NRK erfarer: Northug droppet i forhåndsuttaket til Kuusamo

Det er en knalltøff kamp om plassene til herretroppen som reiser til verdenscupåpningen i Kuusamo i Finland. Som i fjor har ledelsen forhåndsuttatt flere løpere. Men på listen er ikke Petter Northug (32).

Petter Northug

IKKE PÅ LISTEN: Petter Northug får ikke sjansen i Kuusamo, etter det NRK erfarer.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ifølge NRKs opplysninger ble utøverne på et møte under treningssamlingen i Molde denne uken presentert hvem som er forhåndsuttatt til verdenscuphelgen i Finland den 24. - 25. november.

Det betyr at en rekke utøvere kan slippe ned skuldrene før- og under den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen 16. - 18. november.

De som ikke er forhåndsuttatt må på sin side levere tilfredsstillende resultater som overbeviser landslagsledelsen de siste rennene før verdenscupen braker løs.

Ni mann inne

Fra før er det klart at Norge til Kuusamo har friplasser til Johannes Høsflot Klæbo og Martin Løwstrøm Nyenget som sammenlagtvinnere av henholdsvis verdenscupen og Skandinavisk cup sist sesong.

Norge har i tillegg en kvote på seks løpere og etter det NRK erfarer er følgende allerede nå forhåndsuttatt til Kuusamo-helgen:

15 kilometer: Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger.

Sprint: Eirik Brandsdal, Pål Golberg, Sindre Bjørnestad Skar, Sondre Turvoll Fossli.

Emil Iversen har fått klarsignal og er høyaktuell for begge distanser.

NRK har siden onsdag vært i kontakt med en rekke utøvere, men ingen har ønsket å kommentere noe rundt forhåndsuttaket de ble presentert denne uken.

Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround

KLAR FOR NY SESONG: Petter Northug, her avbildet før pressekonferansen under medietreffet i Molde denne uken.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Northug ute

Det betyr at det per i dag gjenstår én plass per renn.

Niklas Dyrhaug og Sjur Røthe er de på allroundlaget som kommer til å kjempe om plassen på 15 kilometeren. På sprinten står det mellom Finn-Hågen Krogh og Petter Northug.

NRK forsøkte torsdag å komme i kontakt med langrennsledelsen ved landslagssjef Vidar Løfshus, allroundtrener Eirik Myhr Nossum og sprinttrener Arild Monsen for å klargjøre hvilke kriterier som ligger bak forhåndsuttaket. Ingen av dem besvarte våre henvendelser.

Bråk i fjor

Det som skiller årets Kuusamo-uttak fra i fjor er at det er plass til langt flere i en norsk tropp. Fjoråret var det en minitour, mens i år er det to enkeltrenn. Da kunne Norges Skiforbund bare ta med totalt ti løpere. Nå kan i teorien 12 pluss Høsflot Klæbo og Løwstrøm Nyenget være med.

Petter Northug ble som kjent vraket til Kuusamo-helgen sist sesong. Det skapte et bråk som preget langrennsløperne gjennom hele den helgen. Etter en trøblete treningssommer har han, sammen med flere, kniven på strupen igjen.

Siste nytt

 • Finland til VM-finale

  Finlands kaptein Marko Anttila scoret kampens eneste mål i VM-semifinalen i ishockey mot storfavoritten Russland lørdag. Dermed er finnene klare for finale, hvor de møter enten Canada eller Tsjekkia.

  Slovakia Ice Hockey Worlds
  Foto: Ronald Zak / AP
 • Nytt særforbund i idrettsforbundet

  Norges Functional Fitnessforbund ble lørdag tatt opp som det 55. særforbundet i Norges idrettsforbund.

  Det var idrettstinget som enstemmig stemte for forslaget som var lagt frem av idrettsstyret.

  Forbundet har per i dag rett over 1500 medlemmer.

  Functional Fitness
  Foto: Halvor Ekeland / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal