Hopp til innhold

Rop fra publikum ødela for motivasjonen – gullrekka brutt for Thingnes Bø

Norge var store favoritter på herrestafetten, men fikk en marerittdag i Oberhof. Dermed ble det ikke et sjette strake VM-gull for Johannes Thingnes Bø. Det skjønte han allerede i siste sving.

VM i skiskyting 2023: Stafett 4 x 75 km, menn

MISTET MOTIVASJONEN: Johannes Thingnes Bø ble sendt ut som ankermann, men måtte hente inn et stort forsprang. I siste sving drepte publikum all motivasjon.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Det er synd. Vi ga det et forsøk hele gjengen, og mer kunne vi ikke få i dag, sier Johannes Thingnes Bø etter sølvet.

På lag sammen med Vetle Sjåstad Christiansen, Tarjei Bø og Sturla Holm Lægreid kunne man nesten skrive ut gullet på forhånd.

Men slik ble det altså ikke.

– Jeg er overrasket. Dette er en skrell, sier NRK-ekspert Synnøve Solemdal etter at Frankrike tok gull.

Germany Biathlon World Championships

IKKE HELT FORNØYD: Johannes Thingnes Bø etter VM-sølv. Her sammen med Velte Sjåstad Christiansen, Tarjei Bø og Sturla Holm Lægreid.

Frankrike

JUBEL: Frankrike med Fabien Claude, Antonin Guigonnat, Emilien Jacquelin og ankermann Quentin Fillon-Maillet kunne feire VM-gull.

Dermed ble drømmen om å ta syv av syv VM-gull knust for Thingnes Bø. Det i svært utfordrende vindforhold i Oberhof.

– Når tenkte du at det ikke gikk?

– Det var da jeg runda svingen og jeg hørte fem kjappe «ja, ja, ja» fra publikum. Da mista jeg motivasjonen, sier stryningen.

VM-kongen ble sendt ut som ankermann og måtte ta igjen et stort forsprang etter Christiansen, Bø og Lægreids løp.

– Det var ikke så mye å lure på. Jeg måtte prøve å ta igjen hele veien, for man går for gull på en måte, sier Thingnes Bø.

– Mitt livs kamp

Christiansen var først ut for Norge og bommet to ganger på sin første skyting. Det betydde 20. plass og 22,5 sekunder bak ledende Tyskland.

Geilingen tok igjen hele forspranget til andre skyting, men hadde da kanskje brukt litt mye krefter. For da ventet to nye bom, og Norge måtte bruke to nye ekstraskudd. Da Tarjei Bø vekslet med Christiansen var Norge hele 59,2 sekunder bak ledende Frankrike.

– Det var mitt livs kamp. Det var knallhardt. Når man først har begynt å kjempe og begynt å bruke tid så må man fortsette å gjøre det og helst unngå strafferunden. Det gikk mye tid det merket jeg, men jeg er glad jeg klarte å få de ned til slutt, sier Christiansen.

Bø startet sin opphenting med fem blinker rett ned på sin liggende skyting, men på andre skyting blåste vinden kraftig opp i Oberhof. Stryningen ble stående lenge for å få kontroll på børsa si i den kraftige vinden. Så kom det en bom på første, tredje og femte skyting.

På ekstraskuddene bommet Bø igjen, og måtte ut i strafferunde. Da Sturla Holm Lægreid skulle ut var de over minuttet bak Tsjekkia og Frankrike i front.

– Det er nok halvveis-smil på hele gjengen her. Men vi setter nok pris på disse medaljene når vi får det litt på avstand. Men klart, vi var favoritter og vi hadde lyst til å klare det, sier Tarjei Bø.

– Kjipt

Mens Norge slet var det franske laget i superform. Emilien Jacquelin viste gammel storhet da han leverte en lynrask serie på 22,5 sekunder og skjøt fullt hus. Sturla Holm Lægreid svarte med like mange treff på sin første skyting, men Norge var fortsatt 1,02 minutter bak Frankrike etter 19,2 kilometer.

Men da Jacquelin bommet fire ganger på sin stående skyting og måtte ut i strafferunde, åpnet muligheten seg for Lægreid. Han skjøt ned to blinker, før vinden blåste kraftig opp. Da bommet Lægreid på fire skudd, og måtte ut i strafferunde.

– Der tror jeg gullsjansen gikk, sa NRK-ekspert Ola Lunde.

– Det å bruke 20 sekunder på å få ned blinker, da kunne man like greit gått strafferunden. Det er tida fra start til slutt som teller, og jeg endte med strafferunde som er kjipt, men jeg tok inn 20 sekunder på etappen min, så jeg er fornøyd med den vurderingen, det kunne gått mye verre, sier Lægreid.

Skyting i forrykende fart

Bæringen leverte en heroisk innsats på sin vei til veksling med VM-kongen Johannes Thingnes Bø. 49,5 sekunder bak ble Thingnes Bø sluppet ut, og han hadde bare sitt sjette VM-gull i tankene.

– Men det henger i en veldig tynn tråd, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Og da Thingnes Bø bommet tre ganger og måtte bruke alle ekstraskudd på sin første skyting var tråden enda tynnere.

– Jeg tror vinden løyet bitte litt på slutten der, det var litt lettere på ekstraskuddene. Men det var skikkelig synd for stafetten, for vi begynte å nærme oss litt, sier mannen med fem VM-gull i bagasjen.

Både Thingnes Bø og Quentin Fillon Maillet skjøt fulle hus på siste skyting i en forrykende fart.

– Jeg skjønte han hadde gode forhold. Da gikk jeg inn i modusen om at det kanskje var litt lite vind nå, og da plaffa jeg dem ned selv. Da var det vi som var litt heldige med vinden, sier ankermannen.

Men det ble for langt for VM-kongen å ta igjen et forsprang på 32,9 sekunder, og den store drømmen om å ta alle gullene i VM ble med en drøm.

Siste nytt

  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP
  • Fenomenet Wembanyama enstemmig valgt til årets rookie i NBA

    Victor Wembanyama levde opp til de enorme forventningene i debutsesongen i NBA. Han ble enstemmig valgt til årets rookie.

    Det franske fenomenet ble oppført på førsteplass på samtlige 99 stemmesedler. Selv om han spilte for et dårlig lag (San Antonio Spurs, som vant bare 22 kamper), leverte han prestasjoner som ikke er sett før.

    Wembanyama endte med snitt på 21,4 poeng, 10,6 returer, 3,9 assist, 3,6 blokkerte skudd og 1,2 ballerobring per kamp. Ingen spiller har i sin første sesong hatt så gode tall i alle de kategoriene.

    Phoenix Suns forward Kevin Durant fouls San Antonio Spurs center Victor Wembanyama
    Foto: AP
  • Træen måtte bryte Giro d'Italia – Milan endelig til topps

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen. Jonathan Milan vant tirsdagens etappe.

    Siden hans forrige seier i Giroen, hadde Milan fem 2.-plasser før triumfen endelig kom i tirsdagens spurt. Italieneren vant etappen foran Kaden Groves og Phil Bauhaus.

    – Etter fem 2.-plasser er det lett å unna ham denne seieren, utbrøt Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting som følge av lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    – Jeg må dessverre fortelle at jeg bryter Giroen. Smertene ble for store, og det var ikke fornuftig å fortsette. Jeg synes det er veldig kjipt å måtte gi meg, men nå skal jeg hjem og restituere og fokusere på resten av sesongen, sier Træen i en video Bahrain-Victorious har publisert på X.

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal