Hopp til innhold

Thingnes Bø turte knapt å fortelle treneren om VM-grepet - har endret hele våpenet

POKLJUKA (NRK): – Går det dårlig er jeg kanskje tidenes dummeste skiskytter, sier Johannes Thingnes Bø om den drastiske endringen han har gjort like før sesongens store høydepunkt.

D1vmLpU_-Zw

IKKE FORNØYD: Johannes Thingnes Bø har vært usikker på standplass og slitt med å finne en komfortabel skytestilling etter at han byttet ut geværskjeftet (det hvite treverket) før sesongen. Nå skifter han ut skjeftet med et nytt som minner om det han brukte forrige vinter.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

– Det er som om en Formel 1-fører skulle byttet ut hele cockpiten sin eller en skihopper byttet ut ski og hoppsko. Så det er en kjempestor endring og veldig tøft å gjøre rett før VM, sier NRKs ekspert Ola Lunde.

Lunde ble svært overrasket da han fikk høre at verdenscupleder Johannes Thingnes Bø har valgt å skifte ut en av de viktigste delene på våpenet sitt uka før VM, nemlig geværskjeftet, også kalt «stokken».

Stokken er treverket skiskytteren holder i når han skal skyte, og den er spesialtilpasset hver enkelt utøver.

Bø fikk ny stokk før årets sesong, men har trøblet med skytestillingen i vinter. Han tok derfor et svært uvanlig valg etter forrige verdenscuprenn.

– Det er drastisk. Jeg har ikke hørt om noen andre som har gjort noe lignende, sier Bø.

teCwrxiDknw

UROLIG: Bø har dårligere treffprosent denne vinteren sammenlignet med i fjor. Det håper han å endre på i VM.

Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AFP

Var redd for skytetrenerens reaksjon

Verdenscuplederen forteller at han tok det uvanlige valget etter en lengre periode hvor han ikke har fått det til å stemme på skytebanen.

– Jeg har prøvd og feilet og skrudd på kryss og tvers på våpenet. Og sånn har jeg drevet på nå i hele desember og i starten av januar, og jeg skjønte at dette her er det ingen andre som driver med. Så da tenkte jeg at «OK, nok er nok».

Dermed tok han mot til seg og fortalte skytetrener Siegfried Mazet om planen sin etter det siste verdenscuprennet i Anterselva.

YkqBIeJcxE4

DISKUTERTE: Etter litt frem og tilbake bestemte Bø seg for å gjør en stor endring på børsa – og fikk støtte fra skytetrener Siegfried Mazet (t.h.).

Foto: Lise Åserud / NTB

– I starten turte han ikke fortelle meg at han ville skifte den ut. Han var litt redd for reaksjonen min. Men jeg sa: «Hvis du ønsker å bytte, Johannes, så skal ikke jeg si nei. Du må følge instinktet ditt», forteller Mazet.

Skjelbreid er skeptisk

Bø kommer dermed til VM i Pokljuka med en helt ny stokk som han ikke har testet ut i konkurranse, og det er ikke uten risiko.

– Det gjenstår å se om det er en suksessoppskrift eller ikke, men jeg tror uansett ikke jeg kommer til å prestere dårligere med den nye stokken, sier han.

Liv Grete Skjelbreid

RISIKO: Liv Grete Skjelbreid mener Bø gambler ved å gjøre en så stor våpenendring rett før VM.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Tidligere VM-dronning og NRKs ekspert, Liv Grete Skjelbreid, mener Bø driver med gambling. Hun er overrasket over at han ikke tok avgjørelsen om å skifte ut stokken tidligere.

– Hvis han kommer i en konkurransesituasjon og ikke føler seg komfortabel med den nye stokken, så kan det få store konsekvenser. Men det kan gå bra, og hvis det er én person som kan klare det, så er det nok Johannes Thingnes Bø, sier Skjelbreid.

– Ingenting hadde vært bedre enn hvis det viste seg å være en genistrek. Da hadde jeg sett smart ut. Selv om jeg vet at skulle det gå dårlig, så er jeg kanskje tidenes dummeste skiskytter, sier Bø.

 • Første øvelse i VM er blandet stafett onsdag fra klokken 14.45 på NRK 1 og i NRK TV.

Siste nytt

 • Jarstein spilte fotball for første gang på 468 dager

  Rune Almenning Jarstein fikk endelig spilt fotball igjen for Hertha Berlin etter å ha vært på sidelinjen i 468 dager.

  Den norske keeperprofilen har de siste par årene slitt med både koronasykdom og kneskade.

  Jarstein fikk en omgang for Hertha, som møtte Babelsberg i en treningskamp. Jarstein og co. vant 1-0.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
 • Tennisstjerna skjelte ut dommeren: – Er du dum?

  Nick Kyrgios kunne juble etter å ha vunnet en jevn kamp mot Stefanos Tsitsipas, men underveis fyrte australieren på alle plugger.

  For da Tsitsipas slo en ball mot nedre delen av tribunen, stormet Kyrgios mot dommeren. Han mente at motstanderen burde blitt disket, men ble ikke hørt.

  – Kan du slå en ball inn blant publikum og treffe noen og ikke tape kampen? Er du dum? tordnet han.

  Dommeren valgte å gi en advarsel til Tsitsipas og spurte Kyrgios om ballen traff noen.

  – Ja, den gjorde det. Så nå må du bli skadet? Du er en skam. Du endrer reglene akkurat som du vil, sa den frittalende tennisprofilen.

  Motstander Tsitsipas reagerer sterkt på oppførselen til Kyrgios underveis i kampen.

  – Det er konstant mobbing fra ham. Han mobber sine motstandere. Han var sikkert en bølle på skolen, sa Tsitsipas etter kampen.

  Wimbledon
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Nadal enkelt videre i Wimbledon

  Tennisikonet Rafael Nadal (36) fikk en lett reise til fjerde runde i Wimbledon-turneringen. Han lekte med Lorenzo Sonego i tre strake sett.

  Spanjolen vant kveldskampen på centercourten med sifrene 6-1, 6-2, 6-4. For tiende gang er han klar for Wimbledons åttedelsfinaler.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). Går han til topps i London, vil veteranen vært ett steg nærmere å vinne samtlige fire GS-turneringer i ett og samme kalenderår. (NTB)

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alastair Grant / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste