Hoffenheim slaktes i tyske aviser – kaller tapet «absurd» og «pinlig»

Etter noen intense sluttminutter ble Molde historiske da de torsdag kveld tok seg til åttendedelsfinale i Europaligaen.

– Det er vanvittig stort. Det er en kjempeprestasjon og det er fantastisk for norsk fotball at vi har et lag som tar seg videre der og er i det selskapet. Det understreker igjen den trenden norsk fotball er i og den positive dytten vi er i, sier NRKs fotballekspert Carl Erik Torp.

Hoffenheim kom til sjanse etter sjanse mot Molde over to kamper, men heroisk forsvarsspill og enestående keeperspill fra Andreas Linde gjorde at Erling Moes Molde tok seg til åttendedelsfinalen i Europaligaen.

– Det er fortjent, Jesper! Det er det som er så sjukt at akkurat i kveld er det fortjent, utbrøt TV 2s kommentator Marius Skjelbæk da 2-0 ble satt inn av Eirik Ulland Andersen.

– Molde har prestert en praktfull fotballkamp, og dette er kronen på verket, svarte medkommentator Jesper Mathisen.

Eirik Ulland Andersen

SENDTE MOLDE I LEDELSEN: Eirik Ulland Andersen scoret kampens første mål.

Dermed ble Ulland Andersen den store helten med sine to mål. Han scoret også 1-0-målet tidlig i første omgang med et presist skudd fra kanten av 16-meteren.

– Det er en ekstrem opplevese å være med på. Vi kjemper som vikinger hele veien, sier tomålshelten til TV 2 etter kampen.

Det skjer etter en Molde-karriere som på ingen måte har gått på skinner for den danskfødte vingen. I løpet av forrige sesong startet han sju kamper og scoret fire mål i eliteserien, kun ett mål mer enn han har scoret på to kamper mot Hoffenheim.

– Det er godt for meg personlig å kjenne at det løsner og at jeg kjenner meg selv igjen.

Historisk avansement

Den andre store helten, Andreas Linde, hyller lagkammeratene.

– Jeg syns hele laget gjør en enorm innsats. Vi kriger gjennom hele kampen, så er jeg glad jeg har en god dag i dag, sier han.

Han fikk totalt ni skudd på seg iløpet av kampen, og måtte gjøre flere feberredninger for å hindre Hoffenheim å få det viktige målet de lenge trengte for avansement.

Ved å ta seg videre er Molde det første norske laget som tar seg så langt i Europaligaen siden Vålerenga tok seg til kvartfinalen i cupvinnercupen i 1998/99. Den gang briljerte John Carew på topp for Oslo-klubben, mens Egil Olsen var hovedtrener.

Men ingen norske lag har tatt seg forbi 16-delsfinalen i det som nå heter Europaligaen og før het UEFA-cupen.

Erling Moe

STORFORNØYD: Trener Erling Moe viste at dette var et avansement som betyr mye for Molde etter kampen.

– Det sier bare hvor stort dette er og hvor sjelden kost det er for norske lag å blande seg opp i det selskapet der. Vi vet jo også at det ikke har blitt lettere siden da, og med det nivået det er på internasjonal fotball er det fantastisk at vi matcher det, sier Torp.

Der er Molde-treneren langt på vei enig.

– Det er ikke bare en stor kveld, dette er en gedigen kveld for oss. Jeg håper det er en skikkelig god kveld for norsk fotball. Vi viser at vi er på tur opp og frem hjemme. I dag er vi en stolt gjeng, sier Molde-trener Erling Moe til TV 2.

Utgangspunktet før kampen var enkelt og greit at Molde etter alt å dømme måtte slå Hoffenheim borte i Tyskland for å ta seg til åttendedelsfinale i Europaligaen. Det var ingen enkel oppgave, da tyskerne forrige sesong tok en sterk 6.-plass i Bundesliga.

Hoffenheim slaktes

Den første kampen, som ble spilt i Spania grunnet koronarestriksjoner, endte 3-3 etter en mesterlig opphenting av Molde.

Også den gang spilte Linde en av hovedrollene, da han reddet straffespark og flere store sjanser.

Tyske medier er ikke nådige med hjemmelaget.

Ellingsen

IKKE FORNØYDE: Hoffenheim-spillerne viste tydelig at de ikke var fornøyde med hvordan kampen utviklet seg.

«Mer pinlig blir det ikke!», skriver Bild om tapet. De omtaler Molde som det «billige» laget fra Norge. De skriver at markedsverdien til Molde ligger på 14,25 millioner euro, mot Hoffenheim sin verdi på 228,3 millioner euro.

Der Spiegel omtaler tapet som en «absurd avslutning istedenfor den største klubbsuksessen», ettersom Molde hadde to avslutninger mot Hoffenheims 27. De legger til at til tross for at Hoffenheim hadde ti førstelagsspillere på skadelista var de klare favoritter.

Molde satt under press

Oppgjøret startet med et enormt press fra hjemmelaget, men takket være Andreas Linde i Molde-buret stod det 0-0 da moldenserne kom på en kontring.

Ulland Andersen fikk ballen ute til venstre, dro seg inn og curlet ballen presist inn i lengste hjørnet. Keeper Bauman ble bare stående og se nettmaskene blafre til 1-0 for Molde. Etter målet tok bortelaget mer tak i kampen og holdt ballen i laget.

Hoffenheim - Molde

AMPER STEMNING: Moldespillerne klarte å hisse opp Hoffenheim, som jaktet en utligning som ville sende dem videre.

Da kampuret tikket mot pause satte tyskerne inn et ekstra press, men de klarte ikke skape de store sjansene, og det lille som kom igjennom ble stoppet av solide Andreas Linde mellom stengene.

Etter pausen fortsatte den svenske keeperen storspillet. Med en god redning hindret han utligning før fem minutter av omgangen var spilt. Etter det slet Hoffenheim med å skape sjanser som satte Moldes sisteskanse på noen prøver.

På overtid skapte Hoffenheim noen halvstore sjanser. Men like før de fem tilleggsminuttene var ferdigspilt kom Ulland Andersen alene med keeper, rundet ham, og sikret avansement med 2-0-scoringen.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

• Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

Det bekrefter hun overfor NRK.

Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

– Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

– Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

– Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

– Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner