Hopp til innhold

Hoffenheim slaktes i tyske aviser – kaller tapet «absurd» og «pinlig»

Etter noen intense sluttminutter ble Molde historiske da de torsdag kveld tok seg til åttendedelsfinale i Europaligaen.

– Det er vanvittig stort. Det er en kjempeprestasjon og det er fantastisk for norsk fotball at vi har et lag som tar seg videre der og er i det selskapet. Det understreker igjen den trenden norsk fotball er i og den positive dytten vi er i, sier NRKs fotballekspert Carl Erik Torp.

Hoffenheim kom til sjanse etter sjanse mot Molde over to kamper, men heroisk forsvarsspill og enestående keeperspill fra Andreas Linde gjorde at Erling Moes Molde tok seg til åttendedelsfinalen i Europaligaen.

– Det er fortjent, Jesper! Det er det som er så sjukt at akkurat i kveld er det fortjent, utbrøt TV 2s kommentator Marius Skjelbæk da 2-0 ble satt inn av Eirik Ulland Andersen.

– Molde har prestert en praktfull fotballkamp, og dette er kronen på verket, svarte medkommentator Jesper Mathisen.

Eirik Ulland Andersen

SENDTE MOLDE I LEDELSEN: Eirik Ulland Andersen scoret kampens første mål.

Foto: RALPH ORLOWSKI / Reuters

Dermed ble Ulland Andersen den store helten med sine to mål. Han scoret også 1-0-målet tidlig i første omgang med et presist skudd fra kanten av 16-meteren.

– Det er en ekstrem opplevese å være med på. Vi kjemper som vikinger hele veien, sier tomålshelten til TV 2 etter kampen.

Det skjer etter en Molde-karriere som på ingen måte har gått på skinner for den danskfødte vingen. I løpet av forrige sesong startet han sju kamper og scoret fire mål i eliteserien, kun ett mål mer enn han har scoret på to kamper mot Hoffenheim.

– Det er godt for meg personlig å kjenne at det løsner og at jeg kjenner meg selv igjen.

Historisk avansement

Den andre store helten, Andreas Linde, hyller lagkammeratene.

– Jeg syns hele laget gjør en enorm innsats. Vi kriger gjennom hele kampen, så er jeg glad jeg har en god dag i dag, sier han.

Han fikk totalt ni skudd på seg iløpet av kampen, og måtte gjøre flere feberredninger for å hindre Hoffenheim å få det viktige målet de lenge trengte for avansement.

Ved å ta seg videre er Molde det første norske laget som tar seg så langt i Europaligaen siden Vålerenga tok seg til kvartfinalen i cupvinnercupen i 1998/99. Den gang briljerte John Carew på topp for Oslo-klubben, mens Egil Olsen var hovedtrener.

Men ingen norske lag har tatt seg forbi 16-delsfinalen i det som nå heter Europaligaen og før het UEFA-cupen.

Erling Moe

STORFORNØYD: Trener Erling Moe viste at dette var et avansement som betyr mye for Molde etter kampen.

Foto: RALPH ORLOWSKI / Reuters

– Det sier bare hvor stort dette er og hvor sjelden kost det er for norske lag å blande seg opp i det selskapet der. Vi vet jo også at det ikke har blitt lettere siden da, og med det nivået det er på internasjonal fotball er det fantastisk at vi matcher det, sier Torp.

Der er Molde-treneren langt på vei enig.

– Det er ikke bare en stor kveld, dette er en gedigen kveld for oss. Jeg håper det er en skikkelig god kveld for norsk fotball. Vi viser at vi er på tur opp og frem hjemme. I dag er vi en stolt gjeng, sier Molde-trener Erling Moe til TV 2.

Utgangspunktet før kampen var enkelt og greit at Molde etter alt å dømme måtte slå Hoffenheim borte i Tyskland for å ta seg til åttendedelsfinale i Europaligaen. Det var ingen enkel oppgave, da tyskerne forrige sesong tok en sterk 6.-plass i Bundesliga.

Hoffenheim slaktes

Den første kampen, som ble spilt i Spania grunnet koronarestriksjoner, endte 3-3 etter en mesterlig opphenting av Molde.

Også den gang spilte Linde en av hovedrollene, da han reddet straffespark og flere store sjanser.

Tyske medier er ikke nådige med hjemmelaget.

Ellingsen

IKKE FORNØYDE: Hoffenheim-spillerne viste tydelig at de ikke var fornøyde med hvordan kampen utviklet seg.

Foto: RALPH ORLOWSKI / Reuters

«Mer pinlig blir det ikke!», skriver Bild om tapet. De omtaler Molde som det «billige» laget fra Norge. De skriver at markedsverdien til Molde ligger på 14,25 millioner euro, mot Hoffenheim sin verdi på 228,3 millioner euro.

Der Spiegel omtaler tapet som en «absurd avslutning istedenfor den største klubbsuksessen», ettersom Molde hadde to avslutninger mot Hoffenheims 27. De legger til at til tross for at Hoffenheim hadde ti førstelagsspillere på skadelista var de klare favoritter.

Molde satt under press

Oppgjøret startet med et enormt press fra hjemmelaget, men takket være Andreas Linde i Molde-buret stod det 0-0 da moldenserne kom på en kontring.

Ulland Andersen fikk ballen ute til venstre, dro seg inn og curlet ballen presist inn i lengste hjørnet. Keeper Bauman ble bare stående og se nettmaskene blafre til 1-0 for Molde. Etter målet tok bortelaget mer tak i kampen og holdt ballen i laget.

Hoffenheim - Molde

AMPER STEMNING: Moldespillerne klarte å hisse opp Hoffenheim, som jaktet en utligning som ville sende dem videre.

Foto: RALPH ORLOWSKI / AFP

Da kampuret tikket mot pause satte tyskerne inn et ekstra press, men de klarte ikke skape de store sjansene, og det lille som kom igjennom ble stoppet av solide Andreas Linde mellom stengene.

Etter pausen fortsatte den svenske keeperen storspillet. Med en god redning hindret han utligning før fem minutter av omgangen var spilt. Etter det slet Hoffenheim med å skape sjanser som satte Moldes sisteskanse på noen prøver.

På overtid skapte Hoffenheim noen halvstore sjanser. Men like før de fem tilleggsminuttene var ferdigspilt kom Ulland Andersen alene med keeper, rundet ham, og sikret avansement med 2-0-scoringen.

Siste nytt

 • Hovland fikk fart på spillet etter treg start – klatret på listene

  Viktor Hovland har fått sving på spillet etter en famlende start i ukas PGA-turnering i Cromwell i Connecticut. Han gikk åpningsrunden to slag under par.

  En uke etter at han kom helt skjevt ut i majorturneringen US Open og ikke greide cuten, var han på jakt etter å revansjere seg. Hovland var likevel et godt stykke nede på listene halvveis på runden, da han var ett slag over par.

  Birdier på 11., 14. og 15. hull fikk ham på rett side av par og sendte ham oppover på listene.

  Det startet riktig nok godt for Hovland da han holdt på å greie eagle på 2. hull. Han måtte nøye seg med birdie, og så kom dagens første bogey på hullet etter, og en ny på 8. hull.

  Han hadde flere gode birdiemuligheter før han fikk sin annen for dagen på 11. hull, og så begynte putteren hans å bli varm. Han senket nye birdieputter på 14. og 15. hull.

  På 16. hull var han innom en sandgrav og roughen, men berget par likevel, og han berget par også på dagens nest siste hull før han misset en god birdiemulighet på 18. hull og måtte nøye seg med par.

  Med en 68-runde er han på delt 27.-plass, seks slag bak sørkoreanske Tom Kim som har to slags ledelse.

  (©NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AFP / AFP
 • VM-bronse til Marte Kjenner i styrkeløft

  Marte Kjenner tok bronse i styrkeløft-VM utstyrsfritt i Litauen torsdag. Hun løftet til sammen 550 kilo og var 27,5 kilo fra gullet.

  Kjenner løftet 543 kilo da hun vant EM i fjor. Med den bestenoteringen var hun nummer fire av de påmeldte i VM, men hun ble slått bare av italienske Carola Garra (577,5) og franske Prescillia Bavoil (567,5).

  Med pallplass har Kjenner kvalifisert seg til verdenslekene i Kina neste år, slik Kjell Egil Olborg Bakkelund gjorde da han tok sølv i mennenes 74-kilosklasse mandag.

  Kjenner fikk også sølv i benkpress og bronse i markløft.

  Trygve Sletten var Norges tredje og siste deltaker i VM. Han var også i aksjon torsdag og endte på 9.-plass i mennenes 93-kilosklasse. Han løftet 820 kilo fordelt på 290 i knebøy, 190 i benkpress og 340 markløft.

  Gustav Hedlund fra Sverige ble verdensmester med 895 kilo.

  Verdenslekene i Chengdu neste år blir første gang styrkeløft utstyrsfritt er på programmet.

  (©NTB)

  Trønderske Marte Kjenner europamester i styrkeløft 2
  Foto: Tonje Kjenner / Tonje Kjenner
 • Spania parkerte Italia og sikret EM-avansement

  Spanjolene kjørte over Italia fra start til slutt da de vant 1–0 i Gelsenkirchen torsdag.

  Kun ett minutt var spilt før Spania kom til sin første store sjanse. Den spanske dominansen fortsatte i åpningsminuttene, men det gjorde også missene.

  Pedri, Nico Williams, 16-årige Lamine Yamal og PSG-kollega Fabián Ruiz var alle nære å score kampens første mål. Sistnevntes ball hadde en fart på 118 km/t fra 18 meter. Likevel sto det 0–0 i Gelsenkirchen flere sjanser senere, og det var utrolig nok uavgjort til pause.

  Spanjolene fortsatte presset i 2. omgang, men det gjorde også sjansesløseriet. Det måtte en italiener til for at Spania skulle gå opp i ledelsen. Selvmålet av Riccardo Calafiori kom etter 55 minutter.

  De iberiske spillerne spilte seg til flere gigantiske sjanser, men det ble med det ene målet og italienerne klarte aldri å utligne. Kampen endte 1–0.

  – Vi spilte veldig bra og prøvde å vokse inn i kampen. Jeg føler vi fikk vist at vi ønsker å oppnå noe stort i EM, sier Williams, som ble kåret til banens beste spiller.

  Rodri fikk også sitt andre gule kort i mesterskapet, og må stå over den siste gruppespillskampen mot Albania.

  Den er av liten betydning for Spania, som troner øverst i gruppe B og har sikret seg EM-avansement.

  Høydepunkter fra Spania - Italia.

Sendeplan

Kl. Program Kanal