NRK Meny
Normal

Skiskytterjentene om de nye draktene: – Vanskelig å kjenne oss igjen

SOTSJI (NRK.no): Skal du se skiskyting i OL må du følge ekstra nøye med for å finne de norske. De splitter nye OL-draktene skiller seg helt fra de gamle og mangler både røde og hvite farger. Til og med medlemmer av støtteapparatet sliter med å kjenne igjen sine egne løpere.

Tiril Eckhoff

Slik ser den nye landslagsdrakten til skiskytterne ut. Den er stort sett blå og helt annerledes enn den gamle røde. Her er Tiril Eckhoff på trening i OL-løypene torsdag.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

De nye draktene er mørkeblå og nærmest blottet for rødt og hvitt.

– Det spørs om de som ser på kommer til å kjenne oss igjen, sier Tora Berger til NRK.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen og de andre skiskyttergutta har også brukt den nye drakten under trening på OL-stadion denne uken.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

Hun er veldig fornøyd med passformen - som hun selv har vært med å utvikle - men sier hun ikke har hatt noe å gjøre med fargevalget.

– Synd

De fire norske damene som skal gå søndagens OL-sprint innrømmer at den nye drakten ikke minner så mye om Norge.

– Det er litt synd at det ikke synes at vi er norske. Jeg håper folk hjemme får forklart at vi med blå drakter er fra Norge slik at de kjenner oss igjen, sier Tiril Eckhoff.

Ifølge Ann Kristin Flatland sliter også enkelte i OL-teamet med å gjenkjenne draktene.

– Jeg hørte at det var flere i støtteapparatet som ikke hadde fått med seg at vi hadde gått forbi dem siden de hadde sett etter røde drakter, gliser Flatland og legger til:

– Det blir en omstilling når man er vant til å se etter noe rødt. Jeg har tatt meg selv i å bli overrasket over at en annen på laget plutselig har føket forbi meg i blå drakt.

Hett diskusjonstema

Landslagsdrakter og bruk av det norske flagget på drakter er et hett diskusjonstema.

Idrettshistoriker Tom A. Schanke har allerede kritisert OL-drakten til langrennsløperne som han ifølge Bergens Tidene mener burde hatt norsk flagg på brystet.

I fjor fikk Therese Johaug gjennomgå fordi hun gikk med det norske flaggt på rumpa.

Uvanlig med flagg

Skiskytternes OL-drakter befinner seg i den helt andre enden av skalaen - blottet for flagg og norske farger.

Selv om skiskytterne ikke har tradisjon for å svøpe landslagsdrakter i det norske flagget, er skiskytterdamene forberedt på at draktene blir en «snakkis».

– Det er alltid sånn at noen liker det og andre ikke. Det norske folk kommer sikkert til å bruke tid på å venne seg til dem, sier Synnøve Solemdal.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gasparin

Det er fort gjort og tro at dette er en norsk skiskytter. Det er i stedet sveitsiske Selina Gasparin. Sveits' nye OL-drakter er svært like de gamle norske.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Sveits i rødt

Norges gamle drakt, som du er kjent med fra verdenscupen, var rød. En nesten helt lik drakt blir fortsatt å finne i OL-feltet - på de sveitsiske løperne.

– Sveitserne har fått den rødfargen vi har hatt tidligere, det kan være litt forvirrende for de som skal se på, sier Tora Berger.

– Jeg tipper noen kommer til å se feil, sier Tiril Eckhoff.

Når alt kommer til alt er Tora Berger likevel trygg på at de norske prestasjonene kommer til å overskygge de «ikke-norske» draktene.

– Draktfargen betyr nok ikke så mye for prestasjonen i OL og det er vel den det norske folk kanskje er mest interessert i, sier den norske gullfavoritten.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal