Thingnes Bø turte knapt å fortelle treneren om VM-grepet - har endret hele våpenet

POKLJUKA (NRK): – Går det dårlig er jeg kanskje tidenes dummeste skiskytter, sier Johannes Thingnes Bø om den drastiske endringen han har gjort like før sesongens store høydepunkt.

D1vmLpU_-Zw

IKKE FORNØYD: Johannes Thingnes Bø har vært usikker på standplass og slitt med å finne en komfortabel skytestilling etter at han byttet ut geværskjeftet (det hvite treverket) før sesongen. Nå skifter han ut skjeftet med et nytt som minner om det han brukte forrige vinter.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

– Det er som om en Formel 1-fører skulle byttet ut hele cockpiten sin eller en skihopper byttet ut ski og hoppsko. Så det er en kjempestor endring og veldig tøft å gjøre rett før VM, sier NRKs ekspert Ola Lunde.

Lunde ble svært overrasket da han fikk høre at verdenscupleder Johannes Thingnes Bø har valgt å skifte ut en av de viktigste delene på våpenet sitt uka før VM, nemlig geværskjeftet, også kalt «stokken».

Stokken er treverket skiskytteren holder i når han skal skyte, og den er spesialtilpasset hver enkelt utøver.

Bø fikk ny stokk før årets sesong, men har trøblet med skytestillingen i vinter. Han tok derfor et svært uvanlig valg etter forrige verdenscuprenn.

– Det er drastisk. Jeg har ikke hørt om noen andre som har gjort noe lignende, sier Bø.

teCwrxiDknw

UROLIG: Bø har dårligere treffprosent denne vinteren sammenlignet med i fjor. Det håper han å endre på i VM.

Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AFP

Var redd for skytetrenerens reaksjon

Verdenscuplederen forteller at han tok det uvanlige valget etter en lengre periode hvor han ikke har fått det til å stemme på skytebanen.

– Jeg har prøvd og feilet og skrudd på kryss og tvers på våpenet. Og sånn har jeg drevet på nå i hele desember og i starten av januar, og jeg skjønte at dette her er det ingen andre som driver med. Så da tenkte jeg at «OK, nok er nok».

Dermed tok han mot til seg og fortalte skytetrener Siegfried Mazet om planen sin etter det siste verdenscuprennet i Anterselva.

YkqBIeJcxE4

DISKUTERTE: Etter litt frem og tilbake bestemte Bø seg for å gjør en stor endring på børsa – og fikk støtte fra skytetrener Siegfried Mazet (t.h.).

Foto: Lise Åserud / NTB

– I starten turte han ikke fortelle meg at han ville skifte den ut. Han var litt redd for reaksjonen min. Men jeg sa: «Hvis du ønsker å bytte, Johannes, så skal ikke jeg si nei. Du må følge instinktet ditt», forteller Mazet.

Skjelbreid er skeptisk

Bø kommer dermed til VM i Pokljuka med en helt ny stokk som han ikke har testet ut i konkurranse, og det er ikke uten risiko.

– Det gjenstår å se om det er en suksessoppskrift eller ikke, men jeg tror uansett ikke jeg kommer til å prestere dårligere med den nye stokken, sier han.

Liv Grete Skjelbreid

RISIKO: Liv Grete Skjelbreid mener Bø gambler ved å gjøre en så stor våpenendring rett før VM.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Tidligere VM-dronning og NRKs ekspert, Liv Grete Skjelbreid, mener Bø driver med gambling. Hun er overrasket over at han ikke tok avgjørelsen om å skifte ut stokken tidligere.

– Hvis han kommer i en konkurransesituasjon og ikke føler seg komfortabel med den nye stokken, så kan det få store konsekvenser. Men det kan gå bra, og hvis det er én person som kan klare det, så er det nok Johannes Thingnes Bø, sier Skjelbreid.

– Ingenting hadde vært bedre enn hvis det viste seg å være en genistrek. Da hadde jeg sett smart ut. Selv om jeg vet at skulle det gå dårlig, så er jeg kanskje tidenes dummeste skiskytter, sier Bø.

 • Første øvelse i VM er blandet stafett onsdag fra klokken 14.45 på NRK 1 og i NRK TV.

Sportsnyheter

Marerittstart for Polen og Lewandowski: – En gedigen skuffelse

En nær usynlig stjernespiss, rødt kort og hardt kritisert forsvar. Det ble en helsvart aften i St. Petersburg for Polens EM-håp.

Ingen har scoret fra denne distansen i EM på 40 år: – Er det mulig?!

Alt handlet om tsjekkiske Patrik Schick da Skottland spilte sin første mesterskapskamp på 23 år. Prestasjonen er historisk.

Siste nytt

 • Casper Ruud dropper Tokyo-OL

  Casper Ruud dropper Tokyo-OL, melder NTB. Ruud kommenterer avgjørelsen slik på Twitter:

  – Etter French Open har det vært noen dager i tenkeboksen, og etter nøye vurdering med mitt team har vi kommet fram til at det ikke blir OL i Tokyo på meg, skriver han i meldingen.

  Det har lenge vært spekulert i om Norges tennisess ville satse på OL i Tokyo, men mandag kom altså bekreftelsen på at han dropper lekene.

  – Jeg er fortsatt ganske ung og både tror og håper jeg kan få deltatt i flere OL i min karriere. Mitt fokus vil være deltakelse i 2024 i Paris. Jeg skal prøve å ta nye steg de neste årene slik at jeg kan være med og kjempe om medaljene der, skriver Ruud videre.

  Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Roland-Garros forrige uke. Mandag endte han likevel opp med karrierebeste på ATP-rankingen med en 15.-plass.

  Neste oppgave for 22-åringen blir en gressturnering på Mallorca fra neste uke. Det blir forberedelse til Wimbledon-turneringen, som starter om et par uker.

  Casper Ruud-jubel
  Foto: Gustavo Garello / Gustavo Garello
 • Start-treneren har fått sparken

  Joey Hardarson er ferdig som trener i Start. I tillegg må assistenttrener Mattias Andersson gå. Det bekrefter kristiansandsklubben på sine nettsider mandag. Islendingen fikk jobben i 2019 og har vært i sjefsstolen i sørlandsklubben i nesten to år.

  rRNIjQn3Vts
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Snart kan 5.000 gå på fotballkamp

  Fra 17. juni kan inntil 5000 personer slippe inn på idrettsarrangementer utendørs i Norge dersom de har «grønt» koronasertifikat.

  Det kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse mandag. Antallet på 5000 personer gjelder utendørsarrangementer med faste sitteplasser, og innendørs er det tilsvarende tallet 2500 personer.

  Lite folk på tribunen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal