Full forvirring for Norges videre vei i VM: – Helt absurd

Med redninger i verdensklasse fra keeper Torbjørn Bergerud stakk Norge av med seieren i gruppefinalen mot Tyskland. Men hvordan veien blir for Norge videre, vet de ikke.

Håndball-VM herrer 2023: Hovedrunde Tyskland - Tyskland

RISTER PÅ HODET: Landslagssjef Jonas Wille.

– Det var en fysisk tøff kamp. Det er gøy at vi tar med oss seieren videre uten at vi brente altfor mye krutt i dag, sier Sander Sagosen til NRK etter 28–26 mot Tyskland.

Norge hadde ledelsen stort sett gjennom hele kampen, og da Torbjørn Bergerud var, som mot Qatar, i det umulige hjørnet, holdt det til å stå imot Tyskland og stjernespiller Juri Knorr.

– Det er utrolig imponerende. Slikt keeperspill kommer til å bli helt avgjørende for oss for å komme langt i dette mesterskapet, sier NRKs håndballekspert Håvard Tvedten.

– Det var fryktelig gøy og veldig morsomt. Dette var en artig kamp, sier Bergerud selv.

Nå venter Spania i kvartfinalen for Sagosen og co.

Men hvordan veien blir videre for Norge er høyst usikker. For landslagssjef Jonas Wille vet ikke om de skal bli i Polen til en eventuell semifinale, eller om de må reise til Sverige.

VERDENSKLASSE: Torbjørn Bergerud hadde en redningsprosent på 55 mot Tyskland.

– Veldig rart

En offisiell beskjed kommer nemlig ikke før kvartfinalene er spilt på onsdag. Det kan bety at Norge må planlegge å reise sent onsdag kveld, reise til Sverige på torsdag, før en semifinale venter på fredagen. Det får landslagssjefen til å reagere.

– Det er veldig overraskende. Jeg må innrømme at det høres veldig rart ut, men nå er det sånn, sier Wille til NRK.

NRKs håndballekspert reagerer med vantro.

– Det virker helt absurd. Det å stå etter å ha spilt en kvartfinale og skal forberede deg til semifinale, også får du ikke vite før sent på kvelden to dager før hvor du skal spille, det er for meg helt uvirkelig at de har klart å rote det til på den måten, sier Tvedten.

EM Håndball herrer 2018.

ABSURD: Det mener NRKs håndballekspert Håvard Tvedten om oppsettet til IHF.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har ikke svart på NRKs henvendelse, men den svenske VM-sjefen sier følgende til Aftonbladet:

– IHF/TV tar alltid offisielle beslutninger etter kvartfinalen. Men det finnes en offisiell oversikt, sier Krister Bergström.

Men i oversikten står det at semifinalen i det respektive land spilles enten mellom vinneren av kvartfinale 1 og 3 eller vinnerne av kvartfinale 2 og 4.

Det betyr at lag som Norge, Frankrike, Tyskland og Spania, ikke vet før på onsdag om de må reise fra Polen til Sverige eller ikke.

– Det er veldig vanskelig å forstå denne turneringen. Det er veldig tøft å spille på et såpass høyt nivå, samtidig som man må reise rundt. Det er galskap. Dette er mitt første VM, og det er veldig tøft, sier Tysklands Juri Knorr til NRK.

– Det er jo håpløst og fryktelig kjedelig for publikum, sier Wille til NRK.

Main Round - Germany v Norway

GALSKAP: Sier Tysklands stjernespiller Juri Knorr til NRK.

– Han har virkelig guts

Tysklands Knorr var virkelig på fra start i kampen mot Norge. Rhein-Neckar-spilleren dunket inn fire mål på 11 minutter, men flere viktige redninger fra Kristian Sæverås gjorde at Norge hadde en tomålsledelse etter halvspilt omgang.

Det var dog ingen tvil om hvem som var Tysklands farligste våpen. Knorr satte hele syv scoringer på 20 minutter.

xxBKKkirKSQ

STORSPILTE: Tysklands Juri Knorr.

Men for Norge var Sander Øverjordet et friskt pust da han ble byttet inn.

Først viste 26-åringen lekre kroppsfinter da han fintet seg forbi Tysklands forsvar og satte sin første scoring, før han viste at han hadde en solid slegge da han hamret inn 15–12 til Norge fra distanse.

– Han har virkelig guts i denne kampen og har lyst til å vise seg fram, sa NRK-kommentator Patrick Rowlands.

pDFDiwjljq8

POSITIV: Norge- og Kolding-spiller Sander Øverjordet.

Tyskland tok grep og byttet inn Andreas Wolff, som ikke trengte lang tid på å vise seg fram. Først reddet han straffekastet til Sander Sagosen, før han stoppet både Sebastian Barthold og Øverjordet.

Men Norge var tålmodige og smarte, og beholdt sin tomålsledelse da høyreving Kristian Bjørnsen ble spilt fri og satte 18–16 til pause.

– Har du sett?

I pausen hyllet Norges assistenttrener Martin Boquist omgangen til Øverjordet, men var klar på at Norge måtte ta enda mer hensyn til Juri Knorr.

Den tyske stjernen fortsatte storspillet i andre omgang og satte sin åttende scoring da Tyskland reduserte til 19-20, men så viste Bergerud frem keeperspill i verdensklasse, da han vartet opp med en dobbeltredning i Tysklands angrep.

– Har du sett for et målvaktspill, sa Viaplay-kommentator Daniel Høglund.

– Det var veldig godt. Det smaker alltid veldig godt å få noen redninger, sier Bergerud selv om dobbeltredningen.

cnibmlmk1ss

ENORM: Norges Torbjørn Bergerud.

Norges keeper hadde virkelig stengt butikken, og reddet Norge ved flere anledninger i en viktig periode i kampen. Og da Gøran Johannesen og Kevin Gulliksen satte to kjappe scoringer, var Norge foran med 22–20 med et kvarter igjen å spille.

Men Tyskland kjempet seg tilbake mesterlig, og da Norge ikke hang med i det hele tatt i forsvar, var tyskerne foran med 25–24 da Jannik Kohlbacher scoret i det 51. minutt.

Det ga særdeles spennende sluttminutter, men da Tysklands Luca Witzke fikk rødt kort etter å ha feid ned Gulliksen med benet, ble et nytt norsk håp tent.

Barthold satte den påfølgende straffen, mens Magnus Gullerud limte ballen i krysset. Og da Bergerud fortsatte storspillet og Magnus Abelvik Rød stupte inn med livet som innsats, ledet Norge plutselig 27–25.

Ledelsen klarte Norge å holde helt ut, selv om Cristoph Steinert satte et trøstemål til 26–28 i sluttsekundene.

Drillo, Wille

Dette er kvartfinalene i håndball-VM som spilles på onsdag:

Norge – Spania (18.00) og Frankrike – Tyskland (20.30) i Gdansk.

Danmark – Ungarn (18.00) og Sverige – Egypt (20.30) i Stockholm.

– Det er en 50/50-kamp, som lener litt i favør Norge, sier NRK-ekspert Tvedten om Norges muligheter mot Spania.

• Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

Nedregotten Skaslien
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

– Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

– Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

«Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»