Hopp til innhold

Norge-fiasko går verden rundt: – Vi er veldig lei oss

Igjen må det norske herrelandslaget se et mesterskap fra sofaen. Spillerne depper, men nå får Norge et godt råd av Skottlands suksesstrener.

Montasje

VEKKER OPPSIKT: At Norge og Erling Braut Haaland ikke skal til EM, det skaper overskrifter.

Foto: NTB/Faksimile The Sun, Daily Mail, Goal

Snipp, snapp, snute, så var EM-eventyret ute. Etter Israels tap mot Romania lørdag kveld er det klart at Norge ikke er blant de 24 europeiske nasjonene som skal spille sommerens mesterskap i Tyskland.

At Norge, med to Gullballen-nominerte spillere, ikke skal delta i et mesterskap med såpass mange nasjoner – det vekker oppsikt.

Faksimile The Sun
Foto: Faksimile The Sun

– Klønet det til

En rekke av Europas største medier og fotballnettsteder har skrevet egne saker om Norges fiaskokvalik denne helgen, som Daily Mail, The Sun, Goal, FourFourTwo og Talksport.

– Erling Haalands ventetid på en internasjonal turnering fortsetter, skriver Talksport.

– To av Premier Leagues beste spillere blir fraværende i EM, skriver FourFourTwo.

– Norge har klønet det til i enda en kvalik til en stor turnering, skriver Goal.

– Veldig lei oss

Celta Vigo-spiss Jørgen Strand Larsen, som får spille mot Skottland søndag kveld i Erling Braut Haalands skadefravær, forteller at spillergruppa preges av nedturen.

Søndagens kamp på Hampden Park i Glasgow hadde potensial til å bli en klassiker, en ren finale om EM-billett, men i stedet blir det en fest der Skottland feirer et allerede klart avansement.

– Det gjør vondt. Vi vet hvor nærme vi har vært, og hvor små marginer som skulle til for at vi hadde vært i en posisjon hvor dette kunne vært en stor finale, hvor hele denne byen og hele Norge hadde boblet over. Vi er veldig lei oss for det, sier Strand Larsen.

Fotball, pressekonferanse med landslagssjef Ståle Solbakken

LEI SEG: Jørgen Strand Larsen preges av Norge-nedturen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Dere føyer dere inn i rekken av norske landslag som mislykkes. Hvor mye preger det spillegruppa?

– Jeg tror ikke alle forstår hvor mye det inn på hver enkelt spiller. Stemningen etter kamper vi føler vi burde og skulle gjort ting bedre, er veldig lav. Livet går videre og vi får ikke gjort noe annet enn å kjøre på videre. Vi vil gjøre alt for Norge, sier Strand Larsen til NRK.

Han ber det norske folk om å ikke miste troen på dem.

– Det er ikke alltid så lett, men vi vet det kommer bedre tider. Vi har et utrolig bra støtteapparat og fotballag. Vi kommer til å komme til et mesterskap, men det er ikke akkurat nå, innser han.

Haaland Ødegaard

Hvor gode er Norge, egentlig?

Får råd fra Skottland

At Skottland lyktes med å kapre en EM-plass foran Norge gjør at skottene nå har kvalifisert seg til to EM-sluttspill på rad.

På spørsmål fra NRK om hva Norge kan lære av skottene, sier Skottlands suksesstrener Steve Clarke følgende:

– Stol på prosessen, stol på treneren, stol på spillerne. Da kan man jobbe med den stien man har valgt, hvis man tror at den stien er den rette. Og ha tro, ha sterk tro på at man faktisk kan kvalifisere seg til et mesterskap. Når jeg ser på den norske troppen og spillerne de har, og de fortsetter med å ha tillit til den veien de nå går, tror jeg de de vil kvalifisere seg til et mesterskap snart, sier han til NRK.

Steve Clarke

GIR RÅD: Steve Clarke tror Norge snart vil lykkes med å komme seg til et mesterskap.

Foto: GIORGI ARJEVANIDZE / AFP

Solbakken sover fortsatt dårlig

Når man ser tilbake på EM-kvaliken, er det særlig hjemmekampen mot Skottland på Ullevaal i juni som skiller seg ut.

Ståle Solbakken sier han fortsatt har søvnløse netter på grunn av den.

Hvis Norge hadde vunnet kampen mot Skottland, hadde både Norge og skottene stått med 13 poeng før søndagens møte på Hampden Park. Da ville kampen vært en ren finale, der både seier og uavgjort ville sendt Norge direkte til EM.

Villa-spilleren John McGinn uttalte overfor Nettavisen at skottene fikk en «boost» da Haaland gikk av banen, og at de skotske spillerne var «overlykkelige» da det skjedde.

Fotball, pressekonferanse med landslagssjef Ståle Solbakken

MØTTE PRESSEN: Det norske landslaget landet i Glasgow lørdag. Der stilte de til obligatorisk pressekonferanse i regi av Uefa.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Det vil jeg gjøre 100 av 100 ganger

Men Solbakken står i dag fast på at det var riktig å ta Haaland av banen, selv om byttet førte til at skottene sto høyere i banen med laget sitt, satte Norge under større press og endte opp med å snu kampen.

– Det vil jeg gjøre 100 av 100 ganger. Hvis mannen ikke kan løpe og det er igjen fem pluss ti minutter, kan vi ikke spille med ti mann, sier Solbakken til NRK.

Skottland- og Celtic-spiller Callum McGregor sa imidlertid på pressekonferansen i Glasgow lørdag at skottene fikk det lettere da Haaland gikk ut.

– Det er et ledende spørsmål, og han visste antagelig ikke hvordan helsetilstanden til Erling var da, og at han ba om å bli byttet ut ti minutter eller et kvarter før. Det vil vel si at siden Erling ikke spiller i morgen, er det ikke vits at vi spiller kampen, svarte Solbakken lettere oppgitt til det.

Fotball, trening med herrelandslaget

SKULLE VÆRT FEST: I stedet må Ståle Solbakken og Brede Hangeland innstille seg på å la skottene feire, mens Norge ikke har noe som helst å uble for.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Vi lærer

McGregor mener man må vinne 90 prosent av kampene i en kvalik for å kvalifisere seg. Skottenes evne til å bikke kamper i sin favør ble avgjørende, sier han på spørsmål om hva Norge kan lære av skottene.

– Norge fikk det tøft i Georgia, noe som åpnet døren for oss, og det understreker bare at alle kampene i gruppa er viktige, sier McGregor til NRK.

– Det var ikke nødvendigvis noen sin feil at vi tapte mot Skottland. Fotball blir spilt på små marginer, Det er ikke så mye annerledes vi kunne gjort, men vi lærer når ting ikke går som man ønsker og vil, sier Strand Larsen.

Norge har god tid på seg til å lære nå. Neste tellende landskamp spilles ikke før nasjonsligaen braker løs i september.

I mellomtiden kan Norge se Europas 24 beste nasjoner konkurrere i sommerens fotballmesterskap i Tyskland.

Siste nytt

 • Suverene Goggia mot seier i St. Moritz – de norske frakjørt

  Ragnhild Mowinckel (31) og Kajsa Vickhoff Lie (25) fikk så hatten passet av Italias Sofia Goggia i fredagens super-G-renn i St. Moritz.

  Goggia kjørte et fantastisk verdenscuprenn og var i særklasse best ned fjellsiden over den sveitsiske alpebyen.

  31-åringen hadde hele 0,95 sekunder ned til Østerrikes Cornelia Huetter på annenplass. Hjemmehåpet Lara Gut-Behrami var 1,02 sekunder bak på 3.-plass. USAs Mikaela Shiffrin var 1,08 bak på 4.-plass.

  Det var langt mellom båtene i de sveitsiske alpene. Den velkjente St. Moritz-tåken var naturlig på plass på toppen av løypa, men den var ikke til hinder for løperne.

  De norske hadde ingen god dag.

  Verken Ragnhild Mowinckel eller Kajsa Vickhoff Lie fikk det til å stemme. Mowinckel ble for passiv og endte opp 2,07 sekunder bak vinneren. Molde-jenta tapte nesten alt i den andre sektoren. I resten av løypa holdt hun følge. Selv om Mowinckel ikke holdt følge med teten, fikk hun en fin plassering. Hun lå som nummer ni etter at 25 løpere hadde kjørt.

  Vickhoff Lie åpnet greit, men ble mer avventede og passiv etter hvert. Flere av svingene ble i drøyeste laget. Hun kom inn til 1.19,60 og ble saftig frakjørt av de beste. Opp til overlegne Sofia Goggia ble det hele 2,97 sekunder. Vickhoff Lie var nummer 15 etter at 25 løpere var ferdig med løpet.

  Inni Holm Wembstad (23) måtte reise hjem til Norge etter torsdagens utfortrening. Hun skadet kneet og må undersøkes nærmere i Norge.

  Også i fjor ødela Wembstad kneet under et verdenscuprenn i St. Moritz. Dermed mistet hun resten av forrige sesong.

  Totalt 59 løpere var på startstrek.

  (NTB)

  qczY6FHz0qo
  Foto: AP
 • Nådeløs Tottenham-stjerne freser etter ny blytung nedtur: – Jeg er forbannet

  Tottenham-kaptein Son Heung-min var sint og kalte lagets opptreden uakseptabel etter 1-2-nederlaget for West Ham i Premier League torsdag.

  Tapet betyr at Tottenham ikke har vunnet på lagets fem siste kamper. Det er bare ikke godt nok, mener kaptein Son.

  Med til historien hører det at sørkoreaneren og lagkameratene har tatt ledelsen i alle de fem nevnte kampene, men ikke klart å holde på den etter 90 minutter pluss tillegg.

  – Du vinner fem ganger på rad, og så taper du kamper på denne måten, det er bare uakseptabelt, sier kaptein Son til SpursPlay.

  – Jeg er sint, fordi sånt ikke burde skje. Fem ganger på rad er bare uakseptabelt, og jeg synes vi er veike, legger han til.

  Han mener spillerne må ta sin del av skylden. (NTB)

  WmBAZOOcik0
  Foto: AP
 • Wembstad pådro seg ny kneskade – reiser hjem fra St. Moritz

  Alpinisten Inni Holm Wembstad (23) reiser hjem for videre undersøkelser av kneet etter et uhell under torsdagens utfortrening i St. Moritz.

  Skiforbundet skriver på sine nettsider at Wembstad falt og skadet venstre kne under treningen. Asker-kvinnen ble fraktet til det lokale sykehuset i St. Moritz.

  – Nå setter 23-åringen kursen hjemover i løpet av kort tid for å gjøre en grundigere undersøkelse i samarbeid med det medisinske helseteamet til Norges Skiforbund og Olympiatoppen, skriver skiforbundet videre.

  Også i fjor ødela Wembstad kneet under et verdenscuprenn i St. Moritz. Dermed mistet hun resten av forrige sesong. (NTB)

  Inni Holm Wembstad
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal