Norge bøyer av for FIS-press – slipper straff etter logobråk

LILLEHAMMER (NRK): De norske langrennsløperne teipet over logoen til verdenscupens hovedsponsor på torsdagens trening. Fredag skal teipen bort.

Coop logo teip

Slik så vestene til det norske skilandslaget ut på dagens trening på Lillehammer. Alle de norske løperne hadde teipet over Coop-logoen på vestene.

Foto: Morten Stenberg / NRK

– Det var bare en drøm at det skulle handle om sport, men slik gikk det ikke. I dag kom saken med trøyene, og igjen har vi fokus på det ikke-sportslige, sier Det internasjonale skiforbundet (FIS)' renndirektør Pierre Mignerey på kveldens lagledermøte på Lillehammer.

Bakgrunnen er at de norske løperne i dag hadde teipet over en sponsorlogo på vestene de må ha på seg på trening. Etter diskusjoner mellom FIS og skiforbundet torsdag kveld, har Norge gått med på å fjerne teipen før konkurransene fredag.

Terje Lund og Pierre Mignerey

Terje Lund (t.v.) i skiforbundet og Pierre Mignerey i FIS før møtet om logokonflikten.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Mignerey sier at det ikke blir aktuelt å straffe Norge og de to andre nasjonene som utførte protesten. I stedet vil FIS ha et møte med de involverte i løpet av helgen, i håp om å inngå kompromiss.

– Det kom ikke som noen overraskelse. Vi visste at dette kom til å skje, men jeg vil gjerne vite hvorfor det skjedde, sier franskmannen.

– Manipulasjon

Markedsdirektøren i FIS, Jürg Capol, sa tidligere i dag at han anser teipingen som manipulasjon.

– Hvis du manipulerer akkrediteringer, er det som å endre et pass. Hvis løperne vil gå i løypa eller på stadion, på offisiell treningstid, må de ha offisiell akkreditering.

Arrangementssjef i skiforbundet, Terje Lund, mener det er et uklart regelverk som er bakgrunnen for avgjørelsen. Ifølge han gjør Tyskland og Sverige det samme.

– Innenfor reklame har du regler, og i tillegg har du en håndbok med retningslinjer som forklarer hvordan reglene skal håndteres i praksis. Så har vi sett over tid at det ikke er samsvar mellom reglene og håndboka. Det er rettigheter FIS har tatt i håndboka som ikke er forankret i regelverket, sier Lund.

Terje Lund

Arrangementssjef i Norges Skiforbund, Terje Lund, sier man ikke er blitt enige om hva regelverket egentlig sier om vestene til trening.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

At protesten ikke vil få konsekvenser for Norge, mener Lund er et hyggelig signal fra FIS. Samtidig mener han at dette burde vært avklart før verdenscupen startet.

– Dette er ikke noen bra måte å starte verdenscupen på, så jeg håper vi finner en løsning så vi kan fokusere på sport og folkefest på Lillehammer.

Uenige om hvem som eier vesten

Det store spørsmålet som partene skal møtes om denne helgen, er om det er FIS eller lokal arrangør, det vil si de nasjonale skiforbundene, som eier rettighetene til reklameplassen på oppvarmingsvesten.

– Vi har ment at den bør være nøytral og ikke ha noen logoeksponering denne sesongen, og så får komiteen i FIS bestemme hvem som har den neste år. Da skal vi alle forholde oss til det, sier Lund.

Det som gjør saken ekstra intrikat er at Coop er ny hovedsponsor for verdenscupen i langrenn denne sesongen. Coop var også nær ved å gå inn som sponsor for Norges Skiforbund, før avtalen gikk i vasken rett før signering.

– Veldig smålig

Coop fikk først vite om dette i dag, opplyser kommunikasjonsdirektør i kjeden, Bjørn Takle Friis, til NRK. Han tror dette skjer nettopp på grunn av sponsorkonflikten som pågikk før sesongen startet.

– Hvis det er et takk for sist, er det veldig tullete. Vi er jo også partner med Norges Skiforbund på de norske rennene, og det blir vanskelig å investere mer hvis bakgrunnen for at dette er at det står Coop-logo på vesten, sier Friis.

Dette avviser Terje Lund, som påpeker at det også gjelder Viessmann-logoen på oppvarmingsvestene i kombinert.

Bjørn Takle Friis

Bjørn Takle Friis reagerer på Norges skiforbunds avgjørelse.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

– Det har vært en lang diskusjon med det internasjonale skiforbundet (FIS) om hvem som eier hvilke rettigheter. Vi har kommet veldig langt, men så er det noen punkter vi ikke har blitt enige om. Disse vestene er et av disse punktene, sier Terje Lund.

– Skjønner du at Coop føler seg snytt?

– Det må de svare på. De har kjøpt et produkt av FIS. Det har vi forståelse for, men dette produktet er ikke definert i regelverket, sier Lund.

Siste nytt

 • RBK-keeper klar for HamKam

  Keeperen Julian Faye Lund (21) blir 1.-divisjonsklubben HamKams nye sisteskanse. Han kommer på lån fra Rosenborg.

  Oslo-gutten landet på Gardermoen onsdag formiddag, dagen da overgangsvinduet i norsk fotball stenger.

  – Jeg gleder meg veldig til å spille for HamKam og er glad for at klubbene ble enige om en utlånsavtale, sier Faye Lund til klubbens nettsider.

  Eliteserien fotball 2020: Strømsgodset - Rosenborg (3-3)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Per Egil Flo tilbake i Sogndal

  Venstrebacken Per Egil Flo vender hjem fra sveitsiske Lausanne og har undertegnet en treårskontrakt med Sogndal.

  Det opplyser Sogndal på sitt nettsted. Stryningen Flo er tilbake i klubben han forlot til fordel for Molde i 2013.

  – Dette er en gledens dag for alle parter, sier Håvard Flo, som er ansvarlig for spillerlogistikk i Sogndal.

  Fotballandslaget trener.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Disse er forhåndsuttatt til OL

  19 utøvere ble onsdag tatt ut til OL i Tokyo, og tre til paralympics. Blant dem Olaf Tufte, som med det er klar for sitt sjuende sommer-OL.

  Første uttak:
  Roing: Kjetil Borch, Kristoffer Brun, Are Strandli, Martin Helseth, Oscar Stabe Helvig, Erik Solbakken og Olaf Tufte.
  Håndballandslagene, kvinner og menn.
  Seiling: Line Flem Høst, Nicholas Fadler Martinsen, Martine Steller Mortensen, Helen Næss, Marie Rønningen, Hermann Tomasgaard, Anders Pedersen.
  Svømming: Henrik Christiansen.
  Sykkel bane: Anita Stenberg.
  Triatlon: Kristian Blummenfelt og Gustav Iden.
  Taekwondo: Richard André Ordemann.

  Flere utøvere er allerede kvalifisering, men blant annet friidrett og golf ønsket ikke å innstille sine utøvere ennå. Neste uttak er 15. juni.

  Tre utøvere ble tatt ut til paralympics: Aida Husic Dahle, Tommy Urhaug (bordtennis) og Birgit Skarstein (roing).

  Gerhard Heiberg og Olaf Tufte
  Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal