Northug forventer ingen Gålå-hjelp av ski-ledelsen: – Det er som å bli kastet i gjørma

BEITOSTØLEN (NRK): Mens resten av lagkompisene reiser på verdenscup i Finland, tar Petter Northug (32) den tunge veien til Gålå for å gå Norgescup. Der forventer han ingen hjelp av ski-ledelsen.

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.

TØFF SESONGSTART: Diskvalifisering fredag og prolog-exit lørdag er fasiten etter Northugs to første renn for sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Nei, jeg forventer at John (pappa) tar det fulle ansvaret. Men da vet du at det blir feil på skitest og feil starttid som blir oppgitt, og da må man ta kontroll selv, sier Northug når NRK spør om oppfølgingen fra landslagets støtteapparat, som smørere, helse, trenere, neste helg.

Da reiser altså Northug til Gålå for å gå Norgescup. Det er ett av flere steg 32-åringen må ta på veien for å finne formen tilbake.

Rennene han skal gå har ikke verdens beste skiløpere i startfeltet. Northug innrømmer at det «f*** ikke er lett å motivere seg til» kommende helg.

Skeptisk til farens smørekunnskaper

Men han gir det et forsøk. Problemet er bare at trenere, smørere, helseteam i utgangspunktet er på plass i Finland og Kuusamo for verdenscup. Spørsmålet er bare hva slags ressurser Northug får tilgang på.

– Så du forventer altså ingenting?

– Nei, det er som å bli kastet i gjørma. Du må gjøre ting selv, men jeg er mest skeptisk til at pappa skal smøre ski. Det kan slå begge veier, sier Northug – og smiler godt igjen.

Men det har faktisk vært et tema i ski-ledelsen hvordan de skal følge opp Northug, som er den utøveren i aller dårligst forfatning formmessig.

Han har også gjort det klinkende klart at den neste snaue måneden avgjør om det er noe håp for ham som skiløper denne sesongen.

NM ski del 2 Alta

SMØREANSVARLIG: Pappa John Northug blir Petter Northugs støtteapparat under Norgescup på Gålå.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Endringer i trenerkabalen

Landslagssjef Vidar Løfshus sier først at skistjernen må klare seg med rekruttlandslagets smøretrailer og han får ikke med seg noen fysio og lege dit, men skal heller ha kontakt på annet vis med dem.

Men han sier til NRK at «det også er mulig de stokker om trenerkabalen» til neste helgs konkurranse-krasj.

Søndag bekrefter sprintlandslagstrener Arild Monsen til NRK at ski-ledelsen gjør en rokering.

I utgangspunktet skulle dameassistent-trener Geir Endre Rogn til Gålå. Nå blir det i stedet allroundassistent Lars Christian Aabol, opplyser Monsen, som også svarer «ja» på spørsmål om det ene og alene handler om oppfølgingen av Northug.

Det vil i tillegg bli et stort medieoppbud på Gålå kommende helg. Medieansvarlig langrenn, Gro Eide, reiser til Kuusamo. Hun sier til NRK at skiforbundet alltid har god dialog med Northug hva gjelder medieorganisering.

– Det skal vi finne gode løsninger på nå også, sier hun.

– En omstilling for ham

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener at Northug - med rette - hadde fått en større særbehandling for eksempel i fjor eller i 2016 fordi 32-åringen var en løper som skiller seg ut og presterer i mesterskap.

Tour de ski 2017-2018

LANGRENNSEKSPERT: NRKs Torgeir Bjørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Derfor skal man legge alt til rette for den største stjernen. Men gjennom å mislykkes i noen sesonger, samtidig som nye gutter kommer inn, så mister han litt det privilegiet han hadde hatt, sier han.

– Det er selvfølgelig en hard omstilling for ham. Han er vant til å være eneren og skulle vært behandlet mer som en ener i noen sesonger. Men etter å ha levert lurvete i to år, så må han brette opp ermene selv, sier Bjørn.

– Har du noen tro på kombinasjonen John Northug, Petter Northug og Lars Christian Aabol for å sørge for en god opplevelse?

– Det som er avgjørende er at Petter har motivasjonen selv. Han må orke nok og alt sitter i Petters hode.

Siste nytt

 • De Bruyne mister United-kampen

  Manchester Citys Kevin de Bruyne blir ikke klar til onsdagens derby mot Manchester United. Det bekreftet City-manager Josep Guardiola på en pressekonferanse tirsdag. De Bruyne pådro seg en muskelskade i låret i toppmøtet med Tottenham lørdag.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Kristoffersen-dom trolig neste uke

  Dommen i søksmålet Henrik Kristoffersen har rettet mot Norges Skiforbund er ventet i løpet neste uke, melder Oslo tingrett overfor NRK. – Siste nytt er at dommen kan forventes å bli avsagt i løpet av neste uke, opplyser kommunikasjonsrådgiver Markus Iestra i Oslo tingrett.

  Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Legendarisk Celtic-kaptein død

  Billy McNeill, kaptein på Celtic-laget som vann europacupen i 1967, er død, 79 år gammal. Han spela 790 kampar for klubben i løpet av 18 år.

  Med 2-1 over Inter i finalen i Lisboa blei Celtic det første britiske laget som vann europacupen – forløparen til dagens meisterliga.

  Alle spelarane var «local lads», oppvaksne innanfor fem mil frå Celtics heimebane i Glasgow.

  Billy McNeill
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal