– Har hatt et trøblete liv fra jeg ble født

SOTSJI (NRK.no): En trøblete sesongoppkjøring får ikke Petter Northug til å skru ned OL-ambisjonene. Men han føler seg ikke som favoritt på favorittdistansen.

Petter Northug

Petter Northug snakket med media for første gang i OL på pressekonferansen om tremilsuttaket fredag morgen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fellesstart med skibytte.

Øvelsen Petter Northug vant i NM i 2006, hans første gull i senior-NM. Øvelsen Petter Northug mener han kunne vunnet i OL i 2006, hadde han bare fått delta. Øvelsen Petter Northug tok sin første verdenscupseier på i Falun i 2006, like etter OL.

Øvelsen som burde gitt Petter Northug hans første individuelle VM-gull i Sapporo i 2007 (han snublet i sin egen stav inne på oppløpet). Og som ga Petter Northug hans første individuelle VM-gull i Liberec i 2009.

Øvelsen som bragte Petter Northug hans første VM-gull på norsk snø, i Holmenkollen i 2011.

Øvelsen som søndag innleder de olympiske vinterlekene i Sotsji.

– Har parkert meg

– Jeg ser ikke på meg selv som favoritt i år, sier Northug til NRK.no to dager før det første løpet i hans andre OL.

– Jeg er en av de største kandidatene til å vinne. Men det finnes folk her som har vært mye bedre enn meg i vinter, og har parkert meg. Så jeg må heve meg noen hakk fra det jeg har gjort tidligere for å kjempe om medalje her, konstaterer han.

Alle med en viss interesse for langrenn vet hvorfor Northug ikke har vært på topp i vinter. I august og september var han virussyk og ute av trening. Etterpå har det bare handlet om å prikke inn toppformen til OL.

Vant til trøbbel

Det føler Northug at han nå har klart. Som så mange ganger før, etter litt motgang på veien.

– Jeg har hatt et trøblete liv fra jeg ble født, så det er jeg vant til, sier den suksessrike mangemillionæren fra Framverran, med det man må kunne tolke som et snev av ironi.

– Føler du deg like trygg som foran Vancouver, Oslo og Val di Fiemme?

– Ja.

Petter Northug føler også at han har kontroll på utstyret, selv om smøresjef Knut Nystad torsdag sa til NRK at han «aldri har full kontroll» på Northugs skipark, og selv om Northug har bommet med skiene relativt mange ganger i vinter, særlig i skøyting.

– Jeg er veldig komfortabel, jeg har jo hatt veldig gode ski. Noen ganger har jeg hatt best ski. Sånn er dette gamet. Noen ganger har man gode ski og noen ganger har man litt dårligere ski, påpeker han.

Betongføre

Northug kan i alle fall konstatere at det er drømmeforhold for hans del. Etter NM for tre uker siden, sa han til NRK.no han måtte ha «betongføre» for å kunne ta gull i OL.

Rådende forhold på skistadion i Laura:

Betongføre.

Værvarsel for helga:

Ingen endring.

Resten er opp til Petter Northug.

Siste nytt

 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Dropper omstridt aldersgrense

  Linda Hofstad Helleland er innstilt som kandidat for å bli WADA-president, men har fått mye motgang allerede før valget. Den 5. november kom det et forslag fra den Afrikanske unionen om at en president må være 45 år, og ha mastergrad, noe Helleland ikke oppfyller. Mange tolket dette som et forsøk på å holde Helleland utenfor diskusjonen om å kunne bli president.

  Dopingjournalist i ARD, Nick Butler, forteller i kveld på Twitter at det forslaget ikke vil bli inkludert som et krav og at det blir avfeid som et tåpelig forslag.

  Laster Twitter-innhold
 • Sagosen vant «norsk duell»

  Sander Sagosen scoret tre mål da Paris Saint-Germain vant 27-20 borte mot Flensburg-Handewitt i mesterliga-gruppespillet i håndball. Gøran Søgard Johannessen, Magnus Jøndal og Torbjørn Bergerud var alle i aksjon for tyske Flensburg.

  Sander Sagosen
  Foto: Patrik Stollarz / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5
Sport i dag: VM sjakk 2018