Hopp til innhold

Norges nedadgående trend: – Mange ting som taler mot Norge nå

Etter VM-sølvene i 2017 og 2019 trodde «alle» at Norge var i ferd med å bli en stormakt i herrehåndball, men tall fra de siste mesterskapene viser at ting er på vei nedover.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SKUFFET: Sander Sagosen og Christian Berge måtte innse at gulldrømmen stoppet i kvartfinalen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det er riktig mange ting som taler mot Norge akkurat nå. Det reelle bildet er at laget ikke er et topp fire-lag mer, og kanskje ikke vil være det i de kommende årene heller, sier Bent Nyegaard, som er håndballekspert i danske TV 2 og har mange års erfaring som trener og spiller.

Etter at Norge tok sølv i VM i 2017 og 2019, og deretter bronse i EM i 2020, trodde Nyegaard, som de fleste andre, at Sander Sagosen og de andre norske håndballherrene skulle bli «de neste store».

Det har foreløpig ikke blitt helt slik. I vinter endte VM i kvartfinalen, og det samme skjedde i OL denne uken. Norge møtte riktignok verdensmesterne Danmark i kvartfinalen, men allerede i de innledende kampene kunne man se at mye ikke stemmer like godt som før for Norge.

– Norge slo Frankrike nå i OL, men ellers har man tapt alle kampene mot topp fem-nasjoner i de siste to mesterskapene. Det er ikke tilfeldig, og det viser at noen nasjoner har beveget seg litt fremover. Så syns jeg ikke vi har sett så veldig store forbedringer hos Norge. Iallfall ikke i det offensive spillet, sier Discovery-ekspert og Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad.

Sommer-OL i Tokyo 2021

UTE: Bjarte Myrhol og Norge måtte se seg slått av Danmark i OL. Dermed røk de ut av kvartfinalen for andre mesterskap på rad.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det samme viser statistikken fra mesterskapene, som NRK har sammenlignet.

Mens deler av Norges spill, som for eksempel skudd fra seksmeter, har holdt seg relativt stabilt, er det flere viktige statistikker hvor pilen peker nedover for Christian Berges menn. Det er særlig disse:

Skudduttelling totalt

  • VM 2017: 62 prosent
  • VM 2019: 68 prosent
  • VM 2021: 62 prosent
  • OL 2021: 59 prosent

Antall kontringer per kamp

  • VM 2017: 8,7 kontringer i snitt per kamp (79/9)
  • VM 2019: 8,2 kontringer i snitt (82/10)
  • VM 2021: 6,14 kontringer i snitt (43/7)
  • OL 2021: 3,3 kontringer i snitt (20/6)

Uttelling vingskudd

  • VM 2017: 72 prosent
  • VM 2019: 78 prosent
  • VM 2021: 69 prosent
  • OL 2021: 64 prosent

Målvaktsredninger

  • VM 2017: 35 prosent
  • VM 2019: 33 prosent
  • VM 2021: 32 prosent
  • OL 2021: 29 prosent

I OL har Norge i tillegg hatt uvanlig svake tall på straffer (60 prosent treff) og uttelling på skudd fra bak i banen (37 prosent treff).

Hva er det egentlig som har skjedd?

Kontringsspillet som forsvant

Nyegaard peker på at i VM i 2017 var kontringsspillet en av Norges beste våpen, men det er så å si borte nå.

– Det har vist seg en antydning om at Norge ikke er det kontringslaget de var mer. Kontraspillet må bli bedre, og det blir det gjennom keeperspill. Keeperspillet har ikke vært godt nok. Du er nødt til å ha en god målvakt, sier han.

Sommer-OL i Tokyo 2021

NEDGANG: Torbjørn Bergerud og de andre målvaktene har hatt en dalende kurve siden 2017.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nyegaard peker på at selv om redningsprosenten bare går marginalt nedover, og egentlig ikke er så mye lavere enn man ser for eksempel hos mesterne Danmark, så er det gjerne akkurat den marginale prosenten som gjør at man bikker fra seier til tap i håndballkamper, som har en tendens til å være jevne.

– Niklas Landin står ikke med de store, flotte prosentene, men de beste står frem og viser det lille ekstra når de må, forklarer Nyegaard, som håper den kommende overgangen til danske GOG vil gi målvakt Torbjørn Bergerud mer spilletid som kan ta ham tilbake til 2017-formen.

Da kan fort kontringsspillet komme tilbake også.

Mangler bredde

Norge har hatt skader på sentrale spillere i de siste mesterskapene, og Nyegaard sier at dette er den største grunnen til at det går tråere.

Men det viser også en annen utfordring, mener han:

– Det er bare ikke den bredden som en del andre nasjoner har. Det som kjennetegner mange av lagene som har kommet til semifinale i OL, er at de har folk på benken som kan gå inn. Det har ikke Berge slik det ser ut nå, sier Nyegaard.

– Når Gøran Johannessen må hjem, er det ikke breddespillere som kan nærme seg ham. Så det er et godt bilde på at Norge virkelig er nødt til å jobbe med bredden, legger han til.

Sommer-OL i Tokyo 2021

MER BOM: Da Norge tok sølv i VM 2019, scoret Magnus Jøndal og de andre kantspillerne på 78 prosent av sjansene sine. I OL scoret de bare på 64 prosent.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Dette er også det ene Nyegaard mener man kanskje kan kritisere Berge for, at han ikke har prøvd å få litt flere spillere inn i laget.

– Han kunne kanskje spilt bredere. Men det skal sies at i de periodene Norge har spilt godt, har de også spilt tilnærmet til perfeksjon, sier han.

Gjekstad er enig med Nyegaard i at andre lag har utviklet seg mer enn Norge. Han er kanskje mest av alt forundret over den lave uttellingsprosenten i OL.

– Det ene er avslutningsteknikk på skudd. Noen av spillerne på laget er gode nok, men det mangler en god del. Så har vi det rent spillemessige. For eksempel pasninger ut til kant. Der er Danmark, Frankrike, Sverige bedre. Også på nøyaktige utspill. Der er de detaljene som skiller fra å være blant de beste til å være helt best. Der mener jeg det er en god del å hente, sier han.

– Jeg syns også at vi ser en tydelig trend med at de beste lagene har kantspillere som bidrar noe mer enn å bare være avsluttere. De bidrar mer i spillet, mens i Norge utvikler vi kantspillere som ikke gjør noe annet enn kontre og skyte når de blir spilt opp, og det tror jeg er en viktig del av utviklingen taktisk at de gjør noe mer enn å skyte når de får ballen.

Sommer-OL i Tokyo 2021

RIKTIG MANN: Ekspertene er sikre på at Christian Berge fortsatt kan lede Norge til et mesterskapsgull.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mener Berge er riktig mann

Den danske eksperten er imidlertid sikker på én ting. Christian Berge er fortsatt riktig mann til å snu den negative trenden. Men han sier det kommer til å kreve en stor jobb.

Hadde han trent Norge, hadde han spesielt prøvd å få til mer spill med syv mann i angrep.

– Å bare spille seks mot seks er ikke nok i dag. Norge må ha en dimensjon til å spille på, sier han.

Både Nyegaard og Gjekstad peker på en ting som taler for at Norge kan bli et topplag igjen: De beste spillerne på laget, er alle fortsatt relativt unge. Både Sander Sagosen, Gøran Johannessen, Magnus Aabelvik Røed, Harald Reinkind og flere andre skal alle ha mange gode år foran seg på håndballbanen.

– Det ligger et stort arbeid foran dem. Det er noen generasjonsskifter på gang, men Norge har et ungt lag dersom alle bare kan være med. Hvis Norge har friske spillere, så skal de nok komme seg tilbake, sier Nyegaard.

– Det positive er at vi har mange gode enkeltspillere i sin rette alder. Men man må ha et helt lag på det nivået Man spiller med seks utpå der. Da holder det at én ikke er på teknisk nivå. Da stokker spillet seg. Eller at man har en posisjon hvor motstander ser at «vi slipper her». Hvis en ikke har teknikken riktig inne så holder det til å ødelegge spillet, sier Gjekstad.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal