Hopp til innhold

Thingnes Bø turte knapt å fortelle treneren om VM-grepet - har endret hele våpenet

POKLJUKA (NRK): – Går det dårlig er jeg kanskje tidenes dummeste skiskytter, sier Johannes Thingnes Bø om den drastiske endringen han har gjort like før sesongens store høydepunkt.

D1vmLpU_-Zw

IKKE FORNØYD: Johannes Thingnes Bø har vært usikker på standplass og slitt med å finne en komfortabel skytestilling etter at han byttet ut geværskjeftet (det hvite treverket) før sesongen. Nå skifter han ut skjeftet med et nytt som minner om det han brukte forrige vinter.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

– Det er som om en Formel 1-fører skulle byttet ut hele cockpiten sin eller en skihopper byttet ut ski og hoppsko. Så det er en kjempestor endring og veldig tøft å gjøre rett før VM, sier NRKs ekspert Ola Lunde.

Lunde ble svært overrasket da han fikk høre at verdenscupleder Johannes Thingnes Bø har valgt å skifte ut en av de viktigste delene på våpenet sitt uka før VM, nemlig geværskjeftet, også kalt «stokken».

Stokken er treverket skiskytteren holder i når han skal skyte, og den er spesialtilpasset hver enkelt utøver.

Bø fikk ny stokk før årets sesong, men har trøblet med skytestillingen i vinter. Han tok derfor et svært uvanlig valg etter forrige verdenscuprenn.

– Det er drastisk. Jeg har ikke hørt om noen andre som har gjort noe lignende, sier Bø.

teCwrxiDknw

UROLIG: Bø har dårligere treffprosent denne vinteren sammenlignet med i fjor. Det håper han å endre på i VM.

Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AFP

Var redd for skytetrenerens reaksjon

Verdenscuplederen forteller at han tok det uvanlige valget etter en lengre periode hvor han ikke har fått det til å stemme på skytebanen.

– Jeg har prøvd og feilet og skrudd på kryss og tvers på våpenet. Og sånn har jeg drevet på nå i hele desember og i starten av januar, og jeg skjønte at dette her er det ingen andre som driver med. Så da tenkte jeg at «OK, nok er nok».

Dermed tok han mot til seg og fortalte skytetrener Siegfried Mazet om planen sin etter det siste verdenscuprennet i Anterselva.

YkqBIeJcxE4

DISKUTERTE: Etter litt frem og tilbake bestemte Bø seg for å gjør en stor endring på børsa – og fikk støtte fra skytetrener Siegfried Mazet (t.h.).

Foto: Lise Åserud / NTB

– I starten turte han ikke fortelle meg at han ville skifte den ut. Han var litt redd for reaksjonen min. Men jeg sa: «Hvis du ønsker å bytte, Johannes, så skal ikke jeg si nei. Du må følge instinktet ditt», forteller Mazet.

Skjelbreid er skeptisk

Bø kommer dermed til VM i Pokljuka med en helt ny stokk som han ikke har testet ut i konkurranse, og det er ikke uten risiko.

– Det gjenstår å se om det er en suksessoppskrift eller ikke, men jeg tror uansett ikke jeg kommer til å prestere dårligere med den nye stokken, sier han.

Liv Grete Skjelbreid

RISIKO: Liv Grete Skjelbreid mener Bø gambler ved å gjøre en så stor våpenendring rett før VM.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Tidligere VM-dronning og NRKs ekspert, Liv Grete Skjelbreid, mener Bø driver med gambling. Hun er overrasket over at han ikke tok avgjørelsen om å skifte ut stokken tidligere.

– Hvis han kommer i en konkurransesituasjon og ikke føler seg komfortabel med den nye stokken, så kan det få store konsekvenser. Men det kan gå bra, og hvis det er én person som kan klare det, så er det nok Johannes Thingnes Bø, sier Skjelbreid.

– Ingenting hadde vært bedre enn hvis det viste seg å være en genistrek. Da hadde jeg sett smart ut. Selv om jeg vet at skulle det gå dårlig, så er jeg kanskje tidenes dummeste skiskytter, sier Bø.

 • Første øvelse i VM er blandet stafett onsdag fra klokken 14.45 på NRK 1 og i NRK TV.

Siste nytt

 • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

  Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

  Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

  – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

  Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

  Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Nederlandsk storkamp ble avbrutt etter skandalescener – skal fullføres for tomme tribuner

  De resterende 35 minuttene av søndagens storkamp i nederlandsk fotball mellom Ajax og Feyenoord skal spilles bak lukkede dører kommende onsdag.

  Det opplyser fotballforbundet i Nederland mandag.

  Søndagens oppgjør ble avbrutt tidlig i annen omgang fordi det ble kastet bluss på banen. Da ledet Feyenoord 3-0, og sinte Ajax-tilskuere sto bak uroen på tribunene. Tidligere i kampen var oppgjøret også stanset to ganger, for så å bli gjenopptatt.

  Etter avbrudd nummer tre kom det raskt beskjed om at kampen ikke ville bli spilt ferdig søndag, og publikum forlot dermed arenaen.

  På utsiden fortsatte voldelighetene. Rasende Ajax-fans knuste stadioninngangen, og det endte med kamper mellom supportere og ridende politi bevæpnet med tåregass.

  De stygge scenene representerte et nytt bunnpunkt i den krisen Ajax står i. Storklubben sliter både på og utenfor banen. Med bare fem poeng på fire kamper har det nederlandske mesterlaget opplevd sin dårligste start på en sesong siden 1964/65. (NTB)

  Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Landslagsstopperen Andreas Hanche-Olsen ute med ankelskade i opptil seks måneder

  Andreas Hanche-Olsen trenger en operasjon i ankelen og blir ute i lang tid. Det gjør ham nok en gang uaktuell for landslaget.

  Nyheten ble sluppet av Mainz etter helgens 1-2-tap for Augsburg i tysk Bundesliga. I meldingen står det at Hanche-Olsen først er ventet tilbake om fire til seks måneder.

  – Avgjørelsen ble tatt i samråd med det medisinske teamet og flere spesialister, skriver Mainz.

  Hanche-Olsen var ikke i troppen til Mainz' to siste ligakamper. Ankeltrøbbel gjorde at han mistet seriestarten og har siden kun spilt 65 minutter. Hans seneste opptreden kom da han ble tatt av i pausen mot Werder Bremen 2. september.

  Midtstopperen står med 14 landskamper for Norge, og den siste kom i september i fjor. Sykdom og skader er årsaken til at han ikke står med noen kamper for Ståle Solbakkens lag i 2023.

  – Det er jo maks utur, men vi var litt forberedt på det. Da han fikk det overtråkket, så ble det jo ikke bra. Da fryktet vi at det endte med operasjon, sier Solbakken til Nettavisen. (NTB)

  Landslagstrening på Ullevaal
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ustoppelige Pellegrino 00:35
Neste