Norefjell vraket som mulig OL-arena

Oslo kommune tror minnene fra 1994-OL vil kunne trekke et nytt OL til Norge. Derfor satser de på gjenbruk av anleggene i Lillehammer-regionen.

Stian Berger Røsland

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, kunngjorde på en pressekonferanse onsdag at Oslo vraker Norefjell som mulig arrangør av de alpine grener under et eventuelt vinter-OL i 2022.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Vi går for gjenbruk av anleggene på Kvitfjell og Lillehammer, sa byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, på en pressekonferanse onsdag.

Der presenterte byrådet i Oslo hovedinnholdet i konseptutredningen til Oslos mulige søknad om vinter-OL og Paralympics i 2022.

Hard kamp

Det har vært en heftig duell mellom Norefjell og Kvitfjell/Hafjell om å få arrangere alpine øvelser helt siden oktober.

Norefjell har argumentert hardt for nærheten til Oslo, mens Kvitfjell var med som arrangør i 1994. Norefjell var arrangør av alpine OL-øvelser under Oslo-lekene i 1952.

Satser på OL-minner fra '94

– Vi har hatt to spennende alternativer i Norefjell og Kvitfjell, men vi går for Kvitfjell, sier Berger Røsland.

I tillegg til argumentet om gjenbruk sier Berger Røsland at minnene fra OL i 1994 veide tungt i valget om å gå for Lillehammer-området.

– Mange har gode minner fra 1994 og det er en styrke i søknaden internasjonalt, sier Berger Røsland.

I en pressemelding føyer idrettsbyråd Ola Elvestuen til at de også ønsker å dra nytte av den kunnskap og kompetanse som opparbeides gjennom ungdoms-OL på Lillehammer i 2016.

Milliardbeløp må dekkes

Et milliardbeløp må til for å dekke kostnadene for et eventuelt OL i Oslo i 2022.

Trolig vil kostnadene være på over 20 milliarder kroner.

– Et OL vil utvilsomt koste penger, men med den veksten Norges hovedstad er inne i, vil vi kunne nyttegjøre oss alle investeringer som må gjøres i forbindelse med et OL, enten det gjelder idrettsanleggene, boliger eller infrastruktur, sier Røsland.

Staten, vertskommunene og idretten må dekke et netto tilskudd på 20-23 milliarder kroner, ifølge pressemeldingen. Hvordan kostnadene skal fordeles er ennå ikke avgjort.

– Vi har lagt vekt på å få frem gode kostnadsoverslag med høy kvalitet i vår utredningsarbeid. Det gjelder både inntekter, driftsutgifter og investeringskostnader. Byrådet vil nå sikre at kostnadsoverslagene er kvalitetssikret før saken behandles i bystyret, sier byråd Elvestuen.

Fem nye isflater i Oslo

Det er fremmet forslag om å bygge ut flere nye anlegg i forbindelse med OL.

Blant annet er det foreslått fem nye isflater i Oslo, samt en i Lørenskog. Det skal også bli nytt skiskytteranlegg på Linderud og nordiske grener i Holmenkollen, ifølge Elvestuen.

Skal utvikle Oslo

I utredningen blir det også lansert tre konsepter som skal gi en «nødvendig utvikling av Norges hovedstad»

Konseptene kalles «Breivoll», «Kjelsrud» og «Økern», opplyses det i pressemeldingen.

– Vi foreslår å legge både deltakerlandsby, medielandsby og mediesenter til et av disse områdene i Groruddalen. Det vil utgjøre kjernen i byutviklingsgrepet. Dette er store bygningsmasser som vil kunne utgjøre en forskjell og bli en driver i utviklingen av det området de blir plassert i, sier Røsland.

Siste nytt

 • Djokovic til turnering i Australia

  Novak Djokovic er tatt ut til Serbias lag i ATP-cupen i Sydney. Det har vært spekulert om tennisstjernen kan dra til Australia som følge av vaksineregler.

  Det har lenge vært uvisst om verdenseneren vil forsvare tittelen sin i Australian Open i januar. Årsaken er at deltakerne må være koronavaksinert. Djokovic har gjentatte ganger avvist å kommentere om han har tatt vaksinen.

  Men tilsynelatende drar Djokovic til Australia før Australian Open starter i Melbourne 17. januar. 34-åringen er tatt ut til Serbias lag i ATP-cupen i Sydney fra 1. til 9. januar.

  For å spille i Sydney uten å være vaksinert må man få innvilget dispensasjon, og vedkommende må være 14 dager i karantene ved ankomst til Australia.

  Samme løsning er mulig i Melbourne, men lokale myndigheter har varslet at slik dispensasjon ikke vil bli gitt der. (NTB)

  ATP Finals
  Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters
 • Erotikkreklame stanset TV-sending

  Reklamen fra en nederlandsk erotikkbutikk på isen under OL-kvalifiseringen for blandede lag i curling gjorde at Japans kringkaster NHK droppet å vise kamper.

  Kringkasteren forklarer til AFP at avgjørelsen ble tatt for å kunne undersøke nærmere om det vil bryte med NHKs retningslinjer å vise logoen til erotikkbutikken.

  Kringkasteren har ikke besluttet om onsdagens kamp mot Finland blir vist på TV. (NTB)

  Chiaki Matsumura
  Foto: HENNING BAGGER / AFP
 • Ny operasjon for Svahn

  Den svenske skistjernen Linn Svahn har gjennomført en ny operasjon i skulderen, opplyser hun selv på Instagram.

  Svahn skadet skulderen for sju måneder siden i et verdenscuprenn i Ulricehamn.

  I september gjennomgikk hun en første operasjon, mens hun i november kunngjorde at hun går glipp av OL i Beijing i februar.

  Den siste operasjonen ble gjennomført fordi bevegeligheten i skulderen ikke hadde blitt like god som ønsket, opplyser landslagslege Jan Wall til SVT.

  Cross-Country Ski World Cup - Ruka
  Foto: Lehtikuva / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal