Northug blir bedt om å bytte statsborgerskap

«Friere» fra mange land ber Petter Northug bytte nasjonalitet. – Helt uaktuelt, fastslår manager Are Sørum Langås.

Petter Northug

NORGES MANN: I 2012 gikk Petter Northug i mål med et svensk flagg under verdenscupstafetten i Gällivare. I Falun-VM velger han trolig det norske.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Etter en lang høst med usikkerhet, kom Petter Northug lørdag til enighet med Norges skiforbund om en avtale for VM-sesongen.

Underveis i prosessen har Northug blitt oppfordret av mange til rett og slett å skifte statsborgerskap.

Are Sørum Langås

Northug-manager Are Sørum Langås ler av forslagene om å bytte statsborgerskap.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Det kommer fra nordmenn bosatt både i Norge og utlandet. De har ønsket å se Petter i VM, uansett hvilken nasjon han representerer. Vi har også fått henvendelser fra folk av andre nasjonaliteter som ønsker at Petter skal gå for deres land, forteller Northug-manager Are Langås til NRK.no.

Sverige, Danmark, Island og Ungarn

– Hvor konkrete er henvendelsene?

– Det varierer. Det er en blanding av invitasjoner og anbefalinger. Noen er veldig konkrete. Vi har fått detaljerte oppskrifter på hvordan man skifter statsborgerskap, og blitt forespeilet hvor lang tid det eventuelt vil ta, sier Langås.

Han har ingen oversikt over hvor mange land det dreier seg om.

– Men Sverige, Danmark, Island og Ungarn går igjen. Ungarn skal etter det vi forstår være det letteste landet å få statsborgerskap i, forteller manageren, lett humrende.

Ikke aktuelt

Henvendelsene blir møtt med et smil av Petter Northug og hans nærmeste støttespillere.

– Vi har ikke tenkt i de baner i det hele tatt. Petter er veldig forankret i Trøndelag og Norge. Så dette er ikke noe vi har sjekket. Det er bare henvendelser vi har mottatt, sier Langås.

Ifølge Langås har ikke Northug fått formelle tilbud fra offentlige myndigheter eller skiforbund i andre land.

– Henvendelsene viser at det er enorm interesse og engasjement rundt Petter, også i andre land, og det er hyggelig. Men det er altså helt uaktuelt, understreker Are Sørum Langås.

Siste nytt

 • Ruud tok seg enkelt vidare

  Casper Ruud leverte knallsterkt og vann 6–1 og 6–2 mot Carlos Berlocq i første runde i ATP-turneringa i Rio de Janeiro tysdag. 20-åringen hadde få problem med den 16 år eldre argentinaren.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • 5.-plass til Foss-Solevåg

  Amerikanske Mikaela Shiffrin vinn parallellslalåmen i Stockholm og sikrar seg dermed også krystallkula i verdscupen i slalåm denne sesongen. På herresida vinn Ramon Zenhaeusern føre svenske André Myhrer. Sebastian Foss-Solevåg blir beste norske med ein 5.-plass, etter å ha slått ut Henrik Kristoffersen.

 • Vil ta laggull

  Tyskland har tatt alle de syv siste gullmedaljene i mesterskap i kombinert. Det vil Jan Schmid gjøre noe med. – Hvis jeg får med meg en medalje skal jeg være fornøyd, og så synes jeg vi som lag skal ha et mål om å ta det laggullet, det begynner å bli litt for mange år siden, sier den norske veteranen.

  Jan Schmid og Jørgen Graabak
  Foto: Andrea Solero / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal