Hopp til innhold

Norge gikk på sviende nederlag under avstemning: – Synd å ta på seg en trist, blafrende vest

DUBROVNIK (NRK): Norge ønsket å fjerne vestene løperne må bruke i akkreditert sone for å vise frem sponsorene sine, men fikk omtrent ikke støtte for forslaget sitt av de andre nasjonene og renndirektøren i FIS. Det forstår ikke langrennssjefen mye av.

Klæbo og Bjervig

AKKREDITERINGSVESTER TEMA PÅ NYTT: Det ble bråk om akkrediteringsvestene på Lillehammer i desember i fjor, da Norge tapet over Coop-logoen på vesten til Johannes Høsflot Klæbo og de andre løperne. Under FIS' kalenderkonferanse gjorde langrennssjef Espen Bjervig (høyre) vestene til tema på nytt.

Foto: Morten Stenberg/Terje Pedersen / NRK/NTB Scanpix

– Det ligger ikke penger i potten i dette isolert sett i det hele tatt. Men vi har på oss ekstremt med bekledning som er «tunet» maks for at den skal fungere i idrettssammenheng. Og vi har logoer som samarbeidspartnere bruker masse kroner på, sier Espen Bjervig til NRK, og fortsetter:

– Da er det synd å ta på seg en trist, blafrende vest over det. Men nå vil ski-verden ha det sånn, så får vi fortsette med det til neste kamp, sier langrennssjefen litt syrlig.

Ønsket armbind

Under FIS' (Det internasjonale skiforbundet) kalenderkonferanse i Kroatia denne uken, kom Åge Skinstad med et forslag i verdenscupkomiteen. Han representerer Norge i disse møtene. Forslaget var enkelt og greit et ønske om å bytte ut en vest utøverne normalt har brukt som akkrediteringsbevis, med et armbind, slik de gjør i alpint.

Akkrediteringen gir løperne tilgang til løypene ved testing, trening og konkurranser. Skinstad la ikke skjul på at det for Norges Skiforbund handlet om å vise frem sponsorene sine, hvorav flere dekkes til når løperne deres må gå med denne vesten.

Saken fortsetter under bildet.

Skinstad

NORSK REPRESENTANT I FIS: Åge Skinstad, her avbildet under VM i Seefeld.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tapet over logo

Men forslaget falt ikke særlig god jord hos FIS’ renndirektør Pierre Mignerey. Han minnet forsamlingen, et tjuetalls personer i verdenscupkomiteen, på hvordan Norge og enkelte andre nasjoner skapte bråk under konkurransene i Lillehammer desember 2018.

Da ble Coop-logoen øverst på akkrediteringsvestene tapet over. Handelskjeden er hovedsponsor for verdenscupen. Bjervig avfeier for øvrig at det å fjerne Coop-logoen, som er en konkurrent til en av Skiforbundets største sponsorer, er grunnen til at de vil fjerne vestene.

Saken fortsetter under bildet.

Klæbo

BLE KRANGEL: Slik så vestene til det norske skilandslaget ut på trening før verdenscupen på Lillehammer i desember 2018. Alle de norske løperne hadde teipet over Coop-logoen på vestene.

Foto: Morten Stenberg / NRK

– Et mareritt

Kommersielle krefter var likevel ikke hovedpoenget til FIS, de andre nasjonene og Mignerey. Hans viktigste argument var at det ville bli umulig for juryen og de som har ansvaret for sikkerheten og kontrollen over dem som ønsket å ferdes i treningsløypene,dersom armbind skulle bli brukt.

Han viste også til eksempler for hvorfor akkrediteringsvester i langrenn ikke kan sammenlignes med situasjonen i alpint.

– Det blir et mareritt å kontrollere løypetilgangen hvis utøverne bare har armbind, meldte Mignerey.

Saken fortsetter under bildet.

Norges Skiforbund i forbindelse med norsk VM-søknad i alpin-VM.

ARRANGEMENTSSJEF: Terje Lund i Norges Skiforbund, her avbildet under et styremøte i forbindelse med norsk søknad om alpin-VM i 2027.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sjanseløse i votering

Ifølge arrangementssjef Terje Lund i Norges skiforbund, er det allerede «et utall vester og et veldig komplisert system rundt når vester skal og kan brukes for å regulere tilgang til løyper».

Derfor foreslo Norge litt mer presist å bruke armbind i fire farger med utgangspunkt i det Lund hevder, at «ingen andre enn juryen forstår vestsystemet hundre prosent og i hvert fall ikke en frivillig løypevakt som er på skirenn én gang i året».

Men forslaget gikk likevel til votering. Nesten ikke én representant fulgte Norges forslag. Kun Sverige og Tyskland rakte opp hånden sammen med Skinstad. Skinstad, Bjervig som også var til stede i salen, måtte konstatere et sviende tap.

Saken fortsetter under bildet.

Bjervig

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet i forbindelse med Kollen-helgen sist vinter.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Espen Bjervig er for øvrig helt enig med Mignerey i at det må være et velfungerende akkrediteringssystem for å få tilgang til løypene.

Men han fastholder argumentet med at Skiforbundet «synes det er synd at man skal bruke en så stor vest som er både ubehagelig, blafrer og dekker over alle sponsorene til nasjonene som holder sporten i live».

– Derfor synes vi det er mer effektivt å gjøre som alpint. De som skal ha akkreditering får sitt behov og samtidig får alle samarbeidspartnerne god synlighet og valuta for den investeringen de gjør, sier langrennssjefen, og svarer følgende på hva han synes om å tape voteringen:

– Jeg er overrasket over at man ikke ser en verdi i å ha et enklere akkrediteringssystem. Hvorfor man taper voteringen? Pierre var bedre enn Norge, Sverige og Tyskland til å selge inn dette. Det virket på ham som om vi skulle slippe inn «gud og hvermann» i løypene uten disse vestene. Han gjorde en bedre salgsjobb enn vi gjorde.

– Tenker lite sport

Nå er det store spørsmålet hvordan akkrediteringsvestene kommersielt kommer til å se ut til kommende vinter.

Lund i Norges skiforbund sier til NRK at det vil bli en løsning som store deler av sist sesong. Løsningen ble delt. Både FIS og de nasjonale forbundenes sponsorer får pryde vestene. Lund tror imidlertid vestene vil forsvinne på sikt. Han forteller at det er vedtatt å finne et nytt system til neste VM, i 2021.

Lund svarer slik på spørsmål om hvordan han oppfatter at Mignerey og stort sett alle andre nasjoner ikke støttet forslaget til Norge slik:

– Som forventet, egentlig. Pierre og de fleste som sitter i den komiteen tenker sport og lite marked. Og de er ikke ansvarlige for å skaffe pengene. Da ser man det kun gjennom sportsøyne og lite med markedsøyne. Da blir det krevende å finne gode kompromiss, sier Lund, og fortsetter:

– Men dette er ingen stor sak, men mer prinsipiell. FIS betaler null til arrangørene for å arrangere. Deres markedsrettigheter må være reflektert på dette. Vi må sammen med FIS finne gode løsninger så vi sikrer god økonomi til både arrangører og forbund. Kun da kan skisporten utvikle seg, mener han.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal