Hopp til innhold

Millionene renner inn i norsk fotball: Knuste overgangsrekord på én måned

I januar solgte norske klubber spillere til utlandet for mer enn en halv milliard kroner. Den tidligere overgangsrekorden ble rett og slett smadret.

Spillersalg ut av Norge 2023

REKORD: Fjorårets overgangsrekord ble knust allerede i januar i år.

Foto: Mark Tonkin / NRK

– Det er en anerkjennelse av norsk fotball, sier NRKs fotballekspert Åge Hareide.

Norsk fotball har aldri vært så innbringende som denne vinteren. Norsk Toppfotballs tall fra overgangsvinduet i januar viser at norsk fotball har solgt mannlige fotballspillere til utenlandske klubber for mer enn en halv milliard norske kroner.

Den gamle overgangsrekorden, satt for bare ett år siden, knuses. I 2023 har norske klubber solgt til utlandet for omtrent 150 millioner mer enn i løpet av hele 2022.

Eliteserien i fotball 2022: Molde - Sandefjord (2-1)

REKORDMANNEN: David Datro Fofana scoret 13 mål i Moldes gullsesong. Så ble han hentet av Chelsea til 130 millioner kroner. Med det ble han tidenes dyreste eksport fra Eliteserien.

Foto: Marius Simensen / NTB

Stjerner, landslag og Europa

Landslagssjef Ståle Solbakken er på rundreise for å følge de norske landslagsspillerne når NRK ringer. Han gleder seg over at Norge får flere spillere i større ligaer. Det mener han er viktig for landslaget.

– Det er en anerkjennelse av norsk talentutvikling og det norske klubber har gjort. Og så er det flere ting som har ringvirkninger: Bodø/Glimt og Molde har vist seg frem i Europa, landslaget har gjort det ok og vi har to store profiler i Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard som fronter norsk fotball bra, sier han på telefon fra kystbyen San Sebastian.

Dag-Eilev Fagermo og hans Vålerenga har vært en bidragsyter til den innbringende vinteren. På det internasjonale overgangsvinduets siste dag dro Osame Sahraoui fra Vålerenga til nederlandske Heerenveen.

– Jeg er ikke bekymret for at de beste spillerne, og profilene, forsvinner, men det er viktig at man erstatter så man holder kvaliteten på produktet oppe, sier han når NRK møter ham på Ekeberg.

Eliteserien i fotball 2022: Molde - Vålerenga (1-0)

TAR FARVEL: Osame Sahraoui bytter ut Vålerenga med Heerenveen. Dag-Eilev Fagermo synes det er trist, men gleder seg over pengene som kommer inn i norsk fotball.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Han trekker frem flere grunner til at norske klubber gjør det bedre på overgangsmarkedet.

– Det at vi har to nordmenn blant verdens beste spillere (Haaland og Ødegaard) er med på å skape mer oppmerksomhet rundt andre norske talenter. Norske klubber gjør det bra i Europa og vi har et landslag som gjør det bedre, sier Fagermo, og understreker:

– Summen av det er at det er lettere å selge, og enklere å få mer for spillerne.

Den tidligere overgangsrekorden, satt i 2022, var på 355 millioner norske kroner.

Vålerengas sportssjef, Joacim Jonsson, ser det som utelukkende positivt at han og andre norske klubber kan glise hele veien til banken. Han kunne fortelle om en hektisk «deadline day» da NRK møtte ham.

– Det er bra for norsk fotball at den har blitt attraktiv. Det betyr flere speidere og folk som ser på. Man mister kanskje noen profiler, men så kommer det nye. Og slik blir det bedre økonomi i klubbene. Alle klubber i Norge er selgende klubber, sier han.

Trening før privatlandskampen i fotball mot Slovakia.

VIKTIGE: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland har storspilt for henholdsvis Arsenal og Manchester City. Ekspertene er enige om at det gjort norsk fotball godt.

Foto: Lise Åserud / NTB

Pilen peker oppover

Jonsson trekker også frem Premier League-stjernene Haaland og Ødegaard, som begge dominerer for hver sin storklubb. Haaland er Premier Leagues toppscorer, mens Ødegaard er kaptein for serieleder Arsenal.

– Det høres banalt enkelt ut, men de har satt Norge på kartet, mener Jonsson.

Han peker også på det Bodø/Glimt og Molde har levert i europeiske turneringer de siste sesongene.

Førstnevnte tok seg helt til kvartfinalen i serieligaen i 2021/22-sesongen, og imponerte ved å rundspille klubber som Roma. Sesongen før viste også Molde seg frem, blant annet ved å ta seg til åttedelsfinalene i Europaligaen i 2020/21-sesongen.

– De som tidligere så til Sverige og Danmark for spillere, ser nå til Norge. Og det skal vi være glade for. Verdien på spillerne og ligaen vår går opp, sier Åge Hareide, som selv har lang fartstid fra norsk fotball.

Han har helt rett: Eliteseriens markedsverdi når det gjelder spillerstaller har økt. I 2022 anslo Norsk Toppfotball at verdien var på 150 millioner euro, tilsvarende 1,7 milliarder kroner etter dagens kurs.

Ifølge fotballdatabasen Transfermarkt er den nå over 1,9 milliarder kroner.

Markedsverdi spillerstall Eliteserien 2023

PILENE PEKER OPP: Markedsverdien på eliteserielagene blir høyere.

Foto: Mark Tonkin / NRK

– Nå er det viktig å videreutvikle akademiene og sørge for at så mange som mulig kan spille fotball og ha tilgang til gode treningsforhold, mener Hareide, som påpeker at Molde, Bodø/Glimt og Rosenborg, klubbene som har solgt for mest penger, får en åpenbar fordel.

Men dette vil jevne seg ut etter hvert når de med økonomiske muskler skal signere nye spillere. Da fordeles pengene rundt.

– Du får et økonomisk skille nå i starten, men det jobbes godt i norsk fotball og det gjør at du får frem talenter og spillere andre steder også, sier Hareide.

Les også: NFF oppdaga stor VAR-feil veker før seriestart – systemet kneler når det snør

VAR, Eliteserien
VAR, Eliteserien

Knuser eget mål

Den svært innbringende januarmåneden har ført til at jubelen står i taket hos Norsk Toppfotball. Nå er man på god vei til å knuse målet man har satt seg om å selge spillere for én milliard kroner innen 2028.

– Jeg er ganske sikker på at den gode trenden fortsetter, sier en fornøyd Kenneth Wilsgård i Norsk Toppfotball til NRK.

– Eliteserien ønsker å være en selgende liga. Når andre drar kan nye profiler vokse frem og unge, spennende spiller kommer opp. Og det er bare positivt, legger han til.

Eliteserien i fotball 2022: Molde - Rosenborg (2-1)

TIL BENFICA: Casper Tengstedt ble solgt fra Rosenborg til Benfica i januarvinduet.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Han krediterer klubbene og systematisk jobbing over tid for overgangsboomen.

– I Norge har det vært et nasjonalt utviklingsarbeid som aldri har vært bedre. Og nå får man bedre økonomi som er bra på kort sikt, man får investert videre i den norske modellen og kan fortsette den gode utviklingen.

Selv om Sahraoui (Heerenveen), David Datro Fofana (Chelsea), Casper Tengstedt (Benfica) og Johan Hove (Groningen) har forlatt de norske gress- og kunstgressbanene er Dag-Eilev Fagermo ikke i tvil:

– Eliteserien har nok aldri vært bedre enn den er nå.

Les også: Berg fekk nok av «sytekultur» i Glimt – tok eit oppgjer med spelarane

Berg og Knutsen
Berg og Knutsen

Siste nytt

  • Alcaraz viser kjempeform – klar for semifinale

    Carlos Alcaraz er enn så lenge i rute til å forsvare tittelen i Masters1000-turneringen Miami Open. Torsdag slo han amerikanske Taylor Fritz i kvartfinalen.

    Det gjorde den 19 år gamle verdenseneren med settsifrene 6-4, 6-2. Spanjolen danket dermed ut det siste hjemmehåpet i turneringen i Miami. Fra før har Tommy Paul lidd samme skjebne. Begge de to amerikanerne bor i Florida.

    Torsdagens møte var det første mellom Alcaraz og Fritz.

    – Jeg spiller mot den beste i verden, så man kan ikke misse egen serve i åpningen av hvert sett. Han gir deg ingenting gratis, sa Fritz etter tapet. (NTB)

    Miami Open Tennis
    Foto: Jim Rassol / AP
  • Wolfsburg blir Arsenals motstander i CL-semifinalen

    Wolfsburg er semifinaleklar i kvinnenes mesterliga i fotball etter 1-1 hjemme mot Paris Saint-Germain. I neste dobbeltkamp venter Arsenal.

    Tyskerne vant det første oppgjøret i Frankrikes hovedstad og gikk videre med 2-1 sammenlagt. Resultatet kunne vært enda bedre for Wolfsburg, men tross enorme sjanser ble det bare med Alexandra Popps ene scoring i returmøtet. (NTB)

    vcOF0kVW2VU
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Island sparket landslagssjefen

    Arnar Vidarsson er ferdig som trener for Islands herrelandslag i fotball. Han mistet jobben få dager etter at Liechtenstein ble slått 7-0.

    Seieren i EM-kvalifiseringen var ikke nok til å overbevise forbundsstyret. Island startet mesterskapsjakten med å tape 0-3 borte mot Bosnia-Hercegovina.

    – Dette er selvsagt en vanskelig avgjørelse, men vi mener det er riktig og nødvendig. Arnar har gjort mange gode ting, og han fortjener ros for jobben han har gjort under ofte vanskelige forhold. Nå starter vi arbeidet med å finne en erstatter, sier Islands fotballpresident Vanda Sigurgeirsdottir i en uttalelse.

    Vidarsson tok over som landslagssjef etter Erik Hamrén i desember 2020. (NTB)

    iCmzfHoJs7Y
    Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste