Hopp til innhold

Noreg sparer pengar – mens Samuelsson punga ut: – Det handlar om profesjonalitet

Måndag morgon sette skiskyttarane seg på flyet til USA og Canada. Svenske Sebastian Samuelsson er blant dei som tar grep for å stille best mogleg førebudd.

inWl2f2-Rfg

KAMP OVER DAMMEN: Både Johannes Thingnes Bø og Sebastian Samuelsson skal kjempe for sigrar i verdscupen i USA og Canada.

Foto: NTB

Allereie fredag startar neste verdscuprunde, i Soldier Hollow i Utah i USA. Det vil seie åtte timar tidsforskjell frå Noreg, og i tillegg er det 1800 meters høgde.

Det er noko anna enn Holmenkollen, på toppen av Oslo.

– Det er brutalt. Vi kjem til å sjå store forskjellar der borte. Nokon kjem til å takle det kjempebra, nokon kjem ikkje til å takle det i det heile, meiner NRKs skiskyttarekspert Marte Olsbu Røiseland.

For å gi seg sjølv best mogleg føresetnader har Sebastian Samuelsson, som tapte spurten mot Noreg og Vetle Sjåstad Christiansen på parstafetten i Holmenkollen søndag, punga ut for ein meir behageleg flytur.

Biathlon, IBU World Cup, Holmenkollen, Single mixed relay

Noreg VANN: Vetle Sjåstad Christiansen spurta frå Sebastian Samuelsson på parstafetten i Holmenkollen.

Foto: Nordic Focus/Bildbyrån

– Ja, eg kjøpte faktisk ein business-billett for nokre veker sidan. For meg handlar det litt om profesjonalitet. Eg trenar heile sommaren og hausten for å gjere det så bra som mogleg. Da må eg investere litt for å få ei bra reise, og det trur eg kjem til å ha godt av, seier Samuelsson til NRK.

– Det er veldig smart, det hadde eg også investert i, seier Røiseland.

– Vi sparer dei pengane

Det internasjonale skiskyttarforbundet har eit eige fly til utøvarar og støtteapparat som blir heilt oppfylte til verdscupane i USA og Canada.

– Det er nokon som har kjøpt opp nokre businessbillettar. Dei plassane som er igjen, blir delt ut ut frå verdscuplista totalt. Er det 12 billettar igjen, får dei seks beste gutane og seks beste jentene dei seta. Men eg veit ikkje kor mange som er igjen, det får vi sjå, fortel sportssjef for Noreg Per Arne Botnan.

NRKs skiskytterekspert Marte Olsbu Røiseland før verdenscupen i Holmenkollen

EKSPERT: Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Noreg har ikkje vurdert å kjøpe business-seter i forkant og har seks herrar topp seks i verdscupen, mens Ingrid Landmark Tandrevold er den kvinnelege leiaren.

– Det skal vi ikkje bruke ekstra pengar på. Det var såpass dyrt frå før, og vi har så mange som er høgt oppe i verdscupen samanlagt, vi sparer dei pengane, stadfestar Botnan.

– Det er jo ein sjanse å ta, så vi får håpe for dei norske at det er sete igjen, meiner Røiseland.

Har tjuvtriks

Prisen skal ha vore 2500 Euro, eller nærare 30.000 kroner. Samuelsson er berre nummer 12 i verdscupen og ville vere sikker.

– Eg hyllar det. Eg har skjønt at dersom det er ledig sete så begynner ein på verdscupranking éin. Så håpar eg det er ledig, og trur det blir ei fin reise over Atlanteren, seier Johannes Thingnes Bø, som sjølv hadde investert om han ikkje leidde verdscupen eller alle seta blei selde.

LUCKY LUKE: Therese Johaug prøvde ut skiskyting og blaffet avgårde skuddene - til latter fra skiskytterne.

LUCKY LUKE: Therese Johaug prøvde ut skiskyting og blaffa av garde skota – til latter frå skiskyttarane.

Utøvarane er klare over at omstillinga til dei neste verdscuprundane blir tøff.

– Eg har nokre tjuvtriks på korleis eg skal fikse både døgnet og høgda mykje tidlegare enn eg har gjort før, så eg har eit par ting eg skal gjere før stafetten på fredag, fortel Vetle Sjåstad Christiansen.

– Kva da?

– Det er med nokre innsovningstablettar på flyet, eg må prøve å ta dei til rett tidspunkt. Og så får vi satse på at vi har nokon business-sete som vi kan strekke ut beina i. Og så blir det nok å køyre ei kontrollert hardøkt på direkten når ein kjem fram til høgda for å venne kroppen til lite oksygen så fort som mogleg, avslører han.

– Utfordrande

– Vi begynner å få gode erfaringar med å snu døgnet, og høgde skal vi heller ikkje vere altfor redd for. Vi har vore førebudde til høgde dei siste meisterskapane, så eg trur vi skal vere godt rusta for både USA og Canada, seier sportssjef Botnan.

Biathlon, IBU World Cup, Holmenkollen, Mixed Relay

EIN OG TO: Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø er nummer ein og to i verdscupen når to rundar står att.

Foto: Nordic Focus/Bildbyrån

Nokre av dei norske utøvarane har blant anna allereie begynt å snu døgnet, og etter rennet søndag handla det om nok næring, rask pakking og god restitusjon.

– Det blir utfordrande. Fordelen er at det er likt for alle. Viss det er meisterskap i høgda er det veldig mange måtar å førebu seg på, der kan ein ta innersvingen på andre i førebuinga. Men her blir det likt for alle, meiner Tarjei Bø.

– Eg trur det skal gå fint eigentleg. Denne gongen er det veldig likt for alle. Vi får berre sjå kven som tilpassar seg det best, fastslår Thingnes Bø.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Siste nytt

  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • Rubiales benekter uregelmessigheter rundt Saudi-avtale

    Den tidligere spanske fotballpresidenten Luis Rubiales benekter å ha gjort noe galt i forbindelse med at den nasjonale supercupen ble lagt til Saudi-Arabia.

    Det forteller Rubiales til reportere etter å ha vitnet i et rettsmøte om saken i Madrid mandag.

    – Det jeg fastholder, og som jeg alltid vil fastholde, er at jeg er overbevist om at saken vil vise at ingen penger er blitt mottatt på noen uregelmessig måte, sier Rubiales.

    Påtalemyndigheten har innledet korrupsjonsetterforskning i saken. Rubiales er mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med avtalen som ble inngått med Saudi-Arabia i 2019.

    Rubiales er også tiltalt for seksuelt overgrep etter det mye omtalte kysset etter VM-finalen i fjor sommer. (NTB)

    9wChGEe-VpU
    Foto: AP
  • Ishockey: Seks spillere ferdige i Vålerenga

    Vålerenga Ishockey opplyser at sentrale spillere som Mika Partanen, Mark Auk og Christopher Bengtsson ikke blir med laget inn i 2024/25-sesongen.

    Per dags dato er det klart at hele seks spillere på utgående kontrakt ikke forlenger med Oslo-klubben.

    Foruten Mika Partanen, Auk og Bengtsson gjelder det Markus Søberg, Alex Dostie og Joona Partanen. Mika Partanen, lagets poengkonge i grunnserien, pådro seg nylig en kneskade som må opereres, og det er ikke uaktuelt at han kan bli VIF-spiller igjen på et senere tidspunkt.

    – Per nå er han ikke Vålerenga-spiller neste sesong, men vi vil holde dialogen med Mika og se hvordan han føler seg når han er tilbake etter rehabilitering, sier sportssjef Anders Myrvold til VIFs nettsted.

Sendeplan

Kl. Program Kanal