Hopp til innhold

Rop fra publikum ødela for motivasjonen – gullrekka brutt for Thingnes Bø

Norge var store favoritter på herrestafetten, men fikk en marerittdag i Oberhof. Dermed ble det ikke et sjette strake VM-gull for Johannes Thingnes Bø. Det skjønte han allerede i siste sving.

VM i skiskyting 2023: Stafett 4 x 75 km, menn

MISTET MOTIVASJONEN: Johannes Thingnes Bø ble sendt ut som ankermann, men måtte hente inn et stort forsprang. I siste sving drepte publikum all motivasjon.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Det er synd. Vi ga det et forsøk hele gjengen, og mer kunne vi ikke få i dag, sier Johannes Thingnes Bø etter sølvet.

På lag sammen med Vetle Sjåstad Christiansen, Tarjei Bø og Sturla Holm Lægreid kunne man nesten skrive ut gullet på forhånd.

Men slik ble det altså ikke.

– Jeg er overrasket. Dette er en skrell, sier NRK-ekspert Synnøve Solemdal etter at Frankrike tok gull.

Germany Biathlon World Championships

IKKE HELT FORNØYD: Johannes Thingnes Bø etter VM-sølv. Her sammen med Velte Sjåstad Christiansen, Tarjei Bø og Sturla Holm Lægreid.

Frankrike

JUBEL: Frankrike med Fabien Claude, Antonin Guigonnat, Emilien Jacquelin og ankermann Quentin Fillon-Maillet kunne feire VM-gull.

Dermed ble drømmen om å ta syv av syv VM-gull knust for Thingnes Bø. Det i svært utfordrende vindforhold i Oberhof.

– Når tenkte du at det ikke gikk?

– Det var da jeg runda svingen og jeg hørte fem kjappe «ja, ja, ja» fra publikum. Da mista jeg motivasjonen, sier stryningen.

VM-kongen ble sendt ut som ankermann og måtte ta igjen et stort forsprang etter Christiansen, Bø og Lægreids løp.

– Det var ikke så mye å lure på. Jeg måtte prøve å ta igjen hele veien, for man går for gull på en måte, sier Thingnes Bø.

– Mitt livs kamp

Christiansen var først ut for Norge og bommet to ganger på sin første skyting. Det betydde 20. plass og 22,5 sekunder bak ledende Tyskland.

Geilingen tok igjen hele forspranget til andre skyting, men hadde da kanskje brukt litt mye krefter. For da ventet to nye bom, og Norge måtte bruke to nye ekstraskudd. Da Tarjei Bø vekslet med Christiansen var Norge hele 59,2 sekunder bak ledende Frankrike.

– Det var mitt livs kamp. Det var knallhardt. Når man først har begynt å kjempe og begynt å bruke tid så må man fortsette å gjøre det og helst unngå strafferunden. Det gikk mye tid det merket jeg, men jeg er glad jeg klarte å få de ned til slutt, sier Christiansen.

Bø startet sin opphenting med fem blinker rett ned på sin liggende skyting, men på andre skyting blåste vinden kraftig opp i Oberhof. Stryningen ble stående lenge for å få kontroll på børsa si i den kraftige vinden. Så kom det en bom på første, tredje og femte skyting.

På ekstraskuddene bommet Bø igjen, og måtte ut i strafferunde. Da Sturla Holm Lægreid skulle ut var de over minuttet bak Tsjekkia og Frankrike i front.

– Det er nok halvveis-smil på hele gjengen her. Men vi setter nok pris på disse medaljene når vi får det litt på avstand. Men klart, vi var favoritter og vi hadde lyst til å klare det, sier Tarjei Bø.

– Kjipt

Mens Norge slet var det franske laget i superform. Emilien Jacquelin viste gammel storhet da han leverte en lynrask serie på 22,5 sekunder og skjøt fullt hus. Sturla Holm Lægreid svarte med like mange treff på sin første skyting, men Norge var fortsatt 1,02 minutter bak Frankrike etter 19,2 kilometer.

Men da Jacquelin bommet fire ganger på sin stående skyting og måtte ut i strafferunde, åpnet muligheten seg for Lægreid. Han skjøt ned to blinker, før vinden blåste kraftig opp. Da bommet Lægreid på fire skudd, og måtte ut i strafferunde.

– Der tror jeg gullsjansen gikk, sa NRK-ekspert Ola Lunde.

– Det å bruke 20 sekunder på å få ned blinker, da kunne man like greit gått strafferunden. Det er tida fra start til slutt som teller, og jeg endte med strafferunde som er kjipt, men jeg tok inn 20 sekunder på etappen min, så jeg er fornøyd med den vurderingen, det kunne gått mye verre, sier Lægreid.

Skyting i forrykende fart

Bæringen leverte en heroisk innsats på sin vei til veksling med VM-kongen Johannes Thingnes Bø. 49,5 sekunder bak ble Thingnes Bø sluppet ut, og han hadde bare sitt sjette VM-gull i tankene.

– Men det henger i en veldig tynn tråd, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Og da Thingnes Bø bommet tre ganger og måtte bruke alle ekstraskudd på sin første skyting var tråden enda tynnere.

– Jeg tror vinden løyet bitte litt på slutten der, det var litt lettere på ekstraskuddene. Men det var skikkelig synd for stafetten, for vi begynte å nærme oss litt, sier mannen med fem VM-gull i bagasjen.

Både Thingnes Bø og Quentin Fillon Maillet skjøt fulle hus på siste skyting i en forrykende fart.

– Jeg skjønte han hadde gode forhold. Da gikk jeg inn i modusen om at det kanskje var litt lite vind nå, og da plaffa jeg dem ned selv. Da var det vi som var litt heldige med vinden, sier ankermannen.

Men det ble for langt for VM-kongen å ta igjen et forsprang på 32,9 sekunder, og den store drømmen om å ta alle gullene i VM ble med en drøm.

Siste nytt

 • Ruud serverte lekkerbisken – klar for semifinale med Nadal

  Casper Ruud henrykket både publikum og makker Rafael Nadal med et sjeldent trickslag da duoen tok seg til semifinale i double i ATP-turneringen i Båstad.

  «Ruudal», som en ung tilskuer hadde skrevet på en plakat, vant 6-4, 3-6, 12-10 over franske Théo Arribagé og russiske Roman Safiullin.

  Ruud og Nadal avverget en matchball på 9-10 i matchtiebreak før de vendte til seier.

  Tennis, ATP 250, Nordea Open, Day 1
  Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN
 • Carapaz tok Ecuadors første etappeseier i Tour de France – Evenepoel tok innpå Pogacar

  Rundt åtte minutter foran sammenlagtfavorittene syklet Richard Carapaz i ensom majestet inn til sin første etappeseier i Tour de France.

  Like før toppen i det nest siste fjellet støtet Tadej Pogacar seg fra favorittgruppen, og fikk luke ned til Jacob Vingegaard og Remco Evenepoel. Men i utforkjøringen ble han hentet inn igjen.

  I den siste bakken var det Evenepoel som var sterkest av sammenlagtrytterne. Han tok inn 10 sekunder på Pogacar og 12 sekunder på Vingegaard. Like før mål spurtet Pogacar fra Vingegaard og økte ledelsen i sammendraget med 2 små sekunder.

  Det var på forhånd ventet at det ville bli en bruddetappe og det ble en ellevill bruddkamp i flere mil. Lagsjef i Uno-X, Thor Hushovd, hadde varslet at det norske laget skulle prøve å få Tobias Halland Johannessen i brudd, men det lyktes ikke for den norske 24-åringen, til tross for flere forsøk.

  – Det er frustrerende, jeg gjør vel samme feil som sist, sier Halland Johannessen til TV 2.

  Istedenfor hadde Uno-X Magnus Cort i et firemannsbrudd, mens Jonas Abrahamsen, Odd Christian Eiking og Johannes Kulset alle kom seg med i en bruddgruppe på over 40 ryttere som kom seg av gårde fra hovedfeltet med fem-seks mil igjen.

  – Det var brutalt og full gass fra start, sier Johannes Kulset til TV 2 etter etappen.

  Med 17 kilometer igjen støtet Simon Yates fra den utvidede utbrytergruppen. Richard Carapaz hentet etter hvert inn Yates fire kilometer fra toppen av den nest siste stigningen.

  I det bratteste partiet støtet Carapaz fra Yates og kjørte inn til etappeseier.

  Uno-X Mobility-rytter Magnus Cort kom på 7. plass etter en lang dag i brudd. Johannes Kulset ble beste norske rytter med sin 19. plass.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Allan Saint-Maximin på lån til Fenerbahçe

  Den tidligere Premier League og Newcastle-stjernen Allan Saint-Maximin går på lån til den tyrkiske klubben Fenerbahçe ut neste sesong.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider onsdag.

  Saint-Maximin signerte for den saudiarabiske klubben Al-Alhi i fjor sommer, og er nå klar for europeisk klubbfotball igjen.

  Der får han José Mourinho som trener etter at han signerte for den tyrkiske klubben tidligere i sommer.

  MBMlneoLs14
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal