Verdensmesteren hardt ut mot IBU: – Ingen grunn til å tro at påstandene ikke er sanne

Flere skiskyttere innrømmer til NRK at de lenge har vært kritiske til IBU. Skiskytterprofilen Gabriela Koukalová sier hun ikke er overrasket over at det nå pågår en politietterforskning.

BIATHLON-WORLD-WOMEN-PODIUM

Den tidligere verdensmesteren Gabriela Koukalová har nylig lagt opp, men er fortsatt engasjert i skiskyttersporten.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

– Jeg er veldig, veldig lei meg for hele situasjonen. Men samtidig, endelig skjer det ting, sier den tsjekkiske skiskytterprofilen Gabriela Koukalová om den pågående etterforskningen av blant andre mangeårige IBU-president Anders Besseberg og generalsekretæren Nicole Resch.

Hun er én av flere skiskyttere som nå forteller til NRK at de i lengre tid har vært kritiske til deres eget forbund, det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Det har de vært lenge før det ble kjent at østerriksk politi nå etterforsker mulig korrupsjon og det de kaller doping-bedrag, en sak som skal være linket til forbundet og skiskyttere.

– Jeg er ikke overrasket i det hele tatt. Jeg forventet at det ville skje før eller senere, om jeg skal være ærlig, skriver Koukalová i en e-post til NRK.

Tror på påstandene

Norske skiskyttere har så langt vært avventende til å ta standpunkt i saken, som foreløpig bare er på etterforskningsnivå. Men Koukalová, som ble verdensmester i 2017, legger lite i mellom når hun får spørsmål om hvordan hun ser på det hele.

– Nå går påstandene på at noen i forbundet kan ha dekket over mulige dopingsaker. Hva tenker du om disse påstandene?

– Jeg har ingen grunn til å tro at påstandene ikke er sanne..., skriver Koukalová.

Skiskyting i Holmenkollen. Sprint 7,5 km kvinner

Koukalová sier hun lenge har vært kritisk til IBUs antidopingarbeid.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Den franske avisen Le Monde skal ha fått tak i en rapport fra det internasjonale antidopingbyrået WADA, som antyder at IBU fikk betalt for å skjule russisk doping, og at det kan handle om korrupsjon for å beskytte dopede russiske skiskyttere. Derfor er også norske Økokrim involvert, siden den nylig avgåtte IBU-presidenten Besseberg er norsk.

Mistankene skal være rettet konkret mot ham og Resch, men totalt 12 personer har status som mistenkt i saken.

Besseberg og Resch, som begge har vært inne til avhør i saken, har begge blankt avvist påstandene.

– Jeg mener vi har fulgt reglene her, men jeg kan ikke si hvordan de som etterforsker saken ser på det. Selv mener jeg ikke jeg har noe å skjule, og det gav jeg vel klart uttrykk for ved å prøve og svare alt jeg visste på de spørsmålene jeg fikk. Jeg synes det er en kjedelig sak for meg selv og generalsekretæren, som beskyldes for å skjule dopingprøver og for ikke å ha gjort jobben vår, sa Besseberg til NRK for noen uker siden.

Utøverrepresentanten: – Ikke overrasket

Den nyvalgte utøverrepresentanten Clare Egan (USA) sier at heller ikke hun er overrasket over etterforskningen.

– Jeg er veldig glad for å se at østerriksk politi nå tar tak i saken. Jeg er ikke overrasket over disse påstandene. Ikke i det hele tatt, sier Egan.

– Hvorfor ikke?

BIATHLON-OLY-2018-PYEONGCHANG

Den amerikanske skiskytteren og utøverrepresentanten Clare Egan er glad det pågår en politietterforskning, og håper man snart får flere svar.

Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT / AFP

– Hvis du ser på påstandene mot presidenten og generalsekretæren, og det som har skjedd de fire siste årene... Det er bare en måte å forklare deres avgjørelser på. Så jeg er ikke overrasket over det som skjer, sier Egan, og sikter slik NRK forstår det blant annet til IBUs avgjørelse om å arrangere verdenscup i russiske Tjumen.

Det amerikanske laget har lenge vært tydelige på at de var svært kritiske til denne avgjørelsen.

Nektet å håndhilse på Besseberg

Koukalová forklarer at hun har vært bekymret lenge, og at dette var bakgrunnen da hun i fjor nektet å ta Besseberg i hånden etter verdenscuprennet i Holmenkollen.

– Jeg hatet hvordan han oppførte seg som om noe galt aldri har skjedd. Man ga verdenscup til Russland som om ingenting hadde skjedd. Støttet Russland offentlig. Slåss ikke for ren skiskyting i det hele tatt, skriver Koukolva i en e-post til NRK.

– Hva har vært problemet, slik du ser det?

– At IBU har oversett hele doping-problematikken, sier Koukalová.

Koukalová har nettopp lagt opp som skiskytter, til tross for at hun bare er 28 år. Grunnen er blant annet store skadeproblemer. Men hun er fortsatt svært engasjert i sporten og det som skjer nå.

– Kjenner noe holder på å gå veldig galt

Svenske Sebastian Samuelsson er en annen som har markert seg som en av de tydeligste, kritiske stemmene i saken. Sølvvinneren fra OL sier at også han lenge har vært bekymret.

– Det er veldig sørgelige opplysninger som har kommet fram. Samtidig er jeg ikke veldig overrasket. Man har mistenkt at det har vært et problem i IBU med disse dopingspørsmålene. Det som kommer fram nå oppleves veldig alvorlig, sier han.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE

Svenske Sebastian Samuelsson er et av de store stjerneskuddene i skiskyting. 21-åringen fikk sitt gjennombrudd da han tok sølv i vinterens OL.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Han sier han fortsatt vil fortsette å være ærlig, til tross for at det koster ham krefter. 21-åringen sier han mottar en del hets, men også ros for sine ytringer om saken. Likevel vil han fortsette.

– Det er fordi jeg kjenner at det er noe som holder på å gå veldig galt her. Jeg ønsker å holde på med skiskyting i 20 år til, og ønsker å kjenne på at de jeg konkurrerer mot er rene. Da kjenner jeg at jeg må stå opp og si at dette er feil og at det bør ryddes opp i, sier han.

NRK har også fått tilgang på e-poster som viser at flere utøvere har vært kritiske til IBUs håndtering av Russland-spørsmålet i løpet av vinteren. Det kan du lese mer om i en egen artikkel her.

NRK har vært i kontakt med IBU, som sier at utøverne står fritt til å mene det de ønsker, og utover det ønsker de ikke å kommentere uttalelsene de kommer med. NRK har ikke lykkes i å komme i kontakt med Besseberg i denne saken.

Siste nytt

 • Everton ute etter straffedrama

  Etter åtte rundar med straffespark var cupbomba eit faktum; QPR slo ut Everton av den engelske ligacupens tredje runde.

  Tom Davies bomma på straffe for Everton og Jimmy Dunne kunne sørge for at OPR er klar for fjerde runde.

  Ved full tid stod det 2–2 mellom laga.

  Også mellom Fulham og Leeds gjekk det til ein dramatisk straffesparkkonkurranse, men etter seks rundar kunne Leeds-fansen sleppe jubelen laus.

  Carabao Cup - Third Round - Queens Park Rangers v Everton
  Foto: Peter Cziborra / Reuters
 • Reserven tok Liverpool vidare

  Liverpool tok seg komfortabelt vidare til den fjerde runden i ligacupen etter at dei slo Norwich 3-0. Takumi Minamino vart kveldens store spelar for gjestane med to mål. Også Divock Origi kunne setje seg på scoringslista. Når Norwich i tillegg bommar på straffe var dei aldri nær ved å utfordre eit reserveprega Liverpool.

  Manchester City tok seg også lett vidare etter at dei slo Wycombe 6-1.

  Carabao Cup - Third Round - Norwich City v Liverpool
  Foto: Paul Childs / Reuters
 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby

Sendeplan

Kl. Program Kanal