Norsk superduo distanserer verden: – Det er bare sjukt

Anders Mol og Christian Sørum dundrer videre som verdensenere i sandvolleyball. Mandag vil nærmeste par være over 1000 poeng bak på verdensrankingen.

Mol Sørum

SVEVER: Duoen Anders Mol og Christian Sørum troner ensomt på verdenstoppen.

Foto: Sam Wasson / AFP

– Det er bare sjukt. Vi ser ikke så mye på ranking, men jeg la merke til det jeg også. Det er mye (avstand) prosentvis. Den stabiliteten er så imponerende, sier landslagstrener Kåre Mol til NRK.

Mol og Sørum er klare for nok en finale i Kina etter en overlegen seier mot amerikanerne Trevor Crabb og Tri Bourne.

Duoen slo seg opp til toppen av verdensrakingen i løpet av fjorårets sommer, og etter et par måneder fri, bare fortsatte superformen.

Nå står Mol og Sørum med 6040 poeng på verdensrankingen, ifølge FIVB. Nærmeste motstandere, Herrera/Gavira, har 5160 poeng.

En ny finale betyr at duoen uansett vil øke forspranget til over 1000 poeng når listene oppdateres mandag.

– Tror ingen har hatt samme fart

Iver Horrem, som nå er markedssjef i volleyballforbundet, spilte blant annet med Bjørn Maaseide da partner Jan Kvalheim la opp etter OL i 2000.

Selv om rankingen og stabiliteten er imponerende i seg selv, trekker Horrem frem måten det har skjedd på.

Horrem

TIDLIGERE PROFF: Iver Horrem ga seg i 2016. Her fra en turnering i Florida i 2015.

Foto: Mike Carlson / Afp

– De gikk rett fra en halvsesong til topps og vant fem turneringer nesten på rappen. Den farta tror jeg ingen andre lag i verden har hatt. Stort sett bruker man år på å stabilisere seg, og her går man rett opp, sier Horrem.

Lørdag vant altså Mol/Sørum tre kamper på rappen – alle mot amerikanere. Forrige uke gikk duoen til topps i Brasil, hvor det er flere år siden et ikke-brasiliansk lag vant, ifølge Horrem.

Landslagstrener og pappa Mol tror motstanderne tar kvantespranget med både frustrasjon og dyp respekt.

Mens duoen får etterlengtet hvile etter å ha spilt tre kamper på sju timer, tar landslagstreneren seg av telefonpraten med NRK.

Krevende reiser

Mol forteller at de dro rett fra seier i Brasil, reiste 40 timer og ankom Kina kun 30 timer før turneringen startet.

– Reisen var gjennom 11 tidssoner før en dag med tre kamper på sju timer. Hvis vi skulle fulgt Olympiatoppens akklimatiseringsplan, burde vi vært der 11 døgn tidligere, humrer Mol, som lar seg imponere over den mentale styrken.

– Det er veldig mange faktorer som spiller inn. De har en enorm mental balanse og styrke, og de er enormt dedikerte. De har en perfekt match i type og styrke. Alle har svakheter, men de matcher hverandre perfekt, mener Mol.

I finalen venter brasiliansk motstand i Evandro/Bruno Schmidt søndag. Deretter kommer en ny storturnering i Ostrava i Tsjekkia før duoen får en pause.

Etter en ny turnering i Warszawa venter VM, hvor nordmennene nå er favoritter.

Siste nytt

 • Thingnes Bø vant i «comebacket»

  Johannes Thingnes Bø skjøt 20 treff og vant torsdagens 20 km i Pokljuka. Rennet var hans første i 2020, og hans første etter at han ble pappa til en gutt. Nordmannen var 11,4 sekunder raskere enn Martin Fourcade og 25,6 raskere enn Fabien Claude.

  Johannes Thingnes Bø under torsdagens normaldistanse i Pokljuka
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Kilde nest best i Kitzbühel

  Bare franskmannen Johan Clarey var raskere enn Aleksander Aamodt Kilde under torsdagens utfortrening i Kitzbühel. Kilde kom inn på 1.56,24 – 55 hundredeler bak Clarey. Kjetil Jansrud endte som nummer 12 med tiden 1.56,93.

  Switzerland Alpine Skiing World Cup
  Foto: Marco Tacca / AP
 • Endrer NM-programmet

  Juryen for Ski-NM har besluttet å endre konkurranseprogrammet etter de siste dagers mildvær, skriver Norges Skiforbund på sine hjemmesider. Fredagens sprint endres til fri teknikk, lørdagens duathlon endres til klassisk teknikk (fellesstart), mens alle etappene i søndagens stafett går i fri teknikk. Ski-NM arrangeres på Konnerud fra 30. januar til 2. februar.

  Konnerud stadion
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal