Mourinho-tallene som vekker oppsikt

José Mourinhos hyppige bytter i forsvarsrekkene kan være noe av forklaringen på Manchester Uniteds defensive problem denne sesongen.

FBL-ENG-PR-MAN UTD-TOTTENHAM

STORTAP: Mourinho og Manchester United tapte 3–0 mot Tottenham i helgen.

Foto: OLI SCARFF / AFP

José Mourinho blir sett på som en manager som foretrekker det defensive. Men denne sesongen har heller ikke dét fungert for Manchester United.

Syv baklengs på tre kamper er uvanlig kost for et Mourinho-lag. Men når man ser på tallene for forsvarsbytter kan man finne noe av grunnen.

Forsvarstall Mourinho
Forsvarstall Mourinho2

TALLENES TALE: Det har vært mange utskiftninger i de bakre rekkene til Manchester United. Han har blant annet byttet mest på laget av alle i Premier League så langt.

Foto: Daily Mail

Mourinho har brukt 16 forskjellige kombinasjoner på midtstopperplass, de siste 79 kampene.

NRKs fotballekspert, Morten Morisbak Skjønsberg, har selv vært midtstopper i en årrekke, og mener det er lite gunstig med så mange bytter.

– Det er essensielt å spille mye sammen for å lykkes defensivt. Det å kunne kjenne en stopperkollega godt er utrolig viktig. Ting går fort i spillet, og man bør nesten intuitivt vite hva stopperkollegaen din gjør for da blir det lettere for deg å vite hva du skal gjøre, sier han.

Skadeproblemer

Mourinhos tid i Manchester United har ikke vært enkel på skadefronten. Tidligere Manchester United-spiller, og nåværende Molde-trener, Ole Gunnar Solskjær, tror det har hatt mye å si for de mange byttene.

– Det har vært mye skadde spillere, og det har vært den største grunnen. Så vet vi alle at Mourinho har søkt klubben, og spurt om å få en ekstra stopper i år. Det var det største overgangsønsket hans, å få en stopper til, sier han til NRK.

Solskjær trekker også frem at det kan være mange grunner til at Mourinho ikke har fått satt et foretrukket stopperpar.

Ole Gunnar Solskjær

STØTTE: Ole Gunnar Solskjær tror ikke Mourinho har byttet så mye uten at han var nødt til det.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Plutselig så er det en spiller som er syk og en som skal ha en sønn. Det er så mange grunner til at spillere ikke er tilgjengelig til kamp. Og er det noe både jeg og Mourinho vet, er det at å ha en fast sentrallinje er det beste for laget. Så er ikke verden alltid ideell i fotballen.

Rådvill Mourinho

Mourinho vet heller ikke selv hva som er hans beste stopperpar, noe han uttalte etter 3-0-tapet mot Tottenham i helgen.

– I den første kampen brukte vi Lindelöf og Bailly, nå var det Jones og Smalling. Men nå ble Jones skadet, og i den neste kampen blir det Smalling med noen andre. Etter hvert kommer Rojo tilbake, og blir en mulighet, og nei. Jeg vet ikke hvilken forsvarsfirer som er min beste, sa han på pressekonferansen etter kampen.

Den neste kampen for United er borte mot Burnley, som også har slitt i sesongåpningen. Mange mener Mourinho må ha et godt resultat, men Solskjær tror han får mer tid uansett.

– Ja, et tap tåler han helt sikkert. Klubben tåler det også. Manchester United er en klubb som alltid reiser seg og alltid kommer tilbake, sier Solskjær.

Sportsnyheter

Vurderte å legge opp og kollapset for en uke siden – her får hun sin revansj

Etter to tunge år som skiløper hvor hun har vurdert å legge opp, ble mandagens sølv i NM en stor opptur for Kathrine Harsem – én uke etter hun kollapset etter et norgescuprenn.

Siste nytt

 • Full pott for Sverige og Frankrike

  Sverige, som ledes av Glenn Solberg, går videre til hovedrunden i VM med fire poeng. Det ble klart etter at de snudde den siste gruppespillkampen mot vertsnasjon Egypt, og vant med ett mål.

  I Norges gruppe så dro Frankrike til slutt i land seieren mot Sveits (25-24) , og er dermed gruppevinner. Hvis Norge tar poeng mot Østerrike, er de sikret to poeng inn i hovedrunden.

  Der venter lagene fra gruppe F, hvor Portugal er gruppevinner og også starter med fire poeng.

  Sverige
  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / AFP
 • Utsetter håndballkamper

  Norges Håndballforbund har bestemt at kampene i topphåndballen resten av januar utsettes. Det kommer etter at regjeringen anbefalte stopp av seriespill i toppidretten i to uker. Håndballtreninger kan opprettholdes, skriver NHF i en pressemelding.

  Handball, Rema 1000-ligaen, Flint - Vipers
  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Hviterussland mister ishockey-VM

  Hviterussland er fjernet som medarrangør av årets elite-VM i ishockey.

  Det kunngjorde Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) mandag. Forbundet har vært under sterkt press fra flere aktører om å flytte mesterskapet bort fra Hviterussland.

  I helgen uttalte VMs hovedsponsor at den ikke vil støtte mesterskapet med penger dersom hviterusserne ble stående som medarrangører.

  Det er urolighetene og den politiske situasjonen i Hviterussland som gjør at landet ikke får arrangere VM likevel.

  Det ikke klart om Latvia nå tar på seg hele mesterskapet, eller om et annet land blir medarrangør.

  Belarusian President Lukashenko meets with International Ice Hockey Federation (IIHF) President Fasel in Minsk
  Foto: Nikolai Petrov/belta / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal