Hopp til innhold

Tror norsk idrettsungdom doper seg – får ikke teste dem som før

Antidoping Norge og Idrettsforbundet slår alarm i et brev sendt til Barne- og familiedepartementet.

Brev til Barne- og familiedepartementet fra NIF og ADNO

BEKYMRET: Antidoping Norge og Norges idrettsforbund uttrykker sin bekymring for manglende mulighet til å gjennomføre dopingtester blant utøvere under 18 år.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Årsaken til henvendelsen er en lovtolkning som konkluderer med at ungdom mellom 15 og 18 år ikke kan dopingtestes uten foreldrenes samtykke.

Det resulterte i at ingen utøvere under myndighetsalder ble testet uanmeldt i hele fjor, og nå er både Norges idrettsforbund (NIF) og Antidoping Norge (ADNO) bekymret.

Dette kommer frem i et brev datert 30. mars i år, der idrettspresident Berit Kjøll og Thorhild Widvey, styreleder i ADNO, ber om en lovendring for å redde norsk idretts omdømme.

Vi mener at manglende testing av utøvere i aldersgruppen 15-18 år vil kunne få betydelig oppmerksomhet og ha negativ effekt på omdømmet til norsk idrett og antidopingarbeidet i Norge.

Idrettspresident Berit Kjøll og Thorild Widvey, styreleder i Antidoping Norge / Brev til Barne- og famliedepartementet

Er sikker på at idrettsungdom doper seg

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, er klar på at det er grunn til å tro at det finnes tenåringer i idrett i Norge i dag som bruker ulovlige dopingmidler.

– Det er i den alderen de gjerne opplever den første introduksjonen. Det går på press både på kropp, og press på prestasjon. Det å prestere i idrett er viktig for mange. Derfor ser vi at det både distribueres og omsettes dopingmidler i aldersgruppen 15–18 år, forklarer han overfor NRK.

Det er utvilsomt at det omsettes dopingmidler i den aldersklassen, legger han til.

Ifølge Solheim ble over 100 utøvere i den aktuelle aldersgruppen testet i 2018, men året etter gjorde Barne- og familiedepartementet det klart at Barnelovens § 32 ikke kan tolkes som at det er greit å utføre dopingtester på mindreårige uten foreldrenes samtykke.

Siden da har knapt noen under 18 år blitt testet i Norge.

Det kan hevdes med rett at Norge i begrenset grad klarer å redusere risikoen for doping fram til myndighetsalder.

Idrettspresident Berit Kjøll og Thorild Widvey, styreleder i Antidoping Norge / Brev til Barne- og familiedepartementet

Frykter ungdom nektes å delta

Den daglige lederen håper nå at henvendelsen kan føre til en lovendring, slik at umyndige over 15 år også kan testes som før. Hvis ikke, kan ungdom bli nektet å konkurrere som et resultat av manglende samtykke.

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge

DAGLIG LEDER: Anders Solheim.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– For uten samtykke ser jeg vanskelig for meg at de kan delta. Skal en 17-åring kunne vinne internasjonale konkurranser på ski, eller spille landslagsfotball, uten mulighet til dopingkontroll, dersom en av de foresatte sier nei?, spør Solheim.

– Hva er utfordringen med å få samtykke?

– Å få samtykke fra foresatte er ikke så lett i praksis. Da måtte man kanskje knytte det til medlemskap i idrettslag, men hvordan skal man få til det, og hvem er rette foresatte å hente inn samtykke fra for alle som deltar i idrettskonkurranser?, undres antidopingsjefen, og påpeker at det er dersom noen sier nei, at de virkelig interessante spørsmålene reises.

Friidrettskomet: – Burde ikke være sånn

17 år gamle Henriette Jæger forbløffet både friidrettsverdenen og seg selv i fjor. Hun synes ingenting om at dopingjegerne ikke kan dukke opp uanmeldt hos idrettsungdom, og hun frykter at det kan føre til at norske utøvere får et dårlig rykte internasjonalt.

Henriette Jæger

VIL TESTES: Henriette Jæger.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Jeg skjønner om utlendingene tror at vi jukser, når umyndige ikke kan testes. Jeg synes ikke det burde være sånn, sier friidrettskometen.

Hun ble selv testet to ganger i fjor. Det var i forbindelse med rekordprestasjoner, og moren ga samtykke.

– Jeg synes det burde være likt i alle land, sier Jæger, som er glad for at NIF og ADNO vil ha lovendring.

Det norske idrettspublikummet har vært bortskjemt med store prestasjoner av unge utøvere i lang tid. Flere av landets største idrettsprofiler slo gjennom lenge før de fylte 18 år, og konsekvensene for de unge stjerner trekkes også frem i brevet til departementet.

En slik situasjon mener vi er svært uheldig, også for unge norske utøvere som er så langt framme at de får prøve seg tidlig på den internasjonale arenaen.

Idrettspresident Berit Kjøll og Thorild Widvey, styreleder i Antidoping Norge / Brev til Barne- og familiedepartementet

Vi har en god del utøvere som aspirerer til å prestere i internasjonale konkurranser som er under 18 år. Det er naturlig at de blir testet, sier Solheim.

Det er også deler av grunnen til at han frykter for omdømmet til norsk idrett.

– Her ser vi at det vil være en utfordring hvis det er fullt mulig å si «dere får ikke teste den syttenåringen som jeg har ansvar for», men vedkommende skal få delta i konkurranser og kanskje til og med bli verdensmester. Da har vi et problem, avslutter Solheim.

Barne- og familiedepartementet opplyser at departementet har mottatt brevet, men at de ikke kan kommentere så lenge henvendelsen er under behandling.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

  • Hovland ydmyker amerikanerne i Ryder Cup

    Viktor Hovland fortsatte fantomspillet i Ryder Cup lørdag og bidro til at Europa fikk en drømmestart også på dag to av turneringen i Roma.

    Som på åpningsdagen fredag valgte Europa-kaptein Luke Donald å sende Hovland ut i foursome-spill med det svenske stjerneskuddet Ludvig Åberg. De to skandinavene fant tonen og spilte knakende godt på første dag, og lørdag fortsatte duoen om mulig enda bedre.

    Amerikanerne Brooks Koepka og Scottie Scheffler ble regelrett ydmyket i innledningen på runden. Hovland og Åberg vant de fire første hullene og fulgte opp med å gå fem hull opp etter seks spilte.

    Et comeback i den kampen virker helt usannsynlig.

    – Det er bare å trekke for gardinen og gå og legge seg igjen. Dette er beintøft, sa Viaplay-ekspert Espen Kofstad om situasjonen til amerikanerne.

    Amerikanerne har kun et halvpoeng på tavla etter innledningen.

    Dermed kan lørdagen i Roma enda i et nytt amerikansk mareritt.

    (NTB)

    776038461
    Foto: ANDREAS SOLARO / AFP
  • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

    Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

    Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

    Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

    Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

    Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

    Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

    Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

    Nyland
    Foto: PAU BARRENA / AFP
  • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

    Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

    Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

    Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

    Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

    Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

    Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

    – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

    Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

    Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste