Hopp til innhold

Mens Brasils president fnyser av korona, gjøres stadioner om til feltsykehus

I Brasil kaller presidenten koronapandemien for «en liten influensa». Nå tar landets fotballklubber og delstater grep, og gjør stadionanlegg om til feltsykehus.

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Sao Paulo

NYTT FELTSYKEHUS: Pacaembu Stadion i São Paulo gjøres om til et feltsykehus. Det skal være ferdigstilt i løpet av uken.

Foto: Amanda Perobelli / Reuters

I ukevis har Brasils høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro avvist at koronaviruset representerer noen fare for landet. For to uker siden kalte han utbruddet for en «fantasi».

Nå har landets fremste fotballklubber gått sammen med myndighetene i sine respektive delstater for å stoppe spredningen av covid-19.

– Vi har et samfunnsansvar i dette kritiske øyeblikket som hele befolkningen opplever, og velger å bruke vår posisjon. Vi gjør hele infrastrukturen til São Paulo Futebol Clube tilgjengelig for alt som er nødvendig.

Det stod i brevet sendt fra São Paulos klubbpresident, Carlos Augusto de Barros e Silva, til helseministeren i São Paulo, ifølge den brasilianske avisen Valor Investe.

Onsdag er Pacaembu stadion i São Paulo, med plass til 45.000 tilskuere, på vei til å bli et feltsykehus som skal hjelpe pasienter som er smittet av koronaviruset.

Virus Outbreak Brazil

BYGGEPLASS: Slik så det ut på Pacaembu stadion i São Paulo mandag.

Foto: Andre Penner / AP

Det nye anlegget, som er forventet å romme mer enn 200 sykeplasser for koronasyke pasienter, ligger rett ved flere av storbyens største sykehus og blir satt opp for å avlaste sykehusene.

Toppklubbene følger etter

De nåværende søramerikanske mestrene, Flamengo, har også bekreftet at de stiller fasilitetene sine tilgjengelig for helsemyndighetene.

Det inkluderer enorme Maracanã stadion.

– I dette dystre øyeblikket ønsker jeg å invitere vår store røde og svarte nasjon til å fornye håpet og jobbe for bedre dager. La oss ta vare på våre eldste, hjelpe de som trenger det mest, skrev klubbpresident Rodolfo Landim i en melding til supporterne, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flamengo spiller i røde og svarte drakter, og derfor skriver klubbpresidenten «vår røde og svarte nasjon».

Brasil - Ecador fotballkamp i Rio

MARACANÃ: Flamengo spiller sine hjemmekamper på Maracanã stadion som rommer opp mot 80.000 tilskuere.

Foto: Leo Correa / AP

Leo Doria er redaktør for nettsiden Heia Brasil og følger både fotball og politikk tett i hjemlandet. Han er ikke overrasket over at klubbene selv tar ansvar.

– Fotball og brasil er ett, og klubbene spiller en viktig rolle. Brasilianske fotballklubber har historisk sett vært svært aktiv både sosialt og politisk. De har spilt viktige roller, sier Doria til NRK.

Flere andre toppklubber skal også ha fulgt São Paulos vei, skriver AFP.

Santos har satt opp en midlertidig klinikk på sin stadion, mens Corinthians skal ha gjort alle sine fasiliteter tilgjengelig for at myndighetene kan vurdere hvordan de ønsker å bruke dem.

Nesten alle arenaene som ble brukt i verdensmesterskapet i 2014 skal også ha blitt gjort tilgjengelige fra klubbene.

All fotball på øverste nivå i Brasil er utsatt på ubestemt tid.

Byer stenger – skeptisk president

De siste tiltakene ved å gjøre fotballstadioner om til feltsykehus, føyer seg inn i rekken av tiltak som storbyene selv har gjort.

Rio de Janeiros strender er stengt. Det samme er skoler, kulturscener og kjente turistmål. I flere av Brasils millionbyer stenges butikkene i et forsøk på å bremse covid-19.

President Bolsonaro mener guvernøren i Rio de Janeiro og, i den største byen, São Paulo, overdriver tiltakene.

– Dette er et initiativ fra klubbene selv og lokale myndigheter i delstater. Sentrale myndigheter er ikke involvert. Brasilianske toppklubber har alltid stått i front når det gjelder viktige spørsmål, og er veldig bevisst på denne rollen. Det er en veldig fin gest, forteller Doria.

Trump og Bolsonaro

PRESIDENTER: Trump og Bolsonaro møttes på presidentens landsted i Mar-a-Lago i Florida 7. mars.

Foto: ALAN SANTOS / AFP

Tirsdag hevdet Bolsonaro i et intervju med den brasilianske kanalen R7 at mediene narrer folk til å tro at virusutbruddet er farligere enn det er.

Presidenten frykter at nedsteningene kan koste millioner av arbeidsplasser. 65 år gamle Bolsonaro blir omtalt som Tropenes Trump.

Presidenten får mye kjeft for hvordan han håndterer utbruddet av covid-19.

Populariteten hans har aldri vært lavere enn nå. Bare 34 prosent av de spurte, gir presidenten er god karakter, ifølge tall fra Datafolha.

Siste nytt

 • Thorisdottir mister VM

  Maria Thorisdottir mister sommerens VM i Australia og New Zealand. Det opplyser hun selv i en SMS til Jærbladet.

  Hun sier at det drier seg om en leddbåndskade i foten.

  – Knuste hjertet mitt dette her, men jeg har blitt knocket ned så mange ganger nå, så jeg skal slå tilbake nok en gang, skriver Thorisdottir til avisen.

  Midtstopperen måtte av med en skade etter en times spill i kampen mellom Manchester United og Lewes i FA-cupen for halvannen uke siden.

  Trening med kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Storhamar fikk pålegg fra forbundet etter billettreduksjon

  Mandag formiddag skrev Storhamar på Twitter at de reduserte tilskuerkapasiteten til kveldens kamp mellom Storhamar og Vålerenga, den femte kampen i semifinaleserien mellom de to ishockeylagene.

  Det innebar en reduksjon av antall bortesupportere til 275, noe som fikk flere Vålerenga-fans til å reagere.

  Noen timer senere kom også beskjeden om at bortelaget hadde fått justert antall billetter til 325 etter pålegg fra ishockeyforbundet.

  Et bortelag har i utgangspunktet krav på fem prosent av billettene til en kamp. Ifølge Hamar kommune har Storhamars hjemmebane, CC Amfi, en tilskuerkapasitet på 6100 sitteplasser.

  – Vi har fått beskjed om at det skal regnes av hallens mulige kapasitet - ikke hvor mange billetter vi legger ut for salg. Vi mener at hallen ikke er tilrettelagt for å kunne etterkomme de arrangementskrav forbundet stiller til bortesupporterfelt når vi pålegges å slippe inn over 300+ fordi det er ståtribuner og ikke seter. Vi forholder oss til pålegget og har lagt ut flere billetter, sier styreleder i Storhamar, Njål Gjøvåg Berge.

  Storhamar møter Vålerenga i Hamar OL-amfi
  Foto: Mette Finborud Børresen / NRK
 • Chelsea med milliardunderskudd for 21-22-sesongen

  Den engelske fotballstorheten Chelsea leverer et dundrende underskudd på nesten 1,5 milliarder kroner.

  Regnskapstallene gjelder for regnskapsåret 2021-22 (juni-juni) og ble offentliggjort mandag.

  Klubben mener at hovedgrunnen til det voldsomme underskuddet skyldes sanksjoner som rammet klubben da Roman Abramovitsj var eier. Abramovitsj havnet på Storbritannias sanksjonsliste etter at Russland angrep Ukraina i februar i fjor.

  For et år siden la russeren Chelsea ut for salg. Noen få måneder etter havnet klubben i hendene på et konsortium med amerikaneren Todd Boehly i spissen.

  Etter at han kom inn i bildet har Chelsea brukt kjempesummer både på spillere og manager.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste