Hopp til innhold

Østerriksk politi bekrefter: Etterforsker korrupsjon på 2,3 millioner kroner

SALZBURG/OSLO/VESTFOSSEN (NRK): Østerriksk politi bekrefter at de etterforsker både doping, bedrageri og korrupsjon i IBU. Anders Besseberg stiller seg uforstående til anklagene.

Anders Besseberg

I HARDT VÆR: Anders Besseberg etterforskes for å ha skjult russisk doping og for økonomisk kriminalitet.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

I går ble det kjent at IBU-president Anders Besseberg (72) er under etterforskning av østerriksk politi med bistand fra norsk Økokrim.

Torsdag formiddag sendte Den østerrikske påtalemakten for næringslivskriminalitet og korrupsjon, landets svar på Økokrim, ut en pressemelding hvor de bekrefter at de etterforsker korrupsjon på så mye som 300.000 dollar, eller rundt 2,3 millioner kroner.

– Det stiller jeg meg helt uforstående til. Det sa jeg også i avhør i går. Jeg har ikke mottatt hverken ei krone, en euro eller en dollar fra noen russer, sier Besseberg når NRK møter han hjemme på gården i Buskerud onsdag formiddag.

Anders Besseberg svarer på anklagene angående korrupsjonsanklagene.

VESTFOSSEN: Besseberg svarer på anklagene. FOTO: Håvard Hagen.

I pressemeldingen kommer det også frem at undersøkelsene angår både doping, bedrageri relatert til doping og korrupsjon. Etterforskningen er knyttet til skiskyting-VM i 2017, mens korrupsjonsanklagene går tilbake til 2012.

NRK vet at etterforskningen har pågått i flere måneder, og Konrad Kmetic, kommunikasjonsrådgiver i østerriksk svar på Økokrim, bekrefter at etterforskningen startet rett før årsskifte.

Det står også i pressemeldingen at en eventuell dom for korrupsjonsanklagene kan gi så mye som fem års fengsel, mens dopinganklagene kan gi tre år.

Besseberg er ikke navngitt i det offisielle skrivet, men bekrefter at han har vært i avhør og at det har vært en politirazzia på gården hans hjemme i Norge.

Besseberg avhøres som mistenkt av Økokrim i Norge, men et tvangsmiddel som en husransakelse utløser etter norsk rett en siktelse. Det er altså ulike begreper og betydninger i Østerrike og Norge, og ikke minst ulik rettspraksis.

Kmetic sier at det er flere mistenkte i saken, men vil ikke oppgi om det er flere enn to.

«Nærmere opplysninger om anklagede personer, organisasjoner eller ytterligere undersøkelser kan ikke gis av hensyn til den pågående etterforskningen», står det i pressemeldingen.

– Har ikke mottatt en dollar

I går skrev NRK, i likhet med VG, at den norske IBU-presidenten anklages for å ha skjult 65 dopingsaker siden 2011. Dette stiller Besseberg seg uforstående til.

– At man hadde prøvd å jukse unna én prøve, okay. Men at det skal være 65 positive eller mistenkelige prøver som er rapportert til oss og har blitt skjult av meg og generalsekretæren, det er totalt umulig. Noe laboratorium har heller aldri meldt noe til meg, svarer han.

Franske Le Monde skal ha fått tak i WADA-rapporten som antyder at IBU fikk betalt for å skjule russisk doping, og at den delvis baserer seg på opplysninger fra den kjente dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Det bekrefter også Rodtsjenkov i en offisiell uttalelse.

– I skiskyting blir blodpass-systemet manipulert og sabotert, sier Rodtsjenkov til NRK.

Besseberg avviser russerens anklager, og mener det er slik summene som etterforskes har kommet frem.

– Det regner jeg med er fra skriftlig vitnemål fra Rodtsjenkov til østerriksk politi. Det vil jeg egentlig ikke mene noe om i dag. Jeg kan bare bekrefte at jeg ikke har mottatt noen dollar fra noen som helst russer. Jeg har forstått det som at det skal være en betaling for å være villig til å manipulere russiske dopingprøver, i å bistå russerne.

72-åringen sier han er skeptisk til Rodtsjenkovs troverdighet.

– Personlig stiller jeg spørsmål ved hans troverdighet. Dette holder ikke, det han hevder. Det sitter jeg med en følelse av. Jeg finner det også litt merkelig at dere i mediene får møte ham.

– Har du gjort det du anklages for?

– Nei, overhodet ikke. Jeg håper dette intervjuet gjør det klart at jeg overhodet ikke er inne i selve prosessen med prøvene. Jeg kommer egentlig først inn når vi sitter med en positiv prøve på bordet, svarer Besseberg.

Har trukket seg

NRK er på plass utenfor IBUs hovedkvarter i Salzburg, og IBUs permitterte generalsekretær Nicole Resch hastet inn i lokalet like før klokken 11.

– Jeg kan ikke gi noen kommentar mens etterforskningen pågår, sier hun.

IBUs hovedkontor i Salzburg

IBU-KONTOR: Politiet i Østerrike gjennomførte nylig en razzia ved IBUs kontor i Salzburg.

Foto: Hans Henrik Løken / NRK

Besseberg er anklaget for å ha mottatt penger for å skjule mistenkelige dopingprøver fra russiske skiskyttere, og onsdag kveld fortalte han til NRK at han legger ned vervet sitt som IBU-president mens etterforskningen pågår. Det bekrefter også IBU selv.

I slutten av mars sa Besseberg at han er såpass skeptisk til at Tore Bøygard kan bli Norges kandidat til å overta jobben hans, at han vurderer å stille til gjenvalg selv. Torsdag sier han derimot at det er helt uaktuelt for ham å stille til gjenvalg.

– Den avgjørelsen har jeg heldigvis tatt for en god stund siden. Jeg stiller ikke til gjenvalg, så sånn sett har dette ingen innflytelse på det valget.

Dette er riktignok ikke den avslutningen på karrieren han håpet.

– Jeg kan ikke si jeg er forbannet, men jeg synes det er en kjedelig sak for meg selv og generalsekretæren som beskyldes for å skjule dopingprøver og for ikke å ha gjort jobben vår.

Han påpeker at han ikke er redd for eget omdømme og at han er stolt av jobben han har gjort innen skiskyting.

– Mitt renommé er jeg ikke opptatt av og jeg vet jo selv hva jeg har gjort de siste 30 årene. Det er en jobb jeg personlig er godt fornøyd med, og jeg angrer ikke på at jeg har brukt 30 år på dette. Jeg synes jeg har fått utrettet mye, og det er jeg stolt av. Men selvsagt, denne saken synes jeg er kjedelig.

Siste nytt

  • Sergio Ramos ferdig i PSG

    Det er ikke bare Lionel Messi PSG-fansen tar farvel med lørdag. Også Sergio Ramos spiller sin siste kamp for klubben.

    Det bekrefter midtstopperen på sin Instagram-konto.

    – I morgen blir en spesiell dag. I morgen sier jeg farvel til en periode i livet mitt. Takk for to spesielle år der jeg fikk spille i alle turneringer og gi alt. Jeg skal møte nye utfordringer, jeg skal spille i andre farger, skriver spanjolen.

    Ramos' kontrakt med PSG utløper i slutten av juni. Hvor veteranen spiller neste sesong er foreløpig uvisst.

    Sergio Ramos
    Foto: Laurent Cipriani / AP
  • Sterk borteseier i Fiorentinas generalprøve

    Onsdag spiller Fiorentina for serieliga-trofeet når de møter West Ham. I generalprøven mot Sassuolo seiret de 3-1.

    Arthur Cabral, Riccardo Saponara og Nicolas Gonzalez scoret målene i den sterke borteseieren. Domenico Beraris Sassuolo-mål ble bare av det trøstende slaget.

    For vertenes del hjalp det ikke at Ruan og Rogeri fikk hvert sitt røde kort og at Sassuolo dermed avsluttet kampen med ni mann.

    Dette var disse to klubbenes siste seriekamp for sesongen. Fiorentina ender trolig på en 8. plass, mens Sassuolo akkurat nå er på 13. plass.

    Emil Konradsen Ceïde spilte fra start for Sassuolo, men ble byttet ut i det 58. minutt. Kristian Thorstvedt var ikke i troppen.

    Italy Soccer Serie A
    Foto: Michele Nucci / AP
  • Ny verdensrekord på 1500 meter kvinner

    Kenyanske Faith Kipyegon tok fredag kveld verdensrekord på 1500 meter for kvinner i Firenze.

    Kipyegon var lenge foran «haren» til verdensrekorden, og klarte å holde helt inn til en historisk bragd.

    Kipyegon endte nesten åtte sekunder foran britiske Laura Muir, som tok 2.-plassen i Firenze. Kenyanerens tidligere bestetid var på 3.50, 37. Den satte hun i Monaco i fjor sommer.

    Tiden ble utrolige 3.49.11, og med det slo hun Genzebe Dibaba sin gamle rekord på 3:50.07. Hun er nå første kvinne til å løpe 1500 meter på under 3 minutt og 50 sekund.

    – Et fantastisk løp, det var perfeksjon, sier NRK-kommentator Jann Post.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste