Hopp til innhold

Mol og Sørum overlegne i finalen – lekte seg til OL-gull: – Så latterlig deilig

TOKYO/OSLO (NRK): Norge har aldri før blitt bedre enn nummer syv i et OL i sandvolleyball. Men det har Anders Mol og Christian Sørum gjort noe med. Lørdag ble de historiske etter en råsterk finaleseier over Den russiske olympiske komité.

Mol og Sørum

Sandvolleyballparet var overlegne i finalen og vant OL-gull.

 • Mol/Sørum - Stojanovskij/Krasilnikov 21-17, 21-18

De norske gutta strakk armene i været da finalemotstanderen sendte en serve rett i nettet på Norges matchball. Til slutt deiset Mol og Sørum ned i sanden og ga hverandre en stor klem.

Vel vitende om at det er en prestasjon ingen har gjort før dem i Norge.

– Det er bare så latterlig deilig. Det går ikke an å beskrive det. Det er så mye hardt arbeid som ligger bak det. Det å se Christian inn i øyene og levere medaljen til han, det er helt magisk, sier Anders Mol til NRK.

_gg6qyM7k6E

GULLGLISET: Kåre Mol, Anders Mol, Christian Sørum og Jetmund Berntsen jubler for OL-gull på strandvolley-arenaen i Tokyo lørdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

Makker Christian Sørum fikk spørsmål om hvordan det var med nervene før en så viktig kamp på den største arenaen for en idrettsutøver.

– Vi var spente. Vi var fornøyde med å være i en OL-finale, men vi hadde ekstremt lyst på det gullet. Jeg sa det til Anders at sølvmedaljen er OK fin, men gullmedaljen ser mye bedre ut. Jeg tok et skjermbilde av OL-gullet for tre år siden og har sett det på mobilen hver dag siden, sier han til NRK.

– Skjønner ikke hva de er laget av

Noen minutter etter at gullet var et faktum tok den historiske duoen også seiersrunden foran den norske delegasjonen, med både kulturminister og idrettspresidenten på tribunen, mens seiersbrølene runget over et publikumsfattig sandvolley-stadion.

Etter hvert fant også Mol og Sørum frem til trenerne sine. Det ble en emosjonell stund. Trener og pappa Kåre Mol hadde følgende å si til NRK etter at gullet var et faktum:

– Jeg er bare så lykkelig over at de spiller en helt unik, solid kamp. At de klarer å spille årsbeste, synes jeg da, i finalen og kneble russerne på den måten, det er rørende, sier han og fortsetter:

mLddRLu6bJY

FEIRET: Christian Sørum og Anders Mol fant veien opp til trenerne Jetmund Berntsen og Kåre Mol på tribunen etter finaleseieren.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det å stå på toppen av seierspallen er ikke det jeg synes er mest euforisk, det er gode gutter og at de spiller en solid volleyballkamp.

Sammen med assistenttrener Jetmund Berntsen feiret kvartetten sammen nede ved banen. De poserte for fotografene med medaljene, sa noen velvalgte ord til hverandre og serverte klem på klem.

På NRKs spørsmål om hvordan det oppleves å ta gull, svarer Berntsen slik:

– Nei, det vet vi ikke. Vi har aldri opplevd det før. Vi blir helt satt ut. Vi får marginer, men spiller den beste kampen til nå i OL, og guttene er bare så rolige. Jeg skjønner ikke hva de er laget av, legger han til.

Kalte rival grinete

Norge åpnet riktignok finalen nervøst. Stojanovski og Krasilnikov servet aggressivt, vant viktige poeng og hadde tidlig en firepoengs ledelse på 7-3.

Men gradvis våknet den norske sandvolleyball-duoen. Og så skjedde det som snudde kampen fullstendig.

På stillingen 8-7 til den russiske olympiske komité hoppet Anders Mol opp ved nettet for å blokkere en smash av Vjatsjeslav Krasilnikov.

xcXswPx46bA

PREGET AV SKADE: Vjatsjeslav Krasilnikov underveis i kampen mot Norge.

Foto: ANGELA WEISS / AFP

På veien ned i sanden tråkket Mol på rivalens fot. Krasilnikov gikk ned for telling, åpenbart plaget av «sammenstøtet». Det hele så ut som en overtråkk. NRK-ekspert Vegard Høidalen var bekymret for at kampen kunne endt på det viset.

Krasilnikov måtte ta en såkalt medisinsk time out, fikk behandling med is på ankelen og måtte deretter begynne å spille igjen. Hele hendelsen fikk både Mol og Sørum til å reagere. De uttaler blant annet til NRK at russeren har en tendens til å bli grinete når det går dårlig og at det ble en soleklar fordel for Norge etter dette.

Solid andresett

For derfra og ut handlet det meste om Norge i det første settet. De utlignet, tok ledelsen og sikret seg deretter fem muligheter til å avgjøre første sett. Det klarte de til slutt og vant 21-17.

Det andre settet var lenge jevnt, men etter hvert opparbeidet Mol og Sørum seg en luke. Samtidig mente ekspert Høidalen at Krasilnikovs fortsatt var preget av skaden og ikke klarte å gå inn 100 prosent.

Den norske duoen beholdt uansett luken kampen ut og sikret seg tre matchballer for å avgjøre det hele. Da Stojanovskij servet en ball rett i nettet var den historiske seieren et fakum. Det ble aldri ordentlig spennende.

Folkefest i Mols hjembygd

Det norske OL-gullet ble ikke bare feiret av hovedpersonene og støtteapparat i Tokyo lørdag. Flere hundre mennesker var nemlig i natt samlet i Anders Mols hjembygd Strandvik på vestlandet sør for Bergen.

Blant dem var Anders Mols mamma, Merita. Hun kalte det magisk å ankomme stedet med storskjerm og folkehavet rigget for kamp.

– Jeg har ikke ord for de guttene. De er helt unike utøvere, sier hun til NRK og fortsetter:

– Dette er jo guttedrømmen som går i oppfyllelse. Han har drømt om det, sett det for seg og jobbet med dette i mange år, siden han var liten gutt og selv ble inspirert av de store stjernene. Så at han står i sitt første OL og tar OL-gullet, det er rørende. Jeg er så stolt av det guttene gjør.

Sportsnyheter

Denne detaljen fikk keeperen til å rase: – Holdt på å svartne for meg

Det ble et vanvittig drama da Brann sendte Aalesund ut av cupen. Én spesifikk avgjørelse fikk Brann-keeper til å frese under straffekonken.

Siste nytt

 • West Ham tok sitt første trofé på 43 år – slo Fiorentina 2-1 i conferenceligafinalen

  West Ham sikret sin første tittel siden 1980 ved å senke Fiorentina 2-1 i finalen av conferenceligaen onsdag kveld.

  Europatriumfen er Londonklubbens første siden seieren i cupvinnercupen i 1964/65-sesongen.

  Avgjørelsen falt sent i Praha. Omtrent i det klokken tikket 90 minutter satte Jarrod Bowen inn matchvinnermålet etter en nydelig kontring.

  Onsdagens finale fikk en liten bismak da Fiorentina-kaptein Cristiano Biraghi fikk kastet en gjenstand i hodet etter om lag 33 minutter. TV-bildene vista at han fikk et blodig kutt. Man kunne også se at det lå en rekke ølglass på gressmatten der Biraghi hadde stått.

  Kampen ble stoppet i to minutter for å få skaden bandasjert.

  I andre omgang ble vondt til verre for Biraghi da han handset innenfor 16-meteren. West Ham ble tildelt straffe, og den satte Saïd Benrahma kontant i krysset.

  Ledelsen holdt de bare på i fem minutter. Giacomo Bonaventura dunket inn utligningen nede i venstre hjørnet, men det skulle ikke bli en italiensk tittel i Uefas tredjerangerte europacup.

  Før finalekampen i Praha kunne det tsjekkiske politiet melde om at en rekke Fiorentina-fans hadde angrepet en gjeng med West Ham-supportere.

  Tre West Ham-fans og en politimann ble skadet i hendelsen, mens 16 personer ble varetektsfengslet, opplyste politiet. (NTB)

  Czech Republic Soccer Conference League Final
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Flere storoppgjør i cupens 4. runde

  Trekningen av 4. runde i cupen ble foretatt onsdag kveld. NFF serverte tre lokaloppgjør i kampene som spilles onsdag 28. juni:

  Kjelsås – KFUM Oslo

  Bodø/Glimt – Tromsø

  Gjøvik-Lyn – HamKam

  Stjørdals-Blink – Vålerenga

  Raufoss – Viking

  Sogndal – Sarpsborg 08

  Molde – Strømsgodset

  Brattvåg – Brann

  – Vi er fornøyde med ny hjemmekamp og en mulighet til å konkurrere med Hamar og Hamkam som har ligget lengst fremme i distriktet i flere år. Vi kommer til å gi dem kamp. Kristian Onsrud har familie med en stor historie i sportsklubben Gjøvik-Lyn, så vi gleder oss, sier Gjøvik-Lyn-trener Espen Haug til NRK.

 • Blodige scener i serieliga-finalen: Fiorentina-spiller truffet av gjenstand

  Serieliga-finalen mellom Fiorentina og West Ham ble stoppet da Fiorentinas Cristiano Biraghi ble truffet i hodet av en gjenstand like før pause. TV-bildene viser at Biraghi fikk et stort kutt i hodet og begynte å blø.

  – Dette er bare trist. Bare trist, sa Viasat-kommentator Roar Stokke underveis i kampen.

  TV-bildene viste at det lå en rekke ølglass på gresset rundt Biraghi etter hendelsen.

  Det var til slutt West Ham som vant finalen 2-1 og sikret sin første tittel siden 1980.

  Avgjørelsen falt sent i Praha. Omtrent i det klokken tikket 90 minutter satte Jarrod Bowen inn matchvinnermålet etter en nydelig kontring.

  Europa Conference League - Final - Fiorentina v West Ham United
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste