Hopp til innhold

Norsk gullhåp nektes å stille i EM: – Ble helt sjokka

Med Jakob Ingebrigtsen over i seniorklassen, skulle Abdullahi Dahir Rabi (18) prøve å videreføre det norske hegemoniet i juniorklassen under EM i terrengløp til helga. Tirsdag kveld kom telefonen som endrer alt.

Abdullahi Dahir Rabi under nordisk mesterskap i Tullinge 2021

NEDTUR: Abdullahi Dahir Rabi løp fra konkurrentene i det nordiske mesterskapet i terrengløp, og hadde planer om å gjøre det samme i europamesterskapet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Jeg satt hjemme og så på mesterligaen da treneren min ringte. Jeg ble helt sjokka. Jeg skjønte ingenting. Jeg trodde han kødda først, sier Rabi til NRK om den nedslående beskjeden han fikk tirsdag kveld.

7. november viste 18-åringen hvilket løpetalent han er, da han gikk i tidlig brudd og løp solo inn til et suverent gull i juniorklassen under det nordiske mesterskapet i terrengløp i Tullinge utenfor Stockholm.

Lett, brølte han til NRKs kamera etter å ha passert målstreken.

Oppvisningen gjorde ham til et gullhåp i juniorklassen under EM i terrengløp i Dublin kommende søndag. Den klassen har Jakob Ingebrigtsen vunnet fire ganger på rad, og i Abdullahi Dahir Rabi hadde Norge en ny seierskandidat.

Får ikke løpe for Norge – ennå

Men det var før Norges Friidrettsforbund tirsdag fikk beskjed om at Rabi ikke er klarert for å representere Norge. Rabi har bodd i Norge i sju år, og fikk innvilget norsk statsborgerskap 30. septemer i år.

Lisensen hans i Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har vært somalisk. Det er den fortsatt, og dermed kan han ikke løpe EM for Norge.

Kjetil Hildeskor

NEGATIVT SVAR: Generealsekretær Kjetil Hildeskor i Norges friidrettsforbund fikk ikke den responsen han hadde håpet fra Det internasjonale friidrettsforbundet.

Foto: Karl Kristian Langeland / NRK

Generalsekretæren i Norges Friidrettsforbund, Kjetil Hildeskor, sier til NRK at de hadde gode forhåpninger om at lisensen skulle kunne bli endret i tide.

24. november fikk Hildeskor klarsignal fra WA til at Rabi kunne meldes på til EM. Men forutsetningen var at panelet som behandler overganger mellom nasjoner rakk å behandle saken i tide.

Fikk positive signaler

Vi fikk allerede da beskjed om at det kunne være krevende, men han jeg snakket med, var positiv. I går fikk jeg beskjed om at panelet ikke hadde fått samlet seg, og at de ikke får gjort det før jul. Dermed er han ikke startberettiget, sier Hildeskor til NRK onsdag ettermiddag.

NRK har sendt flere spørsmål om prosessen til medieavdelingen i Det internasjonale friidrettsforbundet (WA). 8. desember er imidlertid offentlig fridag i Monaco, der WA har sin administrasjon.

Kommunikasjonssjef Nicole Jeffery opplyser derfor at det vil ta mer tid enn normalt før WA eventuelt kan komme med et svar til NRK om den konkrete saken.

Hun viser imidlertid til reglementet, som sier det aktuelle nasjonale forbundet og den aktuelle utøveren bør søke om en overgang senest tre måneder før påmeldingsfriste til den aktuelle konkurransen.

Tre måneder før påmeldingsfristen til EM i terrengløp var Rabi fortsatt ikke norsk statsborger.

Panelet som vurderer sakene skal imidlertid komme med en beslutning «så fort det praktisk lar seg gjøre», men det gis ingen garantier om når en prosess vil være fullført.

Abdullahi Dahir Rabi under nordisk mesterskap i Tullinge 2021

MIDTPUNKT: Abdullahi Dahir Rabis manglende startberettigelse svekker også Norges muligheter i lagkonkurransen i Dublin.

Foto: Anders Skjerdi / NRK

– I fryktelig god form

For hovedpersonen kom det uansett som en overraskelse at han ikke skulle få delta i Dublin. 18-åringen hadde fått inntrykk av at formalitetene ville falle på plass i tide.

Jeg tenkte på å forberede meg til å løpe. Jeg trodde det ikke var noe stress, sier Rabi til NRK.

Han prøver å beholde humøret, men innrømmer at det er frustrerende å ikke få løpe EM.

Jeg har trent veldig bra siden nordisk. Jeg har aldri før følt meg så bra som nå. Jeg vet jo ikke hvor gode de andre er, men jeg følte jeg kunne kjempe om gull. Jeg er i fryktelig god form, fastslår han.

NRK sender helgens EM i terrengløp, der Jakob Ingebrigtsen løper for sitt første gull i seniorklassen etter fire strake juniortriumfer.

PS. Kjetil Hildeskor sier han er usikker på om den manglende lisensen også kan få konsekvens for resultatene Abdullahi Dahir Rabi i det nordiske mesterskapet i terrengløp, men påpeker at det der er andre regler som gjelder enn i EM.

Sportsnyheter

Martin Ødegaard

Solbakken raser over Ødegaard-avgjørelse: – Fransk arroganse

Ekspertene er ikke i tvil: Martin Ødegaard og Norge ble snytt for et soleklart straffespark mot Spania, som til slutt vant komfortabelt. Norge sløste med sjansene og raknet fullstendig.

Siste nytt

 • Stjernesund med overlegent NM-gull

  Thea Stjernesund hadde 75 hundredeler å gå på fra første omgang under NM-storslalåmen, til Maria Therese Tviberg, Mina Fürst Holtmann og Marte Monsen. Mellom de tre skilte det kun tolv hundredeler, men ingen av dem klarte å hevde seg.

  Stjernesund økte i andre omgang, og vant med nesten to sekunder.

  – Hun er en klasse for seg selv. Hun har satt den norske eliten på plass, sier NRKs kommentator Patrick Rowlands.

  Stjernesund kjørte veldig rent, og skulle ønske at sesongen ikke var over nå.

  – Det er veldig deilig å få disse bekreftelsene. Jeg synes formen er stigende, så derfor er det litt synd at sesongen er over. Dette var en drøm å kjøre på, sier Stjernesund til NRK.

  Andrine Maarstøl tok sølv og Bianca Bakke Westhoff bronse. Dermed er pallen kopiert fra lørdagens slalåm.

  – Det var uforventa, men jeg prøvde jo å gå for det, sier Maarstøl.

  Westhoff liker best å kjøre slalåm, og ble derfor overrasket over at hun havnet på pallen.

  – Det er mer sjokkerende enn i går. Jeg er veldig fornøyd, det kunne ikke blitt bedre, sier Westhoff.

 • Første pallplass for Løvseth i verdenscupen

  Triatlet Solveig Løvseth noterte seg for sin første pallplass på verdenscupnivå da hun løp inn til 3.-plass i New Zealand.

  Det er samme konkurranse hvor OL-vinner Kristian Blummenfelt havnet på pallen for første gang tilbake i 2015.

  Løvseth var 17 sekunder bak Nicole van der Kay fra New Zealand. Ainsley Thorpe, også fra New Zealand, ble nummer to.

  Trondheimsjenta Løvseth var på 6.-plass før løpedelen og kom seg raskt i tet med van der Kay og Thorpe, men hjemmeduoen var for sterk for nordmannen.

  Pallplass for Solveig Løvseth i verdenscup i New Zealand
  Foto: Mikal Iden/Norges Triatlonforbund / NTB
 • Mol og Sørum til finale

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum slo nederlenderne Stefan Boermans og Yorick de Groot i semifinalen i verdenstourturneringen i Mexico.

  Den norske stjerneduoen vant 21-12 og 21-16 over nederlenderne i sanden i mexicanske Tepic søndag morgen norsk tid og de er dermed klarere for finalen mandag. Der vil de møte den svenske duoen David Åhman og Jonatan Hellvig.

  EM Sandvolley 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste