Norsk superduo distanserer verden: – Det er bare sjukt

Anders Mol og Christian Sørum dundrer videre som verdensenere i sandvolleyball. Mandag vil nærmeste par være over 1000 poeng bak på verdensrankingen.

Mol Sørum

SVEVER: Duoen Anders Mol og Christian Sørum troner ensomt på verdenstoppen.

Foto: Sam Wasson / AFP

– Det er bare sjukt. Vi ser ikke så mye på ranking, men jeg la merke til det jeg også. Det er mye (avstand) prosentvis. Den stabiliteten er så imponerende, sier landslagstrener Kåre Mol til NRK.

Mol og Sørum er klare for nok en finale i Kina etter en overlegen seier mot amerikanerne Trevor Crabb og Tri Bourne.

Duoen slo seg opp til toppen av verdensrakingen i løpet av fjorårets sommer, og etter et par måneder fri, bare fortsatte superformen.

Nå står Mol og Sørum med 6040 poeng på verdensrankingen, ifølge FIVB. Nærmeste motstandere, Herrera/Gavira, har 5160 poeng.

En ny finale betyr at duoen uansett vil øke forspranget til over 1000 poeng når listene oppdateres mandag.

– Tror ingen har hatt samme fart

Iver Horrem, som nå er markedssjef i volleyballforbundet, spilte blant annet med Bjørn Maaseide da partner Jan Kvalheim la opp etter OL i 2000.

Selv om rankingen og stabiliteten er imponerende i seg selv, trekker Horrem frem måten det har skjedd på.

Horrem

TIDLIGERE PROFF: Iver Horrem ga seg i 2016. Her fra en turnering i Florida i 2015.

Foto: Mike Carlson / Afp

– De gikk rett fra en halvsesong til topps og vant fem turneringer nesten på rappen. Den farta tror jeg ingen andre lag i verden har hatt. Stort sett bruker man år på å stabilisere seg, og her går man rett opp, sier Horrem.

Lørdag vant altså Mol/Sørum tre kamper på rappen – alle mot amerikanere. Forrige uke gikk duoen til topps i Brasil, hvor det er flere år siden et ikke-brasiliansk lag vant, ifølge Horrem.

Landslagstrener og pappa Mol tror motstanderne tar kvantespranget med både frustrasjon og dyp respekt.

Mens duoen får etterlengtet hvile etter å ha spilt tre kamper på sju timer, tar landslagstreneren seg av telefonpraten med NRK.

Krevende reiser

Mol forteller at de dro rett fra seier i Brasil, reiste 40 timer og ankom Kina kun 30 timer før turneringen startet.

– Reisen var gjennom 11 tidssoner før en dag med tre kamper på sju timer. Hvis vi skulle fulgt Olympiatoppens akklimatiseringsplan, burde vi vært der 11 døgn tidligere, humrer Mol, som lar seg imponere over den mentale styrken.

– Det er veldig mange faktorer som spiller inn. De har en enorm mental balanse og styrke, og de er enormt dedikerte. De har en perfekt match i type og styrke. Alle har svakheter, men de matcher hverandre perfekt, mener Mol.

I finalen venter brasiliansk motstand i Evandro/Bruno Schmidt søndag. Deretter kommer en ny storturnering i Ostrava i Tsjekkia før duoen får en pause.

Etter en ny turnering i Warszawa venter VM, hvor nordmennene nå er favoritter.

Siste nytt

 • Knallstart for Carlsen

  Magnus Carlsen brukte kun 23 trekk på å slå Anish Giri i åpningspartiet av Grand Chess Tour-turneringen i Zagreb. Nordmannen har nå 69 strake partier uten tap. Det har stormet rundt Carlsen de siste dagene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK
 • Mistenker over 100 dopingsaker

  Så langt har flere enn 100 saker med mistenkt doping hos russiske idrettsutøvere dukket opp som følge av analyser av prøver fra antidopinglaboratoriet i Moskva, skriver NTB.

  Det fortalte president Craig Reedie i Verdens antidopingbyrå (WADA) i forbindelse med Den internasjonale olympiske komités (IOC) sesjon i Lausanne onsdag.

  WADA
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Wan-Bissaka klar for United

  Aaron Wan-Bissaka skal være klar for Manchester United, det melder BBC. 21-åringen kommer fra Crystal-Palace og vil angivelig gjennomføre den obligatoriske medisinske testen i løpet av kort tid. United må ut med omtrent 540 millioner kroner for å sikre seg tjenestene til høyrebacken.

  FILE PHOTO: Premier League - Crystal Palace v Tottenham Hotspur
  Foto: Peter Cziborra / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal