Northug forventer ingen Gålå-hjelp av ski-ledelsen: – Det er som å bli kastet i gjørma

BEITOSTØLEN (NRK): Mens resten av lagkompisene reiser på verdenscup i Finland, tar Petter Northug (32) den tunge veien til Gålå for å gå Norgescup. Der forventer han ingen hjelp av ski-ledelsen.

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.

TØFF SESONGSTART: Diskvalifisering fredag og prolog-exit lørdag er fasiten etter Northugs to første renn for sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Nei, jeg forventer at John (pappa) tar det fulle ansvaret. Men da vet du at det blir feil på skitest og feil starttid som blir oppgitt, og da må man ta kontroll selv, sier Northug når NRK spør om oppfølgingen fra landslagets støtteapparat, som smørere, helse, trenere, neste helg.

Da reiser altså Northug til Gålå for å gå Norgescup. Det er ett av flere steg 32-åringen må ta på veien for å finne formen tilbake.

Rennene han skal gå har ikke verdens beste skiløpere i startfeltet. Northug innrømmer at det «f*** ikke er lett å motivere seg til» kommende helg.

Skeptisk til farens smørekunnskaper

Men han gir det et forsøk. Problemet er bare at trenere, smørere, helseteam i utgangspunktet er på plass i Finland og Kuusamo for verdenscup. Spørsmålet er bare hva slags ressurser Northug får tilgang på.

– Så du forventer altså ingenting?

– Nei, det er som å bli kastet i gjørma. Du må gjøre ting selv, men jeg er mest skeptisk til at pappa skal smøre ski. Det kan slå begge veier, sier Northug – og smiler godt igjen.

Men det har faktisk vært et tema i ski-ledelsen hvordan de skal følge opp Northug, som er den utøveren i aller dårligst forfatning formmessig.

Han har også gjort det klinkende klart at den neste snaue måneden avgjør om det er noe håp for ham som skiløper denne sesongen.

NM ski del 2 Alta

SMØREANSVARLIG: Pappa John Northug blir Petter Northugs støtteapparat under Norgescup på Gålå.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Endringer i trenerkabalen

Landslagssjef Vidar Løfshus sier først at skistjernen må klare seg med rekruttlandslagets smøretrailer og han får ikke med seg noen fysio og lege dit, men skal heller ha kontakt på annet vis med dem.

Men han sier til NRK at «det også er mulig de stokker om trenerkabalen» til neste helgs konkurranse-krasj.

Søndag bekrefter sprintlandslagstrener Arild Monsen til NRK at ski-ledelsen gjør en rokering.

I utgangspunktet skulle dameassistent-trener Geir Endre Rogn til Gålå. Nå blir det i stedet allroundassistent Lars Christian Aabol, opplyser Monsen, som også svarer «ja» på spørsmål om det ene og alene handler om oppfølgingen av Northug.

Det vil i tillegg bli et stort medieoppbud på Gålå kommende helg. Medieansvarlig langrenn, Gro Eide, reiser til Kuusamo. Hun sier til NRK at skiforbundet alltid har god dialog med Northug hva gjelder medieorganisering.

– Det skal vi finne gode løsninger på nå også, sier hun.

– En omstilling for ham

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener at Northug - med rette - hadde fått en større særbehandling for eksempel i fjor eller i 2016 fordi 32-åringen var en løper som skiller seg ut og presterer i mesterskap.

Tour de ski 2017-2018

LANGRENNSEKSPERT: NRKs Torgeir Bjørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Derfor skal man legge alt til rette for den største stjernen. Men gjennom å mislykkes i noen sesonger, samtidig som nye gutter kommer inn, så mister han litt det privilegiet han hadde hatt, sier han.

– Det er selvfølgelig en hard omstilling for ham. Han er vant til å være eneren og skulle vært behandlet mer som en ener i noen sesonger. Men etter å ha levert lurvete i to år, så må han brette opp ermene selv, sier Bjørn.

– Har du noen tro på kombinasjonen John Northug, Petter Northug og Lars Christian Aabol for å sørge for en god opplevelse?

– Det som er avgjørende er at Petter har motivasjonen selv. Han må orke nok og alt sitter i Petters hode.

Siste nytt

 • Haaland skadefri og kampklar

  Erling Braut Haaland måtte melde forfall til landslagets EM-kvalifiseringskamper mot Spania og Romania, men er nå kvitt hofteskaden han slet med.

  Ifølge den østerrikske avisen Salzburg Nachrichten deltok nordmannen på hele onsdagens trening med Salzburg, og han meldes spilleklar til lørdagens seriemøte med Sturm Graz.

  Haaland topper toppscorerlisten i den østerrikske toppserien med elleve fulltreffere så langt denne sesongen.

  I neste uke kommer Napoli på besøk til Salzburg i det som blir en toppkamp i mesterligaens gruppe E.

  Fotball, A-landslaget menn
  Foto: Tom Hansen / Tom Hansen
 • Hovland slettet 36 år gammel rekord

  Viktor Hovland gikk første runde i PGA-turneringen i Jeju Island på 69 slag. Det var nordmannens 18. runde i touren på rad på 60-tallet, noe som er PGA-rekord. Før torsdagens turneringsstart i Sør-Korea hadde det norske golfesset spilt 17 runder på rad på PGA-touren på 60-tallet. Med sin 69-runde torsdag økte han rekken til 18, noe ingen andre spillere har klart siden statistikken ble offisiell i 1983.

  Før turneringen delte Hovland rekorden med amerikanske Bob Estes som hadde 17 runder på rad i 2001. Nå troner den norske 22-åringen alene øverst på listen.(NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Steve Helber / AP
 • Bokser død fire dager etter kamp

  Den 27 år gamle bokseren Patrick Day (til høyre på bildet) døde onsdag, fire dager etter at han ble slått ut i tiende runde i en kamp i Chicago.

  Den amerikanske bokseren ble lørdag kveld slått ut i tiende runde i en kamp mot den tidligere olympiske bokseren Charles Conwell i Wintrust Arena i Chicago. Slaget som sendte Day i kanvasen, var så hardt at han etterpå fikk konstatert hjerneskade.

  Day ble lagt i kunstig koma, men livet sto ikke til å redde. Etter fire dager døde bokseren på sykehus.

  I et følelsesladd brev skrev motstanderen Conwell (21) at han aldri mente at noe slikt skulle skje.

  – Alt jeg ville var å vinne. Hvis jeg kunne tatt det tilbake, ville jeg gjort det. Ingen fortjener noe slikt, sto det i brevet som er gjengitt av BBC. (NTB)

  Bokser Patrick Day, til høyre
  Foto: Frank Franklin II / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal