Northug om tårene: – Det kan bli mer på hotellrommet

FALUN (NRK): Han gråt på stadion, gråt på medaljeseremonien og utelukker ikke flere tårer på rommet. Men det er ikke lenge siden Petter Northug gråt mer.

Petter Northug

TÅREBONANZA: Det ble mye tårer på Petter Northug etter sprintseieren torsdag.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / NRK/AFP PHOTO

– Det er alltid stort å få symbolet på at du er blitt verdensmester, å få gullet. Det er mye folk og det vekker alltid mye følelser når man hører nasjonalsangen. Da faller tankene tilbake på jobben man har gjort som ingen har hatt innblikk i, ingen har fått sett, og du føler at du får igjen for det du ar lagt ned, sier Petter Northug.

Det ble delt ut fire medaljer til de norske i Falun.

Han står i en bakgård i sentrum av Falun. Det har gått noen minutter siden han fikk gullmedaljen rundt halsen foran folkehavet i den svenske småbyen, det synlige beviset på at han har reist seg etter et skuffende OL og fadesen med promillekjøring i mai.

Han smiler sitt sedvanlige smil, det smilet vi har sett så mange ganger før når han er i gullmodus. Øynene er fortsatt blanke, men ikke tårevåte.

Petter Northug

TÅRESHOW NUMMER TO: Da nasjonalsangen ble spilt medaljeseremonien ble han tydelig rørt, og slet samtidig med å holde tårene på ny.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Da nasjonalsangen ble spilt, var situasjonen en helt annen. Tårene strømmet fritt. Og ikke for første gang denne dagen.

Tankene faller inn

Petter Northug gråt da han fikk seiersklemmen av lillebror Tomas før han hadde kommet seg på beina i målområdet. Han gråt igjen da nasjonalsangen ble spilt på stadion. Og altså da han fikk høre den igjen med gullmedaljen rundt halsen.

Og fortsatt kan det komme mer, når Northug omsider kommer inn på sitt eget hotellrom.

Petter Northug

TÅRENE PRESSET PÅ: Northug måtte la tårene trille på seremonien på stadion.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

- Det kan fort komme litt, men jeg skal prøve å holde dem for meg sjøl, sier Northug.

– Hva skjer når du kommer på rommet?

– Du får summet deg. Det er først da tankene begynner å falle inn. Etter man kommer i mål og blir verdensmester, går det slag i slag til man er ferdig med premieutdeling, TV-studio, mixed zone og alt. Ting tar tid, men det er mye lettere å gjøre det når man lykkes.

Dagbladet spør Northug om når han sist gråt så mye på en dag.

– Jeg skriker ikke så ofte, svarer Northug.

– Men det skjer av og til. Jeg tror jeg skrek mer da Tomas vant i Otepää, så det er ikke så lenge siden, erkjenner han.

Petter Northug satt foran TV-en da lillebror Tomas tok sin første verdenscupseier.

– Mange har avskrevet meg

Petter var også glad for å kunne dele VM-gullet i Falun med broren. Tomas var også i finalen, men måtte ta til takke med en sjetteplass. Bra av en debutant, uten at Tomas var helt fornøyd. Han gikk også for å vinne.

Northug blir bedt om å rangere gullet, som var hans første i sprint. Han setter det høyt, uten at han klarer å gi det et rangeringsnummer i gullsamlinga.

– Den er i toppsjiktet. Det er vanskelig å putte dem på en plassering når man skal rangere gull. Oslo-VM var viktig på sin måte, og dette var viktig for å vise at jeg kunne komme tilbake i verdenstoppen igjen. Man kan ikke gjøre det bedre enn ved å ta et individuelt gull, sier Northug.

Han synes også det er godt at det kom i sprint, den eneste øvelsen han ikke hadde vunnet i et internasjonalt mesterskap.

– Det er en ekstra lettelse. Det er mange som har avskrevet meg fra å vinne et sprintgull, ettersom jeg har blitt nummer to mange ganger. Og jeg har ikke levert noe toppresultat i sprint i år, så det føles godt å gjøre det når det gjelder som mest, sier 29-åringen fra Mosvika.

Seks gull? Umulig

Nå er spørsmålet hvor mange gull det kan bli. Er det mulig å ta alle seks, hvis den gode formen bare blir enda bedre utover uka?

Northug selv tviler på det, der han står og tvinner den gullmedaljen rundt halsen på en rødmalt dalahest.

– Det er vel ikke mulig, sier han.

– Jeg skal ikke dempe forhåpninger, jeg vet jeg er i form, men jeg spådde fire forskjellige individuelle vinnere. Men nå har jeg i hvert fall muligheten til å ta nummer to. Tremila og femmila er mine største sjanser, sier Northug.

Torsdag ble det klart at han både går lørdagens tremil og søndagens lagsprint. Samtidig erkjenner han at det kan bli tøft å gå alle de seks løpene.

Skal han stå over noe, blir det da 15 km fristil. Og det til tross for at han har friplass som tittelforsvarer.

– Vi får vurdere 15-kilometeren over helga. Jeg tror det kan være smart å stå over den, sier Northug.

Stikk til svenskene

At revansjen skulle komme akkurat i Falun, gjør det ekstra stort. Petter Northug er elsket og hatet i Sverige, og han dyrker selv rivaliseringen for alt det er verdt.

Også etter gullseremonien kom han med et lite stikk.

– Jeg hadde håpet å møte en svenske i finalen. Men man må møte opp. Jeg var der, gliser Northug.

Falun er også spesielt fordi det var her han tok sin første verdenscupseier, 8. mars 2006. Da hevnet han at han ble vraket til OL.

Torsdag slo han altså tilbake igjen på akkurat samme sted.

– Det er fantastisk. Nå går vi i mål på samme måte som i 2006 da jeg vant min første verdenscupseier, så det har vært mange gode minner fra den målplassen. Og dette er noen år etterpå, sier Northug.

Fredag morgen kan han sove lenge. Petter Northug har fått fri fra pressekonferansen klokka ni. Visse fordeler skal en verdensmester ha.

Fortsetter han i samme stil utover mesterskapet, kan det bli får morgenpressekonferanser for Northug.

Men desto flere tårer.

Rørt Northug øverst på pallen

Siste nytt

 • West Ham til femteplass

  West Ham slo Leeds 2-0 og kleiv til femteplass på tabellen. Jesse Lingard og Craig Dawson scora måla i løpet av seks minutt midt i første omgang.

  Leeds fekk to mål annullert tidleg i kampen, og er nummer 11 i Premier League.

  Craig Dawson
  Foto: Ian Walton / AP
 • Marek Hamsík klar for svensk klubb

  Fotballstjernen Marek Hamsík er klar for IFK Göteborg. Det melder klubben og blir gjengitt av blant annet SVT.

  – Det er ikke hver dag at en svensk klubb får en slik mulighet, sier sportssjef Pontus Farnerud.

  Han legger til at Hamsik ikke har tatt turen til Göteborg for pengenes skyld, men at han er der for å prestere. Det blir understreket av slovaken selv.

  – Jeg vet ikke mye om Allsvenskan og jeg må tilpasse meg veldig raskt. Jeg er her for å gjøre mitt beste for klubben, sa Marek Hamsík på en pressekonferanse.

  Men det har ikke blitt lagt skjul på at overgangen delvis skyldes at Hamsik vil representere en europeisk klubb før sommerens EM.

  Hamsik spilte over 400 kamper for Napoli og var lenge kaptein i klubben. Han har de siste årene spilt fotball i Kina, men er nå klar for Sverige.

  Marek Hamsik
  Foto: CIRO DE LUCA / Reuters
 • Fossum avgjorde på overtid

  Iver Fossum scoret kampens eneste mål på straffespark da Aalborg slo Sønderjyske 1-0 i dansk fotball mandag.

  Dermed klatret Jylland-klubben til åttendeplass i den danske superligaen. Mandagens motstander Sønderjyske har samme antall poeng, men er foran på bedre målforskjell.

  Matchvinnerscoringen var Fossums sjuende i ligaen denne sesongen.

  På sidelinjen kunne tidligere Sandefjord-trener Marti Cifuentes juble for sin første seier for Aalborg etter at han overtok treneransvaret i klubben.

  Iver Fossum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal