Hopp til innhold

Norges nye stopperkjempe slet med temperamentet: – Måtte holde meg fast

Ståle Solbakkens ferske forsvarsyndling Leo Østigård (22) hylles fra alle kanter etter oppturen i Serbia. Selv takker han familien for sin ekstreme spisskompetanse.

iB3s5Bhb4D0

GOD: Leo Østigård fikk gratulasjoner og ros fra flere hold etter sin andre landskamp. Her fra Erling Haaland etter kampslutt.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Han nikker en murstein om han må.

Det skrev TV-profilen Morten Langli på Twitter etter at Leo Østigård hadde dominert i Norges midtforsvar i 1-0-seieren mot Serbia torsdag kveld.

Østigård, som bare er 1.82 på strømpelesten, vant de fleste dueller med kontant, smart og respektløst forsvarsspill.

Hvis han leter i bukselommene sine etter Beograd-hjemturen, skal du ikke se bort fra at han finner Serbias superspiss Aleksandar Mitrovic blant eiendelene.

– Må ha pådratt seg hjernerystelse

Fulham-stjernen ble i stor grad tatt ut av kampen av solid stopperspill av både Østigård og makker Stefan Strandberg.

– Jeg synes han gjør en fantastisk kamp, Leo er rett og slett bunnsolid i egen boks. Jeg tror han har pådratt seg hjernerystelse etter alle de headingene han hadde, sier Marcus Holmgren Pedersen til NRK.

zvfzr75dmKM

TØFF: Leo Østigård er blitt en kompromissløs stopper.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

NRK-ekspert Carl-Erik Torp utropte Østigård til banens beste, og unggutten får rosende omtale også i landets spillerbørser. VG og Nettavisen ga begge 7/10 av på skalaen, Dagbladet 6/10.

– Begge midtstopperne gjør en bra match, og egentlig hele fireren gjør en bra match. Men Leo er i form, har spilt mye og har stor selvtillit nå. Han har fått lov å bruke beina en del (i Italia), ikke bare headet som han gjorde i Championship. Både han og Stefan (Strandberg) er gode i dag, sier Solbakken til NRK etter kampen.

– Han er ikke den høyeste stopperen, men han har enorm spenst?

– Ja, jeg vet ikke om han prøver å etterligne Fabio Cannavaro i utseendet også, men han er veldig lik, sier Solbakken.

Det er musikk i Østigårds ører.

– Det er jo mitt store idol. Jeg vil være meg selv, men jeg har sett mye på ham, og han er jo en litt samme type spiller som meg, sier Norge-stopperen.

xvwrYWH38as

IDOLET: Fabio Cannavaro.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

En annen likhet er høyden. Cannavaro er med sine 1.76 heller ikke den mest langstrakte stopperen, men ble likevel kjent for å være knallgod i lufta.

– Bestefar måtte holde meg fast

Denne sesongen har Østigård imponert i Cannavaros hjemland for Genoa, der han har vært på lån fra Brighton. To røde kort er det også blitt.

I pressesonen i Serbia sent torsdag kveld fortalte Østigård at han tidvis har slitt med temperamentet sitt.

– Jeg husker da jeg var mindre måtte bestefar holde meg fast. Jeg blir het i toppen av og til, men jo eldre du blir, jo mer rutine får du, og jeg elsker å vinne kamper. Det er mest derfor, sier Østigård.

– Headet en ball siden jeg var tre

Østigård forteller at det ikke er tilfeldig at han har fått hodespillet som en x-faktor til tross for sin beskjedne stopperhøyde.

– Spenst er en ting, og timing er en annen. Det har jeg og min far trent mye på, og det var hans store styrke også. Jeg har headet en ball siden jeg var tre år, og da bør du være bra på det, sier han til NRK.

Før kampstart var stopperplassen det store usikkerhetsmomentet på det norske laget. Strandberg har omtrent ikke spilt fotball det siste halvåret, mens Østigård bare hadde spilt én A-landskamp før torsdagen.

Men samarbeidet med Stefan Strandberg gikk rett og slett knirkefritt.

– Det var veldig kjekt å spille med Stefan. Vi hadde en plan før kampen, og vi visste at det var sånn det kom til å bli. Vi fikk 1–0, og da ble vi bittelitt feige – men jeg og Stefan trives godt i egen boks. For oss var det ganske så fint. De fikk et par halvfeite sjanser, men det var veldig deilig å vinne 1–0. Det er jo det beste for en forsvarsspiller, sier Østigård etter kampen.

– Sånne kamper har gått feil tidligere

Seieren i Beograd har gitt Norge et glimrende utgangspunkt før de neste kampene i Nasjonsligaen. Østigård er enig med Stefan Strandberg i at trepoengeren kan kalles en milepæl for det norske landslaget.

– Ja, det er jo sånne kamper som har gått litt feil vei tidligere. Det er viktig å ha noen sånne kamper der du blir trygg og vinner. Tre poeng er ekstremt viktig, og at vi holder nullen er spesielt viktig på bortebane, sier Østigård til NRK.

Norges neste kamp spilles altså mot Sverige borte førstkommende søndag kveld klokken 20.45. Så venter to hjemmekamper mot Slovenia 9. juni og Sverige igjen 12. juni.

Nasjonsliga-gruppespillet avsluttes så med to kamper i september mot Slovenia (borte) og Serbia (hjemme).

Sportsnyheter

Gundogan dytter

Landslagssjef tordner etter dette: – Jeg tror selv tyskerne reagerer

Tysklands strålende EM-sluttspill fortsetter. Men NRK-ekspert Åge Hareide reagerer på onsdagens første scoring.

Stian Angermund

Krever full renvasking i dopingsaken: Dato ble endret – prøven sto fire døgn i privat kjøleskap

Ultraløperen Stian Angermund mener dopingsaken mot ham bør erklæres ugyldig på grunn av det han mener er formelle feil. Uavhengig av det, mener han å ha bevist sin uskyld.

tyskland

Ut mot EM-kaos: – Rett og slett latterleg

Alt går ikkje på skjener under EM i Tyskland. Fleire har fått nok av det som blir stempla som «eit organisatorisk inferno».

Siste nytt

 • Historiske Shaqiri ødela skotsk fest med drømmemål

  Xherdan Shaqiri spolerte den skotske festen med et drømmemål fra distanse og sørget for 1–1.Med det sikret han et viktig poeng for Sveits og de står nå med fire poeng. Det betyr at de har svært gode muligheter for å ta seg videre.

  – Det er vanskelig å rangere det, men det var et vakkert mål. Jeg er stolt og målet var viktig, sier Shaqiri til NRK.

  Han mener likevel at minst ett mål er penere, nemlig en brassesparkscoring han leverte under EM i 2016.

  – Det er mitt favorittmål, men dette er også høyt der oppe. Forsvarsspilleren gjør en feil og ballen ruller sakte. Min tanke var å treffe rent på første touch. Jeg er glad for at målet gikk inn, sier sveitseren.

  Det var Manchester United-profil Scott McTominay som sendte Skottland i ledelsen da skuddet hans gikk via Fabian Schär.

  Målet ble først regnet som selvmål, men målprotokollen ble senere omgjort av Uefa.

  – Hvis det er selvmål, da er ikke dette fotball, sa McTominay da det fortsatt var usikkert om han ville bli kreditert scoringen.

  Senere skulle altså Shaqiri utligne med et kremmerhus av en scoring. En feilpasning gikk rett i beina til den sveitsiske profilen, og han grep muligheten og banket til fra 17–18 meters distanse.

  Med den scoringen er han eneste spiller som scorer i de tre siste EM og de tre siste VM.

  – Jeg mener du må tro på deg selv, og jeg er veldig glad for å ha oppnådd dette. Dere kommer alltid til å huske dette og jeg er stolt over det, sier Shaqiri selv om milepælen.

  Embolo var i ferd med å fullføre en sveitsisk snuoperasjon da han satte ballen i nettet alene med keeper. Men dommer holdt armen i været og scoringen ble annullert for offside.

  Euro 2024 Soccer Scotland Switzerland
 • Sprintstjerne frikjent etter positiv dopingprøve

  Onsdag ble det kjent at Erriyon Knighton avla en positiv prøve for det forbudte stoffet trenbolone i mars. Samtidig er det også klart at han ikke må sone noen straff.

  Det skriver det amerikanske antidopingbyrået, USADA, i en pressemelding.

  Saken var oppe i en tre dager lang høring tidligere i juni, hvor det ble konkludert med at den positive prøven trolig kom som følge av forurenset kjøtt og at Knighton derfor ikke skulle straffes. Som følge av at testen ble tatt utenfor konkurranse, var det heller ingen resultater som ble strøket.

  Knighton ble midlertidig suspendert 12. april, i påvente av høringen, men han kan nå konkurrere igjen.

  20 år gamle Knighton ble nummer fire på 200 meter i OL i 2021, tok VM-bronse på samme distanse i 2022 og VM-sølv på samme distanse i 2023. Han har en personlig rekord på 200 meter på sterke 19,49.

  Knighton får nå sjansen til å delta i det amerikanske uttaksstevnet til OL senere denne uken. Knighton skal der løpe 200 meter.

  Tokyo Olympics Athletics
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Henrik Christiansen nummer fem i EM-finalen på 800 meter fri

  Henrik Christiansen ble nummer fem i EM-finalen på 800 meter fri. Han svømte på 7.50,88 og var 4,68 sekunder bak den ukrainske vinneren Mykhailo Romantsjuk.

  Dimitrios Markos fra Hellas tok sølv og Zalan Sarkany fra vertsnasjonen Ungarn bronse. Kristiansen var 1,59 sekund fra medalje.

  Christiansen var sist etter 100 meter, men svømte seg noen plasser framover i feltet.

  Romantsjuk var det lite å gjøre med, men nordmannen bet seg fast og truet en stund med å melde seg på i medaljekampen. Til sist ble det for langt fram.

  Christiansen tok den åttende og siste finaleplassen med 7.55,62 i kvalifiseringen. Jon Jøntvedt ble nummer ni med 8.01,04. (NTB)

  Norges Henrik Christiansen svømmer 1500 meter fri under VM i svømming i Abu Dhabi,
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal