Mjøndalen-trenerens private drama - ble rammet av sjeldent virus i hjernen

Mjøndalen-trener Vegard Hansen var døden nær da han som ung spiller ble rammet av et alvorlig virus.

Vegard Hansen

BLE RAMMET AV SJELDENT VIRUS: Mjøndalen-trener Vegard Hansen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sommeren 1998. Den kjente fotballtreneren kjemper sitt livs tøffeste kamp. Hansen, som da var Kongsvinger-spiller, ligger fire døgn i respirator etter at det er blitt påvist et svært alvorlig og sjeldent virus på hjernen.

– Jeg var ute i mange måneder, klarte ikke pusse tennene, eller stå opp av senga. Jeg var totalt uten krefter, forteller Hansen om de dramatiske dagene til NRK.

Diagnosen han får er Ensefalitt - eller hjernebetennelse. Han blir satt fullstendig ut av spill av virusinfeksjonen, som beskrives som svært alvorlig, og ligger på sykehus i en måned før han kan skrives ut.

Trodde det var kyssesyken

Spilleren blir først dårlig under en seriekamp mot Tromsø.

Men legene tror det er kyssekysen. Hansen hadde vært sjuk i forkant av kampen, og tar derfor 7-8 paracet. Det går kun en snau halvtime før han blir dårlig og må forlate banen.

– En uke etter dette, besvimte jeg hjemme. Etter det husker jeg ikke noe mer før jeg våknet, forteller han.

– Det var grusomt for foreldrene mine, jeg svevde mellom liv og død noen dager der. De snakker mye om det fortsatt.

– Fotball er livet hans

Tilbake til 2019. Hansen er egentlig mest opptatt av forberedelsene til cupkampen mot Hønefoss onsdag.

Han liker ikke å snakke om sykdomsdramaet. Ikke engang hans egen assistenttrener i Mjøndalen, Øyvind Leonhardsen, har hørt om det som skjedde.

– Nei, han har ikke fortalt det. Fotball er livet hans, og det å ta poeng er en viktig del av hans liv, sier han, noe Hansen selv bekrefter:

– Fysisk var det verste jeg har vært med på, men mentalt var det mye verre å sleppe inn mål på overtid mot Bodø/Glimt. Det kommer jeg til å huske like lenge som respiratoren, forteller Vegard Hansen og sikter til 4-5-tapet tidligere denne sesongen.

I dag er filosofien hans når det gjelder sykdom enkel:

– Enten dør man eller så står man i det og blir frisk. Det er mange millioner av mennesker som har det mye, mye verre enn jeg har det.

– Det ble hausset opp veldig og det blir det nå igjen, men det er fotballtrener jeg er. Jeg er heldig som har hatt en jobb jeg liker og har hatt en røff sjukdom, men det gikk bra, understreker Mjøndalen-treneren.

Siste nytt

 • Tre nye nordmenn TDF-klare

  Sykkellaget UAE Team Emirates bekreftet i dag sitt Tour de France-lag på Twitter. Der er som ventet Alexander Kristoff, men han får også med seg to andre nordmenn. Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen er også tatt ut til å kjøre treukersrittet.

  AFP_1F97YQ
  Foto: DIRK WAEM / AFP
 • Åpner disiplinærsak mot Kamerun

  FIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun i kjølvannet av 0-3-tapet mot England i åttedelsfinalen i VM. Det internasjonale fotballforbundet skal nå undersøke om VM-laget brøt regelverket og om de kan straffes for usportslig opptreden.

  France England Cameroon WWCup Soccer
  Foto: Michel Spingler / AP
 • Slik blir cupkvartfinalene

  Kvartfinalene i cupen ble akkurat trukket på NRK. De spilles slik:

  KFUM Oslo–Odd, Ranheim–Fram Larvik, Mjøndalen–Haugesund og Aalesund–Viking.

  Cupkamp mellom Viking og Stabæk.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal