaut godt både i kvalifisering, semifinale og finale, og er kjempefornøgde. For ei herleg oppleving, seier Jeanette Hegg Duestad.

  Simon Kolstad Claussen
  Foto: Norges Skytterforbund
 • Neymars straff redusert

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS har redusert Neymars utestenging frå tre til to meisterligakampar. Det betyr at superstjerna er klar for PSGs kamp mot Brugge 22. oktober.

  Neymar blei utestengd for sterke angrep mot dommarane på sosiale media etter PSGs kamp mot Manchester United i mars. PSG blei slått ut etter at United fekk straffe i kampens siste minutt.

  Neymar
  Foto: Lionel Bonaventure / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal