Hopp til innhold

NRK avslører: Besseberg antydet korrupsjon på IBU-møte

SAALFELDEN/OSLO (NRK): På to møter med utøverne skal IBUs daværende president Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch ha antydet at det var korrupsjon som gjorde at Tjumen ble tildelt VM.

Anders Besseberg og Nicole Resch

KONFRONTERT OM KORRUPSJON: I hittil ukjente, interne dokumenter ble det kjent at tidligere skiskytterpresident Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch antydet korrupsjon under tildelingen av VM til russiske Tyumen.

Foto: NTB Scanpix/AP

NRK har både fått tilgang til interne dokumenter, hvor Besseberg og Resch er sitert, samt snakket med utøvere som var til stede på møtene som foregikk i tyske Oberhof og i italienske Anterselva i 2017.

I lang tid har det gått rykter i skiskyttermiljøet om at det foregikk korrupsjon da russiske Tjumen fikk tildelt VM i 2021, men hittil har det ikke vært kjent at Besseberg og Resch gikk langt i å uttale seg om det kontroversielle temaet.

Besseberg og Resch er nå under politietterforsking, mistenkt for korrupsjon og manipulasjon av dopingprøver.

Besseberg: – Det er korrupsjon i avstemmingsprosessen

På utøvernes møte med IBU-president Besseberg i Anterselva, ble Besseberg og Resch konfrontert med korrupsjonsuttalelsene.

«Du (Resch) sa på forrige møte at det var korrupsjon under valget på kongressen. Hva gjør du for å fremme åpen avstemming?,» spurte Clare Egan, som nå er utøverrepresentant for skiskytterne.

I dokumentet er Besseberg sitert på følgende:

«Det er korrupsjon i avstemmingsprosessen. Vi tror noen delegater blir lovet penger eller treningsleirer mot stemmer, men ingen har stått fram. Jeg tror lukket avstemming gir mindre sannsynlighet for korrupsjon,» sa Besseberg.

NRK har vært i kontakt med Besseberg, som ikke ønsker å kommentere sitatet fra dokumentet.

Utøverrepresentant Egan forteller til NRK at Besseberg ikke ga noen ytterligere begrunnelse, men at svaret overrasket og frustrerte utøverne i lokalet.

Hun får støtte av kanadiske Rosanna Crawford, som mottok hets for å oppfordre til boikott av verdenscupen i Tjumen forrige sesong.

– Det er trist. I møtene med Besseberg og Resch fikk jeg ikke følelsen av at de hadde utøvernes interesser i tankene, sier Crawford.

Bessebergs svar til utøverne

BESSEBERGS SVAR: I dokumentet NRK har fått tilgang til svarer Besseberg på spørsmål om korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM til Tjumen.

Foto: Skjermdump

Skal ha blitt tilbudt penger, sa ifra til skiskytterpresidenten

President Erlend Slokvik i Norges Skiskytterforbund var til stede på kongressen i 2016 da Tjumen fikk tildelt VM, og kommer nå med opplysninger som underbygger Bessebergs antydning om korrupsjon.

Erlend Slokvik

BLE FORTALT OM KORRUPSJON: Skiskytterpresident Erlend Slokvik sier at han ble kontaktet av en representant fra en annen nasjon, som fortalte at vedkommende hadde blitt tilbudt penger for å stemme på Tjumen under kongressen i 2016.

Foto: NTB scanpix

Etter valget ble Slokvik kontaktet av en annen representant som fortalte at han fikk et tilbud av den russiske arrangøren.

– Det var en representant som var tilbudt penger mot å stemme på Tjumen, men takket nei. Vedkommende sa ikke hvor mye som ble tilbudt, men det gikk rykter om at prisen gikk opp og at konvolutten ble tjukkere siste kvelden, sier Slokvik, som forteller at representanten ikke ønsker å prate med NRK.

– Er det greit?

– Det er helt feil. Det er synd at det har blitt slik at arrangøren kjøper stemmer for å få arrangementer.

Selv opplevde han at det lå verdifulle gaver fra den russiske arrangøren på hotellrommet da han ankom kongressen.

– Det var en iPad, porselenskunst og dyr brennevin. Jeg synes ikke det er greit. Jeg lot bare gavene ligge igjen på rommet, sier Slokvik.

Dopingmøte IBU

MØTET I ANTERSELVA: Flere utøvere og trenere var til stede på møtet i Anterselva da Besseberg skal ha antydet korrupsjon under tildelingen av VM i Tjumen.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

– Sjekk om representantene deres ikke er korrupte

To uker før Bessebergs uttalelse i Anterselva 2017, kom de første antydningene om korrupsjon til overflaten for utøverne. På et møte under verdenscupen i Oberhof ble generalsekretær Resch konfrontert av skiskyttere fra flere nasjoner.

– Vi utøverne spurte Resch: Hvorfor tildelte dere verdensmesterskapet i 2021 til Tjumen? Da svarte hun: «på grunn av korrupsjon». Hun sa: «dere utøverne bør sjekke opp om deres representanter ved kongressen ikke er korrupte, og at de faktisk stemmer på de dere vil de skal stemme på», sier utøverrepresentant Egan.

Clare Egan

KONFRONTERTE BESSEBERG: NRK møtte utøverrepresentant Clare Egan fra USA i østerrikske Saalfelden tirsdag.

Foto: Jorunn Hatling

Amerikaneren var selv til stede på møtet, i likhet med mange av de øvrige skiskytterne som går verdenscup. Oppmøtet var stort også på dette møtet, for på denne tiden for halvannet år siden rådet det mye frustrasjon i skiskyttermiljøet.

Bakgrunnen for møtet var nemlig egentlig at skiskytterne ønsket å møte IBU-representanter for å diskutere McLaren-rapporten, som nettopp hadde blitt publisert. Den viste hvordan Russland hadde drevet med doping før og under OL i Sotsji. I tillegg ville utøverne diskutere nyheten om at det internasjonale antidopingbyrået hadde kommet med en liste med 31 russiske skiskyttere som var mistenkt for doping.

På grunn av denne informasjonen ønsket mange av skiskytterne å drøfte om ikke man burde revurdere avgjørelsen om å ha VM i russiske Tjumen i 2021.

Det var derfor Resch fikk spørsmål av utøverne om hvorfor man hadde landet på å ha et VM i Russland. Det var da den daværende generalsekretæren i IBU skal ha innrømmet at hun trodde det hele skyldtes korrupsjon under avstemmingen.

Nicole Resch har ikke besvart NRKs henvendelser, og har tidligere uttalt at hun ikke ønsker å kommentere så lenge det pågår en etterforskning.

NRK har også sendt flere spørsmål til den russiske IBU-visepresidenten Viktor Maigourov om korrupsjonspåstandene. Spørsmålene har ikke blitt besvart.

Oppmøte IBU

MØTET I ANTERSELVA: Ingen medier fikk lov å være til stede da Anders Besseberg og Nicole Resch møtte utøverne i Anterselva, viser dokumentene NRK har fått tilgang til. Det var her Besseberg antydet korrupsjon i tildelingen av VM til Tjumen, ifølge utøverne.

Foto: Skjermdump

Kritisk til hemmelig avstemning

I dokumentene kommer det fram at Resch uttrykte frustrasjon over at flertallet av de nasjonale forbundene stemte på Tjumen, og fikk så oppfølgingsspørsmål av to utøvere.

Den første spurte: «Hva med de 30 nasjonene som ikke engang er med i verdenscupen, som får stemme på kongressen?»

Den andre spurte: «Har du noen indikasjon på at det er korrupsjon i stemmeprosessen? Kan vi gjøre avstemningen gjennomsiktig?».

Resch svarer: «De (forbundene) ønsker hemmelig avstemming. Jeg var så frustrert over denne avstemmingen».

Emil Hegle Svendsen og Erlend Bjøntegaard var til stede på deler av møtet i Oberhof, men sier til NRK at de ikke fikk med seg denne samtalen.

Dopingmøte IBU

MØTET I OBERHOF: På dette møtet i Oberhof ble generalsekretær Nicole Resch konfrontert med korrupsjonsryktene fra kongressmøtet i 2016.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Stusset over suveren seier

Tjumen var, helt fra tildelingen, ansett som et kontroversielt sted å arrangere. Dopingskandalen rundt Russland var allerede avslørt og godt kjent.

Derfor var det mange, ikke bare skiskytterne, som stusset på hvordan Tjumen kunne vinne så klart. 49 delegater fra forskjellige nasjoner var med på å stemme på VM-arrangør under kongressmøtet i IBU i 2016, som foregikk i Chisinau i Moldova.

Avstemningen under kongressen er hemmelig, som gjør det umulig å se hvem som stemte på hva. Det er denne formen for avstemming Besseberg skal ha forsvart i møtet med utøverne i Anterselva.

Tjumen fikk 25 stemmer. De to øvrige kandidatene, Nové Město og Pokljuka, fikk henholdsvis 11 og 13 stemmer.

Tjumen i Sibir ble senere fratatt arrangementet.

Mener Besseberg og Resch lukker øynene for korrupsjon

NRK har ingen opplysninger som tilsier at Besseberg og Resch var involvert i den påståtte korrupsjonen, men skiskytterpresident Erlend Slokvik mener det er synd at de to ikke tok mer tak i det store korrupsjonsspørsmålet.

– Det er beklagelig og bekymringsverdig at de ikke evner å gjøre noe med det. Det er ikke bra at man lukker øynene igjen for det når det er så kjent og åpenlyst, sier Slokvik.

IBU: – Fikk ingen tips om stemmekjøp

Den fungerende generalsekretæren i IBU bekrefter at ryktene har gått etter kongressen, men et problem er at ingen har rapportert inn konkrete hendelser.

– Du hører mye rykter, men siden jeg ikke har sett det selv kan jeg ikke kommentere disse ryktene. Hvis folk har dokumentasjon på dette bør de gi det til etterforskningsmyndighetene, sier Martin Kuchenmeister til NRK.

– Hvis disse påstandene er dokumentert, er det veldig alvorlig, legger han til.

Skiskytterpresident Slokvik mener IBU uansett ikke har gjort et godt nok forsøk på å forhindre at arrangører kan kjøpe stemmer.

– Jeg synes det legges opp til at det er lett å påvirke. Avstemmingen er den siste dagen på kongressen. Arrangøren inviterer til og betaler lunsjer og middager i forkant. Da får de selvfølgelig muligheten til å påvirke. Det hadde vært bedre om avstemmingen var første dagen, så skjer det i alle fall ikke så mye på kongressen, sier Slokvik.

– Hva synes du om at Besseberg mener at det er bedre med hemmelig avstemming for å forhindre korrupsjon?

– Jeg er ikke enig i det. Med åpen avstemming vil du se mye tydeligere hvem som stemmer på hva. Da vil det være lettere å se hva som foregår. Med dagens system blir det en del mistanke, og ledelsen i IBU vet at det foregår ting, sier Slokvik.

– IBU har skadet sportens omdømme

Utøverrepresentant Egan støtter Slokviks kritikk. Sammen med blant andre Martin Fourcade og resten av utøverkomiteen har hun nå sendt inn forslag til IBU om å gjøre avstemmingene åpne slik at alle kan se hva alle stemmer på.

– Det har ikke blitt gjort noe for å bevare integriteten til avstemmingene. Det har vært en form for akseptert virkelighet at det kjøpes stemmer. Det har vært et akseptert problem ved politikken i sporten. Det er IBUs ansvar å gjøre noe for å forhindre det.

– IBU har skadet sportens omdømme og må gjøre et stort arbeid for å gjenvinne tillit, legger hun til.

Amerikaneren vil ikke spekulere i om Bessebergs og Reschs antydninger om en påstått, utbredt korrupsjonskultur ved VM-valg også styrker mistanken mot lederne i saken de selv etterforskes for.

– Om Besseberg og Resch selv er skyldige i korrupsjon vil jeg ikke uttale meg om. Det er opp til WADA og østerriksk politi å finne ut av, sier Egan.

Likevel mener hun at også tildelingen av verdenscupen til Tjumen forrige sesong indikerer at organisasjonens øverste ledere kan ha gjort noe ulovlig.

– Jeg har ingen grunn til å tro at anklagene ikke er sanne, og kan heller ikke forklare tildelingen av verdenscupen til Tjumen med annet enn korrupsjon.

Anders Besseberg har tidligere stilt seg uforstående til anklagene han nå etterforskes for.

Sportsnyheter

Josh Kerr slo Jakob Ingebrigtsen for første gang.

Fryktet det verste under skademareritt: – Jeg var langt nede

Endelig fikk fansen en duell mellom Jakob Ingebrigtsen og Josh Kerr – på banen. Der gikk skotten seirende ut. Etter løpet åpnet nordmannen opp om skaden som har plaget ham.

3Ry212LE9OE

Mener Graham Hansen bør vinne Gullballen etter finalebragd: – Tallene taler for seg selv

Ingrid Syrstad Engen og Caroline Graham Hansen kunne juble for mesterligatriumf etter å ha slått Lyon 2–0. Nå mener eksperter at sistnevnte bør vinne gullballen.

Siste nytt

 • PSG cupmester for 15. gang

  Paris Saint-Germain er etter to år fransk cupmester i fotball igjen. Tittelen ble sikret med 2-1 over Lyon i finalen lørdag.

  PSG kunne på finalearenaen i Lille juble for sin 15. cuptittel. Marseille er nærmest med sine ti. PSG fikk også tatt cuptrofeet tilbake etter at Nantes og Toulouse vant de to siste årene.

  Ousmane Dembélé og Fabián Ruiz sørget for 2-0-ledelse til pause. Selv om Jake O'Brien reduserte ti minutter etter hvilen, kunne PSG til slutt juble. PSG vant også ligaen denne sesongen med ni poeng ned til Monaco.

  Superstjernen Kylian Mbappé spilte lørdag sin siste kamp for PSG etter som kontrakten utløper 30. juni. Spissen er sterkt ryktet til Real Madrid.

  Ci3ukuYs-sw
  Foto: AP
 • Leverkusen sikret sesongens andre trofé – vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen

  Xabi Alonsos menn fikk revansj etter det sure tapet i europaligafinalen da Leverkusen vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen lørdag kveld.

  Onsdag gikk Leverkusen på sesongens første tap. Det skjedde parodisk nok i sesongens nest siste tap og finalen i europaligaen. Før det sto de med 51. strake seire. Det sikret dem også klubbhistoriens første tittel i Bundesliga.

  Lørdagens seier over Kaiserslautern kronet dermed sesongen med deres andre trofé. Sist de vant den tyske cupen var helt tilbake i 1992/93-sesongen.

  ECe9rMy5mqc
  Foto: AP
 • Henrik Ingebrigtsen langt bak i siste løp før EM-uttaket

  Henrik Ingebrigtsen løp inn tiden 13.26,92 under et stevne i Brussel lørdag kveld. EM-kravet ligger på 13.20,00, men Ingebrigtsen er formelt kvalifisert da han har løpt innenfor kravet i kvalifiseringsperioden.

  Forbundet vekter imidlertid resultater fra 2024 tyngre, og Ingebrigtsen kjemper mot flere andre løpere om en plass på EM-laget.

  Han ble tidlig løpt fra hovedfeltet i Brussel, og kom til slutt inn på en 14.-plass. Franskmannen Yann Schrub vant løpet på tiden 13.04,20.

  Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås er selvskrevne på 5000-meterlaget under EM i Roma som sendes på NRK fra 7. til 12. juni. Norge har allerede fire utøvere som er kvalifisert, men det er kun to ledige plasser igjen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal