Nå kan han vinne Ballon d'Or: – Det er helt absurd

For seks måneder siden var det «ingen» som hadde tro på Tottenhams unggutt Harry Kane. Nå omtales han i samme åndedrag som Messi og Ronaldo.

Britain England Lithuania Euro Soccer

79 SEKUNDER: Så lang tid tok det før Harry Kane scoret i sin landslagsdebut fredag.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Kane FUT

GOD PÅ ALT: Kreative Twitter-entusiaster framstiller Harry Kane slik på fotballkortet til dataspillet FIFA 15.

Så gjorde han det igjen, mannen på alles lepper for tiden. Harry Kane brøt nok en barriere på imponerende vis. Fredag debuterte Tottenhams 21-åring på det engelske fotballandslaget, da han kom inn som innbytter for Wayne Rooney etter 72 minutter.

Og bare 79 sekunder senere scoret han sitt første landslagsmål.

– Dette er som i et eventyr, men det er flott når eventyr blir til virkelighet. Eventyret har blir virkelig for Harry, sa landslagssjef Roy Hodgson engasjert etter kampen mot Litauen.

Mange har slitt med å forklare hva det egentlig er som gjør Harry Kane god. Men mannen har virkelig fått sitt store gjennombrudd de siste månedene. Vi har sett nærmere på historien Harry Kane.

Laster Twitter-innhold

Loves start mot Italia

Tirsdag møter England stornasjonen Italia til privatlandskamp i Torino. Allerede mandag kunne Roy Hodgson avsløre at Kane kommer til å starte kampen.

– Harry Kane debuterer fra start, og Wayne Rooney blir lagets kaptein. Det blir fint å se dem sammen. Harry fortjener denne muligheten, sa landslagssjefen.

Men trolig må Tottenham-spissen prioritere U21-EM i Tsjekkia foran A-landslagets neste kvalifiseringskamp i juni.

– Roy og jeg vet at seniorene er i en god posisjon, og han føler at erfaringen av å dra til Tsjekkia i sommer vil være mer til fordel for Harry enn kampene han har nå, forklarer Englands U21-landslagssjef Gareth Southgate til The Guardian.

FOOTBALL/ England - Juventus Stadium Visit

Harry Kane (t.h) sammen med landslagssjef Roy Hodgson (f.v.) og lagkameratene Andros Townsend og Kyle Walker på Juventus' stadion i Torino.

Foto: Carl Recine / Reuters

– Blir en helt i mange år

Britain England Lithuania Euro Soccer

SÅ GLAD: Kane scoret det siste målet i 4-0-seieren over Litauen på Wembley.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

– Han har hatt en fantastisk sesong. Jeg tror Kane vil være en helt i Tottenham i mange år framover, sier Steffen Iversen entusiastisk til NRK.

Den tidligere Spurs-helten har måttet svare på mange spørsmål om Tottenhams nye stjerneskudd det siste halvåret.

– Det er helt naturlig. De siste fire-fem månedene har jo Kane bøttet inn med mål, forklarer Iversen ivrig.

Fra å kun være et halvkjent navn for fansen, har 21-åringen gått fra status mislykket til toppscorer i Premier League på rekordtid.

Denne uka var han i sin første a-landslagstropp for «Three lions», og Kane kronet debuten med en rekordtidlig scoring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

At han noen sinne skulle bli månedens spiller... ...én gang er utrolig nok. To ganger er uvirkelig. Tre tilhører sjeldenhetene.

SOCCER-ENGLAND/ Harry Kane of Tottenham Hotspur celebrates scoring his second goal against Arsenal during their English Premier League soccer match at White Hart Lane, London

STJERNESKUDD: Tottenhams Harry Kane har tatt Premier League med storm denne sesongen.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Tok plutselig nivået

Eventyret om Harry Kane har vært som en berg- og dalbane, men det fikk en etterlengtet positiv utvikling i november 2015. Da kalenderen viste «2» scoret han som innbytter sitt første ligamål for sesongen - på det tidspunktet lå Chelseas stjernespiller Diego Costa allerede åtte mål foran på toppscorerlisten.

Men fra og med da har formkurven kun pekt oppover for Tottenhams nummer 18, og siden desember har Kane markert seg med 17 nettkjenninger på 15 ligakamper. Det har mange i fotballverdenen bitt seg merke i.

– Jeg er egentlig like overrasket som alle andre. Det er ikke mer enn seks måneder siden jeg ikke hadde noen som helst tro på Kane. Han hadde ingen historikk å vise til - bare en del utlån med vekslende hell, forteller leder Vidar Edell i supporterklubben Tottenhams Venner, ærlig til NRK.

– Men så begynte han plutselig å spille bra og få selvtillit.

Steffen Iversen er imidlertid ikke fullt så overrasket. Den tidligere landslagsspissen sier han har hatt tro på Kane lenge.

– Jeg har sett at han har hatt noe med seg, men i Tottenham handler det om å ta nivået raskt. I fjor hadde han enda mer spisskonkurranse, men Kane har vist at han har tålt å sitte bak (i spisskøen). Det har han fått en fantastisk uttelling for i dag, forklarer Iversen.

Laster Twitter-innhold

«One of their own»

Harry Kane er født og oppvokst i Nordøst-London. Både han og familien har alltid støttet Tottenham Hotspur. At han er en ekte Spurs-gutt gjør at fansen har tatt han ekstra tett til sitt bryst. I dag lyder supportersangen «Harry Kane - he's one of our own» utover White Hart Lane flere ganger per kamp.

– Det er slike spillere engelske fans drømmer om - en spiller fra egne rekker som virkelig slår til. Kane har fått veldig høy status veldig raskt, forklarer Vidar Edell, som mener Kane er like populær som danske Christian Eriksen og keeper Hugo Lloris.

– En slik lokal spiller gjør at mesteparten av fansen, og deres sønner, har fått et nytt forbilde. Det er ingen tvil om at Harry Kane betyr fryktelig mye for dem, istemmer Steffen Iversen.

Til tross for at han er elsket som lokal gutt, var Kane som åtteåring ett år hos erkerival Arsenal. Det har han måttet tåle tyn for. Men Kane har svart godt for seg og er mer enn tilgitt av Spurs-fansen for «sviket» han gjorde som liten gutt.

Laster Twitter-innhold

Slet med å prestere

SOCCER-ENGLAND/CUP Norwich City's Harry Kane challenges Luton Town's Janos Kovacs during their FA Cup fourth round soccer match at Carrow Road in Norwich

FIKK ALDRI TILLIT: Kane ble leid ut til Premier League-klubben Norwich i 2013, men fikk ikke mer enn tre seriekamper. Unggutten greide aldri å score.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Før inneværende sesong hadde imidlertid Kane lagt bak seg flere vanskelige år på fotballbanen, med lite spilletid og utlån med vekslende hell. For eksempel fikk han nesten ikke slippe til da han for to år siden ble lånt ut til Premier League-rival Norwich.

– Kane har vært en del ute, og var betegnelsen på en som ikke fikk det til. Men plutselig har han funnet noe magisk, sier Iversen engasjert.

Etter at André Villas Boas fikk sparken forrige sesong fikk Kane flere muligheter under Tim Sherwoods midlertidige regime, fram til sommeren. På den tiden fikk Kane inn tre fulltreffere i serien.

– Folk vil begynne å sette spørsmålstegn ved meg om jeg har en dårlig kamp. Men i en så stor sport handler det om hvordan du håndterer utfordringene, sa Kane til Daily Mail for en tid tilbake.

– Man må være klar for alt, siden motstanderen forsøker å stoppe deg. Jo bedre spiller man blir, dess vanskeligere blir det.

– Aldri sett en spiss jobbe så hardt

Harry Kanes innsats på og utenfor banen har vekket oppsikt blant langt flere enn Steffen Iversen og Tottenhams egne supportere. Tidligere engelske storspillere som Gary Lineker, Alan Shearer, Gary Neville og Jamie Carragher har alle vært rause med komplimentene i media og på Twitter.

– Jeg har aldri sett en midtspiss jobbe så hardt som Harry Kane. Han er over alt for å jage ballen, sier Neville til BBC.

– Ikke bare burde han være i landslagsstallen, han burde starte kampene også, skryter den tidligere Manchester United-kapteinen.

Laster Twitter-innhold

Gary Lineker tror Harry Kane kan bli en ny legende for både klubb og landslag.

– Han kan gå hele veien og bli en fantastisk målscorer for Tottenham og England. Jeg liker han godt - jeg liker bevegelsene, arbeidskapasiteten, hans begjær for å score mål og selvtilliten, sa Gary Lineker til Tottenhams offisielle nettside allerede i desember.

Foruten Kanes 19 scoringer i Premier League har 21-åringen også puttet ti ganger i Europa League, FA- og ligacup. Det gjør at han allerede i mars har overgått blant andre Spurs-legenden Teddy Sheringhams beste sesong i klubben, og samtidig utlignet Jürgen Klinsmanns personlige scoringsrekord.

– Folk setter pris på en positiv innstilling og hardt arbeid. Jeg vet at det er ekstra høye forventninger til landslagsspillere og at folk forventer forbedring i hver kamp, men det er hva jeg ønsker, sa Kane til den engelske avisen Daily Mail.

– Det stopper ikke her. Jeg vil fortsette. Jeg vil bli større og bedre og vinne ting for Tottenham og England.

Kan bli historisk i mars

Steffen Iversen

GAMMEL FAVORITT: Steffen Iversen scoret 36 seriemål i Spurs-trøya mellom 1996 og 2003.

Foto: ARNOLD SLATER / AP

I januar og februar ble den unge angriperen historisk ved å vinne kåringen «Premier League Player of the Month» to ganger på rad, noe bare Robbie Fowler, Dennis Bergkamp og Cristiano Ronaldo har gjort tidligere.

Og med fem nye scoringer og gode prestasjoner i mars kan Tottenham-gutten nå bli den første i historien til å vinne prisen for tredje måned på rad.

– Det fremstår som helt absurd. Jeg har visst om og kjent til navnet Harry Kane i en god del år, men at han noen sinne skulle bli månedens spiller... ...én gang er utrolig nok. To ganger er uvirkelig. Tre tilhører sjeldenhetene, sier Vidar Edell engasjert.

– Kane ligger på flytbølgen. Det er fantastisk for en spiss å gjøre det. Man skal ikke se bort fra at han fortsetter å putte på enda flere mål. Om Kane fortsetter med det kan han bli historisk, mener Steffen Iversen.

Laster Twitter-innhold

Inkludert blant «verdens beste»

Og mer heder kan gå Harry Kanes vei. Nå omtales 21-åringer noen steder i samme åndedrag som verdens to beste fotballspillere - Real Madrids Cristiano Ronaldo og Barcelonas Messi.

Flere bookmakere har åpnet for å sette penger på at Kane vinner «Ballon d'Or» - prisen som verdens beste fotballspiller.

De færreste tror det vil være mulig, men at Kane i det hele tatt er på lista er spesielt nok med tanke på utgangspunktet for et halvt år siden. Den ferske landslagsspilleren har 29 navn foran seg, men modige oddstippere vil få 150 ganger innsatsen om Kane skulle få løfte den berømte gullballen i januar neste år.

Harry Kane er allerede nominert blant kandidatene til å vinne «PFA Fans Player of the month» i mars. Så får vi se om han også kan bli «Premier League Player of the Month» for tredje gang på rad også.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • United-aksjene stiger etter rykter

    Rykter om at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman vurderer å kjøpe Manchester United har sendt klubbens aksjekurs opp 5 prosent, ifølge Sky News. Glazer-familien, som har eid Manchester United siden 2005, har ikke kommentert saken.

  • England med sterk seier mot Spania

    England slo Spania 3-2 på bortebane mandag i nasjonsligaen. Dette er første gang Spania slipper inn tre mål i en tellende hjemmekamp.

    Raheem Sterling
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Nasjonsligaen: Norge - Bulgaria