Hopp til innhold

– Det tok litt av på den fotoseansen

I 20 år har Arnfinn Johnsen portrettert norske OL-vinnere slik de er privat. Fotografen har kommet på innsiden og fått flere gode samtaler med utøverne - og noen overraskelser.

petter

Øystein Pettersen og Petter Northug vant OL-gull sammen i lagsprint i 2010, og er to av de 101 idrettsutøverne Arnfinn Johnsen har fotografert. – Dette bildet er tatt på et møterom på Sandane. Langrennslandslaget var der på en samling. Det tok litt av på denne fotoseansen, kan du si, sier han.

Foto: Arnfinn Johnsen

  • Se flere av Johnsens portretter nederst i artikkelen

– De er stjerner, men de er som folk flest. Noen er litt sjenerte og ikke like glade i å stå foran kamera, mens andre slipper seg løs med det samme, sier Arnfinn Johnsen.

Den anerkjente fotografen har i 20 år reist land og strand rundt for å portrettfotografere norske idrettsutøvere som har vunnet OL-gull.

Ingen biting av medaljer

Prosjektet har resultert i en unik samling med bilder, som fra torsdag skal stilles ut i Oslo rådhus. I tillegg ga Johnsen nylig ut boken «Gull» i samarbeid med Åge Dalby. Der er samtlige av bildene presentert sammen med en tekst om utøveren.

– Det hele begynte egentlig allerede i 1991. Da annonserte den olympiske komiteen at de ville samarbeide med lokale kulturaktører før Lillehammer-OL. Jeg tenkte jeg måtte finne på ett eller annet, og da kom ideen om å fotografere norske gullvinnere, sier Johnsen, og utdyper:

– Jeg ville vise dem uten svette og klær fulle av logoer, og ingen skulle bite i medaljer, for å si det sånn. Jeg ville prøve å fotografere dem som medmennesker, ikke bare som idrettsutøvere.

Overrasket av Traa og Koss

Johnsen har til sammen fotografert 101 gullvinnere, og noen av seansene husker han bedre enn andre.

– Det ble en morsom og litt uvanlig opplevelse å fotografere Kari Traa. Hun kom inn og sa «bare kjør i gang, jeg elsker å bli fotografert!». Jeg har fotografert i 30 år, og det er første gang jeg har hørt noen si det, sier Johnsen og humrer.

Under fotoseansene har han kommet tett innpå utøverne, og det har resultert i flere gode samtaler. Typiske fordommer, som at alle idrettsutøvere er enfoldige og bare tenker på seg selv, har blitt motbevist underveis.

– Jeg husker spesielt godt da jeg skulle fotografere Johann Olav Koss. Dette var mens han var aktiv, og før han begynte å involvere seg i Right to play og sånn. Etter bare et par minutters samtale skjønte jeg at dette var en svært samfunnsengasjert mann. Han peilet seg fort inn på dype og interessante tema, og vi hadde en god samtale mens vi fotograferte, forteller Johnsen.

Brukte et halvt år på å få Northug

Én ting har forandret seg i løpet av de 20 årene Johsen har fotografert gullvinnere; tilgjengeligheten. Økt interesse fra media, sponsorer og publikum har gjort at idrettsutøverne har stappfulle kalendere.

Det ble prossesen med å få tak i Petter Northug et bevis på. Fra Johnsen la inn den første forespørselen, gikk det et halvt år til Northug omsider sto foran kameraet hans.

– 60 av bildene mine er tatt i 1992, og flere av de er av utøvere som hadde lagt opp. Da var det kaffe og kake og tre timers fotoseanse. For å si det forsiktig er det ikke sånn lenger. Du kan risikere å få syv minutter med en person, og det kan være veldig krevende, forteller han.

– Jeg brukte altså seks måneder på å få Petter Northug, men det skilte seg litt ut. Trykket rundt ham virker helt eksepsjonelt.

Tok av med «Pølsa»

Når Johnsen først fikk tak i Northug, resulterte det i en usedvanlig morsom seanse.

Men det var først og fremst på grunn av Øystein «Pølsa» Pettersen, som skulle være med på det ene bildet. Northug og Pettersen vant OL-gull sammen i lagsprint i 2010.

– Det tok litt av på den fotoseansen, kan du si. Øystein er den store moroklumpen i langrennslandslaget. Han har så mye humor, og tullet og vitset så mye at det ble veldig mye latter og moro. Det er kanskje den mest morsomme fotograferingene jeg har vært med på, sier Johnsen.

  • Her er noen av Johnsens portretter av norske gullvinnere:

aksel

AKSEL LUND SVINDAL, alpint. 1 OL-gull (2010), 5 VM-gull (2007, 09, 11, 13): – Jeg var i grunn veldig heldig da jeg fikk tatt dette bildet. Egentlig skulle jeg fotografere Petter Northug på Toppidrettssenteret i Oslo, men han tok ikke flyet fra Trondheim og møtte ikke opp til avtalen. Mens jeg sto og pakket ned fotoutstyret mitt på senteret kom plutselig Aksel forbi. Jeg spurte om han kunne tenke seg og stille opp, og han heiv seg rundt og ble med.

Foto: Arnfinn Johnsen
Andreas

ANDREAS THORKILDSEN, spydkast. 2 OL-gull (04, 08), 1 VM-gull (09): – Vi tok bildet i et fotostudio på Hamar. Det var en interessant seanse, for det viste seg at han er veldig interessert i fotografering. Han er amatørfotograf og tar mye bilder når han reiser rundt, så vi snakket bare om fotografi under hele seansen.

Foto: Arnfinn Johnsen
bente

BENTE SKARI, langrenn. 1 OL-gull (02), 5 VM-gull (99, 01, 03): – Dette var på Toppidrettssenteret i Oslo. Stafettlaget for damer var der på samling.

Foto: Arnfinn Johnsen
bilde

BJØRG EVA JENSEN, skøyter. 1 OL-gull (80): – Bildet er tatt i Tønsberg, der hun bor. Jeg dro dit på og tok en fotograferingsrunde. I tillegg til henne fotograferte jeg Hjallis og Fred Anton Maier.

Foto: Arnfinn Johnsen
erik

EIRIK VERÅS LARSEN, padling. 2 OL-gull (04, 12), 3 VM-gull (01, 02, 05): – Dette er tatt ved Henie Onstad-senteret, og det er treningsbanen hans som er rett bak ham. Stedet var viktig, det henger sammen med ham. Jeg ville skape en komposisjon og form der linjene var viktige. Øynene går rett på ham. Bildet har en slags strenghet over seg, men han er ikke streng. Han har en mild personlighet.

Foto: Arnfinn Johnsen
harald

HARALD GRØNNINGEN, langrenn. 2 OL-gull (68). 1 VM-gull (66): – Jeg reiste hjem til ham, og bestemte meg for at jeg ville fotografere ham i 'arbeidsantrekket hans. Han driver mye med ved. Bildet er tatt rett utenfor huset hans.

Foto: Arnfinn Johnsen
lars

LARS BYSTØL, skihopp. 1 OL-gull (06), 1 VM-gull (06): – Dette er tatt i et studio på Lillehammer, hopperne var på samling der. Han er en veldig koselig kar, med en rolig personlighet. Når du snakker med ham merker du at han har en ro over seg, som smitter over på samtalen og hele møtet.

Foto: Arnfinn Johnsen
marit

MARIT BJØRGEN, langrenn. 3 OL-gull (10), 12 VM-gull (03, 05, 11, 13): – Bildet er tatt på Toppidrettssenteret i Oslo. Mange har spurt meg hvorfor hun har bare skuldre, og forklaringen er ganske pragmatisk. Hun hadde en t-skjorte med et kraftig stripemønster på seg da hun kom. Slike grafiske mønstre kan ødelegge et portrett, siden det tar oppmerksomheten bort fra personen. Jeg spurte henne om hun syntes det var greit å ta den av, og da ble vi enige om det.

Foto: Arnfinn Johnsen
tufte

OLAV TUFTE, roing. 2 OL-gull (04, 08), 2 VM-gull (01, 03): – Han er bonde og arving til en gård, så bildet er tatt hjemme hos ham i eikelunden ved Horten. Han insisterte selv på å ha med hunden, og jeg synes det gir bildet en ekstra touch. Det kom en bil kjørende akkurat da jeg tok dette bildet. Hunden snudde hodet motsatt vei av Tufte et lite sekund, og jeg tenkte «Oi! Der har jeg det».

Foto: Arnfinn Johnsen
petter

PETTER NORTHUG, langrenn. 2 OL-gull (10), 9 VM-gull (07, 09, 11, 13): – Dette er tatt samme dag som bildet sammen med Øystein. Jeg er fascinert av personligheten til Northug. Han er en helt rå utøver, men personligheten hans har også en skyhet over seg. Jeg synes også bildet reflekterer det. Jeg tok det veldig nært for å få fokusere på blikket hans.

Foto: Arnfinn Johnsen
thomas

THOMAS ALSGAARD, langrenn. 5 OL-gull (95, 98, 02), 6 VM-gull (95, 97, 99, 01, 03): – Dette er tatt midt på sommeren i et studio på Hamar. Det var vanvittig varmt, sikkert 30 grader. Han kom i shorts og t-skjorte, husker jeg. Med ham så er det liksom sånn at man kan se at det er Thomas Alsgaard på 200 meters avstand. Han er flott og har et særpregent ansikt og kropp. Jeg spurte om han kunne tenke seg å stille i bar overkropp, og det var helt greit for ham. Slik fikk jeg bildet til å spille veldig på form og kontraster, som den skarpe skyggen hans fremhever.

Foto: Arnfinn Johnsen
vebjorn

VEBJØRN RODAL, mellomdistanseløp. 1 OL-gull (96): – Vi møttes på Lillehammer en gang han var der i forbindelse med Idrettsgallaen.

Foto: Arnfinn Johnsen

Siste nytt

  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk sier at Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson blir fullt delaktig i treningsuken og de strategiske valgene frem mot neste kamp, før han deretter ikke kan lede laget sitt i kamp. Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal