Hopp til innhold

Millionjakt ga suksess: – Det har begynt å løsne

ANTERSELVA (NRK): To ferske millionavtalar kan ha hindra smertefulle kutt for landslaget i skiskyting. Johannes Thingnes Bø meiner forbundet er i ferd med å snu ei vond trend.

Thingnes Bø

SER LYSARE TIDER: Johannes Thingnes Bø trur Norges Skiskyttarforbund er på veg opp frå bølgedalen etter sponsortørke den siste tida.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Dette er utruleg viktig. Vi har vore utan nye sponsorar den siste tida, men no har ting begynt å løsne, seier Johannes Thingnes Bø til NRK.

Verdas beste skiskyttar tar godt imot landslagets nye hovudsponsor, Ice, på vinterens VM-arena i Anterselva.

På kort tid har Norges Skiskyttarforbund gått frå nedtur til opptur. På førre styremøte konkluderte dei med å kutte i 77 ulike prosjekt etter å ha styrt mot eit større underskot enn venta.

Dei hadde mellom anna tapt pengar på kjøp av ekstra klesplagg frå Odlo, noko som ikkje var dekka i avtalen med sponsoren.

Sparetiltak førte også til at Odd-Bjørn Hjelmeset måtte gå av.

Slapp unna

Kort tid etter står samme forbund med nye millioninntekter og styrer i tillegg mot budsjett.

Etter det NRK erfarer betaler mobiloperatøren Ice åtte millionar kroner over to år.

I tillegg kjenner NRK til at smøreavtalen med Kina genererer millioninntekter.

– Vi er avhengig av sponsorinntekter for å fortsette som verdas beste skiskyttarnasjon, seier generalsekretær Anne Varden.

Landslagstrenar Egil Kristiansen er letta over at tida med frykt for reduksjon truleg er over.

– Kuttinga har ikkje gått særleg ut over seniorlandslaget, men det kunne raskt skjedd om vi ikkje fekk peng inn i kassa. Det er bra at vi får inn midlar for å kunne fortsette med juniorlag, rekruttlag og eit bra opplegg for elitelaget, seier Kristiansen.

Ice-konsernsjef Eivind Helgaker tok sjansen på skiskyttarane etter gode resultat førre vinter.

Då blei Thingnes Bø tidenes mestvinnande utøvar i ein sesong med 16 førsteplassar i verdscupen. I tillegg vann både herre- og kvinnelandslaget stafett i VM.

– Vi har blitt inspirert av det vi har sett. I tillegg til å jobbe knallhardt for desse resultata er dei flinke til å vise masse humor og glede, seier Helgaker.

Ice

NY HOVUDSPONSOR: Mobiloperatøren Ice var på plass i Anterselva for å skrive under sponsoravtale med skiskyttarlandslaget.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Manglar sin største sponsoravtale

Men fortsatt er forbundet på jakt etter ein generalsponsor. Etter at Dnb slutta å betale mellom 15 og 20 millionar i året, har plassen stått tom sidan 1. mai 2018.

Forbundet fortel at brutto eksponeringsverdi for ein generalsponsor i 2018/2019-sesongen låg på 59,2 millionar kroner.

– Brutto eksponeringsverdi er det det ville kosta å kjøpe tilsvarande reklameeffekt i dei aktuelle kanalane som skiskyttarforbundet har vore eksponert i. Normalt sett får store bedrifter ein medierabatt på 50 prosent, som gjør at ein kan halvere beløpet, seier dagleg leiar Vegard Arntsen i Sponsor Insight.

– Så om ein generalsponsor må betale 15 millionar og har 50 prosent medierabatt, kva vil den i så fall sitte igjen med her?

– Om dei har betalt 15 millionar og fått ein netto eksponeringsverdi på rundt 30 millionar tilsvarar jo det ei avkastning på 100 prosent, som betyr gevinst, seier Arntsen.

– Er det i så fall litt rart at dei ikkje har fått inn generalsponsor?

– Nei. Det kan vere mange grunnar til det. Det har vore eit visst generasjonsskifte hos skiskyttarane også. Det har litt å seie for populariteten i sponsormarkedet, men salgsarbeidet som er gjort har nok betydd ein del. I tillegg hadde skiskyting med seg store avtalar frå gull-alderen. Avtalane dei hadde var veldig bra, meiner Arntsen.

Men tidene ser lysare ut no enn for kort tid sidan, meiner sponsorsjefen.

– Det vil eg seie. Men du må gjerne ha meir enn ein profil som leverer toppresultat jamnleg, seier Arntsen.

– Burde VM på heimebane i 2016 ha gitt meir avkastning i form av store sponsoravtalar?

– Det er vanskeleg å seie at det burde, men det kunne gjort det. Ein meisterskap eller ein verdsrekord er i seg sjølv fører nødvendigvis ikkje til at sponsorane står i kø. Det er det mange eksempel på. Det er ikkje så enkelt, men kanskje dei kunne fått meir ut av VM i Oslo, seier Arntsen.

Anne Rustberggard Varden

GENERALSEKRETÆR: Anne Varden.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

– Har endra strategi

Thingnes Bø vil ikkje skulde forbundet for å ha sove i timen, men trur heller at sponsorane har blitt strengare når dei investerer.

– Dei gamle sponsorane våre har endra strategi. Det har gått ut over forbundet, seier Thingnes Bø.

– Vi ser eit skifte med at selskap fortsatt vil sponse, men er meir opptatt av å få meir ut av det dei investerer enn tidlegare, seier Varden til NRK.

Skiskyttarforbundet opplyser at marknadsinntektene for 2019 ligg på 43 millionar kroner. I løpet av hausten skal dei i møter med fleire potensielle generalsponsorar.

Etter vinteren utløper fire avtalar, som må forhandlast på ny. Etter det NRK erfarer blir ikkje Dnb med vidare som sponsor etter kommande sesong. Dei reduserte sitt sponsorat i 2018.

«Dei siste ti åra har marknadsinntektene til Norges Skiskyttarforbund utvikla seg positivt, frå 25 millionar i 2009 til anslagsvis 43 millionar i 2019. Vi er eit relativt lite forbund som jobbar tett med våre partnarar for at dei skal nå sine kommersielle mål, og alle våre partnarar skal merke ei tydeleg effekt av å vere på lag med oss. Vi har fått fleire nye partnarar i portefølja dei siste åra, og vi jobbar kontinuerleg med å reforhandle eksisterande avtalar og for å etablere nye bærekraftige partnarskap,» skriv Varden i ein e-post.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal