NRK Meny
Normal

Gir seg etter legeråd: – Det er et voldsomt press

Astrid Uhrenholdt Jacobsen og andre landslagsløpere mister en viktig støttespiller når Kai Selbæk må prioritere sin egen helse.

Kai Selbæk og Astrid Uhrenholdt Jacobsen

SISTE TUR: Kai Selbæk har hatt et suksessrikt samarbeid med Astrid Uhrenholdt Jacobsen. I helga avsluttet de det formelle samarbeidet.

Foto: www.astridjacobsen.com

Selbæk har vært en viktig brikke i det norske smøreteamet i langrenn i sju år. Nå er det slutt.

Årsaken er senvirkningene av en dramatisk ulykke i 2001, da Selbæk fikk en tømmerstokk i hodet.

– I samråd med lege velger jeg å hoppe av. Det er et voldsomt press i mesterskap og verdenscup, og da velger jeg å si stopp før det er for sent, sier Selbæk til NRK.

Beslutningen innebærer at han gir seg helt som skismører på toppnivå.

– Når du har vært med i sju år på verdens beste smøreteam og smurt for verdens beste skiløpere, så er det klart at du søker ikke noe annet. Da blir det litt feil. Jeg er ikke interessert i å bruke energi på det når vi har funnet ut at dette er noe det er lurt å holde seg borte fra, sier den rutinerte smøreren fra Meldal i Sør-Trøndelag.

– Fantastisk med Astrid

Sist vinter hadde Kai Selbæk utøveransvar for Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Eldar Rønning, Chris André Jespersen og Kathrine Harsem.

Å oppleve Jacobsens suksess under VM i Falun, rager høyt i minneboka til Kai Selbæk – som naturligvis også var tett på da Oslo-jenta mistet sin bror på åpningsdagen av OL i Sotsji i 2014.

– Vi slet jo litt med å få Astrid i form til VM. Og etter det hun har opplevd de to siste sesongene, så var det fantastisk å smøre for henne da hun tok sølv på 15-kilometeren med skibytte, sier Selbæk.

Han trekker også fram to andre høydepunkter:

– OL-gullet i stafett til damelaget i 2010 var spesielt. Og så må jeg få si at det Eldar gjord i Holmenkollen på femmila, det var stort, sier Selbæk.

Svigersønnen vant Kollen-femmila

Han er nemlig også svigerfaren til Eldar Rønning, som vant Kollen-femmila i 2012. Og nettopp derfor vil han gjerne understreke at det ikke er noen sammenheng mellom at han selv slutter som smører samtidig som svigersønnen ble vraket fra landslaget.

– Min avgjørelse ble tatt lenge før det skjedde, påpeker han.

I løpet av karrieren har Selbæk også opplevd noen dårlige dager – som da alle de norske jentene ble sendt ut på håpløse ski på 10-kilometeren under VM i Falun sist vinter.

– Vi er et team som står sammen i tjukt og tynt, og jeg føler vi har kommet oss styrket ut av smørebommene. Og vi har hatt en fantastisk leder i Knut Nystad, som har stått fram og vært huggestabbe, fastslår Kai Selbæk.

Kai Selbæk og Eldar Rønning

SOM SMURT: Kai Selbæk har smurt svigersønnen Eldar Rønning til mange seirer.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal