Hopp til innhold

Sjokkerte med verdensrekord i semifinalen – så løp hun enda raskere

Tobi Amusan smadret verdensrekorden på100 meter hekk allerede i semifinalen. I finalen løp hun enda raskere, men vinden hindret en ny rekordforbedring.

SE REKORDLØPET: Tobi Amusan sjokkerte alle med verdensrekord i semifinalen.

– Hun er helt suveren. 12,06 i for mye medvind. En tid folk ikke har sett i orkan medvind før engang. Det er en helt vanvittig prestasjon. De løpene hun gjør på rappen, det skulle nesten ikke vært mulig, sa NRKs kommentator Jann Post etter finalen.

Nigerianeren klokket inn til 12,12 sekunder i semifinalen. Nærmeste utfordrer, amerikanske Kendra Harrison klokken inn til 12,27.

Dermed var hun den store favoritten i finalen under to timer senere. Hun taklet presset og klokken inn til 12,06, men vindmåleren viste mer enn de tillate 2 sekundmeterne medvind, og rekorden er dermed ikke gyldig.

Likevel kunne hun feire Nigerias aller første VM-gull i friidrett.

– Dette er for mamma som har ofret så mye. Det er en drøm som går i virkelighet, sier Amusan til NRK etter finalen.

– Hvordan er det å være deg?

– Jeg har alltid vært meg, men jeg føler meg mer fullstendig når jeg vet at jeg er den nye verdensrekordholderen og den nye verdensmesteren.

GULLØPET: Tobi Amusan løp enda raskere i finalen, men tiden blir ikke regnet som ny verdensrekord.

– Utenomjordisk

Tiden i semifinalen blir dermed stående som gjeldende verdensrekord. Tiden er åtte hundredeler raskere enn Harrisons rekord fra 2016. Amusans personlige rekord før semifinalen var 12,40

– Er dette mulig? Er dette løpet mulig? 12,12, dere. Det er skremmende fort, utbrøt ekspert og tidligere norgesrekordholder på øvelsen, Christina Vukicevic Demidov, etter semifinalen.

World Athletics Championships

GULLSMILET: Tobi Amusan kunne rekke tunge til konkurrentene etter gulløpet.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

– Jeg måtte se på vindmålingen før jeg trodde på den klokka, men det var jo langt innafor. Hun ser helt sjokkert ut selv også. Og så i semifinalen, da, sa Post.

Demidov mener Amusan ikke bare er dronningen av 100 meter hekk, men av hekk generelt.

– Ja, det er sterke ord når vi hadde McLaughlin på 50,68, men det er liksom i samme divisjon. Det er uhørt, det er utenomjordisk, det er tall vi trodde vi aldri skulle få se, sa Post.

Rekorden til Amusan er den andre verdensrekorden satt i mesterskapet. Den første ble satt av nettopp USAs Sydney McLaughlin på 400 meter hekk.

Les også McLaughlin hylles etter ellevill verdensrekord: – Hun er bygd annerledes

World Athletics Championships Oregon22 - Day Eight

– Et ikonisk øyeblikk

Amusan har vært i verdenstoppen i grenen i flere år, men har slitt med å få ut det siste lille i mesterskap. Hun fikk den sure fjerdeplassen i forrige VM, i Doha i 2019, og i OL i Tokyo for et år siden.

– Det er en stor inspirasjon, jeg vet hva Tobi har vært igjennom gjennom årene med to fjerdeplasser. Jeg vet hun har vært nær ved å kaste inn håndkleet. Så å se henne gjøre dette, er fantastisk, sa jamaicanske Danielle Williams, som endte på 6.-plass i finalen, etter semifinalen.

RbM3x09VI_g

RØRT: Tobi Amusan tok til tårene da Danielle Williams gratulerte med verdensrekorden.

Foto: HANNAH PETERS / AFP

Williams er ikke den eneste konkurrenten som hyller Amusan.

– Den første tanken min var «Herregud, jeg er del av et ikonisk øyeblikk på friidrettsbanen», sier Michelle Jenneke til NRK.

– Det var et helt ubeskrivelig øyeblikk. Jeg vet at hun har løpt veldig raskt, men å gjøre det og å slå verdensrekorden er helt utrolig, sier australieren.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal