Hopp til innhold

Norsk superduo distanserer verden: – Det er bare sjukt

Anders Mol og Christian Sørum dundrer videre som verdensenere i sandvolleyball. Mandag vil nærmeste par være over 1000 poeng bak på verdensrankingen.

Mol Sørum

SVEVER: Duoen Anders Mol og Christian Sørum troner ensomt på verdenstoppen.

Foto: Sam Wasson / AFP

– Det er bare sjukt. Vi ser ikke så mye på ranking, men jeg la merke til det jeg også. Det er mye (avstand) prosentvis. Den stabiliteten er så imponerende, sier landslagstrener Kåre Mol til NRK.

Mol og Sørum er klare for nok en finale i Kina etter en overlegen seier mot amerikanerne Trevor Crabb og Tri Bourne.

Duoen slo seg opp til toppen av verdensrakingen i løpet av fjorårets sommer, og etter et par måneder fri, bare fortsatte superformen.

Nå står Mol og Sørum med 6040 poeng på verdensrankingen, ifølge FIVB. Nærmeste motstandere, Herrera/Gavira, har 5160 poeng.

En ny finale betyr at duoen uansett vil øke forspranget til over 1000 poeng når listene oppdateres mandag.

– Tror ingen har hatt samme fart

Iver Horrem, som nå er markedssjef i volleyballforbundet, spilte blant annet med Bjørn Maaseide da partner Jan Kvalheim la opp etter OL i 2000.

Selv om rankingen og stabiliteten er imponerende i seg selv, trekker Horrem frem måten det har skjedd på.

Horrem

TIDLIGERE PROFF: Iver Horrem ga seg i 2016. Her fra en turnering i Florida i 2015.

Foto: Mike Carlson / Afp

– De gikk rett fra en halvsesong til topps og vant fem turneringer nesten på rappen. Den farta tror jeg ingen andre lag i verden har hatt. Stort sett bruker man år på å stabilisere seg, og her går man rett opp, sier Horrem.

Lørdag vant altså Mol/Sørum tre kamper på rappen – alle mot amerikanere. Forrige uke gikk duoen til topps i Brasil, hvor det er flere år siden et ikke-brasiliansk lag vant, ifølge Horrem.

Landslagstrener og pappa Mol tror motstanderne tar kvantespranget med både frustrasjon og dyp respekt.

Mens duoen får etterlengtet hvile etter å ha spilt tre kamper på sju timer, tar landslagstreneren seg av telefonpraten med NRK.

Krevende reiser

Mol forteller at de dro rett fra seier i Brasil, reiste 40 timer og ankom Kina kun 30 timer før turneringen startet.

– Reisen var gjennom 11 tidssoner før en dag med tre kamper på sju timer. Hvis vi skulle fulgt Olympiatoppens akklimatiseringsplan, burde vi vært der 11 døgn tidligere, humrer Mol, som lar seg imponere over den mentale styrken.

– Det er veldig mange faktorer som spiller inn. De har en enorm mental balanse og styrke, og de er enormt dedikerte. De har en perfekt match i type og styrke. Alle har svakheter, men de matcher hverandre perfekt, mener Mol.

I finalen venter brasiliansk motstand i Evandro/Bruno Schmidt søndag. Deretter kommer en ny storturnering i Ostrava i Tsjekkia før duoen får en pause.

Etter en ny turnering i Warszawa venter VM, hvor nordmennene nå er favoritter.

Siste nytt

 • Hauger krasjet i Barcelona

  Dennis Haugers mareritthelg i Barcelona ble avsluttet med at han kjørte ut allerede på første runde i søndagens hovedløp i Formel 2.

  Nordmannen ender dermed på sisteplass i løpet. Hauger skled inn i Victor Martins kort etter start, og begge havnet utenfor banen.

  – Det ser ut som Dennis rett og slett sklir sideveis inn i Martins, kommenterte Stein Pettersen hos Viaplay.

  – Jeg tror nok det var Dennis som gjorde en feil her. Men ikke stor nok til å få ytterligere straff, håper jeg, istemte hans kollega Atle Gulbrandsen.

  Hauger startet helgen med en svak kvalifisering og 13.-plass der. Lørdag ble han nummer ni i sprintløpet, men han fikk tidsstraff etter løpet for å ha vært utenfor banen ved to anledninger.

  – Det er bare kjipt. Igjen, det går poeng, sa Hauger til Viaplay før han forklarte seg om situasjonen med Martins:

  – Jeg fikk en dårlig start, som mange andre på harde dekk. Jeg prøvde meg på «ytter'n» på Martins. Det var litt på meg, men til sjuende og sist hadde han hele banen på innsiden. Det ble liksom ikke plass.

  – Det er bare utrolig kjipt. Jeg må ha ekstremt flaks med de andre utpå der for at jeg ikke skal tape altfor mye poeng, fortsatte Hauger.

  Det ble altså en helg uten Formel 2-poeng for nordmannen.

  (©NTB)

  Dennis Hauger
  Foto: AP
 • Røa-talent klar for Brann

  18 år gamle Cassandra Ella Bogere har virkelig vist seg frem i Toppserien denne sesongen, og blir belønnet med en overgang til hardtsatsende Brann.

  Midtbanespilleren har skrevet under på en avtale med Brann ut året, med utgangspunkt i en permanent overgang etter sesongen. Hun kommer til Bergen etter sommerpausen i juli.

  – Grunnen til at jeg velger å komme til Brann er fordi jeg føler at det er en klubb jeg virkelig kommer til å utvikle meg i. Det er også utrolig kult å se hvordan Brann satser på kvinnesiden, sier Bogere til klubbens nettside.

  18-åringen har også tolv aldersbestemte landskamper for Norge.

  Cassandra Ella Bogere
  Foto: NTB
 • Suverent NM-gull til Ottestad

  Uno-X-rytter Mie Bjørndal Ottestad parkerte resten av feltet og syklet inn til et suverent NM-gull på fellesstarten i Nordland søndag.

  Det var 26-åringens andre NM-gull på fellesstart i karrieren. I fjor tok hun bronsemedalje bak Susanne Andersen og Katrine Aalerud, men da vant hun til gjengjeld NM-tempoen.

  Ottestad rykket fra hovedfeltet snaut 50 kilometer før mål i den 116,2 kilometer lange løypa med start og målgang på Tverlandet utenfor Bodø. Hun fikk derfra en ensom vei mot mål i regnværet.

  Uno-X-rytteren skaffet seg relativt raskt et forsprang på over minuttet. 30 kilometer fra mål ledet hun med to minutter på hovedfeltet, og avstanden var økt til hele fire minutter med 18 kilometer igjen å sykle. Senere fortsatte hun bare å styrke sin ledelse, og gruppen bak henne hadde innsett at de måtte gjøre opp om de øvrige medaljene.

  Det ble en durabelig kamp i feltet bak, som kom inn mot mål om lag sju minutter bak Ottestad. Emma Dyrhovden fra Åsane var aller raskest i spurten, mens Ottestads Uno-X-kollega Aalerud tok bronsemedaljen.

  (©NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal