Mjøndalen-trenerens private drama - ble rammet av sjeldent virus i hjernen

Mjøndalen-trener Vegard Hansen var døden nær da han som ung spiller ble rammet av et alvorlig virus.

Vegard Hansen

BLE RAMMET AV SJELDENT VIRUS: Mjøndalen-trener Vegard Hansen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sommeren 1998. Den kjente fotballtreneren kjemper sitt livs tøffeste kamp. Hansen, som da var Kongsvinger-spiller, ligger fire døgn i respirator etter at det er blitt påvist et svært alvorlig og sjeldent virus på hjernen.

– Jeg var ute i mange måneder, klarte ikke pusse tennene, eller stå opp av senga. Jeg var totalt uten krefter, forteller Hansen om de dramatiske dagene til NRK.

Diagnosen han får er Ensefalitt - eller hjernebetennelse. Han blir satt fullstendig ut av spill av virusinfeksjonen, som beskrives som svært alvorlig, og ligger på sykehus i en måned før han kan skrives ut.

Trodde det var kyssesyken

Spilleren blir først dårlig under en seriekamp mot Tromsø.

Men legene tror det er kyssekysen. Hansen hadde vært sjuk i forkant av kampen, og tar derfor 7-8 paracet. Det går kun en snau halvtime før han blir dårlig og må forlate banen.

– En uke etter dette, besvimte jeg hjemme. Etter det husker jeg ikke noe mer før jeg våknet, forteller han.

– Det var grusomt for foreldrene mine, jeg svevde mellom liv og død noen dager der. De snakker mye om det fortsatt.

– Fotball er livet hans

Tilbake til 2019. Hansen er egentlig mest opptatt av forberedelsene til cupkampen mot Hønefoss onsdag.

Han liker ikke å snakke om sykdomsdramaet. Ikke engang hans egen assistenttrener i Mjøndalen, Øyvind Leonhardsen, har hørt om det som skjedde.

– Nei, han har ikke fortalt det. Fotball er livet hans, og det å ta poeng er en viktig del av hans liv, sier han, noe Hansen selv bekrefter:

– Fysisk var det verste jeg har vært med på, men mentalt var det mye verre å sleppe inn mål på overtid mot Bodø/Glimt. Det kommer jeg til å huske like lenge som respiratoren, forteller Vegard Hansen og sikter til 4-5-tapet tidligere denne sesongen.

I dag er filosofien hans når det gjelder sykdom enkel:

– Enten dør man eller så står man i det og blir frisk. Det er mange millioner av mennesker som har det mye, mye verre enn jeg har det.

– Det ble hausset opp veldig og det blir det nå igjen, men det er fotballtrener jeg er. Jeg er heldig som har hatt en jobb jeg liker og har hatt en røff sjukdom, men det gikk bra, understreker Mjøndalen-treneren.

Siste nytt

 • VAR-annullert King-mål

  Bournemouth tok sin aller første bortesiger mot Southampton med 3-1 i sørkyst-derbyet i Premier League fredag kveld, og kleiv opp til ein sterk tredjeplass på tabellen.

  Joshua King kom ikkje på scoringslista. Han avslutta eit angrep med å setje ballen i mål, men var hårfint offside. King rakk å juble, men det var før dommaren konsulterte VAR og annullerte.

  Då leia allereie Bornemouth 1-0 etter scoring av Nathan Aké. Like før pause sette Harry Wilson inn 2-0. James Ward-Prowse reduserte på straffe, og Southampton pressa for utlikning det meste av andre omgang, men lykkast ikkje.

  I staden utnytta Callum Wilson ein gigatabbe av Bournemouth-keeper Angus Gunn og kunne trille inn 3-1 fire minutt på overtid.

  Joshua King
  Foto: Tony O'brien / Reuters
 • Norges gruppemotstander straffes

  EM-kvalifiseringsmøtet mellom Romania og Norge skal spilles for tomme tribuner. Romania straffes hardt av UEFA for supporternes oppførsel i tidligere kamper, det melder NTB. Bakgrunnen for straffen var supporternes oppførsel i kampene mot Spania og Malta, hvor kampen ble utsatt i ett minutt på grunn av at det ble kastet fyrverkeri inn på banen. Det rumenske fotballforbundet har i tillegg fått en bot på 83.000 euro, tilsvarende cirka 820.000 kroner. Romania og Norge møtes i Bucuresti 15. oktober. Norge trenger trolig seier dersom det skal være et reelt håp om å gå videre fra sin EM-kvalifiseringsgruppe.

  Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hovland med eagle og tetkamp

  Med fire slag under par i dag og seks under par totalt er Viktor Hovland førebels nummer 8 etter to rundar av PGA Championship på europatouren i Wentworth i England.

  Hovland hadde ein eagle (to under par) og fire birdiar (eitt under par), men også tre bogeyar (eitt over par) fredag.

  Engelske Justin Rose og svenske Henrik Stenson leier med ni under par.

  Turneringa blir avslutta søndag, og er ei av fire europeiske turneringar som Hovland må delta i for å vere aktuell for Europas lag til Ryder Cup neste år.

  Viktor Hovland
  Foto: Carl Andreas Wold / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal