Hopp til innhold

Northugs VM-skjebne avgjøres på svensk grunn

BEITOSTØLEN (NRK) Petter Northug (32) står nå overfor en måneds nøkkelperiode som avgjør om det er noe håp for ham som skiløper denne sesongen.

Northug

NÅDELØS: Petter Northug var svært selvkritisk da han møtte pressen etter å ha blitt slått ut i prologen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skistjernen har lagt bak seg en varierende helg under langrennsåpningen på Beitostølen. Han endte med en diskvalifisering på fredagens 15 kilometer og røk ut i lørdagens sprintprolog.

Og nå handler alt om hva som skjer videre.

Det er allerede opplest og vedtatt at Northug skal til Gålå og gå Norgescup neste helg. Deretter venter én særdeles viktig mølletest på rulleski og så en helt avgjørende helg i Östersund den 14. - 16. desember, hvor det er Skandinavisk Cup.

– Å møte opp på Gålå, det er tungt i seg selv. Du skal f*** meg være motivert for å gå skirenn på Gålå. Jeg må finte meg dit på en måte, sier Northug og smiler.

«Eksamen»

Etter den helgen venter altså en såkalt laktat-test. Det skal være avgjørende for om 32-åringen kan gå verdenscup. Det er et nivå Northug uansett mener han ikke kan konkurrere på foreløpig.

Northug omtaler den som en «eksamen» og sier deretter at dersom han stryker på den så må han sette seg på skolebenken.

– Hva er stryk og hva er godkjent?

– Det (godkjent) er mye bedre enn testen for ti dager siden. Er den ikke dét, så er det bare god natt, sier han.

På NRKs spørsmål om det er desember-helgene med enten verdenscup på Lillehammer eller Skandinavisk Cup den 14. - 16. desember som er helt avgjørende for sesongen, svarer Northug slik til NRK:

– Ja, hvis det ikke gås fort fra midten av desember der, så er det slutt. Det er siste mulighet, da er kvaliken over.

Jeg tror ikke jeg er aktuell for Lillehammer, men den Skan cup i midten av desember. Det er siste frist til å gå fort på ski, sier Northug.

– Trenger tiden

Den neste uken skal han trene på barmark og på ski før han setter snuten mot Gålå torsdag.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen mener at pilen peker rett vei for Northug. Det eneste som er aktuelt av verdenscup blir på Lillehammer, hevder han. Men det er en mini-tour, som Northug selv ikke tror han er aktuell til.

– Jeg kan ikke annet enn si at jeg er optimist så lenge det ikke blir full stopp i treningen, sier Monsen.

– Han trenger tiden frem til jul og jeg håper at han tåler å gå konkurranser og at kroppen ikke blir sønderslått, sier sprinttreneren på landslaget.

Siste nytt

 • Nadal kontrollert videre i Wimbledon – jakter på etterlengtet tittel

  Rafael Nadal (36) har gått tolv år uten å vinne Wimbledon-turneringen. Mandag tok tennisikonet seg lett til kvartfinale etter seier i tre strake sett. Botic van de Zandschulp ble feid av gresset med sifrene 6-4, 6-2, 7-6 (8-6).

  I kvartfinalen skal Nadal opp mot amerikaneren Taylor Fritz, som tidigere i år slo veteranen i Indian Wells-finalen.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). I år håper han å stoppe ventetiden og være ett steg nærmere å vinne samtlige fire Grand Slam-turneringer i ett og samme kalenderår. En slik bragd har ingen greid siden Rod Laver i 1969. US Open spilles i august og september.

  Nadal måtte stå over fjorårets Wimbledon på grunn av skade, mens prestisjeturneringen ble avlyst i 2020 på grunn av koronapandemien.

  Rafael Nadal møtte nederlandske Botic Van De Zandschulp i fjerde runde av Wimbledon 2022.
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • SAS-streiken utsetter Warholms VM-reise til USA

  Karsten Warholm må vente til onsdag før han kommer seg av gårde til USA. Han henter fram reserveplanen etter at det brøt ut pilotstreik i SAS. Opprinnelig skulle hekkeløperen og trener Leif Olav Alnes ha reist med flyselskapet tirsdag.

  – Vi hadde en plan B klar i forbindelse med at det var fare for streik hos SAS. Når streiken ble et faktum, så hadde vi heldigvis et alternativ klart. Så det har ikke gitt store endringer for vår del. Vi håper og tror at det skal gå greit i henhold til den planen som vi nå går for. Det er ikke lett å planlegge flyreiser for tiden. Målet har vært å få færrest mulig mellomlandinger og etapper, sier Warholms mor og manager Kristine Haddal i en pressemelding sendt til NTB.

  Warholm pådro seg en skade i låret som har ført til usikkerhet rundt hans deltakelse på 400 meter hekk i friidretts-VM i Eugene. Det første forsøksheatet holdes 16. juli og finalen 19 juli.

  Warholm og Henriksen ankommer Norge etter OL i Tokyo
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • 2. plass på Ding i Madrid – får VM-sjanse hvis Carlsen trekker seg

  Siste avgjørende brikke i kandidatturneringen til sjakk-VM er flyttet. Ding Liren sørget for å bli nest best sammenlagt i kandidatturneringen i Spania. Det gjør kineseren til reserve foran neste års VM i langsjakk.

  Andreplassen var i boks med Dings seier over Hikaru Nakamura med hvite brikker i Madrid mandag. 29-åringen endte på åtte poeng og holdt rivalene bak seg unna med et halvt poeng.

  Ding stepper inn i neste års VM-kamp om Magnus Carlsen bestemmer seg for å droppe eget tittelforsvar. Han har flere ganger vært inne på tanken om å gjøre det. Helt sikkert er det at Jan Nepomnjasjtsjij venter som motstander.

  Russeren sikret seg sammenlagtseieren søndag. Det skjedde én runde før slutt. I fjor tapte «Nepo» klart for Carlsen da de gjorde opp om VM-trofeet i klassisk sjakk.

  Carlsen har vært uavbrutt verdensmester siden 2013 og vunnet mesterskapet fem ganger.

  Ding Liren, kandidatturnering 2022 Madrid.
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste