Northugs VM-skjebne avgjøres på svensk grunn

BEITOSTØLEN (NRK) Petter Northug (32) står nå overfor en måneds nøkkelperiode som avgjør om det er noe håp for ham som skiløper denne sesongen.

Northug

NÅDELØS: Petter Northug var svært selvkritisk da han møtte pressen etter å ha blitt slått ut i prologen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skistjernen har lagt bak seg en varierende helg under langrennsåpningen på Beitostølen. Han endte med en diskvalifisering på fredagens 15 kilometer og røk ut i lørdagens sprintprolog.

Og nå handler alt om hva som skjer videre.

Det er allerede opplest og vedtatt at Northug skal til Gålå og gå Norgescup neste helg. Deretter venter én særdeles viktig mølletest på rulleski og så en helt avgjørende helg i Östersund den 14. - 16. desember, hvor det er Skandinavisk Cup.

– Å møte opp på Gålå, det er tungt i seg selv. Du skal f*** meg være motivert for å gå skirenn på Gålå. Jeg må finte meg dit på en måte, sier Northug og smiler.

«Eksamen»

Etter den helgen venter altså en såkalt laktat-test. Det skal være avgjørende for om 32-åringen kan gå verdenscup. Det er et nivå Northug uansett mener han ikke kan konkurrere på foreløpig.

Northug omtaler den som en «eksamen» og sier deretter at dersom han stryker på den så må han sette seg på skolebenken.

– Hva er stryk og hva er godkjent?

– Det (godkjent) er mye bedre enn testen for ti dager siden. Er den ikke dét, så er det bare god natt, sier han.

På NRKs spørsmål om det er desember-helgene med enten verdenscup på Lillehammer eller Skandinavisk Cup den 14. - 16. desember som er helt avgjørende for sesongen, svarer Northug slik til NRK:

– Ja, hvis det ikke gås fort fra midten av desember der, så er det slutt. Det er siste mulighet, da er kvaliken over.

Jeg tror ikke jeg er aktuell for Lillehammer, men den Skan cup i midten av desember. Det er siste frist til å gå fort på ski, sier Northug.

– Trenger tiden

Den neste uken skal han trene på barmark og på ski før han setter snuten mot Gålå torsdag.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen mener at pilen peker rett vei for Northug. Det eneste som er aktuelt av verdenscup blir på Lillehammer, hevder han. Men det er en mini-tour, som Northug selv ikke tror han er aktuell til.

– Jeg kan ikke annet enn si at jeg er optimist så lenge det ikke blir full stopp i treningen, sier Monsen.

– Han trenger tiden frem til jul og jeg håper at han tåler å gå konkurranser og at kroppen ikke blir sønderslått, sier sprinttreneren på landslaget.

Siste nytt

 • Nytt Godset-tap

  Michael Karlsens scoring etter 10 minutter ble kampens eneste da Ranheim slo Strømsgodset 1-0 søndag. Drammenslaget er nå på en 12.-plass med bare ni poeng på 10 kamper, mens Ranheim ligger tre plasser over, med 13 poeng.

  Strømsgodset
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Wadji scoret tre

  Ibrahima Wadji scoret de tre første målene til Haugesund da de slo Mjøndalen 4-1 på bortebane i den 10. eliteserierunden. Olivier Occean reduserte med snaue 15 minutter igjen, men like før slutt punkterte Bruno Leite kampen.

  Ibrahima Wadji
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Hegerberg har giftet seg

  Ada Hegerberg (23) har giftet seg med Lech Poznan-spiller Thomas Rogne (28). Det forteller hun selv på Instagram. – Overveldet etter å ha giftet meg med mitt livs kjærlighet og å ha delt vår spesielle dag med familien og våre nærmeste venner, skriver Hegerberg. Paret forlovet seg i juni i fjor.

Sendeplan

Kl. Program Kanal