Hopp til innhold

Norge har fått bøter for regelbrudd i hver EM-kamp

MALMÖ (NRK): Norge har vunnet alle sine fire EM-kamper, men de har også fått fire bøter for å bryte utstyrsreglene til Det internasjonale håndballforbundet.

Sander Sagosen

KOSTER DYRT: Det er denne type shorts Det internasjonale håndballforbundet har gitt Norge bøter for.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Det er ikke bare vanlige spilleregler håndballagene må forholde seg til på banen i EM-arenaene. Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har også en rekke regler når det kommer til utstyret som brukes i kamp.

Disse har Norge brutt ved gjentatte anledninger i mesterskapet, bekrefter Det europeiske håndballforbundet (EHF) overfor NRK.

Feil farge

Du har kanskje lagt merke til den trange shortsen blant andre Sander Sagosen spiller med under den vanlige shortsen? I Trondheim var denne kompresjonsshortsen sort. Men ifølge regelverket må denne type plagg være i lik farge som den dominerende fargen på drakta.

Dermed fikk Norge bot etter hver kamp i gruppespillet.

– Vi må forholde oss til regelverket som er, og får skjerpe oss i tiden fremover, erkjenner generalsekretær i Norge håndballforbund, Erik Langerud.

Til første kamp i Malmö hadde landslaget forsøkt å løse problemet, men EHF mente fargen fortsatt ikke var lik nok, og ga igjen Norge bot for regelbrudd.

k9VcFDLN6BQ

NY SHORTS: Mot Ungarn-kampen hadde teamet rundt landslaget funnet en shorts som matchet bedre. Det var ikke godt nok for EHF.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– På den ene siden så har vi forsøkt å gjøre endringer underveis, til noe som er veldig likt, så vi synes det er pirkete, men på den andre siden så visste vi om dette, så vi burde vært bedre forberedt også, og får se oss litt i speilet, forteller Langerud til NRK.

Dyr feil

Generalsekretæren anslår at de har betalt 7000 euro, eller rundt 70.000 norske kroner for feil bruk av shorts.

– Det var 1000 euro i bot første gang, og 2000 euro den neste gangen. Det blir mye penger som vi gjerne skulle brukt på noe annet, sier han.

NRKs håndballeekspert mener EHF er urimelige.

– Det er helt idiotisk. Det er for pirkete på noe som er så uviktig i en håndballkamp. Hadde det gitt en reell fordel så hadde jeg skjønt det, men bot for litt feil farge på en shorts faller for sin egen urimelighet, sier Håvard Tvedten.

EHF viser til utstyrsreglene til Det internasjonale håndballforbundet.

– Forbundene er informert i detalj om disse forskriftene ved en rekke anledninger, skriver kommunikasjonssjef Thomas Schöneich i en e-post.

 • Norge spiller sin neste EM-kamp mot Sverige. Den går direkte på NRK Sport kl. 18.30 søndag.
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Pogacar rykket til ny Giro-seier i grisevær

  Tadej Pogacar slo til med litt over én kilometer igjen og vant for femte gang i årets Giro d'Italia. Suksessen kom på en nedkortet fjelletappe.

  I rosa ledertrøye var sloveneren sterkest i en svært bratt stigning mot mål i Santa Cristina Valgardena. Uanstrengt tok Pogacar ledelsen med 700 meter igjen og tråkket inn til soloseier.

  Pogacar hadde en sammenlagtledelse på 6.41 minutter til Geraint Thomas før tirsdagens kjøring.

  Opprør i Giro-feltet tvang arrangøren til å endre på onsdagens løypeprofil. Starten ble flyttet til etter fjellpasset i Umbrasil, og etappen ble kortet ned fra 206 til 118,7 kilometer. Både ryttere og lag truet med å utebli hvis det ikke kom endringer.

  Årsaken til misnøyen var varsel om dårlig og kaldt vær i det nevnte fjellpasset. Juryen drøyde med å ta en avgjørelse, og den var fortsatt ikke tatt da den planlagte starten i Livigno skulle ha vært. (NTB)

  xVG8KBL2s3g
  Foto: AP
 • Ronaldo tatt ut til EM

  Cristiano Ronaldo (39) er blant Portugals utvalgte og spiller i sommer sitt sjette EM-sluttspill i fotball. Ingen før ham har kommet opp i et slikt antall.

  Angrepsveteranen delte rekorden på fem europamesterskap med Spanias keeperikon Iker Casillas. Ronaldo blir også spilleren i årets sluttspill med flest internasjonale mesterskap på CV-en.

  Dem vil han ha spilt elleve av om han slipper til på banen i Tyskland. Ronaldo har scoret i hvert eneste EM siden debuten i 2004, og han var en del av laget som tok gullet i 2016.

  Denne sesongen har Ronaldo gjort 42 mål på 41 kamper for Al-Nassr i Saudi-Arabia. (NTB)

  zb2vA3acc0M
  Foto: NTB
 • Rashford vraket til EM

  Manchester United-stjernen Marcus Rashford var ikke med da den engelske landslagssjefen Gareth Southgate presenterte bruttotroppen til fotball-EM tirsdag.

  Rashford var et av de aller fremste navnene som manglet da Southgate offentliggjorde sine utvalgte. Med var heller ikke tidligere Liverpool-spiller Jordan Henderson.

  Fire landslagsdebutanter er derimot med i troppen: Evertons Jarrad Branthwaite, Liverpool-duoen Curtis Jones og Jarell Quansah samt Crystal Palace-stjerneskuddet Adam Wharton. Burnley-keeper James Trafford har heller ingen landskamper fra før.

  Vraket i den engelske EM-troppen er for øvrig også Chelsea-trioen Raheem Sterling, Ben Chilwell og Reece James. De to sistnevnte har vært svært skadeplaget denne sesongen.

  Inne er derimot Manchester united-unggutten Kobbie Mainoo, som har tatt Premier League med storm de siste månedene. Det samme er Crystal Palace-spiller Eberechi Eze.

  Listen over spillere som ble presentert tirsdag talte i alt 33 navn. Southgate kan maksimalt ta med seg 26 spillere til sluttspillet i Tyskland som starter 14. juni. Dermed må syv navn ut i tiden som kommer.

  Den endelige fristen for å melde inn troppen er 7. juni. (NTB)

  Rashford
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal