Northugs VM-skjebne avgjøres på svensk grunn

BEITOSTØLEN (NRK) Petter Northug (32) står nå overfor en måneds nøkkelperiode som avgjør om det er noe håp for ham som skiløper denne sesongen.

Northug

NÅDELØS: Petter Northug var svært selvkritisk da han møtte pressen etter å ha blitt slått ut i prologen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skistjernen har lagt bak seg en varierende helg under langrennsåpningen på Beitostølen. Han endte med en diskvalifisering på fredagens 15 kilometer og røk ut i lørdagens sprintprolog.

Og nå handler alt om hva som skjer videre.

Det er allerede opplest og vedtatt at Northug skal til Gålå og gå Norgescup neste helg. Deretter venter én særdeles viktig mølletest på rulleski og så en helt avgjørende helg i Östersund den 14. - 16. desember, hvor det er Skandinavisk Cup.

– Å møte opp på Gålå, det er tungt i seg selv. Du skal f*** meg være motivert for å gå skirenn på Gålå. Jeg må finte meg dit på en måte, sier Northug og smiler.

«Eksamen»

Etter den helgen venter altså en såkalt laktat-test. Det skal være avgjørende for om 32-åringen kan gå verdenscup. Det er et nivå Northug uansett mener han ikke kan konkurrere på foreløpig.

Northug omtaler den som en «eksamen» og sier deretter at dersom han stryker på den så må han sette seg på skolebenken.

– Hva er stryk og hva er godkjent?

– Det (godkjent) er mye bedre enn testen for ti dager siden. Er den ikke dét, så er det bare god natt, sier han.

På NRKs spørsmål om det er desember-helgene med enten verdenscup på Lillehammer eller Skandinavisk Cup den 14. - 16. desember som er helt avgjørende for sesongen, svarer Northug slik til NRK:

– Ja, hvis det ikke gås fort fra midten av desember der, så er det slutt. Det er siste mulighet, da er kvaliken over.

Jeg tror ikke jeg er aktuell for Lillehammer, men den Skan cup i midten av desember. Det er siste frist til å gå fort på ski, sier Northug.

– Trenger tiden

Den neste uken skal han trene på barmark og på ski før han setter snuten mot Gålå torsdag.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen mener at pilen peker rett vei for Northug. Det eneste som er aktuelt av verdenscup blir på Lillehammer, hevder han. Men det er en mini-tour, som Northug selv ikke tror han er aktuell til.

– Jeg kan ikke annet enn si at jeg er optimist så lenge det ikke blir full stopp i treningen, sier Monsen.

– Han trenger tiden frem til jul og jeg håper at han tåler å gå konkurranser og at kroppen ikke blir sønderslått, sier sprinttreneren på landslaget.

Siste nytt

 • Seier for FCK i mesterligakvaliken

  Ståle Solbakkens FC København har én fot i neste runde i mesterligakvalifiseringen etter at de tirsdag kveld vant 2-0 borte mot walisiske The New Saints.

  Dermed må det en kollaps til i Parken neste uke om Solbakken & co. ikke skal ta seg videre.

  Solbakken
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix
 • Russisk proffbokser døde etter kamp

  Maksim Dadasjev (28) døde av skadene han pådro seg under proffkampen mot Subriel Matias fredag. Bokseren kastet inn håndkleet etter elleve av tolv runder i boksestevnet i Maryland, USA. Russeren ble så kjørt til sykehus. Legene konstaterte at hjernen hans hadde hovnet opp og forsøke å operere ham, men livet sto ikke til å redde.

  Dadashev
  Foto: Steve Marcus / AFP
 • Sarpsborg-keeper solgt

  Sarpsborg 08s russiske keeper Aleksandr Vasjutin er solgt til Zenit St. Petersburg. Det bekrefter klubbene tirsdag kveld. 24 år gamle Vasjutin kom til Sarpsborg fra finske Lahti i fjor sommer.

  Eliteserien fotball, menn (15. Runde): Stabæk - Sarpsborg 08 (3-3)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal