Hopp til innhold

Norges nye stopperkjempe slet med temperamentet: – Måtte holde meg fast

Ståle Solbakkens ferske forsvarsyndling Leo Østigård (22) hylles fra alle kanter etter oppturen i Serbia. Selv takker han familien for sin ekstreme spisskompetanse.

iB3s5Bhb4D0

GOD: Leo Østigård fikk gratulasjoner og ros fra flere hold etter sin andre landskamp. Her fra Erling Haaland etter kampslutt.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Han nikker en murstein om han må.

Det skrev TV-profilen Morten Langli på Twitter etter at Leo Østigård hadde dominert i Norges midtforsvar i 1-0-seieren mot Serbia torsdag kveld.

Østigård, som bare er 1.82 på strømpelesten, vant de fleste dueller med kontant, smart og respektløst forsvarsspill.

Hvis han leter i bukselommene sine etter Beograd-hjemturen, skal du ikke se bort fra at han finner Serbias superspiss Aleksandar Mitrovic blant eiendelene.

– Må ha pådratt seg hjernerystelse

Fulham-stjernen ble i stor grad tatt ut av kampen av solid stopperspill av både Østigård og makker Stefan Strandberg.

– Jeg synes han gjør en fantastisk kamp, Leo er rett og slett bunnsolid i egen boks. Jeg tror han har pådratt seg hjernerystelse etter alle de headingene han hadde, sier Marcus Holmgren Pedersen til NRK.

zvfzr75dmKM

TØFF: Leo Østigård er blitt en kompromissløs stopper.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

NRK-ekspert Carl-Erik Torp utropte Østigård til banens beste, og unggutten får rosende omtale også i landets spillerbørser. VG og Nettavisen ga begge 7/10 av på skalaen, Dagbladet 6/10.

– Begge midtstopperne gjør en bra match, og egentlig hele fireren gjør en bra match. Men Leo er i form, har spilt mye og har stor selvtillit nå. Han har fått lov å bruke beina en del (i Italia), ikke bare headet som han gjorde i Championship. Både han og Stefan (Strandberg) er gode i dag, sier Solbakken til NRK etter kampen.

– Han er ikke den høyeste stopperen, men han har enorm spenst?

– Ja, jeg vet ikke om han prøver å etterligne Fabio Cannavaro i utseendet også, men han er veldig lik, sier Solbakken.

Det er musikk i Østigårds ører.

– Det er jo mitt store idol. Jeg vil være meg selv, men jeg har sett mye på ham, og han er jo en litt samme type spiller som meg, sier Norge-stopperen.

xvwrYWH38as

IDOLET: Fabio Cannavaro.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

En annen likhet er høyden. Cannavaro er med sine 1.76 heller ikke den mest langstrakte stopperen, men ble likevel kjent for å være knallgod i lufta.

– Bestefar måtte holde meg fast

Denne sesongen har Østigård imponert i Cannavaros hjemland for Genoa, der han har vært på lån fra Brighton. To røde kort er det også blitt.

I pressesonen i Serbia sent torsdag kveld fortalte Østigård at han tidvis har slitt med temperamentet sitt.

– Jeg husker da jeg var mindre måtte bestefar holde meg fast. Jeg blir het i toppen av og til, men jo eldre du blir, jo mer rutine får du, og jeg elsker å vinne kamper. Det er mest derfor, sier Østigård.

– Headet en ball siden jeg var tre

Østigård forteller at det ikke er tilfeldig at han har fått hodespillet som en x-faktor til tross for sin beskjedne stopperhøyde.

– Spenst er en ting, og timing er en annen. Det har jeg og min far trent mye på, og det var hans store styrke også. Jeg har headet en ball siden jeg var tre år, og da bør du være bra på det, sier han til NRK.

Før kampstart var stopperplassen det store usikkerhetsmomentet på det norske laget. Strandberg har omtrent ikke spilt fotball det siste halvåret, mens Østigård bare hadde spilt én A-landskamp før torsdagen.

Men samarbeidet med Stefan Strandberg gikk rett og slett knirkefritt.

– Det var veldig kjekt å spille med Stefan. Vi hadde en plan før kampen, og vi visste at det var sånn det kom til å bli. Vi fikk 1–0, og da ble vi bittelitt feige – men jeg og Stefan trives godt i egen boks. For oss var det ganske så fint. De fikk et par halvfeite sjanser, men det var veldig deilig å vinne 1–0. Det er jo det beste for en forsvarsspiller, sier Østigård etter kampen.

– Sånne kamper har gått feil tidligere

Seieren i Beograd har gitt Norge et glimrende utgangspunkt før de neste kampene i Nasjonsligaen. Østigård er enig med Stefan Strandberg i at trepoengeren kan kalles en milepæl for det norske landslaget.

– Ja, det er jo sånne kamper som har gått litt feil vei tidligere. Det er viktig å ha noen sånne kamper der du blir trygg og vinner. Tre poeng er ekstremt viktig, og at vi holder nullen er spesielt viktig på bortebane, sier Østigård til NRK.

Norges neste kamp spilles altså mot Sverige borte førstkommende søndag kveld klokken 20.45. Så venter to hjemmekamper mot Slovenia 9. juni og Sverige igjen 12. juni.

Nasjonsliga-gruppespillet avsluttes så med to kamper i september mot Slovenia (borte) og Serbia (hjemme).

Siste nytt

 • Sverige slo tilbake etter stortap – Pavard-perle i fransk seier

  De svenske fotballherrene vant oppskriftsmessig 5-0 hjemme mot Aserbajdsjan i den andre runden i EM-kvalifiseringen mandag kveld.

  RB Leipzig-spiller Emil Forsberg scoret 1-0 i første omgang, før et selvmål fra gjestene sørget for 2-0 etter 65 minutter.

  Med ti minutter igjen la Viktor Gyökeres på til 3-0, før Jesper Karlsson og Anthony Elanga scoret 4-0 og 5-0 helt på tampen.

  Dermed fikk Sverige en solid opptur etter 0-3-tapet mot Belgia i forrige kvalifiseringskamp.

  I Dublin stanget Frankrike mot den irske forsvarsveggen i de første 45 minuttene. Like etter hvilen fikk bortelaget endelig hull på byllen da forsvarsspiller Benjamin Pavard serverte de fremmøtte et kremmerhus av et mål.

  Begge lagene skapte farligheter mot slutten av oppgjøret, men det ble ikke flere nettkjenninger i Dublin. Frankrike har dermed vunnet begge sine første kamper på veien mot EM-sluttspill neste år.

  De øvrige resultatene i mandagens EM-kvalifiseringskamper:

  Nederland 3-0 Gibraltar, Polen 1-0 Albania, Moldova 0-0 Tsjekkia, Østerrike 2-1 Estland, Ungarn 3-0 Bulgaria, Montenegro 0-2 Serbia.

  Emil Forsberg
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Storhamar best i amper semifinale – Vålerenga med kniven på strupen

  Det femte oppgjøret mellom Storhamar og Vålerenga i semifinaleserien i NM-sluttspillet endte med 3-0-seier til hjemmelaget, som dermed leder 3-2 sammenlagt.

  Det betyr at Vålerenga må vinne hjemme i Jordal Amfi førstkommende onsdag for at drømmen om NM-finale mot Stavanger Oilers skal leve videre.

  Allerede før to minutter var unnagjort av mandagens kamp på Hamar, tente det til etter en tøff takling fra hjemmelagets Martin Rønnild. Hele fire spillere måtte ta en tur ut på sidelinjen i kjølvannet av klammeriet på isen.

  – Ikke glad i hverandre Storhamar og Vålerenga, konkluderte TV 2s hockeyekspert Erik Follestad på Twitter underveis i kampen.

  Kort tid etter tumultene åpnet vertene scoringsballet. David Booth satte pucken i mål etter slurvete forsvarsspill fra bortelagets Stefan Espeland.

  Drøye ti minutter senere maktet Storhamar å utnytte én mann mer på isen da Jacob Berglund la på til 2-0, som også var resultatet etter første periode.

  I andre periode var begge lag farlig frempå ved flere anledninger, men verken Storhamar eller Vålerenga fant veien til nettmaskene. Tross målløs andreperiode gikk det som i den første tidvis hardt for seg mellom de to kamphanene.

  Gjestene forsøkte febrilsk å skaffe seg en viktig redusering i den tredje og siste perioden, og fikk en gylden mulighet med 5 mot 3 i en liten periode. Det klarte de imidlertid ikke å utnytte, og til slutt var det Storhamar som satte inn 3-0 på tampen.

  – Det er svakt 5 mot 3. Da er denne kjørt. Et Vålerenga som av en eller annen grunn virker blottet for selvtillit - og har gjort det siden 1-0, skrev Viaplays Kasper Wikestad på Twitter i den tredje perioden.

  Samtlige av de fem oppgjørene så langt har endt med hjemmeseier. For Vålerengas del må den trenden fortsette på onsdag dersom det skal bli NM-finale for Oslo-laget.

  NM sluttspill menn ishockey mellom Storhamar og Vålerenga
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Emil Iversen opereres - mister NM

  Langrennsløper Emil Iversen skal operere bihulene tirsdag. Det forteller han til VG.

  Operasjon innebærer full narkose og to uker uten fysisk aktivitet. Dermed ryker også NM på Tolga for trønderen.

  – Sesongen er over. Jeg håpet å komme meg til NM del to. Men med de ukene jeg har hatt og med mine bihuler så går det ikke mer. Det er bare å innse nederlaget. Jeg har prøvd alt. Lagt treningsplaner hele vinteren. Formkurven går bare nedover. Det har gått til helvete, sier Iversen til avisen.

  Landslagsløperen har hatt en svært tung sesong, og tidligere denne måneden fortalte han til NRK at han forbereder seg på en tid utenfor landslaget.

  Emil Iversen
  Foto: Fredrik Tombra / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste