Mjøndalen-trenerens private drama - ble rammet av sjeldent virus i hjernen

Mjøndalen-trener Vegard Hansen var døden nær da han som ung spiller ble rammet av et alvorlig virus.

Vegard Hansen

BLE RAMMET AV SJELDENT VIRUS: Mjøndalen-trener Vegard Hansen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sommeren 1998. Den kjente fotballtreneren kjemper sitt livs tøffeste kamp. Hansen, som da var Kongsvinger-spiller, ligger fire døgn i respirator etter at det er blitt påvist et svært alvorlig og sjeldent virus på hjernen.

– Jeg var ute i mange måneder, klarte ikke pusse tennene, eller stå opp av senga. Jeg var totalt uten krefter, forteller Hansen om de dramatiske dagene til NRK.

Diagnosen han får er Ensefalitt - eller hjernebetennelse. Han blir satt fullstendig ut av spill av virusinfeksjonen, som beskrives som svært alvorlig, og ligger på sykehus i en måned før han kan skrives ut.

Trodde det var kyssesyken

Spilleren blir først dårlig under en seriekamp mot Tromsø.

Men legene tror det er kyssekysen. Hansen hadde vært sjuk i forkant av kampen, og tar derfor 7-8 paracet. Det går kun en snau halvtime før han blir dårlig og må forlate banen.

– En uke etter dette, besvimte jeg hjemme. Etter det husker jeg ikke noe mer før jeg våknet, forteller han.

– Det var grusomt for foreldrene mine, jeg svevde mellom liv og død noen dager der. De snakker mye om det fortsatt.

– Fotball er livet hans

Tilbake til 2019. Hansen er egentlig mest opptatt av forberedelsene til cupkampen mot Hønefoss onsdag.

Han liker ikke å snakke om sykdomsdramaet. Ikke engang hans egen assistenttrener i Mjøndalen, Øyvind Leonhardsen, har hørt om det som skjedde.

– Nei, han har ikke fortalt det. Fotball er livet hans, og det å ta poeng er en viktig del av hans liv, sier han, noe Hansen selv bekrefter:

– Fysisk var det verste jeg har vært med på, men mentalt var det mye verre å sleppe inn mål på overtid mot Bodø/Glimt. Det kommer jeg til å huske like lenge som respiratoren, forteller Vegard Hansen og sikter til 4-5-tapet tidligere denne sesongen.

I dag er filosofien hans når det gjelder sykdom enkel:

– Enten dør man eller så står man i det og blir frisk. Det er mange millioner av mennesker som har det mye, mye verre enn jeg har det.

– Det ble hausset opp veldig og det blir det nå igjen, men det er fotballtrener jeg er. Jeg er heldig som har hatt en jobb jeg liker og har hatt en røff sjukdom, men det gikk bra, understreker Mjøndalen-treneren.

Siste nytt

 • Fall spolerte karrierebeste for Lie

  Kajsa Vickhoff Lie (21) var på vei mot en sterk plassering før hun falt i lørdagens utforrenn i Lake Louise i Canada.

  21-åringen startet som nummer 21 i lørdagens konkurranse, og var i ledelsen på sine tre første passeringer. Lie tapte noe tid nedover i bakken, men var likevel på vei mot en god plassering.

  Men mot slutten gikk det galt. Vie falt etter et hopp og ropte ut i frustrasjon over at et sterkt løp gikk i vasken.

  Nicole Schmidhofer fra Østerrike vant lørdagens renn. Hun var 13 hundredeler foran amerikanske Mikaela Shiffrin på plassen bak. Francesca Marsaglia fra Italia ble nummer tre.

  Andorra Alpine Skiing World Cup Finals
  Foto: Gabriele Facciotti / AP
 • Magnus Carlsen reddet remis

  Magnus Carlsen var ille ute, men klarte remis mot Levon Aronian i det andre langsjakkpartiet i kampen om tredjeplassen i Grand Chess Tour-sluttspillet i London. Dermed leder han duellen mot Aronian 9-3 etter de to innledende partiene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Berit Roald
 • To til fyllearresten

  To supportere ble innbrakt av politiet for ordensforstyrrelse tidligere i kveld, er satt i fyllearresten. Personene er svært beruset, og er ikke i stand til å ta vare på seg selv, ifølge jourhavende jurist Hans Olav Røyr i Agder politidistrikt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal