Norsk gullhåp nektes å stille i EM: – Ble helt sjokka

Med Jakob Ingebrigtsen over i seniorklassen, skulle Abdullahi Dahir Rabi (18) prøve å videreføre det norske hegemoniet i juniorklassen under EM i terrengløp til helga. Tirsdag kveld kom telefonen som endrer alt.

Abdullahi Dahir Rabi under nordisk mesterskap i Tullinge 2021

NEDTUR: Abdullahi Dahir Rabi løp fra konkurrentene i det nordiske mesterskapet i terrengløp, og hadde planer om å gjøre det samme i europamesterskapet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Jeg satt hjemme og så på mesterligaen da treneren min ringte. Jeg ble helt sjokka. Jeg skjønte ingenting. Jeg trodde han kødda først, sier Rabi til NRK om den nedslående beskjeden han fikk tirsdag kveld.

7. november viste 18-åringen hvilket løpetalent han er, da han gikk i tidlig brudd og løp solo inn til et suverent gull i juniorklassen under det nordiske mesterskapet i terrengløp i Tullinge utenfor Stockholm.

Lett, brølte han til NRKs kamera etter å ha passert målstreken.

Oppvisningen gjorde ham til et gullhåp i juniorklassen under EM i terrengløp i Dublin kommende søndag. Den klassen har Jakob Ingebrigtsen vunnet fire ganger på rad, og i Abdullahi Dahir Rabi hadde Norge en ny seierskandidat.

Får ikke løpe for Norge – ennå

Men det var før Norges Friidrettsforbund tirsdag fikk beskjed om at Rabi ikke er klarert for å representere Norge. Rabi har bodd i Norge i sju år, og fikk innvilget norsk statsborgerskap 30. septemer i år.

Lisensen hans i Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har vært somalisk. Det er den fortsatt, og dermed kan han ikke løpe EM for Norge.

Kjetil Hildeskor

NEGATIVT SVAR: Generealsekretær Kjetil Hildeskor i Norges friidrettsforbund fikk ikke den responsen han hadde håpet fra Det internasjonale friidrettsforbundet.

Foto: Karl Kristian Langeland / NRK

Generalsekretæren i Norges Friidrettsforbund, Kjetil Hildeskor, sier til NRK at de hadde gode forhåpninger om at lisensen skulle kunne bli endret i tide.

24. november fikk Hildeskor klarsignal fra WA til at Rabi kunne meldes på til EM. Men forutsetningen var at panelet som behandler overganger mellom nasjoner rakk å behandle saken i tide.

Fikk positive signaler

Vi fikk allerede da beskjed om at det kunne være krevende, men han jeg snakket med, var positiv. I går fikk jeg beskjed om at panelet ikke hadde fått samlet seg, og at de ikke får gjort det før jul. Dermed er han ikke startberettiget, sier Hildeskor til NRK onsdag ettermiddag.

NRK har sendt flere spørsmål om prosessen til medieavdelingen i Det internasjonale friidrettsforbundet (WA). 8. desember er imidlertid offentlig fridag i Monaco, der WA har sin administrasjon.

Kommunikasjonssjef Nicole Jeffery opplyser derfor at det vil ta mer tid enn normalt før WA eventuelt kan komme med et svar til NRK om den konkrete saken.

Hun viser imidlertid til reglementet, som sier det aktuelle nasjonale forbundet og den aktuelle utøveren bør søke om en overgang senest tre måneder før påmeldingsfriste til den aktuelle konkurransen.

Tre måneder før påmeldingsfristen til EM i terrengløp var Rabi fortsatt ikke norsk statsborger.

Panelet som vurderer sakene skal imidlertid komme med en beslutning «så fort det praktisk lar seg gjøre», men det gis ingen garantier om når en prosess vil være fullført.

Abdullahi Dahir Rabi under nordisk mesterskap i Tullinge 2021

MIDTPUNKT: Abdullahi Dahir Rabis manglende startberettigelse svekker også Norges muligheter i lagkonkurransen i Dublin.

Foto: Anders Skjerdi / NRK

– I fryktelig god form

For hovedpersonen kom det uansett som en overraskelse at han ikke skulle få delta i Dublin. 18-åringen hadde fått inntrykk av at formalitetene ville falle på plass i tide.

Jeg tenkte på å forberede meg til å løpe. Jeg trodde det ikke var noe stress, sier Rabi til NRK.

Han prøver å beholde humøret, men innrømmer at det er frustrerende å ikke få løpe EM.

Jeg har trent veldig bra siden nordisk. Jeg har aldri før følt meg så bra som nå. Jeg vet jo ikke hvor gode de andre er, men jeg følte jeg kunne kjempe om gull. Jeg er i fryktelig god form, fastslår han.

NRK sender helgens EM i terrengløp, der Jakob Ingebrigtsen løper for sitt første gull i seniorklassen etter fire strake juniortriumfer.

PS. Kjetil Hildeskor sier han er usikker på om den manglende lisensen også kan få konsekvens for resultatene Abdullahi Dahir Rabi i det nordiske mesterskapet i terrengløp, men påpeker at det der er andre regler som gjelder enn i EM.

Siste nytt

 • Kalla dommaren ein «liten katt»

  Det blir Daniil Medvedev som skal møte Rafael Nadal i finalen i Australian Open søndag. Russaren slo greske Stefanos Tsitsipas 7–6 (7/5), 4-6, 6-4, 6–1.

  Medvedev sleit i dei to første setta, men styrte kampen mot slutten.

  Medvedev vikla seg også inn i ein krangel med dommaren og kalla han ein «liten katt». Russaren meinte Tsitsipas fekk for mykje råd og tilrop frå far sin på tribunen under kampen. Det er ikkje lov, og Tsitsipas fekk også åtvaring for det.

  Daniil Medvedev
  Foto: AARON FRANCIS / AFP
 • EM-gull til Bjøntegaard

  Erlend Bjøntegaard (31) skaut feilfritt og tok gullet på 10 kilometer sprint i skiskyttar-EM i Tyskland fredag.

  Nordmannen vant med 20 sekund ned til andremann, russiske Nikita Porsjnev.

  Bjøntegaard var ikkje den raskaste i sporet fredag, men tok inn det tapte på skytebanen. Ut frå første skyting var han 14 sekund bak leiaren, men ut frå siste skyting leidde han med 16 sekund til Porsjnev. Det forspranget gav han ikkje frå seg, og dermed blei det gull.

  Sverre Dahlen Aspenes, Håvard Gutubø Bogetveit og Johannes Dale vart alle blant dei ti beste. Dei pådrog seg to strafferundar kvar, og Aspenes vart nummer sju, medan Bogetveit og Dale tok plassane rett bak han.

  Sesongstart Skiskyting
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Tande og Forfang rekk truleg OL

  Skihopparane Daniel-André Tande og Johann André Forfang nærmar seg CT-verdiane som krevjast for å kunne delta i OL i Kina.

  Det fortel landslagstrenar Alexander Stöckl til NTB fredag formiddag. Tande og Forfang har vore koronasmitta og er i prosessen med å teste seg klar for OL.

  – Heldigvis er det ikkje nokon fleire positive. De tre som er heime (Tande, Forfang og Fredrik Willumstad), køyrer testregime med dagleg testing for å sjå når de bikkar over den berømte CT-verdien på 35.

  Kvalifiseringa til det første OL-rennet i Beijing går laurdag i neste veke. Tande og Forfang må levere den første negative koronatesten seinast fem dagar før avreise til Kina, og deretter må de ha ytterlegare tre godkjente prøver før de kan sette seg på OL-flyet.

  Tande og Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal