Hopp til innhold

Noreg sparer pengar – mens Samuelsson punga ut: – Det handlar om profesjonalitet

Måndag morgon sette skiskyttarane seg på flyet til USA og Canada. Svenske Sebastian Samuelsson er blant dei som tar grep for å stille best mogleg førebudd.

inWl2f2-Rfg

KAMP OVER DAMMEN: Både Johannes Thingnes Bø og Sebastian Samuelsson skal kjempe for sigrar i verdscupen i USA og Canada.

Foto: NTB

Allereie fredag startar neste verdscuprunde, i Soldier Hollow i Utah i USA. Det vil seie åtte timar tidsforskjell frå Noreg, og i tillegg er det 1800 meters høgde.

Det er noko anna enn Holmenkollen, på toppen av Oslo.

– Det er brutalt. Vi kjem til å sjå store forskjellar der borte. Nokon kjem til å takle det kjempebra, nokon kjem ikkje til å takle det i det heile, meiner NRKs skiskyttarekspert Marte Olsbu Røiseland.

For å gi seg sjølv best mogleg føresetnader har Sebastian Samuelsson, som tapte spurten mot Noreg og Vetle Sjåstad Christiansen på parstafetten i Holmenkollen søndag, punga ut for ein meir behageleg flytur.

Biathlon, IBU World Cup, Holmenkollen, Single mixed relay

Noreg VANN: Vetle Sjåstad Christiansen spurta frå Sebastian Samuelsson på parstafetten i Holmenkollen.

Foto: Nordic Focus/Bildbyrån

– Ja, eg kjøpte faktisk ein business-billett for nokre veker sidan. For meg handlar det litt om profesjonalitet. Eg trenar heile sommaren og hausten for å gjere det så bra som mogleg. Da må eg investere litt for å få ei bra reise, og det trur eg kjem til å ha godt av, seier Samuelsson til NRK.

– Det er veldig smart, det hadde eg også investert i, seier Røiseland.

– Vi sparer dei pengane

Det internasjonale skiskyttarforbundet har eit eige fly til utøvarar og støtteapparat som blir heilt oppfylte til verdscupane i USA og Canada.

– Det er nokon som har kjøpt opp nokre businessbillettar. Dei plassane som er igjen, blir delt ut ut frå verdscuplista totalt. Er det 12 billettar igjen, får dei seks beste gutane og seks beste jentene dei seta. Men eg veit ikkje kor mange som er igjen, det får vi sjå, fortel sportssjef for Noreg Per Arne Botnan.

NRKs skiskytterekspert Marte Olsbu Røiseland før verdenscupen i Holmenkollen

EKSPERT: Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Noreg har ikkje vurdert å kjøpe business-seter i forkant og har seks herrar topp seks i verdscupen, mens Ingrid Landmark Tandrevold er den kvinnelege leiaren.

– Det skal vi ikkje bruke ekstra pengar på. Det var såpass dyrt frå før, og vi har så mange som er høgt oppe i verdscupen samanlagt, vi sparer dei pengane, stadfestar Botnan.

– Det er jo ein sjanse å ta, så vi får håpe for dei norske at det er sete igjen, meiner Røiseland.

Har tjuvtriks

Prisen skal ha vore 2500 Euro, eller nærare 30.000 kroner. Samuelsson er berre nummer 12 i verdscupen og ville vere sikker.

– Eg hyllar det. Eg har skjønt at dersom det er ledig sete så begynner ein på verdscupranking éin. Så håpar eg det er ledig, og trur det blir ei fin reise over Atlanteren, seier Johannes Thingnes Bø, som sjølv hadde investert om han ikkje leidde verdscupen eller alle seta blei selde.

LUCKY LUKE: Therese Johaug prøvde ut skiskyting og blaffet avgårde skuddene - til latter fra skiskytterne.

LUCKY LUKE: Therese Johaug prøvde ut skiskyting og blaffa av garde skota – til latter frå skiskyttarane.

Utøvarane er klare over at omstillinga til dei neste verdscuprundane blir tøff.

– Eg har nokre tjuvtriks på korleis eg skal fikse både døgnet og høgda mykje tidlegare enn eg har gjort før, så eg har eit par ting eg skal gjere før stafetten på fredag, fortel Vetle Sjåstad Christiansen.

– Kva da?

– Det er med nokre innsovningstablettar på flyet, eg må prøve å ta dei til rett tidspunkt. Og så får vi satse på at vi har nokon business-sete som vi kan strekke ut beina i. Og så blir det nok å køyre ei kontrollert hardøkt på direkten når ein kjem fram til høgda for å venne kroppen til lite oksygen så fort som mogleg, avslører han.

– Utfordrande

– Vi begynner å få gode erfaringar med å snu døgnet, og høgde skal vi heller ikkje vere altfor redd for. Vi har vore førebudde til høgde dei siste meisterskapane, så eg trur vi skal vere godt rusta for både USA og Canada, seier sportssjef Botnan.

Biathlon, IBU World Cup, Holmenkollen, Mixed Relay

EIN OG TO: Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø er nummer ein og to i verdscupen når to rundar står att.

Foto: Nordic Focus/Bildbyrån

Nokre av dei norske utøvarane har blant anna allereie begynt å snu døgnet, og etter rennet søndag handla det om nok næring, rask pakking og god restitusjon.

– Det blir utfordrande. Fordelen er at det er likt for alle. Viss det er meisterskap i høgda er det veldig mange måtar å førebu seg på, der kan ein ta innersvingen på andre i førebuinga. Men her blir det likt for alle, meiner Tarjei Bø.

– Eg trur det skal gå fint eigentleg. Denne gongen er det veldig likt for alle. Vi får berre sjå kven som tilpassar seg det best, fastslår Thingnes Bø.

null
Spiller nå
Lyon snudde kampen fra 0-2 til 3-2 på få minutter 01:13
Neste

Siste nytt

 • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

  Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

  Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

  Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

  Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

  Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

  Championship - Leeds United v Hull City
  Foto: Craig Brough / Reuters
 • Kokte over i derby - tre røde kort på overtid da Inter tok ligatittelen

  Inter kunne mandag juble for sin 20. Serie A-tittel. Veteranen Francesco Acerbi (35) ledet an i 2-1-seieren over byrival Milan på San Siro – i en kamp som tok fullstendig fyr på overtid.

  Inter hadde før mandagens duell vunnet fem strake Milano-derby siden september 2022. Milan måtte holde byrivalen til minst uavgjort om ikke Inter skulle sikre ligatittelen.

  Men de svart- og rødkledde greide aldri komme helt tilbake i kampen etter å ha havnet under 0-2. Dermed tok Inter sin sjette strake seier mellom lagene i alle turneringer.

  Med seieren klatrer Inter opp på 20 serietitler, noe som er én mer enn byrivalen. Milan tok sin 19. triumf i 2022. Juventus har vunnet klart flest med sine 36, men det er fire år siden sist Torino-laget vant Serie A.

  På overtid ble det bråk opptil flere ganger. Først da Theo Hernández (Milan) og Denzel Dumfries (Inter) barket sammen. De begge ble deretter utvist. I etterkant måtte også Davide Calabria (Milan) forlate banen da han slo Davide Frattesi i ansiktet i feltet.

  Det er første gang en Serie A-tittel blir sikret i Milano-derbyet. Inter-spillerne jublet vilt etter kampslutt, og tilskuere i begge leirene felte tårer. (NTB)

  Serie A - AC Milan v Inter Milan
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters
 • Haaland kom til kort – Djokovic vant prestisjepris

  Erling Braut Haaland var blant de nominerte, men Novak Djokovic stakk av med prisen som årets mannlige idrettsutøver for 2023 på Laureus-seremonien mandag.

  Laureus Sports Awards har vært delt ut siden 2000. Den omtales som idrettens Oscar-utdeling. Årets seremoni var lagt til den spanske hovedstaden Madrid.

  I kampen om Laureus-prisen hadde Haaland konkurranse av Djokovic (tennis), Mondo Duplantis (friidrett), Noah Lyles (friidrett), Lionel Messi (fotball) og Max Verstappen (Formel 1).

  Messi vant prisen i fjor etter at han ledet Argentina til VM-tittelen.

  Fotballstjernen Aitana Bonmatí fikk prisen som årets kvinnelige idrettsutøver. Barcelona-spilleren var sentral for Spania da de gikk til topps i VM i Australia og New Zealand. (NTB)

  Laureus World Sports Awards
  Foto: Violeta Santos Moura / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal