Hopp til innhold

Mener dette gullet har vært som et spøkelse hengende over Haga

FALUN (NRK): Under NM i Trondheim for under to uker siden var presset stort på Ragnhild Hagas skuldre. Men hun leverte endelig et toppløp på nasjonalt nivå og ga seg selv en siste sjanse til å berge en VM-plass.

LiEKvF4fJx4

STOR BRAGD: Det er snart tre år siden Ragnhild Haga gikk til topps og tok OL-gullet i Pyeongchang.

Foto: Lise Åserud / NTB

Hun ble riktignok ikke funnet god nok for en norsk verdenscuptropp i Lahti sist helg. Men nå er Haga tilbake i sporet når norske langrennsdamer skal konkurrere mot den internasjonale eliten i Falun fra fredag av.

Kjemper mot tvillingene Udnes Weng

I Sverige må hun faktisk levere nok et godt resultat på 10 kilometer fristil dersom hun ønsker seg til VM i Oberstdorf. Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm og Heidi Weng går i Falun og er selvskrevne i et norsk VM-lag på distansen.

WxxBIr80XHA

LEVERTE - ENDELIG: Ragnhild Haga, her i målområdet under NM i Granåsen tirsdag forrige uke.

Foto: Geir Olsen / NTB

Landslagstrener Ole Morten Iversen forteller at tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng, samt Haga utgjør resten av det norske 10 kilometer-laget i Falun fredag. Det er også den sistnevnte trioen som kjemper om de to siste plassene til den øvelsen i VM.

– Ja, i utgangspunktet er det det. Det er de tre som har fått muligheten til å legge inn en god søknad. Så er spørsmålet om de klarer det. Vi har tenkt grundig gjennom det.

– Hva er et godt resultat?

– Det er vanskelig å si helt eksakt. Alt som er topp ti på resultatlistene, så er du i overkant sikker. Det er en veldig god søknad. Men i VM kan også formløpere få en sjanse som de i utgangspunktet ikke har i dag. Ingenting er hamret i stein, sier landslagstreneren.

Ikke på pallen på mange år

At Haga står med kniven på strupen i den siste viktige verdenscuphelgen før VM er sjelden kost. Hun har vært så godt som selvskreven i norske distansetropper i både verdenscup og mesterskap siden hun sensasjonelt vant 10 kilometer fristil i Pyeongchang-OL i 2018.

Gullformen fortsatte ut OL-sesongen.

Men siden har karrieren stort sett båret preg av dype bølgedaler. Hun har ikke vært på pallen verken i internasjonale eller nasjonale renn fram til NM i Trondheim 19. januar. Det har vært nær en gåte hvordan det kunne gå så mye dårligere.

– En belastning

8rw3EKWKIKg

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her fra Norgesmesterskapet i Trondheim.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Når NRK spør landslagstrener Iversen – med et uttrykk som hyppig brukes i fotballsammenheng – om suksessen i 2018 har hengt over Haga som et spøkelse, svarer han at «det er helt opplagt».

– Det har Ragnhild vært tydelig på selv. Etter OL var hun i en situasjon som var vanskelig å håndtere. Etter det har hun skjønt at det er historien. Hun blir også påminnet dette hver gang hun er på skirenn. Det har vært en begrensning de siste par årene.

En belastning, ja. At lista har vært litt høyere enn det som var realistisk. Hun selv pålegger seg et par nederlag og forventninger. Forventninger som ikke er realistiske i forhold til det knalløpet hun gikk for snart tre år siden. Resultatet i Pyeongchang er historie, slår Iversen fast.

– Man blir veldig motløs

De dårlige resultatene i snart tre år var trolig glemt da hun tok NM-sølvet for snaue to uker siden.

Therese Johaug og Heidi Weng glimret riktignok med sitt fravær på 10 kilometer fristil-distansen. Men Haga ble nummer to, halvminuttet bak gullvinner Helene Marie Fossesholm i mål. Godfølelsen og det å kunne jage gjennom traseen var det viktigste hun tok med seg.

TnxRGfBwImw

GOD FART: I sporet for Ragnhild Haga underveis på 10 kilometer i fristil under NM i Trondheim.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Men det var viktig med tanke på det som skjer fremover. Ikke minst for selvtilliten. Å vite med seg selv at man kan. Man blir jo veldig motløs av å gå rundt og føle seg som en middels skiløper, erkjenner hun.

– Jeg liker å få til det jeg driver med, og det har vært litt for lite mestringsfølelse. Da er det gøy at det meste går bra.

Haga svarer bekreftende på at hun har kjent på presset.

– Særlig fra meg selv. Og så blir man jo lei av... Man her jo lyst til å skrelle litt bort de rammene rundt noen ganger, og bare gå skirenn som når man var ti år og alt var bare moro, sier hun.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal