Hopp til innhold

Solbakken etter ny Norge-nedtur: – Må legge oss flate

Det ble nedtur for de norske landslagsherrene på Ullevaal fredag. Etter kampslutt ga også publikum verbalt uttrykk for skuffelsen.

Solbakken ødegaard

NYTT TAP: Martin Ødegaard, Ståle Solbakken og resten av det norske landslaget måtte se at det ble tap hjemme mot Tsjekkia.

Foto: BILDBYRÅN

Norge hadde flere store sjanser og tok ledelsen hjemme mot EM-klare Tsjekkia, men gjestene snudde kampen og vant 2–1 på Ullevaal stadion fredag kveld.

Da dommeren blåste av kampen, ble de norske spillerne møtt av pipekonsert fra publikum.

Det er første gang under Ståle Solbakkens regjeringstid på Ullevaal.

– Det hørte ikke jeg. Jeg var kjapt inne. Jeg skulle finne frem noen bilder, men det er aldri hyggelig, det, sier Solbakken til NRK etter kampen.

– Hva gjør det med deg?

– Det må vi leve med. Sånn er fotballen. Det er følelser og det skal vi takle, sier landslagssjefen.

Norge Tsjekkia

Carl-Erik Torp, NRKs fotballekspert, er ikke imponert av det han fikk se av Norge på Ullevaal fredag kveld.

– Veldig skuffende. En ting er scoringene vi får imot oss, men utviklingen av kampen har vært dårlig. Tsjekkia har tatt mer og mer over, Norge sprekker opp og strukturen er ikke like god. Og igjen slipper vi inn enkle mål, det var nesten scoring før frisparket ble lagd også, da var Tsjekkia på vei igjennom, sa Torp mot slutten av kampen.

– Det er en grunn til at dette laget ikke går til mesterskap. Vi har spilt en god kamp, lekt oss i perioder og vært overlegne, men den defensive strukturen er for dårlig. Det blir igjen skjebnesvangert, la Torp til.

– Må legge oss flate

Landslagstrener Ståle Solbakken er særlig oppgitt over måten Norge slapp inn det første målet, hvor tre tsjekkiske spillere fikk stå helt umarkert fem meter fra mål.

– Vi må bare legge oss flate og si at vi ikke kan slippe inn slike mål, sier Solbakken på pressekonferansen, og beskriver det som «deja vu» for det norske laget.

– Det må vi legge oss flate for og si at det kan vi ikke gjøre på dette nivået, fortsetter landslagssjefen.

– Det handler om ryggmargsrefleksen til spillerne når alarmen, som jeg snakker om, går. Der mister vi hodet, mener Solbakken.

Ødegaard: – Surt

Norge-kaptein Martin Ødegaard spilte en god kamp fredag. Han er skuffet over at det endte med tap.

– Det er surt å tape en kamp vi styrer og dominerer. Igjen skjer litt av det vi har opplevd før, at vi er gode på mye, men slipper inn litt enkle mål og får ikke nok ut av det offensive spillet til å score flere, så det var litt blanda følelser. Vi gjør mye bra mot et lag som er kvalifisert til mesterskap, men det er surt at det ender sånn her igjen, sier Ødegaard til NRK.

– Dere slipper inn seine baklengsmål gang på gang. Hva er det som skjer?

– Det er et frispark som går i mål, svarer kapteinen.

Thorstvedt

NEDTUR: Norge tapte hjemme mot Tsjekkia. Her innbytterne Kristian Thorstvedt (venstre) og Jørgen Strand Larsen (høyre).

Foto: BILDBYRÅN

Bobb-magi til ingen nytte

Norge hadde overtaket fra start i fredagens kamp. Etter flere glimt av spennende nærteknikk tidligere i kampen, var det duket for Oscar Bobb-show etter 19 minutter.

20-åringen driblet seg lekkert forbi to tsjekkiske spillere, før han fra kort hold satte ballen elegant i mål.

– For en fotballspiller Oscar Bobb er, og kommer til å bli. Han er bare unggutten fortsatt, men hjelpe meg, de fremmøtte har fått valuta for pengene allerede. Han har noen herlige detaljer, han har så høy selvtillit og så god teknikk, sa Torp om 1-0-scoringen.

Bobb: – Jeg nøt det

Oscar Bobb selv beskriver scoringen slik:

– Jeg fikk ballen av Fredrik Bjørkan. Så er det to spillere og en åpning i mellom, også la jeg den i nærmeste, sier han til NRK.

Han fikk spille i favorttposisjonen ute til høyre, et trekk Solbakken gjorde for å få ham nærmere Martin Ødegaard.

Den kombinasjonen liker Bobb:

– Jeg nøt det. Det var en drøm og veldig kult. Føltes bra, sier han.

Ødegaard selv er fornøyd med starten på det nye samarbeidet.

– Jeg synes det fungerte bra. Han gjør en veldig god kamp igjen og viser igjen fram alle kvalitetene han har, scorer et fint mål og gjør mye bra. Han er god, han, roser Ødegaard.

Oscar Bobb

Oscar Bobb briljerte da han kjørte slalom mellom Tjekkerne i landskampen mot Tjekkia.

Tsjekkisk utligning: – Brutalt

Den norske gleden skulle vise seg å bli kortvarig. Et drøyt kvarter senere utlignet midtstopper David Zima, da han sammen med to andre lagkamerater fikk gå opp mutters alene inne i Norges 16-meter.

Fra fem meter gjorde han ingen feil og headet inn utligningen.

– Fotball er brutalt. Dette er akilleshælen til Norge, og litt av grunnen til at vi ikke skal spille mesterskap til sommeren, er at forsvarsspillet er for ustabilt, sa Torp, og fortsatte:

– Det er faktisk tre tsjekkere som står helt alene på femmeteren og i kø for å plassere den i mål. Altfor enkelt, og dette er Solbakkens bekymring, hvorfor kommer disse baklengsmålene så enkelt.

Hos TV 2 trakk Møller frem at det bare var å «trekke en kølapp» for de tsjekkiske spillerne inne foran mål.

– Sånn kan det ikke se ut, sa han.

Kritisk til keeperspillet

I den andre omgangen hadde Norge en rekke store sjanser i åpningsminuttene. Blant annet fikk Erling Braut Haaland sjansen med en heading fra kort hold, men uten at han klarte å overliste den tsjekkiske keeperen.

Med et kvarter igjen av kampen ble også både Haaland og Bobb byttet ut.

– Det var ikke dagen til Erling Braut Haaland. Han har fått til veldig lite, sa Møller da stjernespissen ble byttet ut.

Haaland bom

BOM: Erling Braut Haaland hadde flere sjanser, men fikk ikke ballen i mål mot Tsjekkia.

Foto: NTB

Istedenfor var det Tsjekkia som fikk ballen i mål fem minutter før slutt, da Tsjekkia fikk et frispark fra drøyt 20 meter. Antonin Barak skrudde ballen fint rundt muren og bak Ørjan Håskjold Nyland.

– Litt kritikkverdig keeperspill. Det er høyt oppi hjørnet og hardt, men der skal Nyland være, det er i keeperhjørnet, sier Torp om 1-2-scoringen.

– Uansett om det er fint oppe i hjørnet, så skal Ørjan Nyland være der og ta den. Sikten kan være dekket, men han blir lokket litt over til den ene siden. Der skal han stå og der skal han ta ballen. Dessverre, sa Møller.

Kamper med en viss betydning

Det blir ikke noe EM i sommer for Norge. Mens nasjoner som Island, Finland og Estland spilte EM-kvalifiseringskamper torsdag, er håpet ute for det norske laget.

Dermed er det VM i 2026 som igjen blir det neste store målet for Ståle Solbakken og co. I den sammenhengen har også samlingens kamper mot Tsjekkia og Slovakia en viss betydning.

Norge er for øyeblikket nummer 46 på Fifa-rankingen, med både Tsjekkia (nummer 40) og Slovakia (nummer 48) like rundt seg.

For øyeblikket er Norge med det nummer 24 (23 hvis man trekker fra Russland) av de europeiske lagene, en plassering Norge må holde for å bli blant de tolv lagene som blir seedet på nivå to i VM-kvalifiseringen.

PS! Tidligere denne uken ble de nye norske landslagsdraktene presentert. Fredag spilte de i de nye bortedraktene ettersom de nye hjemmedraktene ikke hadde kommet frem i tide.

Landslagsdrakt vs Hamar Idrettslag

Hamar-klubb ut mot landslagets nye drakt: – Provoserende

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Norske seilere viste storform

    Mina Mobekk og Line Flem Høst sørget for norsk 2.- og 3.-plass i OL-klassene brettseiling og laser i verdenscupen i Hyères i Frankrike denne helgen.

    Mobekk konkurrerte i brettseiling og sikret 2.-plass, mens Høst sikret bronsen i laser. Det er årsbeste for Høst denne sesongen.

    – Vi har ett sterkt lag som er godt forberedt til årets høydepunkt, sommer-OL i Paris. Det kommer til å bli noen spennende uker i Marseille der seilingen skal foregå. Verdenscupregattaen i Hyères var svært krevende med skiftende forhold – fra vindstille til Mistral-vind (40 knop). Våre norske seilere taklet det uforutsette godt og er på vei mot sine beste prestasjoner, sier sportssjef i Norges Seilforbund Eirik Verås Larsen.

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Juel og Solbakken sikret femteplass i ro-EM

    Den norske duoen i dobbeltsculler endte på 5.-plass i en finale der rumenske Andrei-Sebastian Cornea og Marian Enache vant suverent.

    Tyskland tok sølv og Italia bronse. Det skilte vel elleve sekunder opp til seierspallen for Juel og Solbakken.

    De forsøker å feste grepet om den norske OL-plassen i dobbeltsculler foran lekene i Paris. Oscar Helvig og Kristoffer Brun kvalifiserte inn den norske båten, og per nå er det et jevnt løp mellom de to roduoene om hvem som skal til OL.

    I verdenscupregattaen i Varese tidligere i måneden var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    (NTB)

    OhNKv4qQYNk
    Foto: NTB
  • Helseth og Kavlie viste storform før OL: – De seiler opp som en av favorittene

    Thea Helseth og Inger Seim Kavlie sikret historisk EM-gull i dobbeltsculler-klassen i Ungarn.

    – De seiler opp som en av favorittene i OL, kommenterte Pål Thomassen for NRK.

    – Det var strålende, helt utrolig. Jeg sitter med en klump i halsen, dette har vi ventet på i 20 år, sa ekspertkommentator Lars Bjønness.

    Duoen åpnet sterkt og var elleve hundredeler bak Litauen ved 500 meter. Romania fulgte like etter. Disse tre nasjonene fulgte hverandre tett gjennom hele løpet. Norge fikk imidlertid en halv båtlengde ned til Litauen da det nærmet seg 1500 meter.

    De holdt avstanden og rodde inn til historisk seier, 2 sekunder foran Litauen. Romania sikret bronse.

    De norske jentene slo Romania i forsøksheatet og gikk direkte til finalen. Romania har ikke har blitt slått siden 2019.

    Jenny Rørvik, som har rodd sammen med Helseth i to år, måtte imidlertid bli hjemme etter at landslagssjefen bestemte seg for å splitte duoen. Dette ble gjort for å finne den beste båten til OL i Paris.

    – All ære til treneren og de andre som turte å ta den litt tøffe avgjørelsen om å splitte en båt som ble nummer to i verdenscupen, og prøve en ny båt her. Det står det all respekt av, sier Bjønness.

    Roforbundet har ikke tatt ut utøverne ennå. I forkant av EM uttalte forbundet at det skulle sende de utøverne «med størst prestasjonspotensial i form av plassering i OL/PL i Paris»

    Roing
    Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal