Norge bøyer av for FIS-press – slipper straff etter logobråk

LILLEHAMMER (NRK): De norske langrennsløperne teipet over logoen til verdenscupens hovedsponsor på torsdagens trening. Fredag skal teipen bort.

Coop logo teip

Slik så vestene til det norske skilandslaget ut på dagens trening på Lillehammer. Alle de norske løperne hadde teipet over Coop-logoen på vestene.

Foto: Morten Stenberg / NRK

– Det var bare en drøm at det skulle handle om sport, men slik gikk det ikke. I dag kom saken med trøyene, og igjen har vi fokus på det ikke-sportslige, sier Det internasjonale skiforbundet (FIS)' renndirektør Pierre Mignerey på kveldens lagledermøte på Lillehammer.

Bakgrunnen er at de norske løperne i dag hadde teipet over en sponsorlogo på vestene de må ha på seg på trening. Etter diskusjoner mellom FIS og skiforbundet torsdag kveld, har Norge gått med på å fjerne teipen før konkurransene fredag.

Terje Lund og Pierre Mignerey

Terje Lund (t.v.) i skiforbundet og Pierre Mignerey i FIS før møtet om logokonflikten.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Mignerey sier at det ikke blir aktuelt å straffe Norge og de to andre nasjonene som utførte protesten. I stedet vil FIS ha et møte med de involverte i løpet av helgen, i håp om å inngå kompromiss.

– Det kom ikke som noen overraskelse. Vi visste at dette kom til å skje, men jeg vil gjerne vite hvorfor det skjedde, sier franskmannen.

– Manipulasjon

Markedsdirektøren i FIS, Jürg Capol, sa tidligere i dag at han anser teipingen som manipulasjon.

– Hvis du manipulerer akkrediteringer, er det som å endre et pass. Hvis løperne vil gå i løypa eller på stadion, på offisiell treningstid, må de ha offisiell akkreditering.

Arrangementssjef i skiforbundet, Terje Lund, mener det er et uklart regelverk som er bakgrunnen for avgjørelsen. Ifølge han gjør Tyskland og Sverige det samme.

– Innenfor reklame har du regler, og i tillegg har du en håndbok med retningslinjer som forklarer hvordan reglene skal håndteres i praksis. Så har vi sett over tid at det ikke er samsvar mellom reglene og håndboka. Det er rettigheter FIS har tatt i håndboka som ikke er forankret i regelverket, sier Lund.

Terje Lund

Arrangementssjef i Norges Skiforbund, Terje Lund, sier man ikke er blitt enige om hva regelverket egentlig sier om vestene til trening.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

At protesten ikke vil få konsekvenser for Norge, mener Lund er et hyggelig signal fra FIS. Samtidig mener han at dette burde vært avklart før verdenscupen startet.

– Dette er ikke noen bra måte å starte verdenscupen på, så jeg håper vi finner en løsning så vi kan fokusere på sport og folkefest på Lillehammer.

Uenige om hvem som eier vesten

Det store spørsmålet som partene skal møtes om denne helgen, er om det er FIS eller lokal arrangør, det vil si de nasjonale skiforbundene, som eier rettighetene til reklameplassen på oppvarmingsvesten.

– Vi har ment at den bør være nøytral og ikke ha noen logoeksponering denne sesongen, og så får komiteen i FIS bestemme hvem som har den neste år. Da skal vi alle forholde oss til det, sier Lund.

Det som gjør saken ekstra intrikat er at Coop er ny hovedsponsor for verdenscupen i langrenn denne sesongen. Coop var også nær ved å gå inn som sponsor for Norges Skiforbund, før avtalen gikk i vasken rett før signering.

– Veldig smålig

Coop fikk først vite om dette i dag, opplyser kommunikasjonsdirektør i kjeden, Bjørn Takle Friis, til NRK. Han tror dette skjer nettopp på grunn av sponsorkonflikten som pågikk før sesongen startet.

– Hvis det er et takk for sist, er det veldig tullete. Vi er jo også partner med Norges Skiforbund på de norske rennene, og det blir vanskelig å investere mer hvis bakgrunnen for at dette er at det står Coop-logo på vesten, sier Friis.

Dette avviser Terje Lund, som påpeker at det også gjelder Viessmann-logoen på oppvarmingsvestene i kombinert.

Bjørn Takle Friis

Bjørn Takle Friis reagerer på Norges skiforbunds avgjørelse.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

– Det har vært en lang diskusjon med det internasjonale skiforbundet (FIS) om hvem som eier hvilke rettigheter. Vi har kommet veldig langt, men så er det noen punkter vi ikke har blitt enige om. Disse vestene er et av disse punktene, sier Terje Lund.

– Skjønner du at Coop føler seg snytt?

– Det må de svare på. De har kjøpt et produkt av FIS. Det har vi forståelse for, men dette produktet er ikke definert i regelverket, sier Lund.

Siste nytt

 • Jansrud droppar verdscupopninga

  Kjetil Jansrud kjem ikkje til å køyre verdscupopninga i Sölden i Austerrike helga. Det opplyser alpinisten til NRK i kveld. – Det har med fleire ting å gjere, men mest fordi forma i storslalåm ikkje er på det nivået som den bør vere, seier 34-åringen. 24-år gamle Marcus Monsen overtek plassen til Jansrud.

  FIS Alpine Skiing World Cup Finals - Men's Downhill training
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • – Kippe legger opp

  Romerikes Blad melder at Lillestrøm-profilen Frode Kippe legger opp etter 20 sesonger i klubben. Forsvarsveteranen skal nå inn i trenerteamet til LSK, som toppspillerutvikler, skriver avisen. Klubben holder pressekonferanse klokken 13.00. Kippe har spilt 440 kamper for Lillestrøm, men denne sesongen har han bare vært på banen i 15 seriekamper.

  – Jeg har vært gammel i ti år og alt har sin slutt. Jeg har hatt et ønske om å spille fotball så lenge som mulig, og føler for så vidt at jeg har fått gjort det. Følte alt lå til rette for at dette var tiden for å sette punktum. Jeg ser tilbake på en utrolig fantastisk tid, både her og da jeg var i England, sier Kippe til NRK.

  – Jeg har ikke gjort annet enn å spille fotball i voksenalder, nå skal jeg gå over i en ny rolle fra neste år, som toppspillerutvikler. Der skal jeg få lov til å følge opp unggutta, vi har veldig mange spennende unggutter fra 16 til 21 år, som jeg skal ta ekstra vare på. Jeg tror det blir viktig for klubben og ha egne talenter som tar steget opp, der har ikke Lillestrøm vært gode nok og jeg skal prøve å hjelpe dem med det i årene som kommer.

  Eliteserien fotball menn 2019, Lillestrøm - Tromsø (4-0)
  Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
 • Zucca tilbake med målgivende

  Etter å ha vært ute i fire kamper med skade, var Mats Zuccarello tilbake på isen da Minnesota Wilds slo Edmonton Oilers 3-0 i NHL. Nordmannen stod for den målgivende pasningen på første scoring, i det som var Wilds tredje seier på ni kamper.

  – Dette var den beste kampen jeg har spilt her. Jeg følte at jeg ikke har vært i kampsituasjon på en stund, men det gikk bra. Seieren gir selvtillit, sier Zuccarello til Aftenposten etter sitt første målpoeng for sesongen.

  DCQcY77atFU
  Foto: Brace Hemmelgarn / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal