Hopp til innhold

Sjokkerte med verdensrekord i semifinalen – så løp hun enda raskere

Tobi Amusan smadret verdensrekorden på100 meter hekk allerede i semifinalen. I finalen løp hun enda raskere, men vinden hindret en ny rekordforbedring.

SE REKORDLØPET: Tobi Amusan sjokkerte alle med verdensrekord i semifinalen.

– Hun er helt suveren. 12,06 i for mye medvind. En tid folk ikke har sett i orkan medvind før engang. Det er en helt vanvittig prestasjon. De løpene hun gjør på rappen, det skulle nesten ikke vært mulig, sa NRKs kommentator Jann Post etter finalen.

Nigerianeren klokket inn til 12,12 sekunder i semifinalen. Nærmeste utfordrer, amerikanske Kendra Harrison klokken inn til 12,27.

Dermed var hun den store favoritten i finalen under to timer senere. Hun taklet presset og klokken inn til 12,06, men vindmåleren viste mer enn de tillate 2 sekundmeterne medvind, og rekorden er dermed ikke gyldig.

Likevel kunne hun feire Nigerias aller første VM-gull i friidrett.

– Dette er for mamma som har ofret så mye. Det er en drøm som går i virkelighet, sier Amusan til NRK etter finalen.

– Hvordan er det å være deg?

– Jeg har alltid vært meg, men jeg føler meg mer fullstendig når jeg vet at jeg er den nye verdensrekordholderen og den nye verdensmesteren.

GULLØPET: Tobi Amusan løp enda raskere i finalen, men tiden blir ikke regnet som ny verdensrekord.

– Utenomjordisk

Tiden i semifinalen blir dermed stående som gjeldende verdensrekord. Tiden er åtte hundredeler raskere enn Harrisons rekord fra 2016. Amusans personlige rekord før semifinalen var 12,40

– Er dette mulig? Er dette løpet mulig? 12,12, dere. Det er skremmende fort, utbrøt ekspert og tidligere norgesrekordholder på øvelsen, Christina Vukicevic Demidov, etter semifinalen.

World Athletics Championships

GULLSMILET: Tobi Amusan kunne rekke tunge til konkurrentene etter gulløpet.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

– Jeg måtte se på vindmålingen før jeg trodde på den klokka, men det var jo langt innafor. Hun ser helt sjokkert ut selv også. Og så i semifinalen, da, sa Post.

Demidov mener Amusan ikke bare er dronningen av 100 meter hekk, men av hekk generelt.

– Ja, det er sterke ord når vi hadde McLaughlin på 50,68, men det er liksom i samme divisjon. Det er uhørt, det er utenomjordisk, det er tall vi trodde vi aldri skulle få se, sa Post.

Rekorden til Amusan er den andre verdensrekorden satt i mesterskapet. Den første ble satt av nettopp USAs Sydney McLaughlin på 400 meter hekk.

Les også McLaughlin hylles etter ellevill verdensrekord: – Hun er bygd annerledes

World Athletics Championships Oregon22 - Day Eight

– Et ikonisk øyeblikk

Amusan har vært i verdenstoppen i grenen i flere år, men har slitt med å få ut det siste lille i mesterskap. Hun fikk den sure fjerdeplassen i forrige VM, i Doha i 2019, og i OL i Tokyo for et år siden.

– Det er en stor inspirasjon, jeg vet hva Tobi har vært igjennom gjennom årene med to fjerdeplasser. Jeg vet hun har vært nær ved å kaste inn håndkleet. Så å se henne gjøre dette, er fantastisk, sa jamaicanske Danielle Williams, som endte på 6.-plass i finalen, etter semifinalen.

RbM3x09VI_g

RØRT: Tobi Amusan tok til tårene da Danielle Williams gratulerte med verdensrekorden.

Foto: HANNAH PETERS / AFP

Williams er ikke den eneste konkurrenten som hyller Amusan.

– Den første tanken min var «Herregud, jeg er del av et ikonisk øyeblikk på friidrettsbanen», sier Michelle Jenneke til NRK.

– Det var et helt ubeskrivelig øyeblikk. Jeg vet at hun har løpt veldig raskt, men å gjøre det og å slå verdensrekorden er helt utrolig, sier australieren.

Siste nytt

 • Jonas Vingegaard er friskmeldt til Tour de France

  Jonas Vingegaard er en del av Tour de France-troppen til Visma Lease a Bike. 27-åringen har kjempet en kamp mot klokka siden han skadet seg stygt i april.

  Visma-laget opplyser i egne mediekanaler at Vingegaard er en del av lagets åttemannstropp til det prestisjetunge rittet.

  Den danske TdF-vinneren fra 2022 og 2023 pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter skrekkvelten i Baskerland rundt i april.

  7. mai gjennomførte 27-åringen sin første sykkeltur utendørs. I etterkant var dansken tydelig på at han håper å være klar til å forsvare nok en Tour de France-tittel i sommer.

  De siste ukene har Vingegaard fortsatt å ta steg i rehabiliteringen, og i slutten av mai ble dansken avbildet på trening i Alpene. (NTB)

  Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard fra Danmark etter lagpresentasjon før Tour de France 2023.
  Foto: NTB
 • Emilie Bragstad forlater Bayern München – klar for Bayer Leverkusen

  Emilie Bragstad er ferdigspilt i Bayern München. Låneavtalen sist sesong med Bayer Leverkusen gjøres permanent.

  Det opplyser Leverkusen på sine nettsider. Hun har skrevet under en avtale som strekker seg til sommeren 2026.

  – Etter en god sesong her i Leverkusen er jeg overbevist om at jeg kommer til å fortsette og forbedre meg, og at vi fortsatt kan oppnå mye som lag. Jeg vil gjerne hjelpe med å stabilisere forsvaret vårt ytterligere, og jeg vil gjerne bidra enda mer offensivt, sier Bragstad.

  Hun signerte for Bayern München i 2020 og har siden vært på lån i Rosenborg og Leverkusen.

  – Emilie etablerte seg umiddelbart som en verdifull del av forsvaret vårt, sier sportsdirektør Achim Feifel.

  I 2023/24-sesongen var Bragstad på banen for Leverkusen i 21 av 22 kamper i Bundesliga. Hun scoret to mål. (NTB)

  Emilie Bragstad
  Foto: NTB
 • Søren Wærenskjold vant temporittet i sykkel-NM – slo Tobias Foss med ett sekund

  Søren Wærenskjold fra Mandal forsvarte NM-tittelen i temposykling i Bodø torsdag. Ringerike- og Uno-X-syklisten skal senere i sommer sykle Tour de France.

  Mandalitten fikk opp tiden 34.14 på tempoen over 27 kilometer.

  24-åringen var sist startende og hadde dermed alle tidene å kjøre etter. Tobias Foss ble nummer to, ett fattig sekund bak. Foss kan selv vise til ett VM-gull og to NM-gull i tempo. Han ble dessuten norgesmester på fellesstart i 2021.

  Andreas Leknessund, som vant tempogull i 2019 og 2020, endte på 3.-plass. Han er ikke en del av Uno-X sin Tour de France-tropp.

  Med seieren i torsdagens NM-ritt får Wærenskjold bære mestertrøya under tempoetappene i årets Tour de France.

  Den første tempoen er på etappe sju, mens hele rittet avgjøres med en tempo fra Monaco til Nice den 21. juli. (NTB)

  Søren Wærenskjold etter å ha vunnet andre etappe i PostNord Danmark Rundt 2023.
  Foto: Ritzau Scanpix Bo Amstrup / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal