Hopp til innhold

Tror norsk idrettsungdom doper seg – får ikke teste dem som før

Antidoping Norge og Idrettsforbundet slår alarm i et brev sendt til Barne- og familiedepartementet.

Brev til Barne- og familiedepartementet fra NIF og ADNO

BEKYMRET: Antidoping Norge og Norges idrettsforbund uttrykker sin bekymring for manglende mulighet til å gjennomføre dopingtester blant utøvere under 18 år.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Årsaken til henvendelsen er en lovtolkning som konkluderer med at ungdom mellom 15 og 18 år ikke kan dopingtestes uten foreldrenes samtykke.

Det resulterte i at ingen utøvere under myndighetsalder ble testet uanmeldt i hele fjor, og nå er både Norges idrettsforbund (NIF) og Antidoping Norge (ADNO) bekymret.

Dette kommer frem i et brev datert 30. mars i år, der idrettspresident Berit Kjøll og Thorhild Widvey, styreleder i ADNO, ber om en lovendring for å redde norsk idretts omdømme.

Vi mener at manglende testing av utøvere i aldersgruppen 15-18 år vil kunne få betydelig oppmerksomhet og ha negativ effekt på omdømmet til norsk idrett og antidopingarbeidet i Norge.

Idrettspresident Berit Kjøll og Thorild Widvey, styreleder i Antidoping Norge / Brev til Barne- og famliedepartementet

Er sikker på at idrettsungdom doper seg

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, er klar på at det er grunn til å tro at det finnes tenåringer i idrett i Norge i dag som bruker ulovlige dopingmidler.

– Det er i den alderen de gjerne opplever den første introduksjonen. Det går på press både på kropp, og press på prestasjon. Det å prestere i idrett er viktig for mange. Derfor ser vi at det både distribueres og omsettes dopingmidler i aldersgruppen 15–18 år, forklarer han overfor NRK.

Det er utvilsomt at det omsettes dopingmidler i den aldersklassen, legger han til.

Ifølge Solheim ble over 100 utøvere i den aktuelle aldersgruppen testet i 2018, men året etter gjorde Barne- og familiedepartementet det klart at Barnelovens § 32 ikke kan tolkes som at det er greit å utføre dopingtester på mindreårige uten foreldrenes samtykke.

Siden da har knapt noen under 18 år blitt testet i Norge.

Det kan hevdes med rett at Norge i begrenset grad klarer å redusere risikoen for doping fram til myndighetsalder.

Idrettspresident Berit Kjøll og Thorild Widvey, styreleder i Antidoping Norge / Brev til Barne- og familiedepartementet

Frykter ungdom nektes å delta

Den daglige lederen håper nå at henvendelsen kan føre til en lovendring, slik at umyndige over 15 år også kan testes som før. Hvis ikke, kan ungdom bli nektet å konkurrere som et resultat av manglende samtykke.

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge

DAGLIG LEDER: Anders Solheim.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– For uten samtykke ser jeg vanskelig for meg at de kan delta. Skal en 17-åring kunne vinne internasjonale konkurranser på ski, eller spille landslagsfotball, uten mulighet til dopingkontroll, dersom en av de foresatte sier nei?, spør Solheim.

– Hva er utfordringen med å få samtykke?

– Å få samtykke fra foresatte er ikke så lett i praksis. Da måtte man kanskje knytte det til medlemskap i idrettslag, men hvordan skal man få til det, og hvem er rette foresatte å hente inn samtykke fra for alle som deltar i idrettskonkurranser?, undres antidopingsjefen, og påpeker at det er dersom noen sier nei, at de virkelig interessante spørsmålene reises.

Friidrettskomet: – Burde ikke være sånn

17 år gamle Henriette Jæger forbløffet både friidrettsverdenen og seg selv i fjor. Hun synes ingenting om at dopingjegerne ikke kan dukke opp uanmeldt hos idrettsungdom, og hun frykter at det kan føre til at norske utøvere får et dårlig rykte internasjonalt.

Henriette Jæger

VIL TESTES: Henriette Jæger.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Jeg skjønner om utlendingene tror at vi jukser, når umyndige ikke kan testes. Jeg synes ikke det burde være sånn, sier friidrettskometen.

Hun ble selv testet to ganger i fjor. Det var i forbindelse med rekordprestasjoner, og moren ga samtykke.

– Jeg synes det burde være likt i alle land, sier Jæger, som er glad for at NIF og ADNO vil ha lovendring.

Det norske idrettspublikummet har vært bortskjemt med store prestasjoner av unge utøvere i lang tid. Flere av landets største idrettsprofiler slo gjennom lenge før de fylte 18 år, og konsekvensene for de unge stjerner trekkes også frem i brevet til departementet.

En slik situasjon mener vi er svært uheldig, også for unge norske utøvere som er så langt framme at de får prøve seg tidlig på den internasjonale arenaen.

Idrettspresident Berit Kjøll og Thorild Widvey, styreleder i Antidoping Norge / Brev til Barne- og familiedepartementet

Vi har en god del utøvere som aspirerer til å prestere i internasjonale konkurranser som er under 18 år. Det er naturlig at de blir testet, sier Solheim.

Det er også deler av grunnen til at han frykter for omdømmet til norsk idrett.

– Her ser vi at det vil være en utfordring hvis det er fullt mulig å si «dere får ikke teste den syttenåringen som jeg har ansvar for», men vedkommende skal få delta i konkurranser og kanskje til og med bli verdensmester. Da har vi et problem, avslutter Solheim.

Barne- og familiedepartementet opplyser at departementet har mottatt brevet, men at de ikke kan kommentere så lenge henvendelsen er under behandling.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal