Hopp til innhold

Nordberg tordnet mot forbund etter vraking – får delta likevel

Anne Margrethe Hausken Nordberg (43) reagerte på at hun ble vraket til verdenscupen i orientering i Sveits om to uker. Etter forfall er hun nå likevel inne på laget.

anne margrethe hausken nordberg

UTELATT: Anne Margrethe Hausken Nordberg på trening i Oslo torsdag. Da hadde hun fått beskjeden om verdenscup-vrakingen. Nå er hun likevel inne på laget.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– Nekter å la NOF (Norges Orienteringsforbund) definere meg som o-løper, men må innrømme at noen ganger tar NOF fra meg litt av gleden ved å satse.

Det skrev Nordberg på sin Strava-profil etter at landslagsledelsen utelot henne i troppen til verdenscupen i Sveits om to uker. Landslagsledelsen plukket ut åtte kvinner i troppen, men den tidligere verdensmesteren var ikke med.

– Det er overraskende. De gjort en prioritering som jeg og mange andre stusser over, utdypet Nordberg til NRK.

Men da Kamilla Olaussen måtte melde forfall, ble Hausken Nordberg tildelt hennes plass, og får dermed likevel delta under verdenscupen i Sveits.

– Hvis det er noe som tar fra henne gleden ved å satse, så får hun ta det med oss direkte, svarte landslagstrener Jørgen Rostrup på den opprinnelige kritikken.

I uttakskriteriene (se faktaboks) skriver forbundet at en rekke faktorer spiller inn. Det opprinnelige uttaket fikk NRKs ekspertkommentator Kjetil Bjørlo til å rynke på nesen.

 Kjetil Bjørlo

EKSPERT: Kjetil Bjørlo.

Foto: NRK

– Jeg syns det er litt underlig at de ikke har funnet plass til henne i en så stor tropp. Det er vanskelig for meg å si noe om årsaken til vrakingen, Anne Margrethe drar på årene, men jeg håper ikke at det spiller inn her, sa Bjørlo, før Hausken Nordberg ble tatt ut etter Olaussens frafall.

– Har hun grunn til å føle seg dårlig behandlet?

– Det er tøft i toppidretten, du får noen nesestyvere, men akkurat i dette tilfellet syns jeg det var i overkant tøft å vrake henne til en så stor tropp.

– Hun valgte selv ikke å stille

– Alle løpere som ikke blir tatt ut, er stort sett uenige i uttaket. Vi har vært tydelig på at hun må stille opp på uttaksløpet, og hun valgte ikke å stille opp, er begrunnelsen fra landslagssjef Jørgen Rostrup, som nå likevel har funnet plass til Nordberg.

Jørgen Rostrup

LANDSLAGSSJEF: Jørgen Rostrup.

Nordberg sto over fordi konkurransebelastningen hadde vært for hard, og hun mener kroppen trengte trening.

– Belastningen er ikke noe større for henne enn de andre, svarer Rostrup.

Nordberg hevder hun har fått beskjed om at hun bør prioritere løpene, og sier dette er eneste kommunikasjonen hun har hatt med forbundet etter VM.

Norges beste i VM

Nordberg har en lang karriere bak seg, er blitt trebarnsmor og 43 år gammel. Under VM på hjemmebane i august var hun Norges beste kvinne.

– Jeg skal ærlig si at jeg gjør meg noen tanker om neste år. Selv om jeg er trygg på hva jeg er god for, så trenger jeg å kjenne at jeg blir trodd på av forbundet også, sier Nordberg.

Landslagssjefen forstår fortvilelsen, men mener hun valgte det selv.

– Anne Margrethe fikk, sammen med en del andre landslagsløpere, beskjed om å løpe uttaksløpet i Trondheim forrige helg. Hun valgte selv ikke å stille. Det er begrunnelsen på at hun ikke er tatt ut.

– Fikk hun beskjed om at hun, dersom hun ikke løp i Trondheim, heller ikke fikk løpe i Sveits?

– Hun fikk en klar oppfordring om å løpe de uttaksløpene. Så har hun sitt skjønn med sin femteplass i VM å gå på, men det var såpass mange som løp bra der oppe at vi valgte å prioritere de som løp bra på sprint, som er hoveddistansen i Sveits.

– Er det noen andre utenomsportslige ting som ligger bak?

– Ikke annet enn at hun hadde fått beskjed om at hun må løpe i Trondheim. Det valgte hun ikke å gjøre, det er grunnen til at hun ikke er med.

anne margrethe hausken nordberg

MEDALJEN GLAPP: Anne Margrethe Hausken Nordberg var to sekunder unna medalje i VM.

Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Vraket i VM

Orienteringsveteranen ble også vraket fra favorittøvelsen langdistanse i VM. I stedet løp hun mellomdistansen og var to sekunder unna medalje. Nå får hun, til tross for at hun opprinnelig ble vraket, muligheten til å revansjere det i Sveits.

De to sprintløpene vil passe bra i forberedelsene til neste mesterskap. Nordberg avslørte nemlig at hun ville satse mot sprint-VM etter forrige mesterskap, men med nok en vraking sier hun at hun ikke har bestemt seg likevel.

– Det er klart det gjør. Samtidig er det jeg som skal ta det valget om når jeg velger å trappe ned og det er sikkert ikke lenge til det skjer. Jeg er ikke typen som lar meg knekke så lett, det er vel litt av grunnen til at jeg har hatt en så lang karriere som jeg har hatt, så får vi se hvor lang den blir i fortsettelsen.

Siste nytt

 • Carlsen fortsatt ubeseiret i Toronto

  Magnus Carlsen har vunnet alle sine fire første dueller i Champions Chess Tour-sluttspillet. Igjen måtte han ut i armageddon.

  Der fant han en vei til seier med hvite brikker, og det var også helt nødvendig. Remis ville ha gitt Hikaru Nakamura seieren i Toronto.

  Begge de ordinære hurtigsjakkpartiene endte med poengdeling. En vinner måtte dermed kåres i armageddon. Carlsen lyktes også i det formatet da han lørdag slo tenåringen Nodirbek Abdusattorov.

  Carlsen vant duellen mot Fabio Caruana etter å ha spilt remis med hvite brikker og vunnet med svarte. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian Grieg Sander / NRK
 • Gironas sensasjonsferd fortsetter

  Girona slutter ikke å overraske i tetsjiktet i Spania. Søndag ble det 4-2-seier i Catalonia-derbyet borte mot Barcelona.

  Bragden gjør Girona til serieledere i La Liga, med 41 poeng på 16 kamper. Det er to poeng ned til Real Madrid, og syv til regjernde mester Barcelona.

  Artem Dovbyk tok Girona foran etter tolv minutters spill. Ukraineren ble satt opp av landsmannen Viktor Tsyhankov og scoret via stolpen.

  Robert Lewandowski headet inn utligningen kort tid senere, men Girona slo til igjen før pause. Miguel Gutiérrez curlet vakkert gjestene opp i 2-1.

  Mot slutten la innbytter Valery Fernández på til 3-1. Han hadde kun vært på banen i to minutter.

  I tilleggstiden tente Ilkay Gündogan et håp for Barcelona, men Cristhian Stuani fjernet all tvil i det femte overtidsminuttet.

  Girona ble nummer ti i La Liga sist sesong. Nå ryster Catalonia-klubben de etablerte i spansk toppfotball. (NTB)

  Girona jubler for borteseier mot Barcelona
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Wembstad røk korsbåndet

  Alpintalentet Inni Holm Wembstad har røket korsbåndet. Det bekrefter 23-åringen selv på Instagram.

  – Jeg er knust og tom før ord. Jeg har kost meg på ski på et nytt nivå de siste månedene, skriver Wembstad.

  Dermed fortsetter St. Mortiz-marerittet for Wembstad. I fjor strakk hun korsbåndet i kneet etter fall i den sveitsiske bakken.

  Den gang røk hele sesongen for den norske kvinnen, og nå blir det nok et langt skadeavbrekk.

  – St. Moritz... Du vant denne gangen også. Mitt hat-elsk forhold til denne bakken fortsetter, skriver Wembstad.

  Inni Holm Wembstad
  Foto: Sergei Belski / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal