Hopp til innhold

Nordås har fått hverdagen snudd på hodet: – Det stresser meg

Narve Gilje Nordås seiler opp som en het medaljekandidat i VM, men skulle gjerne vært foruten mye av styret som følger med suksessen.

Narve GIlje Nordås i London

NÆR SEIER: Narve Gilje Nordås (t.h.) ble slått på målstreken av Yared Nuguse under Diamond League-stevnet i London.

Foto: HENRY NICHOLLS / AFP

Søndag var han bare 14 hundredeler fra å vinne sitt første Diamond League-løp i karrieren. Med det viste Nordås for alvor at han kan kjempe om edelt metall i VM neste måned.

Slik så det ikke ut før årets sesong. Den tidligere 5000-meterspesialisten røk ut i forsøket på samme distanse i OL i 2021 og i VM i fjor. I EM ble det en 17.-plass i finalen. Nordås var sønderknust etter løpet.

Les også Nordås sjokkerte verdenseliten – tror dette kan ha hindret seier

Nordås McSweyn

Denne sesongen har det meste handlet om 1500 meter. Den personlige rekorden har blitt senket fire ganger, fra 3.36,23 til 3.29,47.

24-åringen er i ferd med å etablere seg som en toppløper.

Narve Gilje Nordås

SJOKKERE: Narve Gilje Nordås (t.h.).

Foto: HENRY NICHOLLS / AFP

– Dessverre har det blitt så gale

Det gir også en ny økonomisk hverdag, avslører Nordås på et spørsmål om hvordan han trives på høydeleir i sveitsiske St. Moritz.

– Det er klart at det koster mye penger, men nå begynner jeg å tjene en god del penger, for å si det rett ut.

Vi prøver å spørre om man virkelig kan tjene bra som friidrettsutøver, som først slo ut i full blomst inneværende sesong.

– Dessverre har det blitt så gale. Det er mye folk som er interessert nå, for å si det sånn. Det stresser meg litt at det er så mange som vil ha deg.

– Hva mener du med at det stresser deg?

– Jeg har fått litt hjelp av en agent som heter Nic Bideau fra Australia. Jeg har ikke signert med ham ennå, men han får henvendelser, Gjert får henvendelser. Jeg får henvendelser. Det synes jeg er litt slitsomt. Jeg har sagt til dem: «Ikke nå. Dette er ikke tiden. Vent til etter VM», sier Nordås, og markerer med armene at han vil roe ned.

Bideau bekrefter at det er interesse rundt Nordås, men at det ikke vil bli tatt noen avgjørelser før etter VM.

Gjert Ingebrigtsen: – Det har sin pris

Trener Gjert Ingebrigtsen mener han ikke skal tenke på avtaler og kontrakter, for da er fokus på feil sted. Den type henvendelser skal gå gjennom andre. Samtidig mener han Nordås har seg selv å skylde for pågangen.

Han har nok gjort seg for mye tilgjengelig, spesielt i sosiale medier. Det har sin pris. Det å være så tilgjengelig. Vi vil nok dempe det relativt kraftig fremover og stenge verden litt ute, slik at han får fokusert på oppgavene før VM, snarere enn å spamme alt som skjer i sosiale medier, sier Ingebrigtsen til NRK, mens han sitter i bilen på vei til St. Moritz – og fortsetter:

Friidrett - Trond Mohn Games

VIL ROE NED: Gjert Ingebrigtsen ser helst at Narve Gilje Nordås bruker mindre tid på sosiale medier.

Foto: Geir Olsen / NTB

Det blir en tidstyv og en energityv. Det at han skjønner det selv. Han må kjenne på de tingene selv. Pågangen skyldes at han har vært veldig tilgjengelig. Han har kanaler i alle retninger, sier den erfarne treneren.

Han forklarer at den største forskjellen er at det er enklere å planlegge hvor han skal løpe. Nå slipper de å lete seg frem til «bakgårdsstevner». Prestasjonene i Oslo og London gir fornyet tillit i Diamond League. Jærbuen er allerede klar for 1500 meter i Zürich, like etter VM.

Når muligheten åpner seg i Diamond League, så blir livet hans mye lettere. Da kan du planlegge hvor du skal løpe.

Nordås McSweyn

SE LØPET: Narve Gilje Nordås sjokkerte verdenseliten i London søndag.

Dominerte foran 50.000

Alle pilene har pekt i samme retning denne sesongen. Personlig rekord og VM-kravet er innfridd på 1500 meter og 5000 meter. Han har spilt en av hovedrollene i Diamond League – og seiler opp som en klar kandidat til å ta medalje i VM, bak Jakob Ingebrigtsen og spanske Mohamed Katir. Ingebrigtsen og Nordås er enige om at løpet i London var det beste hittil.

– Dette var bedre enn Bislett, mener jeg. Tiden var ett sekund dårligere, men dette var et så mye mer dominant løp enn Bislett. Jeg er mer fornøyd med dette. Dette er sterkere. På Bislett lå jeg bare bak. Jeg var ikke med, dominerte ikke feltet og var aldri oppe. Her inne var jeg en av hovedaktørene. Det er så mye bedre og sterkere, sier Nordås.

Men selv om han er klar for to distanser i VM, er Nordås klar på at han helst vil unngå 5000 meter. Den er mest aktuell om det skulle skje uhell i forsøk eller semifinale på 1500-meteren.

– Det kommer løp etterpå. Det kommer Brussel Diamond League, Zürich Diamond League ..., sier Nordås, som er sikker på at han blir å se i finalen i Eugene i midten av september.

PS! Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås er nordmennene som er kvalifisert til 1500 meter i VM i Budapest. De to er også klare for 5000 meter, mens Magnus Tuv Myhre, Awet Kibrab og Henrik Ingebrigtsen kan komme med via ranking. Fristen for å kvalifisere seg til mesterskapet går ut 30. juli.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal