Mener dette gullet har vært som et spøkelse hengende over Haga

FALUN (NRK): Under NM i Trondheim for under to uker siden var presset stort på Ragnhild Hagas skuldre. Men hun leverte endelig et toppløp på nasjonalt nivå og ga seg selv en siste sjanse til å berge en VM-plass.

LiEKvF4fJx4

STOR BRAGD: Det er snart tre år siden Ragnhild Haga gikk til topps og tok OL-gullet i Pyeongchang.

Foto: Lise Åserud / NTB

Hun ble riktignok ikke funnet god nok for en norsk verdenscuptropp i Lahti sist helg. Men nå er Haga tilbake i sporet når norske langrennsdamer skal konkurrere mot den internasjonale eliten i Falun fra fredag av.

Kjemper mot tvillingene Udnes Weng

I Sverige må hun faktisk levere nok et godt resultat på 10 kilometer fristil dersom hun ønsker seg til VM i Oberstdorf. Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm og Heidi Weng går i Falun og er selvskrevne i et norsk VM-lag på distansen.

WxxBIr80XHA

LEVERTE - ENDELIG: Ragnhild Haga, her i målområdet under NM i Granåsen tirsdag forrige uke.

Foto: Geir Olsen / NTB

Landslagstrener Ole Morten Iversen forteller at tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng, samt Haga utgjør resten av det norske 10 kilometer-laget i Falun fredag. Det er også den sistnevnte trioen som kjemper om de to siste plassene til den øvelsen i VM.

– Ja, i utgangspunktet er det det. Det er de tre som har fått muligheten til å legge inn en god søknad. Så er spørsmålet om de klarer det. Vi har tenkt grundig gjennom det.

– Hva er et godt resultat?

– Det er vanskelig å si helt eksakt. Alt som er topp ti på resultatlistene, så er du i overkant sikker. Det er en veldig god søknad. Men i VM kan også formløpere få en sjanse som de i utgangspunktet ikke har i dag. Ingenting er hamret i stein, sier landslagstreneren.

Ikke på pallen på mange år

At Haga står med kniven på strupen i den siste viktige verdenscuphelgen før VM er sjelden kost. Hun har vært så godt som selvskreven i norske distansetropper i både verdenscup og mesterskap siden hun sensasjonelt vant 10 kilometer fristil i Pyeongchang-OL i 2018.

Gullformen fortsatte ut OL-sesongen.

Men siden har karrieren stort sett båret preg av dype bølgedaler. Hun har ikke vært på pallen verken i internasjonale eller nasjonale renn fram til NM i Trondheim 19. januar. Det har vært nær en gåte hvordan det kunne gå så mye dårligere.

– En belastning

8rw3EKWKIKg

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her fra Norgesmesterskapet i Trondheim.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Når NRK spør landslagstrener Iversen – med et uttrykk som hyppig brukes i fotballsammenheng – om suksessen i 2018 har hengt over Haga som et spøkelse, svarer han at «det er helt opplagt».

– Det har Ragnhild vært tydelig på selv. Etter OL var hun i en situasjon som var vanskelig å håndtere. Etter det har hun skjønt at det er historien. Hun blir også påminnet dette hver gang hun er på skirenn. Det har vært en begrensning de siste par årene.

En belastning, ja. At lista har vært litt høyere enn det som var realistisk. Hun selv pålegger seg et par nederlag og forventninger. Forventninger som ikke er realistiske i forhold til det knalløpet hun gikk for snart tre år siden. Resultatet i Pyeongchang er historie, slår Iversen fast.

– Man blir veldig motløs

De dårlige resultatene i snart tre år var trolig glemt da hun tok NM-sølvet for snaue to uker siden.

Therese Johaug og Heidi Weng glimret riktignok med sitt fravær på 10 kilometer fristil-distansen. Men Haga ble nummer to, halvminuttet bak gullvinner Helene Marie Fossesholm i mål. Godfølelsen og det å kunne jage gjennom traseen var det viktigste hun tok med seg.

TnxRGfBwImw

GOD FART: I sporet for Ragnhild Haga underveis på 10 kilometer i fristil under NM i Trondheim.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Men det var viktig med tanke på det som skjer fremover. Ikke minst for selvtilliten. Å vite med seg selv at man kan. Man blir jo veldig motløs av å gå rundt og føle seg som en middels skiløper, erkjenner hun.

– Jeg liker å få til det jeg driver med, og det har vært litt for lite mestringsfølelse. Da er det gøy at det meste går bra.

Haga svarer bekreftende på at hun har kjent på presset.

– Særlig fra meg selv. Og så blir man jo lei av... Man her jo lyst til å skrelle litt bort de rammene rundt noen ganger, og bare gå skirenn som når man var ti år og alt var bare moro, sier hun.

Siste nytt

 • Satsar vidare på unge talent

  Vålerenga forlenga med unggutane Jacob Dicko Eng (17) og Seedy Jatta (18). Det opplyser klubben i ei pressemelding.

  Dei to har i år fått sjansen både i Eliteserien og i sommarens europakvalifisering.

  Dicko Eng vart henta frå Lyn i januar, men spelte seg raskt inn på A-laget. Jatta har vore involvert i 17 A-lagskampar denne sesongen, og fekk sitt første mål borte mot Stabæk.

  Dicko Eng har signert ein kontrakt som varer til juli 2024, medan Jatta har forlenga til sommaren 2025.

  Eliteserien fotball 2021: Stabæk - Vålerenga (0-2)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Vil likevel vaksinere seg

  Tennisstjerna Stefanos Tsitsipas snur i vaksinespørsmålet og har bestemt seg for å ta vaksine mot korona før årsskiftet.

  Det fortel grekaren til Antenna TV i heimlandet.

  For ein månad sidan sa Tsitsipas at han i frykt for biverknadar ikkje ville ta vaksinen frivillig.

  – Eg blir vaksinert før året er omme. Det vil eg gjere for å kunne ete på restaurant og gå i butikkar, seier Tsitsipas.

  US Open Tennis
  Foto: Frank Franklin Ii / AP
 • Gündogan usikker før viktige kamper

  Midtbanemann Ilkay Gündogan er trolig det siste tilskuddet på skadelisten til Manchester City før en periode med flere store oppgjør.

  Gündogan spilte hele kampen som endte 0-0 mot Southampton lørdag. City-manager Pep Guardiola sa mandag at Gündogan «trolig» er skadd.

  I kampen mot Southampton måtte de lyseblå klare seg uten John Stones, Aymeric Laporte og Oleksandr Zinchenko i forsvaret, samt midtbanespiller Rodri.

  Den neste tiden venter Chelsea (25. september), Paris Saint-Germain (28. september) og Liverpool (3. oktober).

  Ilkay Gündogan
  Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal