Hopp til innhold

Millionene renner inn i norsk fotball: Knuste overgangsrekord på én måned

I januar solgte norske klubber spillere til utlandet for mer enn en halv milliard kroner. Den tidligere overgangsrekorden ble rett og slett smadret.

Spillersalg ut av Norge 2023

REKORD: Fjorårets overgangsrekord ble knust allerede i januar i år.

Foto: Mark Tonkin / NRK

– Det er en anerkjennelse av norsk fotball, sier NRKs fotballekspert Åge Hareide.

Norsk fotball har aldri vært så innbringende som denne vinteren. Norsk Toppfotballs tall fra overgangsvinduet i januar viser at norsk fotball har solgt mannlige fotballspillere til utenlandske klubber for mer enn en halv milliard norske kroner.

Den gamle overgangsrekorden, satt for bare ett år siden, knuses. I 2023 har norske klubber solgt til utlandet for omtrent 150 millioner mer enn i løpet av hele 2022.

Eliteserien i fotball 2022: Molde - Sandefjord (2-1)

REKORDMANNEN: David Datro Fofana scoret 13 mål i Moldes gullsesong. Så ble han hentet av Chelsea til 130 millioner kroner. Med det ble han tidenes dyreste eksport fra Eliteserien.

Foto: Marius Simensen / NTB

Stjerner, landslag og Europa

Landslagssjef Ståle Solbakken er på rundreise for å følge de norske landslagsspillerne når NRK ringer. Han gleder seg over at Norge får flere spillere i større ligaer. Det mener han er viktig for landslaget.

– Det er en anerkjennelse av norsk talentutvikling og det norske klubber har gjort. Og så er det flere ting som har ringvirkninger: Bodø/Glimt og Molde har vist seg frem i Europa, landslaget har gjort det ok og vi har to store profiler i Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard som fronter norsk fotball bra, sier han på telefon fra kystbyen San Sebastian.

Dag-Eilev Fagermo og hans Vålerenga har vært en bidragsyter til den innbringende vinteren. På det internasjonale overgangsvinduets siste dag dro Osame Sahraoui fra Vålerenga til nederlandske Heerenveen.

– Jeg er ikke bekymret for at de beste spillerne, og profilene, forsvinner, men det er viktig at man erstatter så man holder kvaliteten på produktet oppe, sier han når NRK møter ham på Ekeberg.

Eliteserien i fotball 2022: Molde - Vålerenga (1-0)

TAR FARVEL: Osame Sahraoui bytter ut Vålerenga med Heerenveen. Dag-Eilev Fagermo synes det er trist, men gleder seg over pengene som kommer inn i norsk fotball.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Han trekker frem flere grunner til at norske klubber gjør det bedre på overgangsmarkedet.

– Det at vi har to nordmenn blant verdens beste spillere (Haaland og Ødegaard) er med på å skape mer oppmerksomhet rundt andre norske talenter. Norske klubber gjør det bra i Europa og vi har et landslag som gjør det bedre, sier Fagermo, og understreker:

– Summen av det er at det er lettere å selge, og enklere å få mer for spillerne.

Den tidligere overgangsrekorden, satt i 2022, var på 355 millioner norske kroner.

Vålerengas sportssjef, Joacim Jonsson, ser det som utelukkende positivt at han og andre norske klubber kan glise hele veien til banken. Han kunne fortelle om en hektisk «deadline day» da NRK møtte ham.

– Det er bra for norsk fotball at den har blitt attraktiv. Det betyr flere speidere og folk som ser på. Man mister kanskje noen profiler, men så kommer det nye. Og slik blir det bedre økonomi i klubbene. Alle klubber i Norge er selgende klubber, sier han.

Trening før privatlandskampen i fotball mot Slovakia.

VIKTIGE: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland har storspilt for henholdsvis Arsenal og Manchester City. Ekspertene er enige om at det gjort norsk fotball godt.

Foto: Lise Åserud / NTB

Pilen peker oppover

Jonsson trekker også frem Premier League-stjernene Haaland og Ødegaard, som begge dominerer for hver sin storklubb. Haaland er Premier Leagues toppscorer, mens Ødegaard er kaptein for serieleder Arsenal.

– Det høres banalt enkelt ut, men de har satt Norge på kartet, mener Jonsson.

Han peker også på det Bodø/Glimt og Molde har levert i europeiske turneringer de siste sesongene.

Førstnevnte tok seg helt til kvartfinalen i serieligaen i 2021/22-sesongen, og imponerte ved å rundspille klubber som Roma. Sesongen før viste også Molde seg frem, blant annet ved å ta seg til åttedelsfinalene i Europaligaen i 2020/21-sesongen.

– De som tidligere så til Sverige og Danmark for spillere, ser nå til Norge. Og det skal vi være glade for. Verdien på spillerne og ligaen vår går opp, sier Åge Hareide, som selv har lang fartstid fra norsk fotball.

Han har helt rett: Eliteseriens markedsverdi når det gjelder spillerstaller har økt. I 2022 anslo Norsk Toppfotball at verdien var på 150 millioner euro, tilsvarende 1,7 milliarder kroner etter dagens kurs.

Ifølge fotballdatabasen Transfermarkt er den nå over 1,9 milliarder kroner.

Markedsverdi spillerstall Eliteserien 2023

PILENE PEKER OPP: Markedsverdien på eliteserielagene blir høyere.

Foto: Mark Tonkin / NRK

– Nå er det viktig å videreutvikle akademiene og sørge for at så mange som mulig kan spille fotball og ha tilgang til gode treningsforhold, mener Hareide, som påpeker at Molde, Bodø/Glimt og Rosenborg, klubbene som har solgt for mest penger, får en åpenbar fordel.

Men dette vil jevne seg ut etter hvert når de med økonomiske muskler skal signere nye spillere. Da fordeles pengene rundt.

– Du får et økonomisk skille nå i starten, men det jobbes godt i norsk fotball og det gjør at du får frem talenter og spillere andre steder også, sier Hareide.

Les også NFF oppdaga stor VAR-feil veker før seriestart – systemet kneler når det snør

VAR, Eliteserien

Knuser eget mål

Den svært innbringende januarmåneden har ført til at jubelen står i taket hos Norsk Toppfotball. Nå er man på god vei til å knuse målet man har satt seg om å selge spillere for én milliard kroner innen 2028.

– Jeg er ganske sikker på at den gode trenden fortsetter, sier en fornøyd Kenneth Wilsgård i Norsk Toppfotball til NRK.

– Eliteserien ønsker å være en selgende liga. Når andre drar kan nye profiler vokse frem og unge, spennende spiller kommer opp. Og det er bare positivt, legger han til.

Eliteserien i fotball 2022: Molde - Rosenborg (2-1)

TIL BENFICA: Casper Tengstedt ble solgt fra Rosenborg til Benfica i januarvinduet.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Han krediterer klubbene og systematisk jobbing over tid for overgangsboomen.

– I Norge har det vært et nasjonalt utviklingsarbeid som aldri har vært bedre. Og nå får man bedre økonomi som er bra på kort sikt, man får investert videre i den norske modellen og kan fortsette den gode utviklingen.

Selv om Sahraoui (Heerenveen), David Datro Fofana (Chelsea), Casper Tengstedt (Benfica) og Johan Hove (Groningen) har forlatt de norske gress- og kunstgressbanene er Dag-Eilev Fagermo ikke i tvil:

– Eliteserien har nok aldri vært bedre enn den er nå.

Les også Berg fekk nok av «sytekultur» i Glimt – tok eit oppgjer med spelarane

Berg og Knutsen

Siste nytt

  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal