Hopp til innhold

Tande-drama på bommen: – Et gufs forteller meg at noe er feil

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Da Daniel-André Tande (23) gjorde seg klar for å hoppe Norge til VM-gull, trodde han plutselig at noe var feil.

Se VM-gullet bli sikret

Laster innhold, vennligst vent..

Robert Johansson, Andreas Stjernen og Johann André Forfang sørget nemlig for at Tande hadde et enormt forsprang før siste, avgjørende hopp i lagkonkurransen.

Da kom også nervene.

Den individuelle verdensmesteren i skiflyging satte seg på bommen og så ned mot folkehavet i Oberstdorf.

Lyset var fortsatt gult da det slo ham:

– Jeg kommer på bommen og får et gufs gjennom kroppen, som forteller at nå er noe feil. Da poppet det inn i hodet mitt: «Har jeg sjekket bindingen?» Jeg var kjapt nedom og sjekket før jeg fikk grønt lys, og da var det bare å kjøre, sier Tande, som smiler av det han kaller «et drama inne i hodet».

Tande tror tankene gikk tilbake til fjorårets hoppuke, hvor 23-åringen glemte å sjekke bindingen før det avgjørende hoppet i Bischofshofen.

Den gangen glapp seieren.

– Jeg hadde en helt jævlig følelse i kroppen og var så nervøs. Jeg tror aldri jeg har vært så nervøs i hele mitt liv før, sier Tande til NRK.

– Helt rått

Tande forteller at han fikk en «vipp» ut fra hoppkanten, noe som i verste fall kunne ha ødelagt sistehoppet.

Den tanken rakk også å slå ham.

– Det var en merkelig følelse gjennom hele hoppet, sier Tande, som landet på «bare» 202,5 meter.

gullaget i hopp

GULLMIDDAG: Robert Johansson (f.v.), Daniel-André Tande, Andreas Stjernen og Johann André Forfang nøt en god middag sammen med resten av landslaget på Hotel Oberstdorf søndag kveld.

Foto: SINDRE MURTNES

– Jeg greier ikke å gjøre et like godt hopp. Jeg blir litt satt ut av situasjonen. Jeg klarte ikke å nyte det, fortsetter han.

Det klarte imidlertid lagkameratene som ventet på toppen av sletta. Sammen feiret de Norges andre strake laggull i skiflyging.

Forfang og Tande var regjerende mestere, mens Stjernen tok sitt første laggull.

Det var også Johanssons aller første mesterskapsmedalje.

– Det er utrolig stort. Dette er noe jeg drømt om lenge. Dette har vært en kjempeuke med fantastisk hopping. Det er utrolig godt å ta gull, sierStjernen til NRK.

– Beste laget i moderne tid

Johansson innrømmer at han ble preget av alvoret.

– Vi var favoritter i dag, og jeg skal innrømme jeg var på noe av mitt mest nervøse, men jeg syns det gikk veldig bra. Det er deilig å være en del av et norsk lag, sier Johansson.

Ski Flying World Championships

OVERLEGNE: Robert Johansson jubler etter et av sine hopp under lagkonkurransen søndag.

Foto: Michael Dalder / Reuters

VM-gullet sørget samtidig for at Norge tok sin sjette (!) strake lagseier i verdenscupen.

– Dette er imponerende. For et lag de norske hopperne er om dagen. Jeg kan ikke skjønne hvem som kan slå dem slik de hopper nå, sier NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier han stort sett har det «helt jævlig» under alle hopprenn, men søndag kveld koste han seg i Oberstdorf.

Bråthen bruker store ord for å beskrive dagens lag.

– Jeg tror det er det beste hopplaget vi noensinne har hatt. I hvert fall i moderne tider, sier Bråthen til NRK.

– Heldigvis har guttene bedre kontroll på nervene enn meg. Helt fantastisk. De er utrolig flinke. Dette betyr veldig mye. Det fører til økt interesse for hoppsporten, og vi håper det er flere gutter og jenter som vil prøve denne fantastiske idretten. Akkurat nå føles dette som en av de aller beste helgene jeg har vært med på i hoppsporten.

Tyskland skuffet

Det var på forhånd ventet at duellen skulle stå mellom Norge og Tyskland i Oberstdorf.

Andreas Wellinger (226 meter) tok også første stikk med 5,3 poeng ned til Robert Johansson (219,5 meter) i første omgang.

Så skulle duellen langt på vei bli avgjort:

Jubelbrølet fra rundt 20.000 tyskere gikk nemlig over i et sukk da både Stephan Leyhe og Markus Eisenbichler landet på 200 meter.

Dermed sørget Stjernen (231 meter) og Forfang (214 meter) for at avstanden ble på hele 45,1 poeng og 19,5 poeng ned til vertsnasjonen og Slovenia.

Tande (224 meter) rykket ytterligere fra i førsteomgang før han til slutt sikret laggullet.

Etter å ha dobbeltsjekket bindingen.

Se Tande gråte

Siste nytt

  • Gulliksen usikker før den svenske cupfinalen

    Tobias Gulliksen måtte stå over Djurgårdens 1-0-seier over Gais grunnet en skade i kneet søndag kveld. Dermed står cupfinalen i fare for nordmannen.

    – Det har litt bedre, men vi får se. Kneet er hovent, så vi sjekker i morgen, sa han til Aftonbladet.

    Gulliksen var ikke med i kamptroppen etter at han pådro seg en skade. Allerede er det duket for cupfinale mot Erik Botheims Malmö.

    Europa conference leauge 2023/2024 : Bodø/Glimt - Ajax (1-2 e.e.o.)
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal