Hopp til innhold

Northug: – Har ikke det beste rykket i verden lenger

I åtte år har Northug-rykket begeistret, forandret og dominert langrennssporten. I dag kan det avgjøre en ny VM-stafett, men hovedpersonen selv dysser ned forventningene.

Se Petter Northug jr. rykke fra konkurrentene i Sapporo 2007, Liberec 2009, Falun 2010, og Oslo 2011.

SE VIDEO: Her har vi samlet noen minneverdige Northug-rykk. 2. mars 2007: Northug avgjør VM-stafetten i Sapporo. 27. februar 2009: Northug avgjør VM-stafetten i Liberec. 20. mars 2010: Northug vinner 20-kilometeren i verdenscupen i Falun. 27. februar 2011: Northug vinner tremila i Holmenkollen-VM. 4. mars 2011: Northug avgjør VM-stafetten i Holmenkollen.

stafett

Norge vant VM-stafetten i Oslo i 2011. Laget besto av Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Tord Asle Gjerdalen og Petter Northug den gang.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Nei, jeg tror ikke det, svarer Petter Northug på NRKs spørsmål om han fortsatt har det beste langrennsrykket i verden.

Om svaret skyldes blyghet, eller om Northug faktisk mener det, vites ikke. Faktum er uansett at under herrestafetten i dag skal Northugs rykk være Norges sterkeste våpen. Det har det vært så lenge Northug har vært ankermann - altså i åtte år.

– Det er bare å se på historikken. Rykket hans har vært avgjørende i de fleste stafettene han har vært med på, sier NRK-ekspert og tidligere landslagstrener Morten Djupvik.

Det var i 2007 vi ble kjent med Northug-rykket, et rykk så spesielt at det skulle forandre langrennssporten.

– Større akselerasjon, mindre toppfart

Man fikk den første virkelig store oppvisningen da han i en alder av 21 år rykket fra alt og alle under VM-stafetten i Sapporo, noe du kan se video av i toppen av artikkelen.

I konkurranse med utøvere som Anders Södergren og Evgeny Dementiev fikk Northug en luke før oppløpet som ble så stor at NRK-kommentator John Herwig Carlsen utbrøt «han får meter, han får kilometer!».

Det var en ren maktoppvisning, og det var bare begynnelsen. Men Northug sier rykket hans har forandret seg siden den gang.

– Jeg vet ikke akkurat hvordan, men forskjellen er nok at jeg har større akselerasjon, og litt mindre toppfart, sier han.

– Hvis ikke du har det beste rykket, hvem har det da?

– Nei, si det... Det er mange som har gode rykk... Men det er ikke så mange som har det når vi har gått noen kilometer, sier Northug.

Det siste Northug sier der, har alltid vært essensen i det som gjør hans rykk så spesielt. Mange skiløpere er lynraske i uthvilt tilstand, men evnen han har til å sette fart etter å ha gått lange distanser har vært og er spesiell - og noe Norge har nytt spesielt godt av på stafetter.

– Har ikke grunn til å tvile på rykket

Northug-rykket avgjorde VM-stafetten i 2007, 2009 og 2011. I VM i Val di Fiemme i 2013 avgjorde han med en spurt mot Calle Halfvarsson.

I tillegg har han selvsagt avgjort en rekke individuelle fellesstartløp på samme måte.

Djupvik skjønner ikke helt hvorfor Northug sier han ikke har det beste rykket lenger. Han mener 29-åringen ikke har noen grunn til å tvile på rykket sitt før denne stafetten, heller.

– Han har det beste rykket, utvilsomt, sier han, og får støtte av langrennskommentator Jann Post:

– Når det er gått noen kilometer har han det råeste rykket, den råeste akselerasjonen og den høyeste toppfarten på en normal dag. Det så vi senest i NM. Selv om han da gikk mot Hans Christer Holund, så kan jeg ikke tro at noen i verden hadde fulgt Northug der, sier Post.

VM PÅ SKI

Northug går inn til seier etter å ha rykket og til slutt gått fra Axel Teichmann på stafetten i VM i Liberec i 2009.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Folk var helt uforberedt

Northug har påvirket langrennssporten på mange måter, men rykket er det som har ført mest med seg sportslig.

– Folk var helt uforberedt på det da han kom inn i verdenstoppen med rykket sitt. Det forandret langrennssporten. Han ga fellesstarter en ny dimensjon, og alt startet den dagen i Sapporo. Det var begynnelsen, sier Djupvik.

Senere skulle Northug gjøre det til sin spesialitet å avgjøre fellesstarter på denne måten. For eksempel ble Oslo-VM i 2011 en oppvisning i rykk. Northug hang og hang, og satte inn nådestøtet i den samme bakken på sine tre gull (tremila, femmila og stafetten).

– Vi fikk en som var desidert best i spurt. Det var ikke noen som kunne slå ham, de hadde ikke sjans hvis han hadde en normalt god dag. Det endret hele løpet, for alle vet at han må gås fra, og det vet de fortsatt. Folk begynte å bli fornøyd med andreplass. Det endret strukturen på løpene og måten løperne måtte tenke på, utdyper Post.

I dag er det en stor trygghet for lagkameratene å ha Northug på ankeretappen, mener ekspertene.

– Norge er ikke lenger avhengig av å gå fra de andre, slik man gjerne var før. Nå har løperne gjort jobben om de klarer å henge med, for på siste etappe står verdens beste avslutter og venter. De har nok en veldig trygghet i at bare de får sende Petter ut sammen med den som måtte lede, så vet de at det trolig blir seier hvis han får være med inn, sier Post.

Petter Northug

BLE KALT GRIS: Marcus Hellner måtte se Northug skrense foran mål i Oslo-VM i 2011.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Uforutsigbar

Man har allerde fått se Northug-rykket to ganger i dette VM. Først da han vant sprinten etter et rykk som ikke lignet så veldig mye på de han har gjort før - eller noe annet, for øvrig.

Northug regelrett løp opp den siste bakken på ski, holdt på å falle, før han peiset avgårde og avgjorde sprinten til sin fordel.

– Akkurat det rykket står ikke i noen lærebok. Det var mer som en slags kortslutning. Han rykket på adrenalin, sier Djupvik og smiler.

Deretter rykket Northug akkurat nok fra på sin nest siste etappe på lagsprinten, slik at Finn-Hågen Krogh kunne gå ut og bare øke forspranget til duoen tok gull.

Men til slutt. Hva er det egentlig som er så spesielt med rykket til Northug?

Vi kan ta det rent tekniske først. Northug velger oftest padling når han rykker, siden han ofte stikker i en motbakke og i tillegg har evnen til å utvikle stor kraft i denne teknikken.

Men Djupvik sier styrken i Northugs rykk er at det nesten ikke går an å si noe konkret om det. Northug har nemlig rykket på alle tenkelige og utenkelige måter.

– Han er helt uforutsigbar. Han kan rykke når som helst, hvor som helst, på hvilken som helst måte. Det handler ikke så mye om teknikk. Det er instinkt, intuisjon. Han har nok gått gjennom løypene på forhånd og sett seg ut hvor han kan rykke, men når det skjer... da bare skjer det. Han har en evne til å vite akkurat når det er riktig å gjøre det, sier han.

Norge stiller med følgende mannskap på stafetten fredag: Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Anders Gløersen og Petter Northug.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Villa-keeper fikk to gule kort – ble likevel straffehelt i Europa

    På en dårlig dag kom Aston Villa tilbake og vant kvartfinalen mot franske Lille i Serieligaen. Avgjørelsen falt på straffer.

    De engelske gjestene taklet presset best og tok en 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Sammenlagt endte det 3-3 over to kamper.

    Begge lag hadde bommet én gang før Lilles kaptein Benjamin André måtte treffe som hjemmelagets femte straffeskytter. Forsøket ble reddet av Emiliano Martinez.

    Forvirringen på tribunen og blant TV-kommentatorene var stor da Martinez fikk sitt andre gule kort for kvelden etter den første runden med straffer. Dommeren slo ned på det han mente var forsøk på å provosere hjemmefansen, men det førte ikke til noen utvisning.

    Årsaken er at gule kort fra selve kampen strykes når straffesparkkonkurransen har kommet i gang.

    Lille ledet 2-0 og lå an til å gå videre med få minutter igjen av ordinær tid. Så dukket Matty Cash opp og banket inn Villas redusering fra 20 meter. Skuddet gikk inn via en motspiller.

    Til slutt avgjorde Aston Villa på straffer, og er dermed klare for semifinale i Serieligaen. Det er første gang klubben er i en europeisk semifinale siden de vant Mesterligaen i 1981/82-sesongen.

    Unai Emery kan bli første manager til å lede Aston Villa til en tittel siden Birmingham-klubben vant ligacupen i 1996. (NTB/NRK)

    Europa Conference League - Quarter Final - Second Leg - Lille v Aston Villa
    Foto: Stephanie Lecocq / Reuters
  • Fyllingen cruiset inn til sin første kongepokal

    Fyllingen tok sin første NM-tittel i basketball da Bærum ble slått 104-94 i den tredje finalekampen. Laget tok også hjem kongepokalen.

    Fyllingen var overlegne i begge de to første finalekampene mot det unge Bærum-laget. Torsdag ble det jevnere.

    Etter en sluttspurt inn mot pause klarte Bærum å ta seg til 47-56, men de klarte ikke å tvinge fram en fjerde NM-finale på hjemmebane. På det minste var avstanden seks poeng opp med tre minutter igjen av kampen.

    Fyllingens beste poengplukkere ble Isaac Likekele og Terell Jordan Brown. Begge stoppet på 26 poeng.

    Ludvik Mürer Bergseng ble Bærums beste poengplukker (26).

    Fyllingen vant serien klart og var klare favoritter i kampen om kongepokalen. (NTB)

  • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

    Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

    Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

    EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

    Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

    Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

    Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

    Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal