– Det gikk sterkt inn på meg

For første gang forteller en åpenhjertig Petter Northug om hvor sterkt dødsfallet til bestemoren i høst gikk inn på ham.

Petter Northug

Petter Northug, her i forbindelse med verdenscuprennene i Drammen like før VM.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

VM står for døren, og Norges store skistjerne har for lengst gått inn i "bobla" si - en tilstand der kun resultatene teller.

Så å si ingen ting som ikke handler om å gå raskest mulig på ski over en gitt distanse når inn til Northug. Han stenger alt annet ute.

Nektet å snakke

Det hadde han ingen mulighet til i starten av november. Da døde hans bestemor, som i hele Northugs da nesten 25 år lange liv hadde bodd halvannet stavtak unna barndomshjemmet.

Midt i al Northug-viraken var det dét han tenkte på, ikke bokutgivelse, poker eller Red Bull-bråk.

– Det gikk sterkt inn på meg, sier Northug til NRK.

Akkurat dét var ikke vanskelig å se 4. november 2010, to dager etter bestemorens bortgang. Da stilte han på pressekonferanse med boklansering i forbindelse med boken "Jakten på dyret", en bok om Northug ført i pennen av Otto Ulseth.

Northug nektet å svare på spørsmål i forbindelse med den til dels kontroversielle boka der nye opplysninger rundt smørebommen i OL kom frem - han hadde mer enn nok med sorgen etter tapet av en av de viktigste personene i hans liv.

petter john northug

Petter Northug og faren John under boklanseringen i høst.

Foto: Alley, Ned / SCANPIX

Og sorgen er der fortsatt - selv om Northug nå smiler når han åpenhjertig snakker om minnene hans bestemor etterlot seg.

Mine andre foreldre

Han forteller at han som liten "rømte" ut av vinduet etter at foreldrene John og May hadde reist tidlig på jobb om morgenene - lenge før "vanlige" barn i det hele tatt hadde våknet. For Petter visste at besteforeldrene for lengst var i gang med dagens gjøremål klokken seks, og da stakk han heller bort til dem.

– Jeg brukte veldig mye tid på dem. Og da jeg kom hjem fra skolen, var det der jeg spiste middag. De ble viktige støttespillere. Man får et veldig nært forhold til besteforeldrene når man er der så mye.

– De blir på en måte dine andre foreldre når mamma og pappa er så mye på jobb.

Bestefaren, som også het Petter, døde da skikongen fortsatt var junior.

– De har betydd alt

I intervjuet med NRK benytter Northug også anledningen til å fortelle hvor viktig foreldrene og lillebrødrene Tomas og Even har vært for ham. Tomas ga ham matching i alt av konkurranser på gården hjemme, og foreldrene kjørte ham på trening og renn når miljøet i Mosvika ble for lite.

– De har betydd alt, sier Northug til NRK.

– Jeg kommer fra en liten plass og holdt jo på nesten helt alene. De har kjørt vanvittig mange mil fra jeg drev med skihopping i 10-årsalderen. De har vært veldig viktige støttespillere og mentorer for meg.

VM starter onsdag med kvalifisering for de antatt svakeste langrennsløperne. Northugs VM dundrer i gang torsdag med individuell sprint, fri teknikk. NRK sender hvert eneste sekund av mesterskapet - direkte.

Northug skal forsvare tre gull fra forrige VM, på stafett, tremil og femmil.

Siste nytt

 • Ruud tok seg enkelt vidare

  Casper Ruud leverte knallsterkt og vann 6–1 og 6–2 mot Carlos Berlocq i første runde i ATP-turneringa i Rio de Janeiro tysdag. 20-åringen hadde få problem med den 16 år eldre argentinaren.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • 5.-plass til Foss-Solevåg

  Amerikanske Mikaela Shiffrin vinn parallellslalåmen i Stockholm og sikrar seg dermed også krystallkula i verdscupen i slalåm denne sesongen. På herresida vinn Ramon Zenhaeusern føre svenske André Myhrer. Sebastian Foss-Solevåg blir beste norske med ein 5.-plass, etter å ha slått ut Henrik Kristoffersen.

 • Vil ta laggull

  Tyskland har tatt alle de syv siste gullmedaljene i mesterskap i kombinert. Det vil Jan Schmid gjøre noe med. – Hvis jeg får med meg en medalje skal jeg være fornøyd, og så synes jeg vi som lag skal ha et mål om å ta det laggullet, det begynner å bli litt for mange år siden, sier den norske veteranen.

  Jan Schmid og Jørgen Graabak
  Foto: Andrea Solero / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal