Hopp til innhold

Full forvirring for Norges videre vei i VM: – Helt absurd

Med redninger i verdensklasse fra keeper Torbjørn Bergerud stakk Norge av med seieren i gruppefinalen mot Tyskland. Men hvordan veien blir for Norge videre, vet de ikke.

Håndball-VM herrer 2023: Hovedrunde Tyskland - Tyskland

RISTER PÅ HODET: Landslagssjef Jonas Wille.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det var en fysisk tøff kamp. Det er gøy at vi tar med oss seieren videre uten at vi brente altfor mye krutt i dag, sier Sander Sagosen til NRK etter 28–26 mot Tyskland.

Norge hadde ledelsen stort sett gjennom hele kampen, og da Torbjørn Bergerud var, som mot Qatar, i det umulige hjørnet, holdt det til å stå imot Tyskland og stjernespiller Juri Knorr.

– Det er utrolig imponerende. Slikt keeperspill kommer til å bli helt avgjørende for oss for å komme langt i dette mesterskapet, sier NRKs håndballekspert Håvard Tvedten.

– Det var fryktelig gøy og veldig morsomt. Dette var en artig kamp, sier Bergerud selv.

Nå venter Spania i kvartfinalen for Sagosen og co.

Men hvordan veien blir videre for Norge er høyst usikker. For landslagssjef Jonas Wille vet ikke om de skal bli i Polen til en eventuell semifinale, eller om de må reise til Sverige.

Håndball-VM herrer 2023: Hovedrunde Tyskland - Tyskland

VERDENSKLASSE: Torbjørn Bergerud hadde en redningsprosent på 55 mot Tyskland.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Veldig rart

En offisiell beskjed kommer nemlig ikke før kvartfinalene er spilt på onsdag. Det kan bety at Norge må planlegge å reise sent onsdag kveld, reise til Sverige på torsdag, før en semifinale venter på fredagen. Det får landslagssjefen til å reagere.

– Det er veldig overraskende. Jeg må innrømme at det høres veldig rart ut, men nå er det sånn, sier Wille til NRK.

NRKs håndballekspert reagerer med vantro.

– Det virker helt absurd. Det å stå etter å ha spilt en kvartfinale og skal forberede deg til semifinale, også får du ikke vite før sent på kvelden to dager før hvor du skal spille, det er for meg helt uvirkelig at de har klart å rote det til på den måten, sier Tvedten.

EM Håndball herrer 2018.

ABSURD: Det mener NRKs håndballekspert Håvard Tvedten om oppsettet til IHF.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har ikke svart på NRKs henvendelse, men den svenske VM-sjefen sier følgende til Aftonbladet:

– IHF/TV tar alltid offisielle beslutninger etter kvartfinalen. Men det finnes en offisiell oversikt, sier Krister Bergström.

Men i oversikten står det at semifinalen i det respektive land spilles enten mellom vinneren av kvartfinale 1 og 3 eller vinnerne av kvartfinale 2 og 4.

Det betyr at lag som Norge, Frankrike, Tyskland og Spania, ikke vet før på onsdag om de må reise fra Polen til Sverige eller ikke.

– Det er veldig vanskelig å forstå denne turneringen. Det er veldig tøft å spille på et såpass høyt nivå, samtidig som man må reise rundt. Det er galskap. Dette er mitt første VM, og det er veldig tøft, sier Tysklands Juri Knorr til NRK.

– Det er jo håpløst og fryktelig kjedelig for publikum, sier Wille til NRK.

Main Round - Germany v Norway

GALSKAP: Sier Tysklands stjernespiller Juri Knorr til NRK.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

– Han har virkelig guts

Tysklands Knorr var virkelig på fra start i kampen mot Norge. Rhein-Neckar-spilleren dunket inn fire mål på 11 minutter, men flere viktige redninger fra Kristian Sæverås gjorde at Norge hadde en tomålsledelse etter halvspilt omgang.

Det var dog ingen tvil om hvem som var Tysklands farligste våpen. Knorr satte hele syv scoringer på 20 minutter.

xxBKKkirKSQ

STORSPILTE: Tysklands Juri Knorr.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Men for Norge var Sander Øverjordet et friskt pust da han ble byttet inn.

Først viste 26-åringen lekre kroppsfinter da han fintet seg forbi Tysklands forsvar og satte sin første scoring, før han viste at han hadde en solid slegge da han hamret inn 15–12 til Norge fra distanse.

– Han har virkelig guts i denne kampen og har lyst til å vise seg fram, sa NRK-kommentator Patrick Rowlands.

pDFDiwjljq8

POSITIV: Norge- og Kolding-spiller Sander Øverjordet.

Foto: Piotr Hawalej / AP

Tyskland tok grep og byttet inn Andreas Wolff, som ikke trengte lang tid på å vise seg fram. Først reddet han straffekastet til Sander Sagosen, før han stoppet både Sebastian Barthold og Øverjordet.

Men Norge var tålmodige og smarte, og beholdt sin tomålsledelse da høyreving Kristian Bjørnsen ble spilt fri og satte 18–16 til pause.

– Har du sett?

I pausen hyllet Norges assistenttrener Martin Boquist omgangen til Øverjordet, men var klar på at Norge måtte ta enda mer hensyn til Juri Knorr.

Den tyske stjernen fortsatte storspillet i andre omgang og satte sin åttende scoring da Tyskland reduserte til 19-20, men så viste Bergerud frem keeperspill i verdensklasse, da han vartet opp med en dobbeltredning i Tysklands angrep.

– Har du sett for et målvaktspill, sa Viaplay-kommentator Daniel Høglund.

– Det var veldig godt. Det smaker alltid veldig godt å få noen redninger, sier Bergerud selv om dobbeltredningen.

cnibmlmk1ss

ENORM: Norges Torbjørn Bergerud.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norges keeper hadde virkelig stengt butikken, og reddet Norge ved flere anledninger i en viktig periode i kampen. Og da Gøran Johannesen og Kevin Gulliksen satte to kjappe scoringer, var Norge foran med 22–20 med et kvarter igjen å spille.

Men Tyskland kjempet seg tilbake mesterlig, og da Norge ikke hang med i det hele tatt i forsvar, var tyskerne foran med 25–24 da Jannik Kohlbacher scoret i det 51. minutt.

Det ga særdeles spennende sluttminutter, men da Tysklands Luca Witzke fikk rødt kort etter å ha feid ned Gulliksen med benet, ble et nytt norsk håp tent.

Barthold satte den påfølgende straffen, mens Magnus Gullerud limte ballen i krysset. Og da Bergerud fortsatte storspillet og Magnus Abelvik Rød stupte inn med livet som innsats, ledet Norge plutselig 27–25.

Ledelsen klarte Norge å holde helt ut, selv om Cristoph Steinert satte et trøstemål til 26–28 i sluttsekundene.

Les også: Wille satt ut av Drillo-spørsmål: – Herre Jesus

Drillo, Wille
Drillo, Wille

Dette er kvartfinalene i håndball-VM som spilles på onsdag:

Norge – Spania (18.00) og Frankrike – Tyskland (20.30) i Gdansk.

Danmark – Ungarn (18.00) og Sverige – Egypt (20.30) i Stockholm.

– Det er en 50/50-kamp, som lener litt i favør Norge, sier NRK-ekspert Tvedten om Norges muligheter mot Spania.

Siste nytt

 • LeBron James nærmer seg NBA-rekord

  LeBron James (38) sto for 28 poeng og ti målgivende da Los Angeles Lakers vant tirsdag. Han er nå kun 89 poeng fra å bli ligaens mestscorende gjennom tidene.

  Tirsdagens møte mellom basketballgigantene Lakers og New York Knicks ble en meget jevn affære. Lagene fulgte hverandre tett og tvang kampen ut i forlengning. Til slutt var det gjestene fra California som stakk av med seieren 129-123.

  Han er kun 88 poeng bak scoringsrekorden i NBAs grunnspill. Rekorden har stått siden Kareem Abdul-Jabbar valgte å legge skoene på hylla i 1989. (NTB)

  NBA: Los Angeles Lakers at New York Knicks
  Foto: Brad Penner / Reuters
 • Inter til semifinale i cupen

  Matteo Darmian scoret kampens eneste mål da Inter tok seg til semifinale i den italienske cupen tirsdag kveld.

  Motstander Atalanta kom til kampen i strålende form, men klarte aldri å sette Inter ordentlig på prøve. Dermed fortsetter jakten på nok en Coppa Italia-tittel for Inter. De er regjerende mestere.

  Onsdag og torsdag spilles de resterende kvartfinalene. Fiorentina - Torino og Roma - Cremonese spilles i dag, mens Juventus - Lazio sparkes i gang torsdag kveld.

  Coppa Italia - Quarter Final - Inter Milan v Atalanta
  Foto: DANIELE MASCOLO / Reuters
 • Blackburn Rovers videre i cupen

  Blackburn Rovers tirsdag gikk seirende ut av omkampen i FA-cupen mot Birmingham City. Nå venter Premier League-motstand i neste runde.

  Leicester City blir Blackburns motstander i den femte runden av FA-cupen.

  Det måtte ekstraomganger og et selvmål til for å sende Blackburn videre. Birminghams Auston Trusty, på lån fra Arsenal, satte ballen i eget nett i det 100. minutt, og dermed er Blackburn videre.

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Barrington Coombs / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste