Hopp til innhold

Mol og Sørum overlegne i finalen – lekte seg til OL-gull: – Så latterlig deilig

TOKYO/OSLO (NRK): Norge har aldri før blitt bedre enn nummer syv i et OL i sandvolleyball. Men det har Anders Mol og Christian Sørum gjort noe med. Lørdag ble de historiske etter en råsterk finaleseier over Den russiske olympiske komité.

Mol og Sørum

Sandvolleyballparet var overlegne i finalen og vant OL-gull.

 • Mol/Sørum - Stojanovskij/Krasilnikov 21-17, 21-18

De norske gutta strakk armene i været da finalemotstanderen sendte en serve rett i nettet på Norges matchball. Til slutt deiset Mol og Sørum ned i sanden og ga hverandre en stor klem.

Vel vitende om at det er en prestasjon ingen har gjort før dem i Norge.

– Det er bare så latterlig deilig. Det går ikke an å beskrive det. Det er så mye hardt arbeid som ligger bak det. Det å se Christian inn i øyene og levere medaljen til han, det er helt magisk, sier Anders Mol til NRK.

_gg6qyM7k6E

GULLGLISET: Kåre Mol, Anders Mol, Christian Sørum og Jetmund Berntsen jubler for OL-gull på strandvolley-arenaen i Tokyo lørdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

Makker Christian Sørum fikk spørsmål om hvordan det var med nervene før en så viktig kamp på den største arenaen for en idrettsutøver.

– Vi var spente. Vi var fornøyde med å være i en OL-finale, men vi hadde ekstremt lyst på det gullet. Jeg sa det til Anders at sølvmedaljen er OK fin, men gullmedaljen ser mye bedre ut. Jeg tok et skjermbilde av OL-gullet for tre år siden og har sett det på mobilen hver dag siden, sier han til NRK.

– Skjønner ikke hva de er laget av

Noen minutter etter at gullet var et faktum tok den historiske duoen også seiersrunden foran den norske delegasjonen, med både kulturminister og idrettspresidenten på tribunen, mens seiersbrølene runget over et publikumsfattig sandvolley-stadion.

Etter hvert fant også Mol og Sørum frem til trenerne sine. Det ble en emosjonell stund. Trener og pappa Kåre Mol hadde følgende å si til NRK etter at gullet var et faktum:

– Jeg er bare så lykkelig over at de spiller en helt unik, solid kamp. At de klarer å spille årsbeste, synes jeg da, i finalen og kneble russerne på den måten, det er rørende, sier han og fortsetter:

mLddRLu6bJY

FEIRET: Christian Sørum og Anders Mol fant veien opp til trenerne Jetmund Berntsen og Kåre Mol på tribunen etter finaleseieren.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det å stå på toppen av seierspallen er ikke det jeg synes er mest euforisk, det er gode gutter og at de spiller en solid volleyballkamp.

Sammen med assistenttrener Jetmund Berntsen feiret kvartetten sammen nede ved banen. De poserte for fotografene med medaljene, sa noen velvalgte ord til hverandre og serverte klem på klem.

På NRKs spørsmål om hvordan det oppleves å ta gull, svarer Berntsen slik:

– Nei, det vet vi ikke. Vi har aldri opplevd det før. Vi blir helt satt ut. Vi får marginer, men spiller den beste kampen til nå i OL, og guttene er bare så rolige. Jeg skjønner ikke hva de er laget av, legger han til.

Kalte rival grinete

Norge åpnet riktignok finalen nervøst. Stojanovski og Krasilnikov servet aggressivt, vant viktige poeng og hadde tidlig en firepoengs ledelse på 7-3.

Men gradvis våknet den norske sandvolleyball-duoen. Og så skjedde det som snudde kampen fullstendig.

På stillingen 8-7 til den russiske olympiske komité hoppet Anders Mol opp ved nettet for å blokkere en smash av Vjatsjeslav Krasilnikov.

xcXswPx46bA

PREGET AV SKADE: Vjatsjeslav Krasilnikov underveis i kampen mot Norge.

Foto: ANGELA WEISS / AFP

På veien ned i sanden tråkket Mol på rivalens fot. Krasilnikov gikk ned for telling, åpenbart plaget av «sammenstøtet». Det hele så ut som en overtråkk. NRK-ekspert Vegard Høidalen var bekymret for at kampen kunne endt på det viset.

Krasilnikov måtte ta en såkalt medisinsk time out, fikk behandling med is på ankelen og måtte deretter begynne å spille igjen. Hele hendelsen fikk både Mol og Sørum til å reagere. De uttaler blant annet til NRK at russeren har en tendens til å bli grinete når det går dårlig og at det ble en soleklar fordel for Norge etter dette.

Solid andresett

For derfra og ut handlet det meste om Norge i det første settet. De utlignet, tok ledelsen og sikret seg deretter fem muligheter til å avgjøre første sett. Det klarte de til slutt og vant 21-17.

Det andre settet var lenge jevnt, men etter hvert opparbeidet Mol og Sørum seg en luke. Samtidig mente ekspert Høidalen at Krasilnikovs fortsatt var preget av skaden og ikke klarte å gå inn 100 prosent.

Den norske duoen beholdt uansett luken kampen ut og sikret seg tre matchballer for å avgjøre det hele. Da Stojanovskij servet en ball rett i nettet var den historiske seieren et fakum. Det ble aldri ordentlig spennende.

Folkefest i Mols hjembygd

Det norske OL-gullet ble ikke bare feiret av hovedpersonene og støtteapparat i Tokyo lørdag. Flere hundre mennesker var nemlig i natt samlet i Anders Mols hjembygd Strandvik på vestlandet sør for Bergen.

Blant dem var Anders Mols mamma, Merita. Hun kalte det magisk å ankomme stedet med storskjerm og folkehavet rigget for kamp.

– Jeg har ikke ord for de guttene. De er helt unike utøvere, sier hun til NRK og fortsetter:

– Dette er jo guttedrømmen som går i oppfyllelse. Han har drømt om det, sett det for seg og jobbet med dette i mange år, siden han var liten gutt og selv ble inspirert av de store stjernene. Så at han står i sitt første OL og tar OL-gullet, det er rørende. Jeg er så stolt av det guttene gjør.

Siste nytt

 • KFUM rystet hjemmelaget i historisk kamp

  Den historiske midnattssolkampen på Romssa Arena endte 2–1 til gjestene fra Oslo.

  Det var hjemmelaget som styrte mest de første 45 minuttene, men de store sjansene lot vente på seg i første omgang.

  – Vi har ikke skapt så mye, så da er det umulig å være fornøyd, sa KFUMs Johannes Nuñez til TV 2 i pausen.

  To målløse lag gikk til hvilen, men allerede fem minutter ut i andre omgang førte Johannes Nuñez gjestene opp i ledelsen etter en skudd som gikk via en Tromsø-spiller.

  Det var to langt mer offensive lag som var klare for 45 nye minutter i midnattssolen.

  I det 63. minutt slo Tromsø tilbake. Jakob Napoleon Romsaas utlignet for hjemmelaget, og ga Tromsø-supporterne noe å juble for.

  De røde og hvite jaktet en scoring, men fikk ikke satt ballen i nettet til bak KFUM-keeperen. I stedet stanget Momodou Lion Njie gjestene i føringen.

  Hele 14 minutter ble lagt til på Romssa Arena etter at det ble kastet tennisballer og andre gjenstander på banen ved to anledninger.

  Til tross for mye tilleggstid, ble det ikke flere scoringer. Kampen endte 1–2.

  Med seieren her klatret KFUM fire plasser opp på tabellen og dro ifra tidligere tabellnabo Tromsø, som falt ned på en 14. plass.

  Eliteserien i fotball 2024: Tromsø-KFUM Oslo
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Viking enig med belgisk klubb om overgang for Gunnarsson

  Patrik Gunnarsson drar fra Viking til belgiske Kortrijk. Islendingen reiser til Belgia for å gjennomføre medisinsk test søndag.

  Det melder klubben i sine mediekanaler.

  Islendingen kom til Viking fra engelske Brentford i 2022, men var også på lån i Stavanger i 2021. Han har siden spilt 90 kamper for klubben. Senest lørdag holdt han nullen mot KBK.

  Gunnarsson drar søndag til Belgia for å gjøre medisinsk test og sluttføre overgangen.

  Viking har vært i strålende form den siste perioden, med fem seirer og én uavgjort på de siste seks kampene. Stavanger-klubben har med det tatt seg opp til tredjeplass, fem poeng bak Bodø/Glimt med én kamp til gode. (NTB)

  Patrik G
  Foto: NTB
 • Ubeseirede Mol og Sørum klare for semifinale i Wien

  Sandvolleyballstjernene Anders Mol og Christian Sørum fortsatte seiersrekken og er klare for semifinale i verdenstourturneringen i Wien.

  Kvartfinaleseieren kom mot amerikanske Miles Partain og Andy Benesh med sifrene 21-17, 21-16.

  I semifinalen venter vinneren av oppgjøret mellom spanske Pablo Herrera og Adrian Gavira Collado og den tyske duoen Nils Ehlers og Clemens Wickler. De møtes senere lørdag.

  Mol og Sørum tok styringen i første sett og opparbeidet seg raskt en komfortabel ledelse. Den norske duoen vant til slutt settet 21-17 og kunne dermed sikre semifinalebillettene i andre sett.

  Sett to startet imidlertid langt jevnere, hvor parene fulgte hverandre stort sett hele veien til 12-12. Da tok Mol og Sørum styringen igjen og skaffet seg en stor ledelse, som de holdt hele veien inn til 21-16-seier.

  Turneringen er Mol og Sørums siste før OL i Paris. Der er nordmennene tittelholdere og kan bli tidenes første sandvolleyballpar på herresiden som forsvarer et OL-gull. (NTB)

  Mol Sørum
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal