Hopp til innhold

Nordås har fått hverdagen snudd på hodet: – Det stresser meg

Narve Gilje Nordås seiler opp som en het medaljekandidat i VM, men skulle gjerne vært foruten mye av styret som følger med suksessen.

Narve GIlje Nordås i London

NÆR SEIER: Narve Gilje Nordås (t.h.) ble slått på målstreken av Yared Nuguse under Diamond League-stevnet i London.

Foto: HENRY NICHOLLS / AFP

Søndag var han bare 14 hundredeler fra å vinne sitt første Diamond League-løp i karrieren. Med det viste Nordås for alvor at han kan kjempe om edelt metall i VM neste måned.

Slik så det ikke ut før årets sesong. Den tidligere 5000-meterspesialisten røk ut i forsøket på samme distanse i OL i 2021 og i VM i fjor. I EM ble det en 17.-plass i finalen. Nordås var sønderknust etter løpet.

Les også Nordås sjokkerte verdenseliten – tror dette kan ha hindret seier

Nordås McSweyn

Denne sesongen har det meste handlet om 1500 meter. Den personlige rekorden har blitt senket fire ganger, fra 3.36,23 til 3.29,47.

24-åringen er i ferd med å etablere seg som en toppløper.

Narve Gilje Nordås

SJOKKERE: Narve Gilje Nordås (t.h.).

Foto: HENRY NICHOLLS / AFP

– Dessverre har det blitt så gale

Det gir også en ny økonomisk hverdag, avslører Nordås på et spørsmål om hvordan han trives på høydeleir i sveitsiske St. Moritz.

– Det er klart at det koster mye penger, men nå begynner jeg å tjene en god del penger, for å si det rett ut.

Vi prøver å spørre om man virkelig kan tjene bra som friidrettsutøver, som først slo ut i full blomst inneværende sesong.

– Dessverre har det blitt så gale. Det er mye folk som er interessert nå, for å si det sånn. Det stresser meg litt at det er så mange som vil ha deg.

– Hva mener du med at det stresser deg?

– Jeg har fått litt hjelp av en agent som heter Nic Bideau fra Australia. Jeg har ikke signert med ham ennå, men han får henvendelser, Gjert får henvendelser. Jeg får henvendelser. Det synes jeg er litt slitsomt. Jeg har sagt til dem: «Ikke nå. Dette er ikke tiden. Vent til etter VM», sier Nordås, og markerer med armene at han vil roe ned.

Bideau bekrefter at det er interesse rundt Nordås, men at det ikke vil bli tatt noen avgjørelser før etter VM.

Gjert Ingebrigtsen: – Det har sin pris

Trener Gjert Ingebrigtsen mener han ikke skal tenke på avtaler og kontrakter, for da er fokus på feil sted. Den type henvendelser skal gå gjennom andre. Samtidig mener han Nordås har seg selv å skylde for pågangen.

Han har nok gjort seg for mye tilgjengelig, spesielt i sosiale medier. Det har sin pris. Det å være så tilgjengelig. Vi vil nok dempe det relativt kraftig fremover og stenge verden litt ute, slik at han får fokusert på oppgavene før VM, snarere enn å spamme alt som skjer i sosiale medier, sier Ingebrigtsen til NRK, mens han sitter i bilen på vei til St. Moritz – og fortsetter:

Friidrett - Trond Mohn Games

VIL ROE NED: Gjert Ingebrigtsen ser helst at Narve Gilje Nordås bruker mindre tid på sosiale medier.

Foto: Geir Olsen / NTB

Det blir en tidstyv og en energityv. Det at han skjønner det selv. Han må kjenne på de tingene selv. Pågangen skyldes at han har vært veldig tilgjengelig. Han har kanaler i alle retninger, sier den erfarne treneren.

Han forklarer at den største forskjellen er at det er enklere å planlegge hvor han skal løpe. Nå slipper de å lete seg frem til «bakgårdsstevner». Prestasjonene i Oslo og London gir fornyet tillit i Diamond League. Jærbuen er allerede klar for 1500 meter i Zürich, like etter VM.

Når muligheten åpner seg i Diamond League, så blir livet hans mye lettere. Da kan du planlegge hvor du skal løpe.

Nordås McSweyn

SE LØPET: Narve Gilje Nordås sjokkerte verdenseliten i London søndag.

Dominerte foran 50.000

Alle pilene har pekt i samme retning denne sesongen. Personlig rekord og VM-kravet er innfridd på 1500 meter og 5000 meter. Han har spilt en av hovedrollene i Diamond League – og seiler opp som en klar kandidat til å ta medalje i VM, bak Jakob Ingebrigtsen og spanske Mohamed Katir. Ingebrigtsen og Nordås er enige om at løpet i London var det beste hittil.

– Dette var bedre enn Bislett, mener jeg. Tiden var ett sekund dårligere, men dette var et så mye mer dominant løp enn Bislett. Jeg er mer fornøyd med dette. Dette er sterkere. På Bislett lå jeg bare bak. Jeg var ikke med, dominerte ikke feltet og var aldri oppe. Her inne var jeg en av hovedaktørene. Det er så mye bedre og sterkere, sier Nordås.

Men selv om han er klar for to distanser i VM, er Nordås klar på at han helst vil unngå 5000 meter. Den er mest aktuell om det skulle skje uhell i forsøk eller semifinale på 1500-meteren.

– Det kommer løp etterpå. Det kommer Brussel Diamond League, Zürich Diamond League ..., sier Nordås, som er sikker på at han blir å se i finalen i Eugene i midten av september.

PS! Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås er nordmennene som er kvalifisert til 1500 meter i VM i Budapest. De to er også klare for 5000 meter, mens Magnus Tuv Myhre, Awet Kibrab og Henrik Ingebrigtsen kan komme med via ranking. Fristen for å kvalifisere seg til mesterskapet går ut 30. juli.

Sportsnyheter

PR-STUNT: Ekspertene mener Emil Meek (til venstre) og Kevin Melhus bare møtes på grunn av penger og oppmerksomhet.

Latterleggjer idrettsprofilanes «oppgjer»: – Alt ser iscenesett ut

Kevin Melhus skal gå kamp mot Emil Meek. Ekspertane meiner at det er eit dumt val av førstnemnde.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group F Turkey v Portugal

Reaksjonene hagler etter EM-kaos: – Det er en skandale

De mange banestormingene stjal oppmerksomheten i en innholdsrik kamp. Cristiano Ronaldo hadde en målgivende pasning som overrasket ekspertene.

Ble kalt «bestemor» – Vålerenga-veteranen svarte med å feire slik

Rosenborg-keeper Rugile Rulyte slengte med leppa før toppkampen på Lerkendal. Det fikk hun svi for.

Siste nytt

 • Lukaku med sitt tredje annullerte mål i belgisk seier: – Det hviler en forbannelse

  De belgiske spillerne fikk endelig hull på byllen mot Romania etter et skuffende 0–1 tap mot Slovakia.

  Med kniven på strupen vant Belgia 2–0 etter et sjansebonanza, og tok med seg tre viktige poeng før siste runde i gruppe E.

  I det 64. spilleminutt trodde «alle» at Lukaku endelig fikk scoringen sin, men for tredje gang i løpet av mesterskapet ble scoringen til Lukaku annullert for offside.

  – Det hviler en forbannelse over Lukaku, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

  – Lukaku. Hvordan er flaksen din? skriver fotballegenden Alan Shearer på X.

  Etter bare 73 sekunder fikk Belgia en drømmeåpning på kampen.

  Romelu Lukaku fikk ballen inne i sekstenmeteren, og med ryggen til mål sentret spissen ballen ut til Youri Tielemans som klemte til på direkten og satte ballen langs bakken inn i mål.

  – Han har jo en veldig god skuddfot Tielemans. Det har han bevist i engelsk fotball i flere år, sa NRKs fotballkommentator Christian Nilssen.

  Målet er det tredje raskeste målet i EM-historien. Det raskeste scoret Albanias Bajrami tidligere i mesterskapet.

  Etter 79 minutter slår den belgiske sisteskansen Koen Casteels en lang pasning som går forbi hele det rumenske forsvaret.

  Da er den belgiske kapteinen Kevin De Bruyne årvåken og rekker akkurat å strekke foten fram på ballen forbi den rumenske målvakten.

  Før siste runde i gruppe E kan alt skje da alle lag står likt med tre poeng etter to kamper spilt.

  Belgias sterner slo tilbake i kampen mot Romania.
 • Fotballsupportere skadet i Nederland

  Minst ti supportere skal være skadet etter at et stort banner, en tifo, falt ned på supportere før en kamp mellom Twente og Stevo.

  Tifoen ble holdt oppe av en kran, men installasjonen kollapset.

  Spillere løp til for å hjelpe, og nødetatene ble tilkalt. Kampen ble ikke spilt.

 • Formel 2: Hauger fikk tidsstraff etter sprintløpet

  Dennis Hauger fikk det vrient etter en svak kvalifisering og endte med 9.-plass i Formel 2-førernes sprintløp i Barcelona. Etterpå fikk han tidsstraff.

  Det fikk han sammen med en rekke andre førere. Hauger ble straffet med to ganger fem sekunder for å ha vært utenfor banen ved to anledninger.

  Straffen sendte Hauger ned på 12.-plass. Alle tidsstraffene gjorde at VM-leder Paul Aron kom seg opp på pallen på 3.-plass.

  (NTB)

  Monaco F2 GP Auto Racing
  Foto: Luca Bruno / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal