Hopp til innhold

Mens Brasils president fnyser av korona, gjøres stadioner om til feltsykehus

I Brasil kaller presidenten koronapandemien for «en liten influensa». Nå tar landets fotballklubber og delstater grep, og gjør stadionanlegg om til feltsykehus.

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Sao Paulo

NYTT FELTSYKEHUS: Pacaembu Stadion i São Paulo gjøres om til et feltsykehus. Det skal være ferdigstilt i løpet av uken.

Foto: Amanda Perobelli / Reuters

I ukevis har Brasils høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro avvist at koronaviruset representerer noen fare for landet. For to uker siden kalte han utbruddet for en «fantasi».

Nå har landets fremste fotballklubber gått sammen med myndighetene i sine respektive delstater for å stoppe spredningen av covid-19.

– Vi har et samfunnsansvar i dette kritiske øyeblikket som hele befolkningen opplever, og velger å bruke vår posisjon. Vi gjør hele infrastrukturen til São Paulo Futebol Clube tilgjengelig for alt som er nødvendig.

Det stod i brevet sendt fra São Paulos klubbpresident, Carlos Augusto de Barros e Silva, til helseministeren i São Paulo, ifølge den brasilianske avisen Valor Investe.

Onsdag er Pacaembu stadion i São Paulo, med plass til 45.000 tilskuere, på vei til å bli et feltsykehus som skal hjelpe pasienter som er smittet av koronaviruset.

Virus Outbreak Brazil

BYGGEPLASS: Slik så det ut på Pacaembu stadion i São Paulo mandag.

Foto: Andre Penner / AP

Det nye anlegget, som er forventet å romme mer enn 200 sykeplasser for koronasyke pasienter, ligger rett ved flere av storbyens største sykehus og blir satt opp for å avlaste sykehusene.

Toppklubbene følger etter

De nåværende søramerikanske mestrene, Flamengo, har også bekreftet at de stiller fasilitetene sine tilgjengelig for helsemyndighetene.

Det inkluderer enorme Maracanã stadion.

– I dette dystre øyeblikket ønsker jeg å invitere vår store røde og svarte nasjon til å fornye håpet og jobbe for bedre dager. La oss ta vare på våre eldste, hjelpe de som trenger det mest, skrev klubbpresident Rodolfo Landim i en melding til supporterne, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flamengo spiller i røde og svarte drakter, og derfor skriver klubbpresidenten «vår røde og svarte nasjon».

Brasil - Ecador fotballkamp i Rio

MARACANÃ: Flamengo spiller sine hjemmekamper på Maracanã stadion som rommer opp mot 80.000 tilskuere.

Foto: Leo Correa / AP

Leo Doria er redaktør for nettsiden Heia Brasil og følger både fotball og politikk tett i hjemlandet. Han er ikke overrasket over at klubbene selv tar ansvar.

– Fotball og brasil er ett, og klubbene spiller en viktig rolle. Brasilianske fotballklubber har historisk sett vært svært aktiv både sosialt og politisk. De har spilt viktige roller, sier Doria til NRK.

Flere andre toppklubber skal også ha fulgt São Paulos vei, skriver AFP.

Santos har satt opp en midlertidig klinikk på sin stadion, mens Corinthians skal ha gjort alle sine fasiliteter tilgjengelig for at myndighetene kan vurdere hvordan de ønsker å bruke dem.

Nesten alle arenaene som ble brukt i verdensmesterskapet i 2014 skal også ha blitt gjort tilgjengelige fra klubbene.

All fotball på øverste nivå i Brasil er utsatt på ubestemt tid.

Byer stenger – skeptisk president

De siste tiltakene ved å gjøre fotballstadioner om til feltsykehus, føyer seg inn i rekken av tiltak som storbyene selv har gjort.

Rio de Janeiros strender er stengt. Det samme er skoler, kulturscener og kjente turistmål. I flere av Brasils millionbyer stenges butikkene i et forsøk på å bremse covid-19.

President Bolsonaro mener guvernøren i Rio de Janeiro og, i den største byen, São Paulo, overdriver tiltakene.

– Dette er et initiativ fra klubbene selv og lokale myndigheter i delstater. Sentrale myndigheter er ikke involvert. Brasilianske toppklubber har alltid stått i front når det gjelder viktige spørsmål, og er veldig bevisst på denne rollen. Det er en veldig fin gest, forteller Doria.

Trump og Bolsonaro

PRESIDENTER: Trump og Bolsonaro møttes på presidentens landsted i Mar-a-Lago i Florida 7. mars.

Foto: ALAN SANTOS / AFP

Tirsdag hevdet Bolsonaro i et intervju med den brasilianske kanalen R7 at mediene narrer folk til å tro at virusutbruddet er farligere enn det er.

Presidenten frykter at nedsteningene kan koste millioner av arbeidsplasser. 65 år gamle Bolsonaro blir omtalt som Tropenes Trump.

Presidenten får mye kjeft for hvordan han håndterer utbruddet av covid-19.

Populariteten hans har aldri vært lavere enn nå. Bare 34 prosent av de spurte, gir presidenten er god karakter, ifølge tall fra Datafolha.

Siste nytt

 • Svensk yndlingsduo i sandvolleyball klare for OL

  De svenske sandvolleyballheltene David Åhman og Jonatan Hellvig er klare for OL i Paris etter seieren i verdensturneringen i mexicanske Tepic.

  I Paris-OL blir de et suverent medaljehåp i kamp med blant andre nordmennene Anders Mol og Christian Sørum.

  Mol og Sørum er regjerende olympiske mestere etter seieren i Tokyo-OL for tre år siden, men sliter hardt for tiden. Mol ble operert for beinbrudd i slutten av mars og har fått satt inn en skinne. Skinnen må være på i et halvt år, og, det betyr at han må spille med under hele turneringen i Paris.

  Det er uvisst hvordan det vil påvirke spillet hans når han kommer i gang på banen igjen.

  Uansett mister den norske duoen viktige treningsuker og flere turneringer slik som den som ble avsluttet i Mexico i helgen.

  I Mexico vant svenskene Åhman og Hellvig 2-1 (21-17, 19-21, 15-10) over George og André fra Brasil.

  24 par skal delta i OL i Paris til sommeren.

  5sWOQ9JT_Ww
  Foto: NTB
 • United-helt ut mot gamleklubben

  Roy Keane gir Manchester United det glatte lag etter en dramatisk vei til FA-cupfinalen. Han mener klubben spilte som om den var fra nivå to.

  Den harde dommen leverte han til ITV etter søndagens semifinale på Wembley. Keane hadde da akkurat sett gamleklubben så vidt ta seg forbi Coventry etter straffesparkkonkurranse.

  Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid.

  – De var heldige til slutt. Byttene og det første målet ga Coventry troen tilbake. Plutselig så de ut som et Premier League-lag i ekstraomgangene, mens United så ut som et lag fra Championship (nivå to), sa Keane og fortsatte:

  – Vi har de samme diskusjonene om Manchester United hver uke. Du vet aldri hva du får fra dem.

  Coventry traff tverrliggeren og fikk en scoring i det 121. minutt annullert for offside etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

  FA-cupen er klubbens siste tittelsjanse denne sesongen. I ligaen ligger United helt nede på 7.-plass.

  – Manchester Uniteds spillere og supportere tok ikke av fordi de visste at de var heldige i dag. Til slutt var de nærmest flaue, men jobben ble gjort. De tok seg til cupfinalen, sa Keane.

  Iren spilte for United fra 1993 til 2005 og var klubbkaptein i store deler av perioden. Han vant blant annet Premier League sju ganger.

  (NTB)

  IKKE IMPONERT: Roy Keane er nådeløs i sin dom over Erling Braut Haaland.
  Foto: NICK POTTS / AFP
 • Norsk tenåring rankes høyt før NHL-draften

  Oslo-gutten og Mora-løperen Michael Brandsegg-Nygård (18) kan bli hentet av en klubb i verdens beste ishockeyliga allerede til sommeren.

  I forrige uke ble NHLs endelige liste over såkalte «Draft Prospects» til sommerens draft klar, og der markerer den unge nordmannen seg i toppen. Blant de internasjonale utespillerne, altså ikke-nordamerikanerne, rangeres Brandsegg-Nygård på 5.-plass.

  Brandsegg-Nygård er sønn av den mangeårige Vålerenga-spilleren Kjell Richard Nygård og er født og oppvokst i Oslo. Han spilte juniorhockey i VIF før han flyttet til Sverige og Mora foran 2022/23-sesongen.

  På nivå to i Sverige har han fått et gjennombrudd det siste året. Han noterte 18 målpoeng på 41 kamper i grunnserien og ytterligere ti poeng på tolv kamper i sluttspillet.

  Brandsegg-Nygård var også god for Norge i junior-VM og har allerede debutert for landslaget på seniornivå.

  Han har selv et mål om å bli valgt i første runde i NHL-draften. Det har ingen nordmann blitt tidligere.

  – Nå har jeg skrudd hodet til at jeg skal gå i første runde. Da vil jeg så klart bli veldig skuffet om det ikke skjer noe, sa han til TV 2 i november.

  Ytterligere to nordmenn er inne blant de 100 største internasjonale talentene inn mot NHL-draften. Vålerenga-backen Stian Solberg ligger på 20.-plass, mens Lørenskog-løper Mathias Dehli rangeres som nummer 80. De er også 18 år gamle.

  Den russiske KHL-backen Anton Silajev topper rankingen blant de europeiske spillere. Blant nordamerikanerne levnes Macklin Celebrini fra universitetet i Boston størst sjanser i draften.

  Selve NHL-draften skjer 28. og 29. juni, trolig i Las Vegas. Før det skal det holdes draftlotteri for å avgjøre rekkefølgen NHL-lagene får velge i. (NTB)

  Michael Brandsegg-Nygård
  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal