Hopp til innhold

Mens Brasils president fnyser av korona, gjøres stadioner om til feltsykehus

I Brasil kaller presidenten koronapandemien for «en liten influensa». Nå tar landets fotballklubber og delstater grep, og gjør stadionanlegg om til feltsykehus.

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Sao Paulo

NYTT FELTSYKEHUS: Pacaembu Stadion i São Paulo gjøres om til et feltsykehus. Det skal være ferdigstilt i løpet av uken.

Foto: Amanda Perobelli / Reuters

I ukevis har Brasils høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro avvist at koronaviruset representerer noen fare for landet. For to uker siden kalte han utbruddet for en «fantasi».

Nå har landets fremste fotballklubber gått sammen med myndighetene i sine respektive delstater for å stoppe spredningen av covid-19.

– Vi har et samfunnsansvar i dette kritiske øyeblikket som hele befolkningen opplever, og velger å bruke vår posisjon. Vi gjør hele infrastrukturen til São Paulo Futebol Clube tilgjengelig for alt som er nødvendig.

Det stod i brevet sendt fra São Paulos klubbpresident, Carlos Augusto de Barros e Silva, til helseministeren i São Paulo, ifølge den brasilianske avisen Valor Investe.

Onsdag er Pacaembu stadion i São Paulo, med plass til 45.000 tilskuere, på vei til å bli et feltsykehus som skal hjelpe pasienter som er smittet av koronaviruset.

Virus Outbreak Brazil

BYGGEPLASS: Slik så det ut på Pacaembu stadion i São Paulo mandag.

Foto: Andre Penner / AP

Det nye anlegget, som er forventet å romme mer enn 200 sykeplasser for koronasyke pasienter, ligger rett ved flere av storbyens største sykehus og blir satt opp for å avlaste sykehusene.

Toppklubbene følger etter

De nåværende søramerikanske mestrene, Flamengo, har også bekreftet at de stiller fasilitetene sine tilgjengelig for helsemyndighetene.

Det inkluderer enorme Maracanã stadion.

– I dette dystre øyeblikket ønsker jeg å invitere vår store røde og svarte nasjon til å fornye håpet og jobbe for bedre dager. La oss ta vare på våre eldste, hjelpe de som trenger det mest, skrev klubbpresident Rodolfo Landim i en melding til supporterne, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flamengo spiller i røde og svarte drakter, og derfor skriver klubbpresidenten «vår røde og svarte nasjon».

Brasil - Ecador fotballkamp i Rio

MARACANÃ: Flamengo spiller sine hjemmekamper på Maracanã stadion som rommer opp mot 80.000 tilskuere.

Foto: Leo Correa / AP

Leo Doria er redaktør for nettsiden Heia Brasil og følger både fotball og politikk tett i hjemlandet. Han er ikke overrasket over at klubbene selv tar ansvar.

– Fotball og brasil er ett, og klubbene spiller en viktig rolle. Brasilianske fotballklubber har historisk sett vært svært aktiv både sosialt og politisk. De har spilt viktige roller, sier Doria til NRK.

Flere andre toppklubber skal også ha fulgt São Paulos vei, skriver AFP.

Santos har satt opp en midlertidig klinikk på sin stadion, mens Corinthians skal ha gjort alle sine fasiliteter tilgjengelig for at myndighetene kan vurdere hvordan de ønsker å bruke dem.

Nesten alle arenaene som ble brukt i verdensmesterskapet i 2014 skal også ha blitt gjort tilgjengelige fra klubbene.

All fotball på øverste nivå i Brasil er utsatt på ubestemt tid.

Byer stenger – skeptisk president

De siste tiltakene ved å gjøre fotballstadioner om til feltsykehus, føyer seg inn i rekken av tiltak som storbyene selv har gjort.

Rio de Janeiros strender er stengt. Det samme er skoler, kulturscener og kjente turistmål. I flere av Brasils millionbyer stenges butikkene i et forsøk på å bremse covid-19.

President Bolsonaro mener guvernøren i Rio de Janeiro og, i den største byen, São Paulo, overdriver tiltakene.

– Dette er et initiativ fra klubbene selv og lokale myndigheter i delstater. Sentrale myndigheter er ikke involvert. Brasilianske toppklubber har alltid stått i front når det gjelder viktige spørsmål, og er veldig bevisst på denne rollen. Det er en veldig fin gest, forteller Doria.

Trump og Bolsonaro

PRESIDENTER: Trump og Bolsonaro møttes på presidentens landsted i Mar-a-Lago i Florida 7. mars.

Foto: ALAN SANTOS / AFP

Tirsdag hevdet Bolsonaro i et intervju med den brasilianske kanalen R7 at mediene narrer folk til å tro at virusutbruddet er farligere enn det er.

Presidenten frykter at nedsteningene kan koste millioner av arbeidsplasser. 65 år gamle Bolsonaro blir omtalt som Tropenes Trump.

Presidenten får mye kjeft for hvordan han håndterer utbruddet av covid-19.

Populariteten hans har aldri vært lavere enn nå. Bare 34 prosent av de spurte, gir presidenten er god karakter, ifølge tall fra Datafolha.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal