Djokovic satt fri etter dramatiske timer

Det er full forvirring rundt Novak Djokovic etter at han fikk medhold i retten mandag morgen norsk tid. Faren hevdet sønnen var arrestert, men han er nå en fri mann.

Australian Open Djokovic

ARRESTERT?: Faren til Novak Djokovic hevder sønnen igjen er arrestert etter å ha fått medhold i retten tidligere i dag.

Foto: Andy Brownbill / AP

– Jeg er glad og takknemlig for at dommeren omgjorde visumkanselleringen min, skriver Novak Djokovic på Twitter.

Men det har vært kaos rundt tennisstjernen etter at dommeren gjorde Djokovic sitt medisinske fravik fra koronavaksinering gyldig.

Til flere internasjonale medier, deriblant Sky News og Daily Mail, hevder Srdjan Djokovic at sønnen er arrestert i påvente av at Australias immigrasjonsminister, Alex Hawke, vil benytte retten han har til å kaste serberen ut av landet.

Senere meldte The Sydney Morning Herald at immigrasjonsministeren ikke vil ta avgjørelsen om å kaste ut Djokovic av landet i dag. Siden myndighetene griper inn i saken før det har gått fire timer fra rettsavgjørelsen, så er Djokovic foreløpig en fri mann.

Avisen melder at Alex Hawke vil ta en avgjørelse om Djokovic skal kastes ut eller ei i morgen tidlig. Det bekrefter en talsmann for Hawke:

– Etter dagens rettsavgjørelse er det fortsatt innenfor immigrasjonsminister Hawkes jurisdiksjon å vurdere kansellering av visumet innenfor hans personlige kanselleringsrett, sier talsmannen i en uttalelse.

– Ministeren vurderer for øyeblikket en avgjørelse og prosessen er pågående, sier talsmannen videre.

Djokovic derimot vender fokuset mot Australian Open, en turnering han har vunnet ni ganger tidligere.

– Til tross for alt som har skjedd, vil jeg bli og prøve å konkurrere i Australian Open. Jeg fløy hit for å spille på et av de viktigste arrangementene vi har foran den fantastiske fansen, skriver verdens beste tennisspiller på Twitter.

– Foreløpig kan jeg ikke si mer enn takk til alle som har stått med meg og oppmuntret meg til å holde meg sterk.

Frikjent i retten

I dag tidlig ble det holdt et rettsmøte hvor det skulle avgjøres om Djokovic fikk komme inn i Australia med et medisinsk fritak på koronavaksinen. Dommeren innledet høringen med å forsvare Djokovic og spørre hva mer verdenseneren kunne gjort før han ankom Australia. Også Djokvovic' advokater argumenterte med det samme.

Senere ble det klart at serberen fikk medhold, og han får dermed lov til å delta i Australian Open, som starter om én ukes tid. Australske myndigheter hadde etter at kjennelsen ble klar, 30 minutter på seg til å la Djokovic forlate karantenehotellet han har vært innlosjert i.

Fans of tennis player Novak Djokovic show their support in Melbourne

STØTTE: Mange samlet seg utenfor rettssalen i Australia for å vise sin støtte til Djokovic.

Foto: SANDRA SANDERS / Reuters

Etter rettshøringen var det full forvirring om Djokovic igjen hadde blitt arrestert eller ikke. Faren hevdet til flere medier at sønnen hadde blitt arrestert, men flere australske medier hadde kilder som sa det motsatte.

Nå er altså Djokovic fri, men immigrasjonsministeren kan fortsatt kaste han ut.

Kan fortsatt kastes ut

Det er likevel uklart hva myndighetene vil foreta seg etter at kjennelsen ble klar.

Ifølge CNN sier regjeringsadvokat Christopher Tran at de godtar dommerens avgjørelse, men at de nå skal vurdere å bruke en «personlig kanselleringsrett». I henhold til Australias immigrasjonslov har ministeren ifølge BBC fullmakter til å kansellere visum uansett årsak. Dermed kan immigrasjonsministeren Alex Hawke nå personlig gripe inn og bestemme seg for å kansellere visumet hans på helt nye grunnlag, skriver The Guardian.

Hvis det skjer, kan tennisstjernen ende opp i retten igjen fordi han da risikerer å bli utestengt fra Australia i tre år, skriver avisen.

Siste nytt

 • Blakstad til Manchester City

  Julie Blakstad forlèt Rosenborg er klar for spel i den engelske storklubben Manchester City.

  Rosenborg stadfgestar overfor VG at klubbane er samde om ein overgang. Den norske landslagsspelaren skal òg vere overeins med City om dei personlege vilkåra.

  Overgangsvindauget i den engelske superligaen for kvinner stengjer ved midnatt torsdag. Dermed er det knapt med tid på å få overgangen gjennom.

  Blakstad skal førre veke ha vore på besøk hos Manchester-klubben. 20-åringen kom til Rosenborg i 2020. Ho hadde tidlegare spelt for Ottestad og Fart.

  Den engelske storklubben ligg akkurat no på femteplass i ligaen.

  Toppserien i fotball 2021: Lyn - Rosenborg
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Barty mot Collins i tennisfinalen

  Det blir australsk-amerikansk kvinnefinale i Australian Open laurdag.

  Verdseinar Ash Barty leika seg til finalen med 6-1, 6-3 over useeda Madison Keys i semifinalen torsdag.

  Barty har enno ikkje tapt eit sett i turneringa. Ho har mista berre 21 games i seks kampar.

  Ho er første australiar i ein Australian Open-finale sidan Lleyton Hewitt i 2005, og har sjansen til å bli den første heime-vinnaren sidan Chris O'Neill i 1978.

  I finalen møter Barty Danielle Collins. Ho gjorde også kort prosess med sin motstandar, sjuande-rangerte Iga Swalek, og vann 6-4, 6-1.

  Ash Barty
  Foto: Hamish Blair / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal