Hopp til innhold

Mens Bø har funnet et «hemmelig ord» – føler lillebroren at ingenting fungerer

Etter et skuffende VM gikk Tarjei Bø (32) hardt til verks. Det, sammen med et hemmelig ord, mener han er grunnen til at det snudde. Samtidig mistet lillebroren ledelsen i verdenscupen.

IMPONERTE: Tarjei Bø fikk to fulle hus, og det holdt til en andreplass på sprinten.

Med startnummer to og to fulle hus gikk Tarjei Bø en supersprint. Men det var hverken lillebror eller andre norske som skulle ødelegge drømmen om to strake seire. I stedet var det franske Quentin Fillon Maillet som var raskere både i sporet og på standplass, og tok seieren i Nové Město.

– Det føltes som et seiersløp, og jeg håpet det skulle holde, men det er alltid en franskmann. Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å være fornøyd, for jeg får ut det maksimale i dag, sier Bø til SVTs reporter i Tsjekkia.

VM ble en skuffelse, men at det ble seier på jaktstarten forrige helg, og en andreplass nå, føler han ikke er helt tilfeldig.

– Denne idretten går så opp og ned. Det handler mest å holde oppe godt humør. VM var skuffende og da blir man revansjesugen. Det var ikke så mange som jobbet like bra som meg uka etter VM tror jeg, og viljestyrken har gjort at jeg har kjempet meg tilbake i toppen.

Tarjei Bø

TILBAKE: Tarjei Bø ble nummer fem på forrige helgs sprint, men slo tilbake med seier på jaktstarten.

Foto: Lubos Pavlicek / AP

– Hemmelig ord

Det han spesielt glad over å kjempe ned den siste blinken. Noe han ikke lyktes med på forrige sprint.

– Jeg har funnet et hemmelig ord som jeg sier til meg selv på slutten av serien. Det er ikke ofte man klarer å stoppe opp og hente deg inn, men når du mestrer det da føler du deg litt konge. I dag var jeg litt stolt over at jeg klarte det, forklarer Bø, uten å utdype.

Ola Lunde roste Bø for begge seriene. Det regnet 32-åringen også med at ville skje.

– Vi vet at Ola Lunde liker godt når vi tar opp og treffer. Jeg håper jeg er som en svigersønn for Ola i dag, sier han og flirer.

Føler seg usikker

En som ikke var like fornøyd, var Johannes Thingnes Bø. Med to bom på liggende, hjalp det ikke med den raskeste langrennstiden. Det holdt bare til en niendeplass.

– Jeg gjør mitt beste, men ingenting fungerer om dagen. Da kan det bli fem treff og det kan bli tre. Det er bare kjedelig. Liggende skal jo være så lett. Jeg misunner 90 prosent av resten av feltet som alltid skyter fem treff på liggende, sier han.

– Det er tungt om dagen, når jeg er så usikker før skyting, og du smeller på et par bom tidlig og løpet er kjørt, legger Thingnes Bø til.

Før VM skiftet han ut stokket på geværet. Treneren kalte ham modig, og 27-åringen har ikke trodd at det er grunnen til problemene på standplass.

– Nå har det gått så lang tid at man ser et mønster og gjennomsnitt som ikke er godt nok. I starten tenkte jeg at vi trengte flere løp for å finne ut om det var bra eller dårlig. Jeg har alltid hatt en god følelse, men jeg begynner å lure litt nå. Det er noe som må gjøres på liggende, erkjenner han.

Nervepirrende kamp

Sturla Holm Lægreid ble nest beste nordmann med en femteplass. Han gikk dermed forbi Thingnes Bø i den intense kampen om verdenscupseieren sammenlagt.

– Det er fryktelig for oss begge. Sturla har alt å vinne, som litt underdog, og jeg føler jeg har alt å vinne fordi jeg skyter så ustabilt som jeg gjør. Begge tenker på det hele tiden. Det er nervepirrende. Heldigvis er vi gode venner og uansett hva som skjer, så er det en rettferdig vinner, sier Thingnes Bø.

At Johannes Dale og Sebastian Samuelsson mot slutten sneik seg inn mellom dem to, ga Lægreid hjelp.

– Det er en tøff kamp. Vi spøker om det i laget, men vi er gode venner fortsatt, så det er vennskapelig, sier 24-åringen.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal